Vikipedijos aptarimas:Bendruomenė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
(nerodomos 4 tarpinės versijos, sukurtos to paties naudotojo)
Eilutė 303: Eilutė 303:


::Nulis, vienas ir du turi kažkokio turinio, gal dar kažkokį potencialą turi 8, kiti vienženkliai realiai be turinio, faktą kad ant dešimt litų yra darius ir girėnas laikyčiau netinkamu turiniu. Galima įsivaizduoti, kad kažką galima būtų parašyti apie 13, nors dabar straipsnis tuščias, po vieną faktelį yra 14,15 toliau panašu, kad visi skaičiai dviženkliai yra tušti arba su beprasmiais faktais. Tai aš siūlyčiau palikti tik tuos straipsnius, kurie turi bent kažkokį turinį (0,1,2), o visus kitus, po septynis ir daugiau metų laukiančius turinio, ištrinti, sukurti iš naujo tikrai nebus sudėtinga, jei kas norės parašyti tikrus straipsnius su tikru turiniu. Nuo 20 galima būtų visus trinti su botu, net netikrinant turinio, jie visi tušti, nors gal kažkurie ir galėtų būti potencialiai sukurti. Taip liktų mažiau Vikipediją parodijuojančių straipsnių bent jau pačioje Vikipedijoje :)--[[Naudotojas:Dirgela|Dirgela]] ([[Naudotojo aptarimas:Dirgela|aptarimas]]) 19:27, 24 liepos 2020 (EEST)
::Nulis, vienas ir du turi kažkokio turinio, gal dar kažkokį potencialą turi 8, kiti vienženkliai realiai be turinio, faktą kad ant dešimt litų yra darius ir girėnas laikyčiau netinkamu turiniu. Galima įsivaizduoti, kad kažką galima būtų parašyti apie 13, nors dabar straipsnis tuščias, po vieną faktelį yra 14,15 toliau panašu, kad visi skaičiai dviženkliai yra tušti arba su beprasmiais faktais. Tai aš siūlyčiau palikti tik tuos straipsnius, kurie turi bent kažkokį turinį (0,1,2), o visus kitus, po septynis ir daugiau metų laukiančius turinio, ištrinti, sukurti iš naujo tikrai nebus sudėtinga, jei kas norės parašyti tikrus straipsnius su tikru turiniu. Nuo 20 galima būtų visus trinti su botu, net netikrinant turinio, jie visi tušti, nors gal kažkurie ir galėtų būti potencialiai sukurti. Taip liktų mažiau Vikipediją parodijuojančių straipsnių bent jau pačioje Vikipedijoje :)--[[Naudotojas:Dirgela|Dirgela]] ([[Naudotojo aptarimas:Dirgela|aptarimas]]) 19:27, 24 liepos 2020 (EEST)

== Pamąstymai dešimtmečio pabaigos proga ==

Mažiau, kaip už dviejų mėnesių pasibaigs antrasis XXI a. dešimtmetis. Dar už maždaug dviejų metų lietuviškajai Vikipedijai sueis dvidešimt.

Dešimtmetis yra daug. Dvidešimt metų yra labai daug. Daugiau, kaip ketvirtis vidutinės gyvenimo trukmės. Dvidešimt metų yra tiek daug, kad jau neužilgo straipsnius pradės redaguoti kai kurių pirmųjų Vikipedijos dalyvių vaikai. Dvidešimt metų yra tiek daug, kad dar vieno dvidešimtmečio, nemaža tikimybė, ne visi sulauksime.

'''Per tuos beveik dvidešimt Vikipedijos metų daug nuveikėme'''. Parašėme virš 200 tūkst. straipsnių. Išvertėme visą vartotojo sąsają į savo kalbą. Palaikėme daug projektų nuo „savaitės iniciatyvos“ iki „straipsnių iliustravimo“. Turime kas dieną pildomas naujienas, sudarėme kiekvienos dienos svarbių istorinių įvykių sąrašus, užrašėme ir įtvirtinome Vikipedijos įkūrimo principais paremtas redagavimo taisykles. Organizavome bent kelis redaktorių susitikimus gyvai. Kai kurie mūsų dalyvavo tarptautiniuose Vikipedijos projektuose ir konferencijose.

'''Taip pat, labai daug ko išmokome'''. Kiekvienas neabejotinai pasitobulinome rašymo, užsienio kalbų, vertimo įgūdžius. Išmokome rašyti neutraliau, padėti asmenines pažiūras į šoną. Tikriausiai išmokome geriau sugyventi nepaisant skirtingų požiūrių, ir produktyviau spręsti nesutarimus. Ir tikrai, neabejotinai, išmokome dar vieno svarbaus dalyko: kad jokia šlavėja pas mus taip ir neateis ir mūsų šiukšlyno nesutvarkys.

Prieš dešimt – penkiolika metų dauguma mūsų turėjo naivų gražų įsivaizdavimą, kad reikia išsaugoti beveik bet kokį žmonių indėlį, net jei tai yra nerišlus, gramatinių klaidų pilnas kratinys be jokių šaltinių. Įsivaizdavome, kad kažkada kažkas ateis ir sutvarkys, kad geriau prasčiau, nei nieko, kad lankytojas geriau tegul nors ką randa paskaityti, nei neranda nieko.

'''Dabar turime to įsivaizdavimo rezultatus'''. Dešimtis tūkstančių straipsnių be jokių šaltinių, pilnus gramatinių ir stiliaus klaidų, dažnai atkopijuotus iš kažkur kitur ir numestus. Vien pažymėtų įvairiais tvarkymo skydeliais turime virš 3 tūkstančių – ir pažymėtų yra tik nedidelė dalis. Turime straipsnius, beviltiškus ''dvylika ir daugiau metų''. Dvylika metų! Jie tuoj bus senesni už kai kuriuos naudotojus!

Pažvelkime tiesai į akis: nepaisant visų išvardintų ir dar daugybės neišvardintų gražių pasiekimų, '''sėdime savartyne'''. Ir taip mus, pirmuosius Vikipedijos redaktorius, tikriausiai ir atsimins ateities naudotojų kartos: kaip žmones, dvidešimt metų laimingai sėdėjusius savartyne ir besidžiaugusius straipsnių gausėjimu. Kaip žmones, nublizginusius 25 pavyzdinius straipsnius ir išstačiusius juos vidury šiukšlyno pasigrožėjimui. Kaip žmones, po savęs palikusius tokią srutų duobę, kad visiems nusvyra rankos į ją vos pažiūrėjus ir su laiku vis mažiau kas nori tvarkyti, ar užsiėmę nosį rašyti kažką naujo. Bet kokiame leidinyje užtektų vieno tokio straipsnio, kad reputacija eitų tiesiai į kanalizaciją ir niekas rimtai nebeskaitytų. '''Vieno'''. Mes turime ''dešimtis tūkstančių''.

Sakysite, '''Vikipedija yra laisvanoriškas projektas''' ir visi prisidedame kiek norime ir kur norime, ir nesame atsakingi už kažką kitą, prirašiusį šlamšto. Faktas. Tačiau taip pat faktas, kad Vikipedijos pirmasis dvidešimtmetis tikriausiai įeis į Vikipedijos istoriją kaip didžiulis savartynas – kartu su mūsų vardais. Anonimų ir šlamšto prikopijavusių trumpalaikių naudotojų niekas neprisimins. Prisimins mus.

Sakau tikriausiai. Nes '''yra ir kitas variantas'''. Dar mus gali atsiminti kaip tuos naivius pirmuosius redaktorius be patirties, kurie iš pradžių per savo nepamatuotus lūkesčius šiek tiek apsileido, tačiau vėliau susivokė ir apsikuopė, ir tada palaikė tvarką, ir palaikyti buvo žymiai lengviau, nei iškuopti apsileidus.

Darbo pasidarėme daug. Bet laiko irgi dar turime. '''Pamėginkime XXI a. antrąjį dešimtmetį užbaigti apsitvarkę''', kad padėtis būtų bent jau žymiai geresnė, nei yra dabar. Ir tuomet per artimiausius du metus pamėginkime Vikipediją pilnai sutvarkyti, tiek, kad prastų straipsnių, be šaltinių, nesutvarkytų, su gramatinėmis klaidomis, beveik neliktų.

