Vikipedijos aptarimas:Bendruomenė/Archyvas1

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Licencijavimas[redaguoti vikitekstą]

radau tokius pasamprotavimus User:Rspeer - ta įdomu, kokių dar būtų nuomonių? --AndriuZ 10:27, 11 Geg 2005 (EEST)

straipsnių dydis[redaguoti vikitekstą]

Iki šiol laikyta, kad nustatant straipsnio apimtį reikėtų laikytis neapibrėžtų protingumo kriterijų, t.y. nedaryti per didelių ar per smulkių. Bet panašu, kad nuomonės ima išsiskirti. "Pietų Afrikos" straipsnis mano galva jau per didelis, darosi panašus į "viską ką mes esam firdėję apie Pirtų Afriką". Kas turėtumėt kokių minčių dėl straipsnių dydžio kriterijų, ar tai turėtų spręsti kiekvieno straipsnio atžvilgiu. Dirgela 22:18, 17 Bir 2005 (EEST)

Manau, kad čia teks išskirti kelias grupes straipsnių, nes pavyzdžiui koks šalių ar kitoks sąrašas (pavyzdžiui Lietuvos Raudonoji Knyga) yra neskaidomi. Bet šiaip pradžiai bent jau stenkimės, kad straipsnis neperliptų perpėjimo (~32 Kb) ribos, jei perlipa, gal vertėtų dėti "skydelį" apie tai, kad straip[snis per ilgas ir reikėtų skaidyti (kaip angliškoj wiki jie turi). Knutux 07:44, 18 Bir 2005 (EEST)

Reikia apsispręsti, kokiu principu - estetiniu ar koncentriniu - norite kad rutuliotųsi lietuviškoji Vikipedija. Jeigu estetiniu, vadinasi, norite prisilaikyti bendrų Vikipedijos kūrimo taisyklių, t.y. visus straipsnius turėti tam tikro dydžio, su sąvokų nuorodomis ir pan. Tokiu atveju visus didesnius straipsnius reikia skaidyti į smulkesnius. Jei koncentriniu, tai reikėtų „sulaužyti“ taisykles ir straipsnius turėti didesnius, o juose išsamiai aptarti nagrinėjamus dalykus. Pvz., straipsniai, pavadinti „masė“, „greitis“ neturėtų būti išskirti į atskirus straipsnius, nes apie šias sąvokas yra per mažai informacijos, kad būtų galima rašyti atskirą straipsnį. Kitas netinkamas pavyzdys - straipsnyje „Niutono dėsniai“ sąvoka „inercinės sistemos“ padaryta nuoroda į būsimą straipsnį „Inercinės sistemos“. Bet juk inercinės sistemos jau apibrėžtos tame pat straipsnyje - tai ką čia bepridursi!

Pavyzdys, kaip reikėtų tvarkytis su koncentriniu principu: sukurti pvz. straipsnį „Mechanika“ ir jame išdėstyti visą mechaniką (pristatyti greitį, pagreitį, judėjimo tipus, trajektorijas, su formulėmis, brėžiniais, grafikais ir t.t.) ir pan. 22:56, 19 Bir 2005 213.226.138.242

Sakyčiau, kad gali būti dar vienas principas - "turbulentinis" :-))) Tiesiog, jei atsiranda straipsnelis kuria nors tema, prie jo ima kabintis kitas straipsnelis, paskui trečias, ketvirtas, kol susidaro tam tikra straipsnių grandinė. Paskui, dėl ryšių su kitais straipsniais, vienur vyksta dalinimasis, kitur - susiliejimas, trečiur - šiaip pasipildymas, ir rezultate dėl stochastinių pokyčių susidaro gana gerai subalansuota sistema. žr Bazaar. Aš sakyčiau, kad reiktų apsibrėžti orientaciją (aš esu už saikingą skaidymą, aka "koncentrinį"), bet reiktų vengti kraštutinumų: bendrame straipsnyje viską galima išdėstyti apibendrintai, o konkrečiame - detaliai. Manau, Procesorius, Registras (procesoriaus), CISC ir RISC galėtų būti gana neblogais pavyzdžiais. O ir iš viso, manau, kad informacijos dubliavimasis nėra labai blogas dalykas, jei tik besidubliuojanti info sudaro ryškiai mažiau nei pusę straipsnio apimties. --Tractor 23:55, 19 Bir 2005 (EEST)

Visi principai gerai (jeigu išvis yra naudojami). Tačiau kai yra vos keletas dalyvių jie yra individualistai ir kiekvienas vadovaujasi savo principu. Gal nereikėtų išradinėti Lietuviško dviračio. Ties Wikipedia koncepcija (tiek programos, tike Enciklopedijos prasmėmis) laužyta daug daugiau iečių (ir prieitas tam tikras konsensusas) EN TALK ir kitose srityse - gal racionaliau būtų pasisemti tos patirties. Kai dubliuojasi - reikia naudoti MERGE šabloną :-) tačiau kai vienu sakiniu pasakoma vienos pastraipos esmė ir nukreipiama į pagrindinį straipsnį - tai geras būdas. Straipsnio dydis yra aprašytas EN pagalbos srityje, ką čia bepridursi... --AndriuZ 22:35, 26 Liepos 2005 (EEST)


Vikipedija ar ... Vikipedija?[redaguoti vikitekstą]

Kaip matote, rinktis nėra iš ko =) Laikas žengti ryžtingą žingsnį ir pervardinti visus straipsnius su Wiki- į Viki- ir pakoreguoti lietuviškąjį Vikipedijos simbolį. Rks 23:05, 30 Bir 2005 (EEST)


Užbaigtumo kriterijus[redaguoti vikitekstą]

IRC kilo diskusija apie užbaigtumo kriterijaus taikymo, taigi trumpai perteiksiu susiformavusį pasiūlymą, gal kas turės ką pridėti. Pasiūlymas labai paprastas - bent pagrindinėms sritims reiktų apsibrėžti kriterijų, pagal kurį vienareikšmiškai galima bus nuspręsti, ar tos srities straipsniui galima nuimti stub žymę. Pavyzdžiui, šalims ar miestams apsibrėžime, kad pilnu (t.y. ne galutiniu, bet nebeturinčiu stub) straipsnis laikomas, jai pilnai užpildyta lentelė (infobox) ir yra vienas-du sakiniai. Tokius kriterijus galėtume apsirašyti kaip skyrelius atitinkamuose Vikiprojektuose. Tikriausiai pirmiausiai reiktų apsibrėžti kriterijus plačiausiom sritim - šalims, miestams, biografijoms, metams, dienoms. Štai toks pasiūlymas, gal kas turi ką nors pridurti ar pasiūlyti geresnio? Knutux 20:26, 15 Liepos 2005 (EEST)

Suteikiau naują išvaizdą bendruomenės portalui, daugiausia vokiškos wikipedijos pavyzdžiu. Reikalinga nuomonė ir pagalba tiek dėl turinio, tiek dėl išvaizdos. Pagrindinis tikslas - išvengti informacijos dubliavimosi su pagalbos portalu ir pirmuoju puslapiu. Tuo tikslu galbūt būtų tikslinga pakoreguoti ir pirmąjį puslapį, iš ten išimant daugiausia wikipedijos bendruomenės naudojamą informaciją, o pirmąjį puslapį labiausiai orientuoti į lankytojus/skaitytojus. Dirgela 16:07, 17 Liepos 2005 (EEST)

Na dabar visai solidžiai atrodo. O dėl pradinio orientavimo į skaitytoją visai sutinku, bet reiktų ten kaip reikiant perprojektuoti. Knutux 16:17, 17 Liepos 2005 (EEST)
"Nuorodų" srityje turėtų atsirasti sustruktūruotos nuorodos į Wikipedia: srities straipsnius, kai iš jos į Help: sritį pilnai perkelsime pagalbos puslapius. Dirgela 16:20, 17 Liepos 2005 (EEST)

Gal reikėtų kokio nors paveiksliuko ? Kol kas tik vien informacija. Ooom 22:59, 15 Gruodžio 2005 (EET)

Kaip nueiti į šablonus ? Žodį naujokams reikia pakeisti fraze "Informacija naujiems bendruomenės nariams". Ooom 22:59, 15 Gruodžio 2005 (EET)


Naujokams v.s. Pradedantiesiems[redaguoti vikitekstą]

Kiekvieną kartą (t.y. kartą per mėnesį) užėjus į Pradžia ir pamačius Naujokams pagalvoju, kad tai nėra neutralus terminas. Nežianu kaip kitiems, bet Pradedantiesiems ne taip rėžtų akį (bet gal čia tik man, tokiam jautruoliui...:/) --AndriuZ 22:22, 26 Liepos 2005 (EEST)

Pritariu dėl termino naujokas reikšmės. Ją reikia keisti. Ooom 18:59, 4 Gruodžio 2005 (EET)

Translation of the week[redaguoti vikitekstą]

Vis dėlto tai "translation of the week", o Decade of Roma inclusion vertimo prašoma jau kur kas ilgiau. Manau, kad reikėtų ir keisti kas savaitę pageidautino vertimo temą.