*Kiek galėdami artimiausius mėnesius prioritetą teikime straipsnių sutvarkymui, o ne naujų kūrimui.
*Straipsnius be šaltinių žymime skydeliu <nowiki>{{šaltiniai}}</nowiki>, netrivialius teiginius be išnašų žymime skydeliu <nowiki>{{faktas}}</nowiki>, kur tik užmatę, bekompromisiškai ir neatsižvelgdami į nieką: nei į straipsnio temą, nes išimčių negali būti, nei į straipsnio autorių, nes straipsniai nepriklauso jokiam naudotojui.
*Ir šiais skydeliais žymime ne tam, kad paskui laukti penkiolika metų, per kuriuos dešimtys tūkstančių skaitytojų užsuks pasigrožėti mūsų gramatinėmis klaidomis, autovertimais ar nuo lubų kabintais straipsniais. O tam, kad ne vėliau, kaip po poros mėnesių ištrintume.
*Radę straipsnius su problemomis, rimtesnėmis nei kelios gramatinės klaidos, ir netvarkytus bent du mėnesius, tvarkome patys tuoj pat, arba žymime <nowiki>{{beviltiškas}}</nowiki> arba iškart trynimui. Bekompromisiškai ir neatsižvelgdami į nieką. Tikiuosi, daugiau, nei penkiolikos metų užteko, kad nebeliktų tikinčių jų savaiminiu susitvarkymu. Vis gi jei liko, į jus paprasčiausiai neatsižvelgsime. Šis požiūris savo šansą turėjo, išmėginome jį, davėme virš penkiolikos metų, matome rezultatus, darome išvadas, užteks. Norintiems tvarkyti, du mėnesiai yra labai daug.
*Administratoriai, triname šlamštą ryžtingai ir be kompromisų. Ir kartelę, ką laikyti trintinu šlamštu, nuleidžiame keturgubai. Į agituojančius palikti Vikipediją internetine pamazgų duobe neatsižvelgiame. „Prastai“ nėra geriau už „nieko“. Prasti straipsniai dezinformuoja skaitytojus, gadina Vikipedijos reputaciją, tampa blogu pavyzdžiu naujiems redaktoriams, tampa argumentu visokiems „...o tada kodėl šitas straipsnis netrinamas?!“ ir galiausiai – pamažu visus bukina ir pratina gyventi savartyne. Jei nesijaučiate atbukinti ir pripratę – dar kartą: bet kuriame į solidumą pretenduojančiame leidiny užtektų ''vieno'' nerišlaus kratinio, kad reputacija keliautų dugnan. Mes turime ''dešimtis tūkstančių''. Mes gerų straipsnių turime mažiau, nei prastų. Viskas tvarkoj, nėr ko jaudintis?

'''Galime paversti šį projektą enciklopedija''', kurią ir naujam žmogui būtų negėda skaityti ir pildyti. Galime būti kokybės ir disciplinos pavyzdžiu naujiems redaktoriams. Senbuviais, kurių per dvidešimt metų sukurtas darbas įkvepia, kelia norą lygiuotis ir vystyti dar daugiau. Arba, vietoje to, galime toliau kapstytis savartyne ir dusti prislėgti šiukšlių krūvos, nes dvidešimties metų neužteko sukurti bent minimaliausiai kokybei.

'''P.S.''' Ačiū naudotojams [[Naudotojas:Nestea|Nestea]], [[Naudotojas:Powermelon|Powermelon]], [[Naudotojas:Homo ergaster|Homo ergaster]] ir [[Naudotojas:Dirgela|Dirgela]], kuriuos bene kasdien matau tvarkant kitų rašytus straipsnius. Jei kurį praleidau, atsiprašau, dar bus progų padėkoti, kai savo enciklopediją sutvarkysime rimčiau :)
--[[Naudotojas:Nomad|Nomad]] ([[Naudotojo aptarimas:Nomad|aptarimas]]) 13:34, 12 lapkričio 2020 (EET)

14:41, 12 lapkričio 2020 versija

Seni, nebeaktualūs, išspręsti aptarimai archyvuojami, kad neperkrautų šio puslapio.

Atnaujinimas

Viską atnaujinau, kad būtų galima lengvai pataisyti, neieškoti kažkur užslėptų šablonų, kuriuos veikiausia galima ištrinti (Šablonas:Kaip prisidėti, Šablonas:Pagalba ir resursai kuriantiems straipsnius). Perkėliau daug info į psl. Pagalba:Turinys. --Vaidila (aptarimas) 16:18, 9 gruodžio 2017 (EET)[atsakyti]

Be reikalo išmestos nuorodos į pagrindinius pagalbos ir taisyklių puslapius, jiems būtent čia vieta.--Dirgela (aptarimas) 18:56, 23 sausio 2018 (EET)[atsakyti]

Dėl užsienietiškų vardų ir menkų straipsnių

Norėčiau atkreipti dėmesį į dvi galimas problemas kurios galėtų sumenkinti dabartinę Vikipedijos kokybę:

1. Užsienietiški vardai ir terminai: dabartiniu metu, mano supratimu, vientintelė taisyklė dėl užsienietiškų vardų yra tik tai, kad reikia vardus rašyti fonetiškai. Kol yra sutarimas, tai veikia gan gerai, bet šiuo metu nėra jokio nustatyto standarto ar gairių kurios apytiksliai apibrėžia taisykles visai šiai sričiai. Jeigu bus nestuarimas dėl tam tikro vardo and termino, kaip tokie nesutarimai gali būti išspresti? Aš siūlau įstatyti tokias taisykles, kad vertimas iš kitų kalbų ir užsienietiškų biografijų/vietų aprašymai būtų tikslūs ir sektų tam tikrą kodą, nesiremdamas redaguotojo intuiciją.

2. Menki straipsniai: taip, turėtume parašyti kuo daugiau straipsnių kuo dažniau, bet tai nėra atsiprašymas palikti menkus kiekius informacijos daugumoje straipsnių. Vietoje iniciatyvų kuriuose yra skatinimas kūrimas naujų straipsnių, siūlau skatinti vystymą tų straipsnių, kurie neturi pakankamai informacijos kad būtų naudingi tiems, ieškantiems informacijos.

Verteas (aptarimas) 18:38, 25 vasario 2018 (EET)[atsakyti]

Dėl rašybos yra Vikipedijos aptarimas:Vardinimo taisyklės/archyvas2004-2009#Asmenvardžiai 3. Balsavimas baigėsi lygiosiomis, nuo to laiko yra kompromisas: straipsniai vadinami originalią formą, kitur naudojama adaptuota. Iš principo galima kur nors tai ir taisyklėse užrašyti, bet gal kol kas neprisiruošta.
Aš siūlau įstatyti tokias taisykles, kad vertimas iš kitų kalbų ir užsienietiškų biografijų/vietų aprašymai būtų tikslūs ir sektų tam tikrą kodą, nesiremdamas redaguotojo intuiciją.“ – tai iš kur tą „tikslumą“ ir „kodą“ paimsime? Taisyklė (Vikipedija:Mokslinis naujumas netoleruojamas) naujus terminus jau draudžia, bet jei seno termino rasti nepavyksta, vis viena rašantis turės sugalvoti vertimą. Jokios taisyklės to nepakeis.
Dėl „menkų straipsnių“ paminėsiu rašinius Vikipedija:Tobulas - gero priešas, Vikipedija:Apie nurodinėjimą, ką daryti, Vikipedija:Arba gerai, arba niekaip (jie paaiškina, kodėl tokių pasiūlymų šiaip jau reikėtų vengti). Ir taisyklės projektą Vikipedija:Minimalūs reikalavimai straipsniui (manyčiau, jame konkrečiau pateikta tai, kas pasiūlyme yra gero). --Martynas Patasius (aptarimas) 20:54, 25 vasario 2018 (EET)[atsakyti]
Galbūt reikėtų atskiro projekto straipsnių plėtimui ir kūrimui... --SQORP (aptarimas) 21:06, 25 vasario 2018 (EET)[atsakyti]
Kaip nunykęs Vikiprojektas:Straipsnių tobulinimas? (Beje, Vikipedija:Savaitės iniciatyva irgi nenutyli straipsnių išplėtimų.) Šiaip jau galima ir be jokio projekto kokį straipsnį išplėsti ar sutvarkyti. Tam skydeliai ir yra, kad norintys galėtų tokius straipsnius lengvai rasti. Tik kad skųstis, kad straipsnių niekas netaiso, žymiai lengviau, nei juos pataisyti... Gal lengviau net negu juos sužymėti... --Martynas Patasius (aptarimas) 22:49, 25 vasario 2018 (EET)[atsakyti]

Lietuvos vietovių nuotraukos Vikitekoje

Aptikau, kad Vikitekoje pilna iš panoramio perkeltų Lietuvos nuotraukų, kurios nei deramai sukategorizuotos, nei panaudotos (o daug jų - geros kokybės, vaizduoja dar neįpaveiksluotas vietovės). Reikėtų talkininkų tas nuotraukas tvarkant. Štai kategorija commons:Category:Images of Lithuania by VietovesLt: daugumą nuotraukų iki B raidės peržvelgiau. Tačiau darbą reiktų dirbti atidžiai ir nepasikliauti aprašymais bei atsainiai užsieniečių priskirtomis kategorijomis - visos nuotraukos turi koordinates, todėl reikia patikrinti žemėlapyje, kokią vietą iš tiesų nuotrauka vaizduoja. @naudotojas:Vilensija, @naudotojas:Powermelon? Hugo.arg (aptarimas) 23:51, 18 kovo 2018 (EET)[atsakyti]

Lyg ir prisidedu, tame tarpe pačių mūsiškių kadrus (ir tamstos) dedant prie smulkesnių kategorijų, nekalbant apie kat. su šveplais pavadinimais keitimą ir t.t. Minėtos ar buvusio panoramio.com foto - prie progos.--Vilensija (aptarimas) 08:08, 19 kovo 2018 (EET)[atsakyti]
Gerai, stengsiuosi peržiūrėti bent jau labiausiai dominančių vietovių nuotraukas. Powermelon (aptarimas) 08:26, 19 kovo 2018 (EET)[atsakyti]

Šlamštas Vikipedijoje

Per pastarąją savaitę naudotojai Zygimantus ir Superduperwikis pasidarbavo iš peties prikergdami Vikipediją savo paskubomis primėžtu šlamštu. Būtų sąžininga, jei patys tą šlamštą ir išmėžtų, antraip administradoriai galėtų viską ramiai ištrinti, nes vertės iš tokių straipsnių jokios... Hugo.arg (aptarimas) 17:18, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]

Nu tik nereikia visko vadinti šlamtu. Sutinku, Kosovo ežerai – beverčiai, bet kitką aš laikau straipsniais, ne šlamštu. Be to, Hugo.arg, ką reiškia „išmėžtų“. --SQORP (aptarimas) 17:25, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
Siūlau duoti diržo. O jeigu rimčiau, tai siūlau Škūpiui nuvaryti iki NFA stadiono ir jį nupyškinti, nes reikėtų mums čia stadiono fotkių. Padarytum, gerą darbą, groundhoperiu pabūtum. Š`kiasi iš to galimai būtų daugiau naudos, nei Mongolijos ledo rutulio pirmenybių čempionato apžvalgos. -- Makenzis 17:30, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Pagavo intriga kas tas Škūpis. --SQORP (aptarimas) 17:32, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
Spėk iš trijų kartų. :) -- Makenzis 17:35, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Iš tikrųjų fotkint visai nesugebu. Be to, gyvenu priešingam Kauno gale, kažkur prie Verslo centras „1000“. Tai gal tada važiuok, nors net nežinau kur tu gyveni:l--SQORP (aptarimas) 17:39, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
Ir nereikia čia kažkokių super-duper įgūdžių. Iš vieno kampo, iš kito. Kelis kartus apeiti apie stadioną, nup[yškinti. Kažada gyvenau Kaune ir teko studentaujant iš senamiesčio į Studentų gatvės barakus pas panas nueiti. Bet tai buvo senai, o dabar Kaunas neįsipaišo į jokius planus. Jeigu ir zonduosiu kažką, tai Šiaurę, 200 km nuo Kauno. -- Makenzis 17:42, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Kur tai 200 km nuo Kauno? Be to apie reikšmingumą tai Mongolijos ledo rutulio pirmenybės ne ką mažiau reikšmingos nei Kosovo antros lygos prasčiausias klubas:) --SQORP (aptarimas) 17:46, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
Be to, kam tos fotkės, paskui užsimanysi, kad Kazachstano stadionus fotkinčiau:)))--SQORP (aptarimas) 17:50, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
O ką? Mamytė pas kadžikus neišleis? -- Makenzis 17:55, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Kosovo futbolo varžybos 2016–2017 m.. Surask Antrą lygą. :) -- Makenzis 17:55, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Pvz.: KF Rahoveci:) --SQORP (aptarimas) 17:58, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
KF Rahoveci#Sezonai žaidžia antros pakopos pirmenybėse, kas būtų Pirma lyga. Pačiam, kaip visada, trūksta atidumo. -- Makenzis 18:01, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Truputį sumaišiau, tiesiog neturiu ką veikti. Beje, atradau tave Wikipedijoj (žr. Makenzinis tundros vilkas) 😄😄😄 --SQORP (aptarimas) 18:05, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
Čia mano pusbrolis iš Kanados. Aš iš betono džiunglių, o ne iš tundros. -- Makenzis 18:11, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Škūpiau, tai mama neišleidžia/ prisipažink 😄😄😄 -- Makenzis 18:11, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]

Nu tai aišku, kad taip. Nepabėgsi gi. --SQORP (aptarimas) 18:15, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]

Teks ait` su mamyte už rankos. -- Makenzis 18:16, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
[1] 357 puslapių, ištrintų - 71 (19.9%)-- Makenzis 18:16, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]
Mamytė labai jau nemyli futbolo, tad šansų nedaug. --SQORP (aptarimas) 18:20, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]
Neteisinga mamytė. Tokią nubausti derėtų. -- Makenzis 18:24, 3 balandžio 2018 (EET)[atsakyti]

lkz.lt - Hugo.arg (aptarimas) 17:26, 3 balandžio 2018 (EEST)[atsakyti]

Ką dėti į šitą puslapį?

Anksčiau (Specialus:PermanentLink/5129317) šiame puslapyje buvo:

  • Įžanga
  • „Kaip prisidėti“ (nuorodos į kategorijas su tvarkytinais straipsniais)
  • Naujienos
  • Savaitės iniciatyvos aprašymas
  • Nuorodos į pagalbos puslapius, taisyklių sąrašą ir pan.
  • Nuorodos į vikiprojektus ir vikisritis
  • „Turinio priežiūra“ (nuorodos į trintinų straipsnių kategorijas)

Dabar (Specialus:PermanentLink/5347488) liko:

  • Naujienos
  • Įžanga
  • Nuorodos į vikiprojektų ir vikisričių sąrašus

Kažkaip nelabai matosi, kam dabartinis puslapis išvis reikalingas...

Taigi, gal kas turit minčių, kam šis puslapis naudotinas? Kada kas nors į jį turėtų žiūrėti? Ką čia turi rasti?

Ar nutariam, kad nereikalinga niekam, ir metam nuorodą iš pateiktų šone? --Martynas Patasius (aptarimas) 20:00, 3 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]

Manau ankstesnis variantas buvo visai normalus, kol kažkam nešovė į galvą jį iškastruoti iki dabartinio vargo. Užtektų atstatyti senesnę versiją.--Dirgela (aptarimas) 20:12, 3 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]
Ypač gerai, kad naujienos buvo neatnaujinamos metų metus, o ir daugelis vikiprojekų nebetekę reikšmės ten šone.--Vaidila (aptarimas) 07:45, 4 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]
Tai matyt nebuvo naujienų ir nebuvo pridedama, ko čia dėl to kompleksuoti? Dėl vikiprojektų tai esu kažkur kitur aiškinęs, kad dalis jų buvo sukurti be minties, kad nuolat "naujinti", na padaryti šablonai, sutartos straipsnių struktūros ir liuks - kam neaišku atsidaro ir pasižiūri, jei prisimiršta pasitikslini. Apie kokius "reikšmės praradimus" eina kalba?--Dirgela (aptarimas) 22:36, 4 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]
Tai klausimas yra būtent tas, kam šis puslapis skirtas.
Pasižiūrėjus į seną versiją, galima spėti, jog skirtas jis, matyt, kažkam, kas nori prisidėti prie Vikipedijos Bendruomenės. Ir parodyta, kur jis turi pasižiūrėti, kur jis gali rasti visokią Vikipedijos organizacijos ideologiją nusakančią tvarką, kur jis gali rasti, ką veikti, kuri jis gali rasti, kas čia dedasi.
Tai nebūtinai padaryta labai gerai – galbūt kažką taisyti ir vertėjo, gal net ir visai perkurti (pavyzdžiui, pačiam puslapyje buvo sakoma „Šiame puslapyje pateikiama informacija aktyviems Vikipedijos dalyviams, t. y. kuriantiems ir taisantiems Vikipedijos straipsnius.“, bet jau patyrusiam naudotojui gal paprasčiau viską rasti kitaip, pavyzdžiui, per kategorijas). Bet bent jau kažkoks tikslas šiek-tiek jautėsi.
O dabar aš nesu tikras, kam skirta šio puslapio esama versija.
Štai ir klausiu. --Martynas Patasius (aptarimas) 00:55, 5 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]

Sakyčiau, čia reikėtų nurodyti tokius dalykus:

  • Naujienos
    • Gal atskiram puslapyje, su archyvu
  • Vikipedijos tvarka
    • Taisyklės
    • Informaciniai puslapiai
    • Rašiniai
    • Pagalba
  • Vikipedijos diskusijos
    • Forumas
    • Pagalbos biuras
    • Informacijos biuras
    • Naudotojų elgesio svarstymai
    • Balsavimai
  • Apie Vikipediją
    • Straipsnis
    • Statistika
    • Nebendaudojami tarnybiniai puslapiai
  • Ką galima nuveikti?
    • Taisytinų straipsnių sąrašai
    • Pageidaujamų straipsnių sąrašai

Ar dar ko nors reikėtų (ar kaip tik, nereikėtų)? --Martynas Patasius (aptarimas) 03:24, 11 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]

Tai perrašyk savo nuožiūra, jei netingi, bet grįžti prie seno psl. dizaino nesinorėtų.--Vaidila (aptarimas) 19:21, 11 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]

Jei taip norisi, palikau „naują“ dizainą (Specialus:Diff/5347488/5396518). --Martynas Patasius (aptarimas) 21:36, 11 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]
Šaunu...--Vaidila (aptarimas) 07:59, 12 birželio 2018 (EEST)[atsakyti]

Skirtingų lietuvinimų problema

Kartais susiduriu su tokiais atvejais, kaip čia. Lietuviškai apsakymas yra išleistas pavadinimu „Hokusajo tapyti 24 Fudzijamos vaizdai“ (jei pasikliauti [2], pačios Eridano knygos po ranka neturiu). Atkreipkite dėmesį į Hokusajo linksniavimą. Tačiau straipsnyje Katsushika Hokusai jis sulietuvintas (nežinau ar teisingai) kaip Hokusajus, ir atitinkamai turbūt reikėtų linksniuoti Hokusajaus, vėl gi taisyklių tikrai nepamenu, bet sprendžiu iš nuojautos, kaip plg. NerijusNerijaus. Taigi, straipsnyje tas pats žodis naudojamas dviemis skirtingais sulietuvinimais, ir abu naudojimai pagrįsti. Ir turbūt tik laiko klausimas, kol kas nors ateis ir suvienodins :) Tad ką daryti, ar yra kokia priimta Vikipedijos praktika? Šiuo konkrečiu atveju gal būt problema smulkesnė, gal Hokusajus iš tiesų turėtų būti Hokusajas ir tuomet problemos nelieka, ar panašiai, bet vis tiek įdomu ir kaip daryti kuomet keli šaltiniai sulietuvina skirtingai ir straipsnyje prireikia remtis jais visais, arba šaltiniai sulietuvina vienaip or VLKK liepia daryti kitaip ir panašiai. --Nomad (aptarimas) 01:24, 15 rugpjūčio 2018 (EEST)[atsakyti]

Na, Vikipedijoje reikėtų remtis šaltiniais, nes VLKK yra valstybinė Lietuvos Respublikos institucija, jos nuomonė tiesiogiai Vikipedijai jokios įtakos neturėtų turėti, nors faktiškai jie lemia kaip rašoma šaltiniuose, dėl to kartais susidaro įspūdis, kad Vikipedija vadovaujasi LR biurokratų nurodymais. O dėl šito konkretaus atvejo tai sakyčiau, kad abu variantai galimi, čia kaip Tokijas ir Tokijus - šaltiniuose ir taip ir taip rašoma, nors VLKK kažkokį nutarimą yra priėmusi. Nieko tragiško keliuose variantuose mano galva nėra.--Dirgela (aptarimas) 21:11, 15 rugpjūčio 2018 (EEST)[atsakyti]

Facebook

Neaišku nei kas prižiūri ją, o tiksliau jau du metus niekas jos neprižiūri, bet kam tada reklamuoti Facebook paskyrą?--Vaidila (aptarimas) 18:37, 15 gruodžio 2018 (EET)[atsakyti]

Tai trinam. Ir apskritai čia nelabai vykusi idėja buvo. -- Homo ergaster (aptarimas) 19:02, 15 gruodžio 2018 (EET)[atsakyti]
Be to, Facebook puslapių įrašų pasiekiamumas be reklamos tesiekia 8–3 %.--Vaidila (aptarimas) 09:41, 16 gruodžio 2018 (EET)[atsakyti]

Patogesnis šablonų įterpimas

Ar yra koks būdas patogiai įterpti šablonus, tarkime biografiniams straipsniams, ar filmų, ar žaidimų, kur dešinėje viršuje? Nes šiuo metu tiesiog einu į bet kurį kitą tos temos straipsnį, iš jo atsikopijuoju ir pakeičiu visus įrašus. Metodas neoptimalus :) Gal būt galima padaryti nuorodas ten apačioje po redagavimo lauku, kur leidžia įterpti visokius {{tvarkyti}}, lietuviškas raides ir kt., jei nėra geresnio būdo? --Nomad (aptarimas) 09:52, 3 birželio 2019 (EEST)[atsakyti]

beviltiški

Čia bendruomenės puslapis, prasti straipsniai čia ne dėl reklamos, bet kad pvz., user:vaidila galėtų ta nuoroda pasinaudojęs nueiti ir ištrinti visus beviltiškus iš kategorijos.--Dirgela (aptarimas) 17:51, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Yra svarbesnių nepaminėtų tvarkytinų str. nei beviltiški. O pastarųjų str. tik laiko klausimas kada bus ištrinti.--Vaidila (aptarimas) 18:13, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Ar tai vis dar naujiena?

2018 m. kovo 8 d. – Švedijos ambasadoje Vilniuje vyko Švedijos ambasados Lietuvoje ir Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) organizuotas #WikiGap renginys skirtas Vikipedijos straipsnių apie žymias moteris kūrimui. Informacija apie renginį lrytas.lt straipsnyje.

Svarbi, bet jau tuoj du metai bus praėję?--Vaidila (aptarimas) 18:25, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Be to, kas pasikeitė nuo to? Iš tikrųjų viki kuria apie 100 pastovių vartotojų ir jie nesiruošia keisti savo darbotvarkės, nemačiau pastarųjų biografijų pagausėjimo, o tuo labiau iš atsitiktinių, užverbuotų studentų pusės, kurių str. kokybe retai pasižymi.--Vaidila (aptarimas) 18:40, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Tuo labiau, kad pati iniciatyva yra tiesiog ideologinė nesąmonė. --Nomad (aptarimas) 18:54, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
Bandau antrąkart šalint, bet dirgėla gali atmest.--Vaidila (aptarimas) 19:00, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Siūlau prie „Naujienų“ padėti nuorodą į Pagr. lango nauj. skyrelį.--Vilensija (aptarimas) 19:31, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Čia juk bendruomenės naujienos, nesusiję dalykai.--Vaidila (aptarimas) 19:50, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Ir vėl atmetinėji net ne bendruomenės naujieną, kam ji dar svarbi be feminisčių, kurios greičiau sėdės socialiniuose tinkluose, o ne vikipedijoje ir nieko nedarys pačios?--Vaidila (aptarimas) 20:03, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Ekrano dydis

Jei kažkas susikraipo ipad mini tai naudokite mobiliąją puslapių versiją. Arba pasižaiskite su naudotojo css stiliais ir pasidarykite asmeninę išvaizdą. Pas mane normalus 24 colių ekranas ir tikrai nesinori matyti puslapių pritaikytų ipad mini ekranams.--Dirgela (aptarimas) 20:02, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Vienas sau šeiminkas jauties, jei plančečių gal ir ne milijardai, bet tikrai ne 24 colių standartą laikyt reiktų. 13 colių max. 10 colių plantšečių. Gal į iphonus irgi nereiktų lygiuotis.--Vaidila (aptarimas) 20:08, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Na gal nejuokauk su 13 colių. --Nomad (aptarimas) 20:11, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
Bent jau macbookpro tai tik 13 einamiausi, visi kiti kūrybininkams.--Vaidila (aptarimas) 20:12, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Sveiki atvykę į bendruomenės puslapį!

Tai yra Lietuviškosios Vikipedijos bendruomenės puslapis.