Anksčiau aš sekdavau ten situaciją, bet dabar retai kada beužklystu - jei kas galėtų keisti kas savaitę būtų jėga, kitaip reikia gal išimti tą skyriuką išvis. Dirgela 19:19, 5 Sausio 2006 (EET)
Na, aš tai esu už tokio skyrelio, jeigu jis nekeičiamas kas savaitę, pašalinimą vienareikšmiškai. Hornblower 18:19, 14 Sausio 2006 (EET)
Dabar Translation of the week laikosi dar ilgiau, ir, be to, jis jau išverstas į lietuvių kalbą... T. Marc 16:48, 2007 Balandžio 12 (EEST)

Ir ko tik neaptinki Viki(m/p)edijos kampeliuose: [1]. Renata3 08:54, 5 Vasario 2006 (EET)

Jėga, seniai laukiau, jei tik mokėčiau žemaitiškai rašyti mielai prisidėčiau įgyvendinant atskirą žemaitišką projektą. Dirgela 19:42, 5 Vasario 2006 (EET)
Aš galiu, mano gimtoji kalba - žemaičių. Algirdas 19:57, 5 Vasario 2006 (EET)

Straipsnių apie miestelius pavadinimai[redaguoti vikitekstą]

Ar nevertėtų pakeisti kai kurių Lietuvos miestelių straipsnių pavadinimų, pvz.:

eLNuko 15:45, 23 Vasario 2006 (EET)

Galima, bet ar darbo ne per daug? Naujos informacijos daug neprideda, o labai netvarkingai ir dabar neatrodo. Savanoriškame projekte savanorio darbas - auksas, nežinau ar verta jį tokiem dalykam gaišti. Audriusa 15:50, 23 Vasario 2006 (EET)
Na darbo nėra taip daug kaip gali atrodyti. Galiu tuo lengvai užsiimti, pervadinti nesunku, tik va senųjų ištrinti negalėsiu... eLNuko 15:52, 23 Vasario 2006 (EET)
Na dėl ištrynimo nereiktų jaudintis - netrukdys ir papildomi nukreipiantys str. O šiaip dėl pačios idėjos - dabartiniai pavadinimai nėra geri, bet šiek tiek abejoju dėl "raj." dėjimo skliaustuose, pirmiausiai nelabai man patinka trumpinimas, o antra - tai jau nebe rajonai, bet rajonų savivaldybės, bet Akademija (Kauno rajono savivaldybė) atrodytų baisokai. Gal kaip kompromisas tinka ir dabar siūlomas variantas, tik reiktų įdėti prie vardinimo taisyklių, kai jau bus sutarta. knutux 17:16, 23 Vasario 2006 (EET)

Piniginiai apdovanojimai[redaguoti vikitekstą]

Pamaniau, kad kam nors butu idomu en:Wikipedia:Reward board#Almost any Lithuania-related article. Renata3 00:42, 29 Balandžio 2006 (EEST)

Siūlau priimti nuostatas dėl sąrašų. Pasiūlymo esmė būtų tame, kad sąrašai būtų ne straipsnių, o wikipedia ar kokioje naujoje vardų srityje, nes tikrai nėra straipsniai.Dirgela 05:59, 4 Gegužės 2006 (EEST)

Pritariu, telieka apsirašyti taisyklę, nubalsuoti ir paskelbti. knutux 08:02, 4 Gegužės 2006 (EEST)


lietuviškas wikisource[redaguoti vikitekstą]

Kiek suprantu, lietuviškos wikisource nėra. Ar yra koks nors bendras visoms kalboms? Kvitas 21:21, 1 Gegužės 2006 (EEST)

Berods galima į wikisource dėti visomis kalbomis.Dirgela 21:57, 1 Gegužės 2006 (EEST)
Įkėliau bulę į wikisource, bet turbūt ne ten kur reikia, nes gavau pasiūlymą perkelti straipsnį į atitinkamą kalbą. Manau, kad gal vertėtų paprašyti wikisource lietuviško domeno. Tekstų atsiras. Aš paprašyčiau, bet prašant būtina užregistruoti bent vieną biurokratą, o iš manęs biurokratas neišeis. :) Kvitas 03:54, 2 Gegužės 2006 (EEST)
O kodėl? Kaip suprantu reikia pasiprašyti biurokrato teisių - mes tave palaikysim, o pareigos nemanau, kad prislėgs :) Dirgela 22:52, 2 Gegužės 2006 (EEST)
Ačū už pasitikėjimą. Deja, dėl esančių aplinkybių šiuo metu kokių nors įsipareigojimų Wiki prisiimti negalėčiau. Iš kitos pusės, esant galimybei, prie wikisource formavimo aktyviai prisidėčiau tekstais. Kvitas 12:09, 3 Gegužės 2006 (EEST)
O gal pavyko išsiaiškinti kur ten reikėtų prašyti atskiros lietuviškos wikisource? Šiaip tai anksčiau buvo lygtai - buvo himnų tekstai sudėti.Dirgela 18:56, 3 Gegužės 2006 (EEST)
Prašymą domenui galima pateikti čia: [2]
Kiek suprantu, taisyklėse reikalaujama, kad projekte dalyvautų bent vienas pilietis, du mėnesius užsiregistravęs Wikisource ir atlikęs ten ne mažiau 250 redakcijų.
Taisyklės čia : [3] Kvitas 22:21, 3 Gegužės 2006 (EEST)

Noriu patikslinti: Autorius pasilieka teisę bet kada pakeisti šias naudojimo sąlygas ir nuo tada galios naujosios sąlygos. - gana akivaizdu, kad tai reiškia, jog, Autoriui panorėjus, sąlygos gali tapti kitokios, pvz., atimtos naudojimo teisės iš lt.vikipedijos, naudojimas padarytas mokamu, etc.. Tokio tipo licencija yra gana pavojinga naudojimui Vikipedijoje, nes potencialiai neša grėsmę pačiai bendriausiai Vikipedijos idėjai - neribojamam ir sąžiningam informacijos platinimui. Tekstai ar nuotraukos, kurie kartą buvo suteikti laisvam naudojimui, negali būti atimami, priešingai, nei leidžia duotoji licencija. --Tractor 11:11, 25 Spalio 2005 (EEST)