Ir ką gi mes prarandam ir taip aišku, kad čia bendruomenės psl.--Vaidila (aptarimas) 20:16, 12 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

7,9 colių įstrižainė
Mobili peržiūra
Šiaip jau abu paraginčiau rašyti konkrečiau. Nei „Pas mane normalus 24 colių ekranas ir tikrai nesinori matyti puslapių pritaikytų ipad mini ekranams.“ nesako, kas konkrečiai yra blogai su viena versija (Specialus:PermanentLink/5675408) naudojant vieną ekrano dydį, nei Specialus:Diff/5675397/5675408 komentaras „išdarko vaizdą sveiki atvykę... ipad mini, klaidos paliktos.“ paaiškina, kas konkrečiai yra blogai naudojant kitą versiją su kitu ekrano dydžiu.
Dar būtų gera mintis pateikti ekrano vaizdus.
Nes kol kas su lyg ir nemažu ekranu nematau, kas su kuria versija gali būti taip jau baisiai blogai. --Martynas Patasius (aptarimas) 02:30, 13 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

24 colių monitoriuje gal ir viskas atrodo miniatiūriškai, bet kam tie 2 skirsniai išvis reikalingi kai naujienos žymiai daugiau užima vietos nei sveiki atvykę skiltyje info.--Vaidila (aptarimas) 14:28, 19 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Na, ar tikrai darbalaukio versiją reikėtų taikyti prie mažyčių ekranų? Yra juk tam skirta mobilioji versija, ten, kiek žiūrėjau, lyg ir gerai atvaizduoja per telefoną. --Homo ergaster (aptarimas) 14:53, 19 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Tų dviejų skirsnių nebuvo mano pirminėje en wiki kopijuotoje versijoje, kurie ir palieka baltus plotus ir dar klaidas grąžinate. Papraščiau būtų taisyklių punktus skaidyti, o ne ištisas skiltis, kurios tobulos simetrijos nepasieks.--Vaidila (aptarimas) 14:53, 19 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Tai gal ir nereikia čia tų tobulų simetrijų ieškoti?.. Tiesą sakant, čia jau darosi kažkokia fiksacija su tuo bendruomenės puslapiu. --Homo ergaster (aptarimas) 15:01, 19 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Naujasis šablonas straipsniams apie knygas

Kadangi senasis, 2006 m. kurtas šablonas yra labai neadekvatus (plačiau čia), mėginu sukurti naują: Šablonas:Knyga. Kuriu naują, o ne redaguoju seną labiausiai todėl, kad daug gan drąstiškų pakeitimų, nenoriu, kad subyrėtų seni straipsniai. Pabaigus bus galima pamažu pakeisti visur naujuoju. Pagrindiniai tikslai yra:

  • Padaryti vieningą kintamųjų pavadinimų sistemą, anksčiau buvo daug painiavos, kuris kintamasis naudotinas lietuviškai versijai, o kuris – originaliai.
  • Padaryti galimybę nurodyti ISBN atskirai lietuviškam ir originaliam leidimams, anksčiau buvo tik vienas ISBN neaišku kam, ir todėl įvairiuose straipsniuose naudotas skirtingai, vienur lietuviškam, kitur originalui
  • Pridėti daugiau informacijos - OCLC id, UDK id, formatą, (hardcover/softcover), caption po paveikslėliu, pastabas ir t.t.
  • Sugrupuoti duomenis, atskiriant kur informacija bendrai apie knygą (autorius, žanras..), o kur apie konkretų jos leidimą (psl. skaičius, ISBN)

Būtų gerai išgirsti kažkokių atsiliepimų, pastabų ir pasiūlymų (geriausia - šablono aptarime), ypač iš žmonių, rašančių apie knygas. Jei norite pažaisti pasitestuoti kaip kas atrodo, jis dabar naudojamas Naudotojas:Nomad/Knyga testiniame straipsnyje, redaguokite į sveikatą.

Keli man kilę klausimai:

  • Svarsčiau įdėti laukelį Skaito, audioknygoms nurodyti, kas įrašė. Tačiau šiuo metu lentelė skirta tik originaliam leidimui ir pirmajam lietuviškam leidimui - ar kada nors bent viena knyga yra išleista iškart tik kaip audioknyga?
  • Dar svarsčiau nedaryti atskirų laukų originalo ir lietuviškam leidimui, o padaryti tiesiog du atskirus viens kitą pratęsiančius šablonus - bendrai knygos informacijai ir konkretaus leidimo informacijai. Tuomet konkretaus leidimo šabloną būtų galima tiesiog pakartoti lietuviškam leidimui, ir jei prireiktų pakartoti nors ir trečią ir ketvirtą kartą jei dėl kažkokios priežasties reikia aprašyti daugiau, kaip du leidimus. Bet ar iš tiesų būna toks poreikis?
  • Angliškoje Vikipedijoje dar nurodomas Library of Congress numeris, kuris naudojamas ne tik JAV, bet ir keliose kitose valstybėse. Vis gi nusprendžiau, kad per daug lokalizuotas, pas pačius anglus aptarime buvo siūlymų jį šalinti, nes panašius atskirus turi daug šalių, ir JAV neišskirtinės.
  • Nesu tikras dėl pilno knygos teksto laukelio. Yra labai patogu turėti iškart nuorodą į visą knygą kur nors WikiSources ar Gutenberge, bet kita vertus, čia gali tapti reklamuotojų magnetu. Vieni pradės dėlioti nuorodas į abejotino legalumo websaitus, kiti pradės kaitalioti kiekvieni į savo portalus (kad ir legalius). Gal vis gi nieko tokio, užteks jėgų prižiūrėti? :)
  • Dėl išvaizdos, dabar jis man kiek sugrūstas, gal praplėsti į plotį?
  • Laukelis Autorius(ė) - gražu, kad atsižvelgiama į abi gimines, bet realiai tai turėtų būti Autorius(ė)(iai)(ės). Gal išeina kažkaip vienu žodžiu, be skliaustelių? Pvz., Vertėjas(a) pakeičiau į Vertė.

--Nomad (aptarimas) 19:27, 15 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Gražu. Kaip tik neseniai naudojau seną [3], tai neradau kaip padėti anotaciją po pačiu viršeliu, o ne lentelės apačioje.--Vilensija (aptarimas) 19:49, 15 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
Visi bandydavom išsiversti, kas kaip sugalvoja:) Aš va straipsnyje Sostų žaidimas (romanas) panaudojau skliaustelius su šalies trumpiniu prie nurodytų duomenų laukeliuose. Be kita ko, labai sveikintinas darbas:) --Nestea (aptarimas) 17:32, 16 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
O kodėl ten nurodyta ir JAV, ir UK? Knyga buvo išleista vienu metu iškart dviejų leidyklų? --Nomad (aptarimas) 18:39, 16 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
Tikrai netikrinau kur ir kada pirmiau išleista, nes nežinau kur. Versta, žinoma, buvo iš en-wiki, kur pateiktos abejos leidyklos. Tiesa, kad jau toks klausimas, kaip tokiu atveju daryti, kad jau lt-wiki lentelėje yra tie "originalus leidimas" ir "lietuviškas leidimas"? O ir kiek patogu naudoti "pirmasis lietuviškas leidimas", kai, daleiskim, turiu 2016 m. knygos "Piknikas šalikelėje" lietuvišką leidimą, o kada, kieno išleista pirmą kartą nežinau, na ir nerandu? --Nestea (aptarimas) 20:01, 16 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
Klausiu, nes nesu tikras, ar reikia daryti naujajame šablone galimybę pridėti daug leidimų, ar palikti kaip dabar - vieną originalui vieną lietuviškam. Šiaip svarbus būna pirmas leidimas ta kalba, jo metai paprastai nurodomi vėlesniuose leidimuose. Vėliau gali būti daugybė leidimų, ypač kokia anglų k., Vikipedijoje tikrai neverta registruoti visų. Manau reikia nurodyti pirmą leidimą lietuvių kalba ir pirmą leidimą originalo kalba, o kažkokį kitą tik jei tas konkretus leidimas kažkodėl yra labai reikšmingas. Jei tokių atvejų būna, va ir nežinau. Pirmą leidimą rasti labai nesudėtinga, jei turi 2016 m. knygą, joje pradžioje arba pabaigoje kažkur bus nurodyti ir pirmo leidimo metai, nesu 100% tikras, bet labai dažnai būna. Parašyta maždaug "antrasis leidimas. Pirmasis leidimas - YYYY metais". Dar gali paieškoti https://www.ibiblioteka.lt ar libis.lt. Blogiausiu atveju, įrašyk seniausią, kokį žinai, jei paaiškės, kad ne tas - kas nors pakeis. --Nomad (aptarimas) 20:33, 16 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
Game of Thrones atrodo kad iš tiesų buvo išleistas labai panašiu metu ir JAV, ir Jungtinėje Karalystėje. Pasak Martino, JAV pirmiau - „According to author George R.R. Martin, the Bantam 1996 edition was the true first. The HarperCollins/ Voyager 1996 edition was the British first edition. Its official publication date was earlier than that of the US Bantam edition, but Bantam went to print several months earlier to hand out copies at the American Boksellers Association (ABA).[11]“. Tokiu atveju gal ir verta nurodyti abu leidimus. Teks turbūt perdaryti šabloną. --Nomad (aptarimas) 20:39, 16 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
Radau, buvo pradžioje, bet nenurodyta, kas išleido (radau Google, kad išleido „Vaga“). Ir dar toks klausimas... o ISBN keičiasi su nauju leidimu ar ne, nes nurodytas tik vienas? Ir šiaip gal ne koks pavyzdys, su "Pikniku šalikelėje, nes tas pirmasis leidimas buvo laaabai jau cenzūruotas ir kaži ar vertas naudoti? Na galima būtų paminėti rašant straipsnį. Dėl Game of Thrones, tai pasižiūrėjau, kad esu padaręs ir taip: Kardų audra (nurodyta tik metai), Karalių kova (nurodyta abejų leidimų metai). Ai ir turbūt šią diskusiją reikėtų perkelti į infolentelės aptarimą.:) --Nestea (aptarimas) 21:39, 16 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]
ISBN ir ISBN-13 yra konkretaus leidimo ID, jis yra unikalus konkrečiam leidimui. UBC ar liet. UBK yra tarptautinė bibliotekų prisikiriama knygos kategorija, ji (teoriškai) visada vienoda tai pačiai knygai nesvarbu koks leidimas kokia kalba. Ir daug skirtingų knygų gali turėti tokį patį UBK, kadangi jis rodo tik kategoriją, visi tie skaičiukai išsišifruoja, pvz. "anglų literatūros fantastinė JAV knyga". OCLC yra kaip ir ISBN, konkretaus leidimo ID, tik kitoje sistemoje. ISBN nurodyti svarbiau, bet ISBN ne visi turi - jis buvo pradėtas dalinti tik nuo kažkurių metų. Kai kuriems senesniems leidimams priskirtas retroaktyviai, bet daugumai ne. OCLC prisikirinėjamas visiems, bet irgi ne visus leidimus dar spėta užregistruoti. Geras pastebėjimas dėl tų cenzūruotų leidimų, iš tiesų, kai tiek skirtingi, gal ir verta juos nurodyti lentelėje. Pamėginsiu pakoreguoti šabloną --Nomad (aptarimas) 22:00, 16 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Vis gi nusprendžiau, kad per mažas poreikis neribotam leidimų skaičiui, palyginus, kiek padidėtų šablono sudėtingumas. Rašome vieną originalų ir (jei yra) vieną lietuvišką leidimą, išskirtiniais atvejais kaip Pikniko šalikelėje, Sostų žaidimo ar Meistro ir Margaritos, straipsnio autorius lai pasirenka kurį iš originalių/svarbiausių leidimų nurodyti, apie kitus lai aprašo tiesiog tekste. Jei ateity tikrai iškils poreikis, bus galima pamėginti papildyti. Straipsnių apie knygas daug neturime, bus nesunku pakeisti su ar be boto. --Nomad (aptarimas) 19:17, 28 lapkričio 2019 (EET)[atsakyti]

Apie PR Vikipedijoje

Nuo 2014 m. rugpjūčio 16 d. Vikipedijos (tiksliau visos Wikimedia Foundation) naudojimosi taisyklės reikalauja, kad naudotojai, rašantys straipsnius už atlygį, deklaruotų šį faktą ir kieno užsakymu dirba.

As part of these obligations, you must disclose your employer, client, and affiliation with respect to any contribution for which you receive, or expect to receive, compensation. You must make that disclosure in at least one of the following ways:
*a statement on your user page,
*a statement on the talk page accompanying any paid contributions, or
*a statement in the edit summary accompanying any paid contributions.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad tai nėra šiaip nusistovėjusi praktika ar bendruomenės sutarta taisyklė, o pačios Vikipedijos naudojimosi taisyklė, kuri gali turėti teisinių pasekmių. Pvz., kaip teigiama Terms of Use FAQ on paid contributions, Europos sąjungoje Unfair Commercial Pratices direktyva draudžia „use of editorial content ... to promote a product where a trader has paid for the promotion without making that clear“.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad užsakovo atskleidimas automatiškai nepadaro bet kokių straipsnių tinkamais Vikipedijai, vis dar galioja neutralumo, reikšmingumo ir kitos taisyklės.

Ir dar vienas svarbus dalykas, bendruomenės gali turėti kitokias, savas taisykles, jei jos priimtos įprasta toje bendruomenėje taisyklių priėmimo tvarka, ir svarstymas turi būt konkrečiai dėl bendrų Vikimedijos paid contributions disclosure taisyklių pakeitimo savomis. Pas mus toks niekada nevyko, todėl galioja bendros. Visi projektai, turintys savas, išvardinti čia.

praktinis pritaikymas

Nedidelė problema - nematau, priversti laikytis šio reikalavimo nepažeidžiant naudotojų privatumo. Visi naudotojai gali būti anonimai ir mėginti juos išviešinti be būtinos priežasties taip pat yra draudžiama. Tad jei kažkas labai piktybiškai užsispirs nieko neatskleidinėti, turime labai mažai būdų jį priversti. Vis gi problema nedidelė - už reklamas taip ar taip blokuojame be didelių ceremonijų, nesigilindami paid promotion ar unpaid promotion :) Tačiau tikėtina, kad nemaža dalis PRščikų yra pakankamai geranoriški, nemėgina per daug slėpti šio fakto, ir jų versti net nereikės, užteks informuoti. Ne sykį teko susidurti su naudotojais, atvirai prisistatančiais konkrečios įmonės atstovais, ir net pasivadinusiais tikru vardu-pavarde ar santrumpa. Tad siūlau nepamiršti šios taisyklės ir pradėti į ją žiūrėti rimčiau:

  • Neslepiantiems, kad čia atėjo rašyti apie savo ar klientų firmą - tiesiog informuoti, kad turi keitimų komentaruose ir/arba straipsnio aptarime ir/ar savo vartotojo puslapyje parašyti, jog straipsnis užsakytas ir užsakovas yra tas ir tas
  • Įtariamiems, kad rašo už pinigus - mandagiai priminti, kad *jei* jų darbas apmokamas, turi apie tai parašyti keitimo komentare
  • Visiems naujokams - gal būt parašyti apie tai sveikinimo šablone, kur nors apačioje ne per dideliu šriftu, kad nesijaustų iškart kaltinami kažkuo?
  • Jūsų mintys?

--Nomad (aptarimas) 15:42, 5 sausio 2020 (EET)[atsakyti]

Pilnai pritariu.--Dirgela (aptarimas) 19:06, 5 sausio 2020 (EET)[atsakyti]

Galima, manau, tokiems atvejams sukurti standartinį šabloną, kaip kad jau yra "vw", "bv", "spam" ir pan. Nepakenktų paminėti ir "Sveiki" šablone. --Homo ergaster (aptarimas) 23:07, 5 sausio 2020 (EET)[atsakyti]

Mus atpažino :) Kun. Robertas Skrinskas. Kremliaus troliai šeimininkauja ir lietuviškoje Vikipedijoje. Hugo.arg (aptarimas) 11:59, 12 vasario 2020 (EET)[atsakyti]

:) --Homo ergaster (aptarimas) 12:02, 12 vasario 2020 (EET)[atsakyti]
Ko kiek moka? Kolegos, Jūs j`amate medinukais? JӚvrӚs, dolerӚӚs? Kuris nuskriaudė kankinius? Parazitarijai. :) -- Makenzis Aptarimas Indėlis
Vienas labiausiai cringy dalykų kiek teko nelaimė skaityti paskutiniu metu ;) Bet nuostabos nekelia, Skrinskas savo nusišnekėjimais internete pagarsėjo jau prieš ~dvidešimt metų, turėjo tokį saitą Pro Vita kur gasdino rokenrolo pavojais ir ryšiais su šėtonu. --Nomad (aptarimas) 18:49, 24 vasario 2020 (EET)[atsakyti]
Tai ta Pro Vita tebėra, į ją jis ir dėliojo nuorodas. :) --Homo ergaster (aptarimas) 19:09, 24 vasario 2020 (EET)[atsakyti]

Vikižodynas

VPBot Projektas panašios vertės kaip lietuvai.lt. Ar galėtų robotas praeit ir pratrinti visas nuorodas į jį. Taip pat reiktų nebedėt nuorodų į jį. Nors nežinau ar jas kas nors dar deda. Pratrinu ir sutinku labai retai.--Vaidila (aptarimas) 17:17, 22 balandžio 2020 (EEST)[atsakyti]

Išties, panašumų nemažai. Prigeneruota daugybė visokių lt:wikt:neužvaišinusiose, neapsigalvotosiose, neantsidirbsiantis... Pratrinti botui būtų visai nesunki užduotis. Na, bet gal kai kada tos nuorodos turi prasmę (pateikiama žodžio etimologija ir pan.)? --Homo ergaster (aptarimas) 17:26, 22 balandžio 2020 (EEST)[atsakyti]

Trinti, 11 m. be šaltinių.

Šį puslapį siūloma ištrinti. Priežastis: „11 metų be šaltinių“.