Na, šiaip tą eilutę įdėjau tam, kad jei ką pamirščiau berašydamas licenciją pirmą kartą, ar ko nors nenumatyčiau, galėčiau tai prirašyti vėliau. O išmesti nuotraukų iš vikipedijos juk licencija nedraudžia (draudžia tik jas keisti be sutikimo), tad šitaip ir būtų galima padaryti, jei licencija taptų vikipedijai neprieinama; bet jei aš planuočiau ją tokia padaryti, tų nuotraukų net neįkėlinėčiau. Nėra mano tikslas čia kaip nors pasipelnyti :) . Tik noriu prisidėti prie vikipedijos nuotraukomis, bet jei naudočiau GDFL būtų galima pvz. bet kam jas redaguoti nesuderinus su manimi, daryti kokius fotomontažus ir pan. (nors vis tiek pirmo įkėlėjo vardas liktų mano), taip pat dėti į kitus wikiprojektus, kuriuose aš nedalyvauju ir todėl negalėčiau atsakyti dalyviams į rūpimus klausimus apie nuotraukas ir t.t. Taigi kol kas apsiriboju lietuviška wikipedija. Na, o kadangi pasilieku teisę licenciją keisti, gal kada ją kiek sušvelninsiu jei manysiu esant reikalinga :) . Augustinas Žemaitis 22:56, 25 Spalio 2005 (EEST)
Aš į šią enciklopediją sudėjau daugiau kaip pustūkstantį ir gana kokybiškų savo nuotraukų ir jokių apribojimų neįdėjau. Dargi džiaugiuosi, kad maniškes nuotraukas ir kitos enciklopedijos paima. Sutikčiau dėl tų apribojimų tik tuo atveju, kai nufotografuota ekstremaliomis sąlygomis, nuotrauka super kokybiška ir pan. Algirdas 23:10, 25 Spalio 2005 (EEST)
Siūlau labai paprastą dalyką tiesiog nenaudoti šių nuotraukų, nes jos sukelia daug problemų. Jau kelinta svaitė kalbama apie tai. Jei žmogus nori turėti savo autorinę teisę - ok. Bet tai nereiškia, kad visi kiti dėl to turi turėti problemų. Jei nepatinka nuotraukų licenzija - nenaudok tokių nuotraukų. --qwarc 23:38, 25 Spalio 2005 (EEST)
Autoriaus tikslai manau teisingi ir Vikipedijai labai džiuginantys, tačiau ta nuostata dėl naudojimo sąlygų keitimo išties problematiška ar gali tapti problematiška ateityje. Manau smulkūs pakeitimai nedidelė bėda, bet šiandien atsirado papildomi draudimai. Rytoj gal licencijos autorius pridės dar kokių nors - tai tikrai nepriimtina. Negi neužtektų parašyti, kad nuotraukas galima naudoti tik lietuviškoje vikipedijoje ir taškas?Dirgela 07:49, 26 Spalio 2005 (EEST)
Šiaip, galima tokiais atvejais naudoti vieną specifinį punktą, gal tai ir būtų sprendimas: licencijoje nurodyti jos versiją bei tai, kad pagal licenciją pateiktą medžiagą leidžiama naudoti pagal esamą arba bet kurią vėlesnės versijos licenciją pasirinktinai. --Tractor 10:34, 26 Spalio 2005 (EEST)

Dar vienas pastebėjimas, iš šiek tiek kitos temos: pagal šio šablono pavadinimą neįmanoma nustatyti, kad tai licencija ar kad tai šablonas, susijęs su medžiagos pateikėju. Tuo pat metu, tai lyg ir nera viena is placiai zinomu licenciju, pvz., GFDL. Būtų gerai pervadinti kaip nors aiskiau, pvz., "licencija Augustinas Žemaitis". --Tractor 10:34, 26 Spalio 2005 (EEST)

Dirgela - galima taip būtų ir parašyti; jei tokios problemos kils ir toliau, gal ir reiks, juk bet kada galima tą tekstą keisti. Tiesiog aš neturiu nieko prieš, jei mano nuotraukos būtų naudojamos ir kitur, net ir komerciniuose projektuose, jei tik aš būčiau paminėtas kaip fotografas, nuotrauka nebūtų keičiama (daromi montažai ir pan.) ir kt. Aišku, paprastumo dėlei bus galima šito atsisakyti ir, kaip sakai, palikti tik pasakymą, kad leidžiama naudoti tik lietuviškoje vikipedijoje. Algirdas - kas dėl kitų enciklopedijų, neturiu problemų, tik, kadangi aš nedalyvauju kitose vikipedijose, negalėsiu atsakyti į kam iškilusius klausimus dėl nuotraukų ar užfiksuotų objektų ir pan. be to, pagal GDFL dar, rodos, galima paveikslėlius ir redaguoti bet kam. Dėl panaudojimo šiaip tinklapiuose ar spausdintuose leidiniuose, išlaikant licencijoje nurodytas sąlygas, aš neturiu. Tractor - jei kils daug problemų, gal ir bus galima vėliau įrašyti; bet dabar aš tikiuosi, kad šita diskusija pasibaigs; nematau jokios problemos, jei išties būtų taip, kad kažkokia ateities licencija netiktų Vikipedijai, būtų galima, kaip ir siūlė Quarc, nuotraukas tiesiog ištrinti; bet aš gi čia dedu jas ne tam, kad paskui staiga padaryčiau licenciją nebetinkamą. Augustinas Žemaitis 23:47, 29 Spalio 2005 (EEST)

Savaitės vertimas atliktas[redaguoti vikitekstą]

Forest of departed jau išverstas į lietuvių kalbą - Velionių miškas. NeverSeenMan 14:47, 5 Rugpjūčio 2006 (EEST)


Kodėl neatnaujinamas "savaitės vertimas"? Dabar nurodomas "Seru Epenisa Cakobau" buvo paskelbtas savaitės vertimu 2006 m. viduryje. --Laura 12:56, 2007 Kovo 11 (EET)

Lietuva-Islandija[redaguoti vikitekstą]

Manau, kad daugelis tekstu apie Lietuva ir Islandija (cia) jum bus labai gerai pazystami... Renata3 17:24, 18 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Sakyčiau klonas, be jokios nuorodos, kad tekstai iš Vikipedijos, tik dar (greičiausiai nelegaliai) pridėta nuotraukų. Va kaip reiškia lietuvių didžiadvasiškumas :)
Na taip - ir tekstas ir kelios iliustracijos iš Vikipedijos. Ir dar įžūliai paliktos daug kur nuorodos į Vikipediją (o keliose vietose neapsižiūrėjo ir paliko nuorodos į neegzistuojančių straipsnių redagavimo puslapius - pvz http://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Kilometras&action=edit ) :). knutux 07:59, 19 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Ar 1933 metais pradeta spausdinti lietuviska enciklopedija yra PD?[redaguoti vikitekstą]

Sveiki, taigi jusu visu teismui pateikiu mano tokius samprotavimus apie Lietuviskaja enciklopedija, pradeta leisti 1933 metais.

1. Pagal dabartini, 2003 m. kovo 5 d. autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymą, autorines teises galioja 70 metu po autoriaus mirties. 35 straipsnis, 3 punktas sako, kad "Autorių turtinės teisės į kolektyvinį kūrinį galioja 70 metų po kūrinio teisėto padarymo viešai prieinamu datos". 8 straipsnis apraso kolektyvinius kurinius sitaip: "Turtinės autorių teisės į kolektyvinius kūrinius (enciklopedijas, ...) priklauso fiziniam arba juridiniam asmeniui, kurio iniciatyva ir kuriam vadovaujant kūrinys buvo sukurtas." Enciklopedija labai aiskiai ivardija savo leideja - "Spaudos Fondas", kuris yra juridinis asmuo. Tad pirmasis tomas butu public domain nuo 2003.

2. Pagal ta pati, 2003 m. kovo 5 d. istatymo priedo 2 straipsni (pacioje pabaigoje): "Šis Įstatymas taikomas autoriams bei gretutinių teisių subjektams, jeigu jo įsigaliojimo metu nėra pasibaigę iki šio Įstatymo įsigaliojimo galioję jų teisių į literatūros, mokslo ir meno kūrinius ar gretutinių teisių objektus apsaugos terminai". Tad jei pasibaige anksciau - atgal autorines teises negrazinamos. 1999 m. gegužės 18 d. istatymo variantas ta pati pakartoja 72 straipsnyje. Pries tai buvo 1994 m. gegužės 17 d. civilinio kodekso papildymas. Ten 525 straipsnis sako "Asmenims, savarankiškai ar per kurią nors leidyklą išleidžiantiems mokslinius rinkinius, enciklopedinius žodynus, žurnalus ar kitus periodinius leidinius, priklauso autorinė teisė į tuos leidinius kaip visumą." Taigi, vel "Spaudos Fondas" turetu autorines teises. 538 straipsnis sako, kad "Juridinio asmens autorinė teisė galioja 50 metų nuo kūrinio paskelbimo dienos." Tad pirmasis tomas PD butu nuo 1983. Istatymo pakeitimai jam negaliotu. Butu galima deretis del paskutinio tomo, isleisto 1944 m.