Dirgela trina, Vilensija kuria panašaus pobūdžio str. Karmėlavos kapinės, mokyklos ir tt. Ar yra tokia taisyklė, kad Ana Frank ir kt. str. ištrinami tik todėl, kad ansčiau galbūt buvo išversti iš en wiki?--Vaidila (aptarimas) 20:05, 12 gegužės 2020 (EEST)[atsakyti]

O kaip juos žymėti? Pažymiu, kad be šaltinių, bet kai po vienuolikos metų tie šaltiniai taip ir neatsiranda kokia to prasmė? Gal kokią atskirą sritį Vikipedijoje daryti Abejotini: kur papultų visi straipsniai be šaltinių, nes jų turinys yra abejotinas ir skaitytojai turėtų būti perspėti, kad kas ten parašyta gali būti visiškos fantazijos. Anksčiau žymėdavau kaip abejotino "reikšmingumo", bet tai sukeldavo pasipiktinimą, kad tema neabejotinai reikšminga tik straipsnis parašytas be šaltinių. Galima būtų tiesiog trinti lauk, bet tai lyg ir paskutinis šansas - jei kam tema artima ir norėsis sutvarkyti tai kaip raudona vėliavėlė, kad arba sutvarkom arba laukiam kol kas nors iš naujo parašys tvarkingai.--Dirgela (aptarimas) 09:02, 13 gegužės 2020 (EEST)[atsakyti]

Vikidatos nuorodos

Ar čia tik man, ar ir kitiems pasidarė taip, kad sukūrus naują straipsnį neberodo nuorodos, kuri leistų pridėti interwiki, ir tenka keliauti į pačią Vikidatą bei terpti lt nuorodą į sąrašą (kitose vikipedijose tas pats, nesvarbu kaip nustatytos interwiki (suskliaustos ar visas sąrašas). Hugo.arg (aptarimas) 12:11, 27 gegužės 2020 (EEST)[atsakyti]

Jodkovska vakar irgi dėl to skundėsi. Man tai bent kol kas gerai rodo (per Chrome). --Homo ergaster (aptarimas) 12:18, 27 gegužės 2020 (EEST)[atsakyti]
Pasirodo, kad vektorinėje aplinkoje nuorodų nebėra. --Homo ergaster (aptarimas) 12:27, 27 gegužės 2020 (EEST)[atsakyti]

Hm, teks grįžti prie MonoBook. Keista, visose išvaizdose liko, o pagrindinėje - panaikino. Hugo.arg (aptarimas) 12:36, 27 gegužės 2020 (EEST)[atsakyti]

Gal čia visgi kokia klaida? Visiškai neaišku, kuo tos nuorodos galėjo užkliūti. Nors ką čia žinosi, kartais prisigalvojama nesąmonių (pvz., Vikipedija:Forumas#New_tools_and_IP_masking). --Homo ergaster (aptarimas) 13:38, 27 gegužės 2020 (EEST)[atsakyti]

Įmonės

Visi šiti įmonių psl. jau seniai tapo piaro sklaidos kanalu pačių vikipedijos redaktorių ir/arba įmonės darbuotojų dėka, kurie jokios naudos nei įmonėms nei jomis besidominantiems asmenims nesuteikia. Reiktų 50 % pratrinti.--Vaidila (aptarimas) 17:00, 18 birželio 2020 (EEST)[atsakyti]

būtų sveika turėti kokias rekomendacijas tokiems straipsniams. Kaip taisyklė problematiškos dalys būna visokie abejotini apdovanojimai ir "socialinė atsakomybė". Istorijos dalis taip pat būna paprastai kažkoks faktų kratinys.--Dirgela (aptarimas) 20:24, 18 birželio 2020 (EEST)[atsakyti]

Ką darom su skaičių straipsniais.

Peržiūrėjau kelis skaičių straipsnius, pvz., Septyni, ir jie tokie beviltiški kad tiktų Vikipedijos parodijai, nieko nekeičiant būtų galima perkelti į bet kurį Viki parodijos websaitą ir būtų super, iškart vienas geriausių straipsnių.

Jų turime berods visiems skaičiams iki 100, ant visų rankomis dėlioti skydelį beviltiškas būtų kiek per daug veiklos. Gal būt visus tiesiog ištrinti su botu? Ar gali palikti tik lentelę ir arabiško skaičiaus užrašymo raidą, tos vietos gan enciklopediškos, bent jau lyginant su likusiu straipsniu, kur išvardijama kur šešiametis straipsnio autorius yra matęs tokį skaičių gyvenimę. --Nomad (aptarimas) 20:38, 20 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]

Angliška, vokiška ir daugelis kitų Vikipedijų irgi labai panašius straipsnius apie skaičius turi. Are tamstai tie irgi atrodo mažamečių parašyti? AudriusA (aptarimas) 23:12, 20 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]
Angliškos dar baisesni už lietuviškus, gal tik faktiškai tikslesni, nes lietuviškoje nesąmonių prirašyta. Estiškos gana geri nes juose beveik nieko nėra. Kitų kalbų neskaičiau. O ką? --Nomad (aptarimas) 01:24, 21 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]
Niekuo jie sakyčiau neypatingi, be šaltinių, nesusijusių, dažnai trivialių faktų rinkiniai. Manau vietoje žymėjimo beviltiškais reikėtų tiesiog paimti ir ištrinti juos visus.--Dirgela (aptarimas) 19:25, 22 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]
Dviženklių kategorijoje dauguma tušti (pvz., 97 (skaičius)), galėčiau palaipsniui ištrinti su botu. --Homo ergaster (aptarimas) 17:08, 23 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]
Manau, kad visai tuščius galima būtų trinti su botu - jei ten turinio per 15 metų neatsirado tai greičiausiai ir neatsiras, o jei ir atsiras tai padrikų faktų rinkiniai kokie.--Dirgela (aptarimas) 17:55, 23 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]

Manau, vertėtų palikti iki 10 (ar 20), + 100, 1000 ir pnš. - šie skaičiai turi didelę numerologinę, mitologinę, simbolinę reikšmę, o tokie kaip 97 tai iš tiesų nelabai kuo papildytini, nebent kokiu atsitiktiniu faktu. Hugo.arg (aptarimas) 23:55, 23 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]

Aš manau, straipsnis apie skaičių turėtų būti straipsnis apie skaičių. Jo kokios nors ypatingos savybės matematikoje jei tokių turi, pvz., kad pirminis. Kaip jis užrašomas įvairiose rašto sistemose. Kokią istorinę reikšmę turi. Ar yra kokios paplitusios skaičiavimo sistemos jo pagrindu (2,8,10 ir pan). Skyrius „kultūroje“ dedamas į daugumą straipsnių, tai ir skaičiai gali būti ne išimtis, galima paminėti ten kokią reikšmę konkretus skaičius turėjo ar tebeturi kažkuriose kultūrose. Bet na kaip anglų Vikipedijoje vardijama pvz. prie straipsnio „keturi“ visokie dalykai kurie po keturis (keturi The Beatles nariai, keturi Vėžliukai mutantai nindzės, keturi evangelistai, ir kėdė kad turi keturias kojas (visi pavyzdžiai tikri iš en:Four) tai jau atsiprašau, reikia negerbti nei Vikipedijos, nei skaitytojo. Kaip ir lietuviškame septyni kad įrašytos visokios nesąmonės - Įprastinė (???) boružė turi septynis taškus, žvaigždynas turi septynias žvaigždes...--Nomad (aptarimas) 02:37, 24 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]
Nulis, vienas ir du turi kažkokio turinio, gal dar kažkokį potencialą turi 8, kiti vienženkliai realiai be turinio, faktą kad ant dešimt litų yra darius ir girėnas laikyčiau netinkamu turiniu. Galima įsivaizduoti, kad kažką galima būtų parašyti apie 13, nors dabar straipsnis tuščias, po vieną faktelį yra 14,15 toliau panašu, kad visi skaičiai dviženkliai yra tušti arba su beprasmiais faktais. Tai aš siūlyčiau palikti tik tuos straipsnius, kurie turi bent kažkokį turinį (0,1,2), o visus kitus, po septynis ir daugiau metų laukiančius turinio, ištrinti, sukurti iš naujo tikrai nebus sudėtinga, jei kas norės parašyti tikrus straipsnius su tikru turiniu. Nuo 20 galima būtų visus trinti su botu, net netikrinant turinio, jie visi tušti, nors gal kažkurie ir galėtų būti potencialiai sukurti. Taip liktų mažiau Vikipediją parodijuojančių straipsnių bent jau pačioje Vikipedijoje :)--Dirgela (aptarimas) 19:27, 24 liepos 2020 (EEST)[atsakyti]

Pamąstymai dešimtmečio pabaigos proga

Mažiau, kaip už dviejų mėnesių pasibaigs antrasis XXI a. dešimtmetis. Dar už maždaug dviejų metų lietuviškajai Vikipedijai sueis dvidešimt.