Kokios jusu nuomones? Ar kas turit draugu teisininku? ;) Renata3 05:34, 29 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Manau, kad viskas čia teisingai suprasta. Kitas dalykas tai, kad tiesiogiai enciklopediją panaudoti sunku - savotiška kalba, pasenusi informacija. Taigi praktiškai viską tenka perrašyti, o tada ji tampa tik šaltiniu. Dauguma nuotraukų ten tokios kokybės, kad nuskanavus ne kas matytųsi. Taigi klausimas dėl PD nėra toks aktualus kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.Dirgela 06:27, 29 Rugpjūčio 2006 (EEST)
Wikipedia:Aktualijos#Vikimedijos fondas turi savo teisininkus WM galima parašyti laišką.. --Ooom 16:56, 5 Spalio 2006 (EEST)

Nereikia čia jokių teisininkų ir taip aišku. Reikia remtis autorių ir gretutinių teisių įstatymu t.y. enciklopedija kolektyvinis kūrinys, kurio I tomo autorių teisių apsaugos režimas pasibaigė 2003 metais. O dėl panaudojimo tai galima puikiai panaudoti senas nuotraukas, kai kurių nuotraukų istorinė vertė labai didelė, o kad jos prastos kokybės - nesvarbu--Qwarc 08:23, 6 Spalio 2006 (EEST)


paveiksliukai tik is commons[redaguoti vikitekstą]

Siūlau uždrausti paveiksliukų kėlimą tiesiai į lieuvišką vikipediją, o kelti ir imtis tik iš commons.Dirgela 19:12, 18 Rugsėjo 2006 (EEST)

Prieš. --Nomad 19:17, 18 Rugsėjo 2006 (EEST)
Jeigu nori, kad iliustracijomis niekas nesinaudotų, tai commons tam tinkamiausia vieta. Tokio didžiulio bordako kaip commons, visame wikipedia projekte nėra. Šimtai tūkstančių nesusitemintų nuotraukų glūdi PD, PD-self, GFDL ir kitose direktorijose. Gali pats pažiūrėti ir susirasti ten reikiamą nuotrauką. Algirdas 19:24, 18 Rugsėjo 2006 (EEST)
O tai lietuviškoje viki tai labai sistemingai nuotraukos sudėtos :P --Dirgela 19:28, 18 Rugsėjo 2006 (EEST)
Nors tai šiek tiek ir apribotų paveikslėlių naudojimą (neliktų fairuse ir panašių ne visai tinkamų), aš už, manau kad Vikipedija tegul būna tik teksto saugykla, o commons - failų, ten nebus leista dėti bet ko ir bet kaip, su laiku bus tinkamai kategorizuota. O dėl bardakų - ten tikrai lengviau naršyti tarp nuotraukų nei lietuviškoje Vikipedijoje (čia galima rasti iliustraciją tik iš straipsnio, kuriame naudojama, o pas juos daug kas griežtai sukategorizuota). knutux 08:26, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
Grieštai prieš, jei reikia tvarkos - reikia tiesiog ją palaikyti. Jei neaiški licencija ar šaltiniai, po uždėjimo "unknown" praėjus savaitei paveiksliukai būtų trinami. paveiksliukai su neaiškiais vardais po 1 mėn. tiesiog taip susitarti ir laikytis susitarimo. Dabar mes turime apie 600 paveiksliukų su nenustatytom autorių teisėmis tai nėra gerai. Visi puikiai žinome, kad jei nėra nustatytos autorių teisės įkeltų paveiksliukų gali nelikti. Visi yra perspėjami. Tai vieną dieną paimam ir ištrinam viską kas neatitinka wiki standartų. Kai kurie paveiksliukai daugiau kaip metus sovi pažymėti su "unknown". O dėl nesusitemintų dalykų taip pat, jei grieštai laikytumėmmės aiškių pavadinimų reikalavimo, o ne IMG0001254.jpg, mums patiems būtų žymiai lengviau orientuotis--Qwarc 08:48, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)

Aš siūlyčiau prie kėlimo uždraudimo pereiti palaipsniui. Iš pradžių:

  1. sugriežtinti paveikslėlių kėlimo į ltwiki tvarką.
  2. skatinti kėlimą į Commons.
  3. aiškiai apibrėžti, ką daryti su paveikslėliais neatitinkančiais tvarkos (pvz., netinkamas pavadinimas, be licencijos, netinkamas formatas, etc.).
  4. sutvarkyti (ištrinti) {{unknown}}, {{delete}} ir kitom žymėm pažymėtus paveiksliukus.
  5. sutvarkyti (vertingus, su commons tinkančiom licenciojom, perkelti į Commons, beverčius - trinti) nenaudojamus paveikslėlius.
  6. mažinti GFDL, PD paveikslėlių skaičių perkeliant juos į Commons, ar keičiant Commons jau esančiomis alternatyvomis.
  7. Visam šitam reikalui (tvarkos įvedimui) sukurti Vikiprojektą.

E rulez 13:05, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)

Kad pereidinėti palaipsniui, vis tiek iš karto reikia nuspręsti, kad verta pereiti. O dėl projekto, jau yra bendresnis projektas Wikipedia:WikiProject Tvarka, kurio subprojektu galėtų būti ir paveikslėlių tvarkymas. knutux 13:19, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
Taigi, kad kažkada darėm paveiksliukų savaitę, sugaišom visi masę laiko, o po pusmečio situacija turbūt dar liūdnesnė nei buvo. Nusprendus nebeleisti įkėlimo būtų galima susitvarkyti kas dabar yra, nes kitaip kaip slibinas gaunasi - nukerti vieną galva - devynios išauga.Dirgela 20:01, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)

Aš palaikyčiau Ebolos pasiūlymą viską daryti palaipsniui. Tada kiekviename etape bus galima žiūrėti ar tai pasiteisina ir eiti prie tolimesnio arba ne. --Nomad 20:11, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)

Paskutiniu metu pasirodė naudotojų, kuriuos vienyja:

  • Naujo straipsnio komentare įrašyta "Naujas puslapis" ir straipsnio pradžia, kiek telpa.
  • Esamo straipsnio redagavimo komentare įrašyta "Tekstas keičiamas į <naujojo pakeitimo pradžia>
  • Visi nauji straipsniai yra netvarkingi ir akivaizdžiai iš kažkur kopijuoti, esamų pakeitimai vandališki.
  • Naujus straipsnius kuria tokiu greičiu, kokiu įmanoma tik copy/paste metodu.
  • Neatsakinėja į komentarus ir klausimus.

Įtariu, kad tai yra botas. --Nomad 11:33, 2006 Lapkričio 22 (EET), 2006 Lapkričio 22 (EET)

Straipsnių komentarai manau yra naujas Wiki programinės įrangos "feature". O dėl kitų dalykų - tiesiog atsirado naujas vartotojas(ai), kuris(ie) dar nežino/nemoka kaip elgtis Vikipedijoje. eLNuko 12:22, 2006 Lapkričio 22 (EET)
Dėl komentarų "Naujas puslapis" arba ""Tekstas keičiamas į " galiu tik patvirtinti, kad tai nuo vakar įsigaliojęs mediawiki įrangos pakeitimas (pats vakar verčiau šiuos du tekstus), o dėl tų masiškai dedančiųjų - tikriausiai tai vienas vartotojas, iš kažkur kopijuojantis tekstus (nes per minutę neįmanoma surašyti pilnaverčio straipsnio teksto), tačiau tai gali būti (nors mažai tikėtina) iš anksto paruoštų tekstų dėjimas. knutux 12:49, 2006 Lapkričio 22 (EET)
Aaa.. juos automatiškai deda, jei pats neįrašai komentaro? Tada viskas tvarkoje. O man jau botai pradėjo vaidentis... --Nomad 15:10, 2006 Lapkričio 22 (EET)
Dar nežinau ar tikrai visada deda, ar tik anoniminių keitimų atvejais, bet taip - automatiškai. knutux 15:11, 2006 Lapkričio 22 (EET)
Tikrai visada, mačiau registruotų keitimų su šiais priedais. --Nomad 15:17, 2006 Lapkričio 22 (EET)

Skydelis trynimui/wikižodynas[redaguoti vikitekstą]