Dešimtmetis yra daug. Dvidešimt metų yra labai daug. Daugiau, kaip ketvirtis vidutinės gyvenimo trukmės. Dvidešimt metų yra tiek daug, kad jau neužilgo straipsnius pradės redaguoti kai kurių pirmųjų Vikipedijos dalyvių vaikai. Dvidešimt metų yra tiek daug, kad dar vieno dvidešimtmečio, nemaža tikimybė, ne visi sulauksime.

Per tuos beveik dvidešimt Vikipedijos metų daug nuveikėme. Parašėme virš 200 tūkst. straipsnių. Išvertėme visą vartotojo sąsają į savo kalbą. Palaikėme daug projektų nuo „savaitės iniciatyvos“ iki „straipsnių iliustravimo“. Turime kas dieną pildomas naujienas, sudarėme kiekvienos dienos svarbių istorinių įvykių sąrašus, užrašėme ir įtvirtinome Vikipedijos įkūrimo principais paremtas redagavimo taisykles. Organizavome bent kelis redaktorių susitikimus gyvai. Kai kurie mūsų dalyvavo tarptautiniuose Vikipedijos projektuose ir konferencijose.

Taip pat, labai daug ko išmokome. Kiekvienas neabejotinai pasitobulinome rašymo, užsienio kalbų, vertimo įgūdžius. Išmokome rašyti neutraliau, padėti asmenines pažiūras į šoną. Tikriausiai išmokome geriau sugyventi nepaisant skirtingų požiūrių, ir produktyviau spręsti nesutarimus. Ir tikrai, neabejotinai, išmokome dar vieno svarbaus dalyko: kad jokia šlavėja pas mus taip ir neateis ir mūsų šiukšlyno nesutvarkys.

Prieš dešimt – penkiolika metų dauguma mūsų turėjo naivų gražų įsivaizdavimą, kad reikia išsaugoti beveik bet kokį žmonių indėlį, net jei tai yra nerišlus, gramatinių klaidų pilnas kratinys be jokių šaltinių. Įsivaizdavome, kad kažkada kažkas ateis ir sutvarkys, kad geriau prasčiau, nei nieko, kad lankytojas geriau tegul nors ką randa paskaityti, nei neranda nieko.

Dabar turime to įsivaizdavimo rezultatus. Dešimtis tūkstančių straipsnių be jokių šaltinių, pilnus gramatinių ir stiliaus klaidų, dažnai atkopijuotus iš kažkur kitur ir numestus. Vien pažymėtų įvairiais tvarkymo skydeliais turime virš 3 tūkstančių – ir pažymėtų yra tik nedidelė dalis. Turime straipsnius, beviltiškus dvylika ir daugiau metų. Dvylika metų! Jie tuoj bus senesni už kai kuriuos naudotojus!

Pažvelkime tiesai į akis: nepaisant visų išvardintų ir dar daugybės neišvardintų gražių pasiekimų, sėdime savartyne. Ir taip mus, pirmuosius Vikipedijos redaktorius, tikriausiai ir atsimins ateities naudotojų kartos: kaip žmones, dvidešimt metų laimingai sėdėjusius savartyne ir besidžiaugusius straipsnių gausėjimu. Kaip žmones, nublizginusius 25 pavyzdinius straipsnius ir išstačiusius juos vidury šiukšlyno pasigrožėjimui. Kaip žmones, po savęs palikusius tokią srutų duobę, kad visiems nusvyra rankos į ją vos pažiūrėjus ir su laiku vis mažiau kas nori tvarkyti, ar užsiėmę nosį rašyti kažką naujo. Bet kokiame leidinyje užtektų vieno tokio straipsnio, kad reputacija eitų tiesiai į kanalizaciją ir niekas rimtai nebeskaitytų. Vieno. Mes turime dešimtis tūkstančių.

Sakysite, Vikipedija yra laisvanoriškas projektas ir visi prisidedame kiek norime ir kur norime, ir nesame atsakingi už kažką kitą, prirašiusį šlamšto. Faktas. Tačiau taip pat faktas, kad Vikipedijos pirmasis dvidešimtmetis tikriausiai įeis į Vikipedijos istoriją kaip didžiulis savartynas – kartu su mūsų vardais. Anonimų ir šlamšto prikopijavusių trumpalaikių naudotojų niekas neprisimins. Prisimins mus.

Sakau tikriausiai. Nes yra ir kitas variantas. Dar mus gali atsiminti kaip tuos naivius pirmuosius redaktorius be patirties, kurie iš pradžių per savo nepamatuotus lūkesčius šiek tiek apsileido, tačiau vėliau susivokė ir apsikuopė, ir tada palaikė tvarką, ir palaikyti buvo žymiai lengviau, nei iškuopti apsileidus.

Darbo pasidarėme daug. Bet laiko irgi dar turime. Pamėginkime XXI a. antrąjį dešimtmetį užbaigti apsitvarkę, kad padėtis būtų bent jau žymiai geresnė, nei yra dabar. Ir tuomet per artimiausius du metus pamėginkime Vikipediją pilnai sutvarkyti, tiek, kad prastų straipsnių, be šaltinių, nesutvarkytų, su gramatinėmis klaidomis, beveik neliktų.

  • Kiek galėdami artimiausius mėnesius prioritetą teikime straipsnių sutvarkymui, o ne naujų kūrimui.
  • Straipsnius be šaltinių žymime skydeliu {{šaltiniai}}, netrivialius teiginius be išnašų žymime skydeliu {{faktas}}, kur tik užmatę, bekompromisiškai ir neatsižvelgdami į nieką: nei į straipsnio temą, nes išimčių negali būti, nei į straipsnio autorių, nes straipsniai nepriklauso jokiam naudotojui.
  • Ir šiais skydeliais žymime ne tam, kad paskui laukti penkiolika metų, per kuriuos dešimtys tūkstančių skaitytojų užsuks pasigrožėti mūsų gramatinėmis klaidomis, autovertimais ar nuo lubų kabintais straipsniais. O tam, kad ne vėliau, kaip po poros mėnesių ištrintume.
  • Radę straipsnius su problemomis, rimtesnėmis nei kelios gramatinės klaidos, ir netvarkytus bent du mėnesius, tvarkome patys tuoj pat, arba žymime {{beviltiškas}} arba iškart trynimui. Bekompromisiškai ir neatsižvelgdami į nieką. Tikiuosi, daugiau, nei penkiolikos metų užteko, kad nebeliktų tikinčių jų savaiminiu susitvarkymu. Vis gi jei liko, į jus paprasčiausiai neatsižvelgsime. Šis požiūris savo šansą turėjo, išmėginome jį, davėme virš penkiolikos metų, matome rezultatus, darome išvadas, užteks. Norintiems tvarkyti, du mėnesiai yra labai daug.
  • Administratoriai, triname šlamštą ryžtingai ir be kompromisų. Ir kartelę, ką laikyti trintinu šlamštu, nuleidžiame keturgubai. Į agituojančius palikti Vikipediją internetine pamazgų duobe neatsižvelgiame. „Prastai“ nėra geriau už „nieko“. Prasti straipsniai dezinformuoja skaitytojus, gadina Vikipedijos reputaciją, tampa blogu pavyzdžiu naujiems redaktoriams, tampa argumentu visokiems „...o tada kodėl šitas straipsnis netrinamas?!“ ir galiausiai – pamažu visus bukina ir pratina gyventi savartyne. Jei nesijaučiate atbukinti ir pripratę – dar kartą: bet kuriame į solidumą pretenduojančiame leidiny užtektų vieno nerišlaus kratinio, kad reputacija keliautų dugnan. Mes turime dešimtis tūkstančių. Mes gerų straipsnių turime mažiau, nei prastų. Viskas tvarkoj, nėr ko jaudintis?

Galime paversti šį projektą enciklopedija, kurią ir naujam žmogui būtų negėda skaityti ir pildyti. Galime būti kokybės ir disciplinos pavyzdžiu naujiems redaktoriams. Senbuviais, kurių per dvidešimt metų sukurtas darbas įkvepia, kelia norą lygiuotis ir vystyti dar daugiau. Arba, vietoje to, galime toliau kapstytis savartyne ir dusti prislėgti šiukšlių krūvos, nes dvidešimties metų neužteko sukurti bent minimaliausiai kokybei.

P.S. Ačiū naudotojams Nestea, Powermelon, Homo ergaster ir Dirgela, kuriuos bene kasdien matau tvarkant kitų rašytus straipsnius. Jei kurį praleidau, atsiprašau, dar bus progų padėkoti, kai savo enciklopediją sutvarkysime rimčiau :) --Nomad (aptarimas) 13:34, 12 lapkričio 2020 (EET)[atsakyti]