Gal galėtų kas sukurti skydelį "Šis straipsnis tik apibrėžia terminą, ir šis terminas jau yra viki-žodyne, todėl straipsnį galima trinti" ar panašiai kažkaip. Jis būtų naudojamas, kai administratoriaus teisių neturintis vartotojas perkelia straipsnį į wikižodyną, tačiau iš wikipedijos ištrinti negali. Šiuo metu tokie straipsniai taip ir lieka su {{terminas}}. --Nomad 10:50, 2007 Sausio 8 (EET)

Gal tiks {{Terminas-delete}}. knutux 13:19, 2007 Sausio 8 (EET)
Dėkui --Nomad 13:21, 2007 Sausio 8 (EET)



Vardų sričių keitimų siūlymas[redaguoti vikitekstą]

Sveiki, norėčiau pasiūlyti šiokių tokių keitimų vardų sritims. Pirmiausia, manau kad labai apsimokėtų keisti dabar naudojamą sritį "Naudotojas" į "Dalyvis" (taip pat ir visur kitur tekste savokos naudojimą), nes visgi Vikipedijos naudotojas - tai pirmiausiai skaitytojas, taigi kad nesipintų savokos, manau kad "Dalyvis" prasmingiau. Taip pat reiktų susiorganizuoti "Wikipedia" srities pakeitimą į "Vikipedija" - automatizuotai pakeisti visas nuorodas ir susižinoti kaip tai keičiasi (nes ši sritis šiek tiek skiriasi nuo kitų). knutux 10:52, 4 Gruodžio 2005 (EET)

Sutinku, "Dalyvis" šiuo atveju tikrai yra geresnis terminas už "Naudotoją". E rulez 11:53, 4 Gruodžio 2005 (EET)
Pritariu, labiau pabrėžia žmogaus dalyvavimą projekte, o ne tik iš šalies naudojimą ar vartojimą, ty. skaitymą. O dėl antro tai savaime suprantama. Atlantas 12:48, 4 Gruodžio 2005 (EET)
Na tada jei neatsiras prieštaraujančių, dar šįvakar mėginsiu inicijuoti pirmą keitimą. knutux 16:10, 4 Gruodžio 2005 (EET)
Man visai patiktų keisti "User:" į "Vardas:", t.y. prisiregistravęs žmogus gautų vartotojo/naudotojo/dalyvio vardą ir nereikėtų sukti galvos kuo skiriasi skaitytojas nuo rašytojo. Keblumas šiuo atveju tame, kad neaišku kaip keisti "User talk:" - gal į "Diskusija", o paprastas "Talk:" liktų "Aptarimas". Dirgela 17:55, 4 Gruodžio 2005 (EET)
Vardas gal ir būtų gražu URL adrese, tačiau mums reikai termino, kurį galima būtų naudoti verčiamuose tekstuose, pagalbos puslapiuose ir t.t., o juk nerašysime "prašome susikurti vardo puslapį" ar "nesate susikūręs vardo? tada registruokitės". Taigi šiuo atžvilgiu man vistik logiškiau "Dalyvis". knutux 11:00, 5 Gruodžio 2005 (EET)
Beje, dėl žodžio "aptarimas" - gal tikrai neverta daryti "Dalyvio/Naudotojo aptarimas", o "Dalyvio/Naudotojo diskusijos", visus kitus aptarimų puslapius paliekant kaip yra (nes kitos sritys skirtos puslapių/straipsnių aptarimui, tačiau naudotojo "talk" nėra to naudotojo aptarimas, taigi diskusijos lyg ir labiau tinka). knutux 11:42, 5 Gruodžio 2005 (EET)
Šitam tai pilnai pritarčiau, o dėl "vardas" tai minėti pavyzdžiai nėra problemiški, rašytume "prašome prisiregistruoti", vietoj nelabai aiškaus išsireiškimo "prašome susikurti naudotojo/vartotojo puslapį", esmė gi ne puslapyje, o prisiregistravime. Dirgela 22:54, 5 Gruodžio 2005 (EET)


Tarybine enciklopedija[redaguoti vikitekstą]

Idomi mintis. Stai commons turi toki sablona: commons:Template:PD-Soviet. O tai reikstu kad visa ta raudona didele tarybine enciklopedija yra public domain. O tai reikstu skanavimo manija :) Renata3 10:27, 29 Sausio 2006 (EET)

Tiesa 1 tomas išleistas 1976 m., taigi šis šablonas netinka. Tačiau daugybė tomų yra išleisti daugiau nei prieš 25 metus, tai lygtais jie turėtų būti PD. --Atlantas 10:35, 29 Sausio 2006 (EET)
Jap, biski datas sumaisiau. Tarybine isleista jau po 1973. Bet turi but visa kruva naudingu knygu isleistu tarp 1945-1973. PD terminas ilgiau nei 25 metai. Renata3 10:42, 29 Sausio 2006 (EET)

Redagavimo komentarai[redaguoti vikitekstą]

Kolegos, norėčiau atkreipti dėmesį į įsisenėjusią problemą - labai nedaug dalyvių rašo redagavimo komentarus (žr Naujausius keitimus), o tai juk toks patogus įrankis, taupantis kitų dalyvių (atidžiai sekančių naujausius keitimus) laiką. Taigi, skelbiu akciją - rašykime komentarus kiekvienu keitimu (kad ir sutrumpintis, bet kad bent 2-3 raidės būtų). Kam sunku prisiminti, turiu patikrintą skriptą (User:Knutux/monobook.js), kuris užtikrina, jog komentaras nebus pamirštas. knutux 14:02, 23 Vasario 2006 (EET)

Gal kartais tą dalyką tiesiog automatiškai visiems įdėti? Ką kiti mano? Audriusa 16:16, 23 Vasario 2006 (EET)
Jei dėti visai visiems, gali trikdyti naujokus, o gal ir kai kuriuos ne naujokus, nepastebėjusius šios diskusijos. Be to ten tik priminimas, taigi jei nenorės, komentaro vistiek neįves. Geriau vistik jei dalyviai asmeniškai apsispręstų ir dėl visų gerovės pakeistų požiūri į tą nedidelį, bet svarbų laukelį. knutux 17:20, 23 Vasario 2006 (EET)
O kaip tuo skriptu pasinaudoti ar bent paskaityti kaip jie naudojami? Aš paprastai nežymiu komentaro jei pakeitimai esminiai ir netaip lengva juos trumpai apibūdinti, o įvardinu tik nežymius. Dirgela 21:41, 23 Vasario 2006 (EET)
Na naudoti tai labai paprasta - tereikia žemiau esantį kodo gabalą išsaugoti savo User:Naudotojas/monobook.js puslapyje (kuriame galima dėti bet kokius skriptus, kurie veiks tik tam dalyviui). O šiaip tai reiktų pasirašyti puslapį Wikipedia:Komentarai, kuriame būtų išvardinti visi komentarų privalumai (nauda žiūrintiems naujausius keitimus, istoriją, šaltinių sekimui, etc), tada būtų labai paprasta - nerašantiems komentarų galima vis karts nuo karto nusiųsti nuorodą į tą puslapį ir gal apsigalvos. knutux 07:46, 24 Vasario 2006 (EET)
Kai kuriose VP yra sutartiniai ženklai, žymintys pakeitimų turinį ir yra rekomendaciniai, be to jie randami netoli įrankių juostos, prieš išsaugant naują pakeitimą. Kai kurios abreviatūros pateikiamos mano asmeniniame puslapyje :) Om 19:08, 28 Vasario 2006 (EET)

Komentaro priminimo kodas[redaguoti vikitekstą]

/*

 */

function addForceSummary()
{
    if(!/&action=edit/.test(window.location.href) && !/&action=submit/.test(window.location.href)) return;
    if(/&section=new/.test(window.location.href)) return;
    if(!document.forms.editform) return;
    document.forms.editform.wpSave.onclick = forceSummary;
}

function forceSummary()
{
    if(!document.forms.editform.wpSummary.value.replace(/^(?:\/\\*.*\\*\/)? *(.*) *$/,'$1'))
    {
        var r = prompt('Prašome įvesti komentarą:',document.forms.editform.wpSummary.value);
        if(r == null) { return false; }
        document.forms.editform.wpSummary.value = r;
    }
    return true;
}

addOnloadHook(addForceSummary);

/* 

*/

Public Domain[redaguoti vikitekstą]

Radau tokį tekstą prie licencijos:

This image is Public Domain in Italy, but in other countries it might be considered differently.
Please verify if Italian Public Domain is compliant with your country's law before using it.
However, this image cannot be uploaded on Wikimedia Commons.[4]

Kur ir kaip būtų galima išsiaiškinti, ar galiu tokius paveiksliukus įkelti į mūsų wiki? --Nomad 21:03, 2006 Spalio 30 (EET)

Sunkiai prieinami šaltiniai[redaguoti vikitekstą]

Gali pasitaikyti situacijų, kai naudotojas atliks kažkokius pakeitimus remdamasis kitiems sunkiai prieinamais šaltiniais. Pavyzdžiui, specializuotais, užsienyje pirktais srities žurnalais, kurie internete neprieinami arba prieinami tik už mokestį. Jei tokiame žurnale išspausdinta medžiaga daugiau niekur nėra publikuota, iškyla problema:

  • Kitiems naudotojams realiai nėra galimybės patikrinti, ar šaltinyje išties yra parašyta minėta informacija, ir net jei parašyta - ar naudotojas teisingai ją interpretuoja.
  • Kita vertus, pakeitimus atlikęs vartotojas visai neprivalo su savo žurnalu apvaikščioti kitų naudotojų ir jiems visiems įrodinėti, kad tikrai tas parašyta. Iš jo požiūrio taško, jis remiasi patikima medžiaga iš patikimo šaltinio ir ne jo problemos, kad kiti šaltinio neprieina.

Kaip reikėtų tai spresti? Aš kol kas vienareikšmiško atsakymo nematau. Galbūt preziumuoti, kad šaltinis teisingas ir interpretuotas teisingai, o įrodymo našta gula ant juo abejojančių?

Straipsnių redagavimas - prašyti autoriaus leidimo redagavimui ar ne ?[redaguoti vikitekstą]

Sutinku kad Vikipedijoje būtinas bendradarbiavimas, bet mano nuomone žymiai efektyvesnis darbas yra "keičiu kaip atrodo geriau, jei kažkas atkeičia, pradėti diskusiją" nei "pradėti diskusiją ir jei niekas ilgai neprieštaraus, keisti" - per visą laiką, kiek teko dalyvauti Vikipedijoje buvo galybė kartų, kai niekas nereaguoja į komentarus aptarimų puslapiuose, taigi tarkime jei vidutiniškai per dieną pastebėčiau 10 potencialių keitimų, man reiktų ne tik rašyti 70 kartų komentarus į aptarimų puslapius, bet dar ir prisiminti visuos tuos 70 atvejų, kad po savaitės galėčiau keitimus padaryti. Taip kad man priimtinesnis mažiau ribojantis variantas tiek kuriant (jei pastebiu, kad po manęs kas nors redaguoja ne pagal Vikipedijos susitarimus, visada galiu atkeisti ar pradėti diskusiją), tiek keičiant. Na bet čia tik mano nuomonė. knutux 17:09, 13 Gruodžio 2005 (EET)

Įdomi citata: ... Vikipedijoje ... vietoje teksto keitimo galvotrūkčiais, mes pirmiausia autoriui parašytume pastabą (straipsnio Atsiliepimų srityje), ir tik "piktybiškai" į tai nereaguojant (arba nepateikiant argumentų) po geroko laiko tarpo (manyčiau, bent jau savaitę) tą straipsnį pataisyti.
Teoriškai taip turėtume daryti, bet praktika liepia daryti kitką. Kodėl ?
  1. Akivaizdžios klaidos (gramatika, žargonas, difamacija, iškraipymai) negali laukti.
  2. Laiko resursai (jei gali, kurk, redaguok, jei nesi tikras, - aptark ir pagrįsk aptarimuose). Ooom 21:55, 13 Gruodžio 2005 (EET)

Puiku, kai kiekvienas redagavimas turi bent jau vieną aliuziją (užuominą) į atrastą klaidą (pvz. 2-5 žodžiais, parašomais taisymo komentarų skiltyje, kuri yra matoma Naujausių keitimų lange). Dar geriau, jei yra paminėtas trumpas argumentas. Idealu, jei straipsnių aptarimuose 1-2 sakiniais parašomi pakeitimų argumentai. Fantastika, jei su konkrečiomis nuorodomis į šaltinius.

Smulkūs pakeitimai nereikalauja pagrindimo. Principas - kuo daugiau keiti, tuo išsamiau turi pagrįsti keitimo priežastis, idealiu atveju - argumentuoti (su šaltiniais). Ooom 21:55, 13 Gruodžio 2005 (EET)

Ne, nebūina reikalauti leidimo, - to nereikalauja nė GNU Free Documentation.
Mano aukščiau pateikta citata tebuvo kaip pasiūlymas, kad, kartais, vietoje tiesioginio redagavimo, leisti tai padaryti pačiam jo autoriui. Visi esame, iš esmės, geranoriški ir visi esame savanoriai - ir dar, visi esame lygūs, galima vadinti, bet susipratę, suaugę, subrendę. O naujokas čia gali netikėtai pasirodyti buvęs ilgalaikis senbuvis :-) Didžioji dalis su protinga ir pagrįsta pastaba sutiks arba sutiks, nenorėdamas konfliktuoti dėl neesminio dalykoNe geranoriškai nusiteikę paprastai čia nieko vertinga nedaro. . Tačiau vietomis matau priešingą, diktatorišką tendenciją, nereikalingą skubą - ir tiesiog panorau į tai atkreipti dėmesį.
Nieko tokio, jei taisomos elementarios rašybos, skyrybos, kitos smulkios klaidos, kartais stilius (bet tai jau subjektyvus požiūris)... Disinformacija turėtų būti pagrįsta (bes gali būti poligizuoti, religinio pobūdžio ir pan. dalykai, kurie gali būti nesuderinami skirtingoms pasaulėžiūroms). Nederėtų be reikalo "automatu" keisti terminų (jie pernelyg dažnai tėra karštų diskusijų klausimas), jei tik jie nėra aiškūs žargonizmai (kartais žargonas gali perteikti papildomą semantiką, bet tada arba reiktų juos išskirti - kabutėmis, kursyvu ar pan. arba greta padarant mažą pastabą tiems, kurie gali nesuprasti). Teksto išskyrimai (kursyvas, pajuodinimas pabraukimas, spalva) gali būti noras ką nors pabrėžti ar parodyti kokį požiūrį. Perteklinės nuorodos netrukdo, o tik padeda.
Labai blogai, kai aptarimuose ištrinami kitų pasisakymai - jei jie nėra simbolių kratiniai, kaip dsigfjsauh ar visiška nesąmonė - faktas, kuris šiandien pasitaikė.
Laiko resursai - skubėkime, bet protingai; iki smėlio kalniuko visada spėsime

Idealiausia, kaip pasiūlė Ooom, kuo dažniau stengtis aptarime parašyti argumentą, jei pakeitimas buvo nors kiek esmingesnis, o nuo esmės nekeičiančių pakeitimų susilaikyti, kaip ir kaip tai norėtųsi juos padaryti. Ačiū, tiems, kurie perskaitys.

Atsiprašau, pamiršau pasirašyti, bet, vis tik, laikyčiau tai neprivalomu dalyku: --JonasS 08:34, 14 Gruodžio 2005 (EET) Pasirašyti neprivaloma, bet tuomet teks nepasirašytus pasisakymus ignoruoti arba atmetinėti, nes jie visiškai sujaukia diskusiją bet kuriuo klausimu. Pasižadu atmetinėjimų nedaryti, tačiau jei registruotas vartotojas nepasirašinėja, manau teisinga būtų dėti slėpimo žymes tokiems komentarams, kad netrukdytų kitiems diskutuojantiems.Dirgela 12:44, 14 Gruodžio 2005 (EET)

Dėl šablono "terminas" naudojimo[redaguoti vikitekstą]

Norėčiau atkreipti bendruomenės dėmesį į šio šablono vartojimą. Jis (mano nuomone) turėtų būti dedamas tik tada, kai tik terminą apibrėžiantis straipsnis yra tvarkingas: aprašoma sąvoka paryškinta (bold), aprašymas be gramatinių ir stiliaus klaidų, nurodyta kategorija. Kitais atvejais reikėtų naudoti {{cleanup}}, {{nocontext}}, {{beviltiškas}} ar {{delete}}, ypač rekomenduoju pastaruosius du, o administratoriams - trinti iškart :) Nes jei straipsnis "tik apibrėžia terminą", t.y. tėra keli sakiniai, ir tie patys su klaidom, netvarkingi, nevikipediški - akivaizdu, kad iš jo nėra jokios naudos. Tokie straipsniai vikižodyne nėra reikalingi, nemeskime savo šiukšlių į kitų laiptines. Tačiau, dabar tvarkydamas terminus, būtent tokių radau daugiau, nei pusę, tad keliant į vikižodyną teko pačiam bent jau kažkiek aptvarkyti, o kartais vos ne parašyti iš naujo. --Nomad 08:00, 2006 Lapkričio 17 (EET)

Šablonas:Terminas galėtų likti tol, kol straipnį kas nors papildys. Reikėtų išmesti iš jo rekomendaciją trinti straipnį perkėlus informaciją kitur. Daugiau apie tai Šablono aptarimas:Terminas-delete --Mykolas OK 15:31, 2007 Balandžio 21 (EEST)
Man susidarė įspūdis, kad į VikiŽodyną turi būti perkeliamos visos Vikipedijos šiukšlės. Nemanau, kad visus Šablonas:Terminas pažymėtus straipsnius tiesiogiai taip galima perkelti į VikiŽodyną. VikiŽodynas nėra šiukšlių konteineris. VikiŽodynas turėtų prisilaikyti tam tikrų taisyklių, kurios yra taikomos ir kitiems žodynams. Suprantama, kad VikiŽodyne yra trumpai apibrėžiamos sąvokos ar žodžiai. Tačiau, jei Vikipedijoje yra priimtinas straipsnio pavadinimas pvz., "Ažubaliai (Jūžintai)", tai VikiŽodyne tokia konkretizuota sąvoka nėra vartotina, į VikiŽodyną šiuo atveju turėtų būti perkeltas pavadinimu "Ažubaliai", o jei jau toks straipsnis jame yra turėtų būti papildomas jo aprašymas. --Vpovilaitis 07:47, 2007 rugsėjo 4 (EEST)
Pilnai sutinku. Ažubalius turbūt aš ir perkėliau, nepagalvojęs. Atsiprašau :) --Nomad 08:22, 2007 rugsėjo 4 (EEST)

Gal ne į temą[redaguoti vikitekstą]

ir gal ne naujiena, bet užėjau vieną svetainę internete [5], ir pvz.[6], kur sudėtos nuotraukos, vaizdai pagal geografinę padėtį su tikslu maždaug turėti nuotrauką kiekvienam šalyje esančiam vaizdeliui, galbūt įmanoma padaryti ką nors panašaus ir lietuviškoje wiki? (nežinau kokiu principu visi projektai čia įgyvendinami, ir ar išvis tai kam nors būtų įdomu, tai tiesiog pasidalinu mintimis:)) Mea 22:14, 2007 Sausio 16 (EET)

Skydelis blokuotiems vartotojams[redaguoti vikitekstą]

Manau būtų tikslinga sukurti skydelį "šis vartotojas yra užblokuotas už tą, tą ir aną iki tokios ir tokios datos/visam laikui". Ar galėtų kas? Priežastis ta pati, dėl kurios ir neaktyvūs vartotojai žymimi kaip neaktyvūs, etc. --Nomad 23:25, 2007 Sausio 18 (EET)

Įsivaizduoju maždaug taip naudojimą: {{blocked|piktybinis vandalizmas, konfliktų kėlimas|2 mėnesiai}}. Tą dalis apie du mėnesius būtų rodoma taip: "...2 mėnesiai nuo _čia automatiškai įterpiama skydelio įkėlimo data_".

Žinia, anoniminiams vartotojams toks skydelis tikriausiai nėra reikalingas. --Nomad 23:28, 2007 Sausio 18 (EET)

Pritariu, tokio dalyko tikrai reiktų. --Atlantas 23:39, 2007 Sausio 18 (EET)
Šiokį tokį painų šabloną sukurpiau, bet jį teks naudoti su "subst" - {{subst:blocked|piktybinis vandalizmas|2|mėn}}. Nors dar galima pakoreguoti, kad būtų galima įvesti pradžios laiką. knutux 08:54, 2007 Sausio 19 (EET)
Dėkui ;) Belieka administratoriams nepamiršti jį įdėti į vartotojo puslapį užblokavus. Žinoma, tikiuosi, kad prireiks kuo rečiau. --Nomad 09:46, 2007 Sausio 19 (EET)

Lojalumo klausimas[redaguoti vikitekstą]

Panarsčius vikipediją susidarė įspūdis, kad daugumas jos rašytojų nėra lojalūs lietuvybei arba jie nėra lietuviai. Tokia išvada peršasi pasižiūrėjus į daugelio iš čia esančių pravardes. Manau, vertėtų susimąstyti apie kuriamus (ir jau sukurtus) kultūrinius prioritetus. Bardulas 09:08, 2007 Vasario 8 (EET)

Ne pravardėmis lietuvybė puoselėjama. knutux 09:15, 2007 Vasario 8 (EET)
Manau, kad jums "įsipiršusi" "išvada" yra neargumentuota, neteisinga ir prilygsta, pavyzdžiui, kabinėjimuisi prie žmonių išvaizdos. Manau, vertėtų susimąstyti apie jūsų veiklos wikipedijoje prioritetus ir produktyvumą. (Mantito 09:40, 2007 Vasario 8 (EET))
Jei verta, tai ir susimąstyk ;) O kol tu mąstysi, mes toliau čia kursime lietuviškų straipsnių enciklopediją. --Nomad 13:43, 2007 Vasario 8 (EET)
Akivaizdžiai nereikalingas argumentacijos dalykas, kad užsienietiškai suregztas vardas simbolizuoja svetimos kultūros atstovą ar propoguotoją (jei tai nėra tikras užsienietis). Nieko asmeniškai nebandau kažkuo kaltinti, tenoriu atkreipti dėmesį, kad tokie dalykai irgi šį tą reiškia bei palieka savo pėdsakus. Bardulas 13:53, 2007 Vasario 8 (EET)
O man kažkodėl neakivaizdi čia jokia argumentacija - dauguma žmonių dalyvauja įvairiuose internetiniuose projektuose ne tik lietuvių kalba ir yra žymiai paprasčiau visur naudoti vieną vardą, o ne kiekvienai kalbai sugalvoti naują. Vikipedijos atveju ypatingai patogu, jei naudojamas tas pats vardas skirtingų kalbų Vikipedijose (tai labai pasimatys, kai užbaigs vieningo prisijungimo sistemą - t.y. prisijungčs prie prancūziškos Vikipedijos iškart būsi tuo pačiu vardu prijungtas ir prie lietuviškos ar bet kurios kitos, kur esi registruotas). knutux 14:10, 2007 Vasario 8 (EET)
Vikipedijos prioritetas yra informacijos pateikimas lietuvių kalba. Šalutinis to efektas yra šioks toks lietuvių kalbos propagavimas, bet tik šalutinis. Jei nori propaguoti kažkokius kultūrinius prioritetus, čia tam ne vieta. ---Nomad 14:22, 2007 Vasario 8 (EET)
Na nereikia visko taip suprimityvinti. Vikipedija tai LIETUVIŠKAS ŠVIETĖJIŠKAS projektas – taigi, kultūriniai prioritetai (kam teikiamos pirmenybės) akivaizdžiai apibrėžti pačio projekto pavadinimo. Bet nesiruošiu čia veltis į visokius smulkmeniškus ginčus ar kokią semantinę ekvilibristiką; ką norėjau – sužinojau. Bardulas 15:12, 2007 Vasario 8 (EET)

Tamstos pastabos apie švietimą čia visai ne vietoj. Tai tarptautinis projektas ir jis tikrai nesiruošia skleisti kažkokių nacionalistinių idėjų. Pavyzdžiui, nepaisant to, kad mano naudojamas slapyvardis yra ispaniškas ir aš nejaučiu jokių sentimentų tai teritorijai, kurioje gyvenu, nė kiek nesumažina mano siekio tobulinti ir plėsti lietuvišką vikipediją. Hugo.arg 15:20, 2007 Vasario 8 (EET)

To Bardulas. Tai kad jau toks mandras esi, tai kodėl tokį keistą pravardę pasirinkai. Tai kur tavo lojalumas lietuvybei?. Algirdas 15:28, 2007 Vasario 8 (EET)
Bardulas yra baltiškas žodis, yra ir tokių pavardžių (Bardulis (latviška), Bartulis) – viskas pakankamai lietuviška, gal tik kiek senoviška. Tiesa, kas tas „To“ pradžioje tavo sakinio? Hugui: enciklopedija švietimo dalis, kaip ir kitokie žinynai, žodynai, vadovėliai ir t.t. – ir čia nėra esminio skirtumo kieno tas projektas organizuotas (nors ir pačio Viešpaties). Bardulas 22:36, 2007 Vasario 8 (EET)
Ar galima paprašyti Jūsų, ponas Bardulai, nutraukti šitą beprasmišką diskusiją, nieko bendro neturinčią su vikipediją. Jei jūs norite padėti kurti vikipediją - rašykite straipsnius, o ne mokykite kaip gyventi, kaip vadintis, ką valgyti ar gerti. Dirbkite, kurkite, nes kol kas vienos kalbos, o jokių darbų - parašytas duok die vienas straipsnis. --Qwarc 22:43, 2007 Vasario 8 (EET)
Na nereikia manęs pašiepti „ponasss“ ir jeigu manote, kad ši diskusija beprasmiška – kas gi jus verčia joje dalyvauti? Betgi, matyt, kiekvienas nori tarti „paskutinį“ žodį. Vistik, nežiūrint to, kuo čia viskas baigsis – manau, kad lojalumas kultūrai, kurią įtakoji yra vienas esminių dalykų. Bardulas 23:21, 2007 Vasario 8 (EET)
Vikipedijoje yra keli būdai nutraukti diskusiją, t. y., tikėtis, kad ji baigsis natūraliai, arba tiesiog ją ignoruoti. Šiuo atveju tai jau tampa trolizmu, todėl paprasčiausiai turbūt ji bus ignoruojama. Supratome tavo nuomonę, aš su ja irgi nesutinku, bet dalis tiesos žodžiuose yra. Kaip bebūtų ne vikipedijoje tokie klausimai sprendžiami, o ir jei mes nebūtume lietuviais ar lojalūs Lietuvai, tai čia nekūrtume straipsnių (yra daug kitų kalbų VP, kuriuose taip pat sėkmingai galima dirbti). Kai sakai pamąstykite ir pats privalai mąstyti, o nemanyti, kad tavo tiesa vienintelė ir teisingiausia. --Vezhlys 23:42, 2007 Vasario 8 (EET)
O, „trolizmas“! – matau esate susikūrę visą mitologiją-ideologiją kitamintiškos mažumos naikinimui. Manote prikabinsite etiketę prie žmogaus – ir klausimas pašalintas. Nu ką gi padarysi, nors čia ir deklaruota laisva enciklopedija – ji yra valdoma „senių“ ir „organizuotų grupuočių“ metodais. Nesikapstysiu po šį „reiškinį“ – ba čia pilna šiuolaikinės politikos bei ideologijos. Tenorėjau atkreipti visų skaitovų dėmesį, kad jų vardas simbolizuoja jų atstovaujamas idėjas (idėją) ir ko gero tai būtų sunku užginčyti, kad taip nėra. Kokias idėjas atstovaujate – atstovaujančiojo reikalas. O mano reikalas ir teisė, jei matau ką nors neoptimalaus – apie tai pareikšti savo nuomonę (o ką dar galiu padaryti?). Bardulas 10:09, 2007 Vasario 9 (EET)
Klausykite, neturintis ką veikti žmogau: 1) Eikit dirbt ką nors naudingo, o ne kabinėkitės prie smulkmenų 2a) Idėjas atstovauja darbai, o ne pravardės iš penkių raidžių, kurių paprastas vartotojas nė nemato 2b) Pagal darbus čia jums pačiam reiktų apie optimalumą pagalvoti, o ne kitiems aiškinti 3) Trolizmas yra senas reiškinys atsiradęs dar usenet'o eroje, internete yra pilną informacijos (ne tik wikipedijoje), pasiskaitykite ir pagalvokite ar šitas jūsų priekabis yra "kitamintiškumo" apraiška ar tiesiog kabinėjimasis prie nereikšmingos smulkmenos 4) Man labai būtų įdomu sužinoti kokias jau idėjas simbolizuoja pavyzdžiui mano vardas.(Mantito 10:48, 2007 Vasario 9 (EET))
Siūlau stabdyti šią diskusiją, visi suprato ką norėjote pasakyti ir jei tęsite toliau, pats sugražinsiu 3 mėnesių blokavimą. knutux 10:37, 2007 Vasario 9 (EET)
Uh, jau išsigandau. Po galais, nelaikau čia jūsų už virvės: nepatinku – nebendraukite. Tiesa, ir nebuvau čia „blokuotas“. Bardulas 12:39, 2007 Vasario 9 (EET)
Perspėju, būsite blokuojamas. Algirdas 12:52, 2007 Vasario 9 (EET)
Blokuokite sau į sveikatą. Bardulas 18:17, 2007 Vasario 9 (EET)
Ir užblokavo, prieš tai išvadinę – troliu, vandalu, nesąmonių rašinėtoju bei juokdariu dykinėtoju. Galū gale pareiškę, kad jei esu kitamintis – tai man čia ne vieta (tipo). Iš tikro, nesugadinau nė vieno vikipedijos straipsnio. Grynas autoritarizmas čia dvelkso. – Bardulas
Tai kad nesąmones ir rašote, įsigilinkite. Laisvamaniai, kaip tamsta save apibūdinote, tai nebūtinai tie, kurie akbinėjasi prie bala žino kokių dalykų ar atkakliai prieštarauja srovei. O visa kita jau viršuj pasakyta. ~ Mea 13:08, 2007 Vasario 11 (EET)
Ne dėl kitos nuomonės tave užblokavo, o dėl to, kad nesupranti, ką tau sako ir prieini prie įžeidinėjimų. Dar kartą sakau, supratom tavo nuomonę, bet piršti tau jos vistiek nepavyks ir nemanyk, kad esi teisus. Čia aptariama, kaip tobulinti pačią vikipediją ir jos straipsnius, o ne aptariami vartotojai ir jų slapyvardžiai. Ir vėlgi, šita diskusija jau turėjo seniai baigtis (nekurstyk jos). --Vezhlys 13:14, 2007 Vasario 11 (EET)
Matau, su kuo turiu reikalą... Bardulas.

Balandžio pirmoji[redaguoti vikitekstą]

Kaip jūs į tai, jei į pirmą puslapį vietoje absento įdėčiau ką nors uncyklopediško šios šventės proga? Vėliau būtų galima atstatyti. --Nomad 15:08, 2007 Balandžio 1 (EEST)

Pavyko, labai susidomėjau Sinchrofazotronu:) Mea 17:42, 2007 Balandžio 1 (EEST)

Ką daryt..?[redaguoti vikitekstą]

Nežinojau, kur rašyti su šia problema, tai parašiau čia. Kai bandau redaguoti dalinai rakintą puslapį, gaunu šį pranešimą:

Dėmesio: Šis puslapis yra dalinai užrakintas, jo negali keisti neprisiregistravę dalyviai.

Esu ir prisijungęs, ir berods padaręs 500 keitimų, bet manęs vistiek neprileidžia prie redagavimo. --Rtz apt. 17:01, 2007 rugpjūčio 5 (EEST)

Bet ar yra redagavimo forma? Pabandžiau pats redaguoti tokį puslapį - pranešimą rodo, bet redaguoti leidžia... --Martynas Patasius 22:04, 2007 rugpjūčio 5 (EEST)
Koks puslapis?--Qwarc 22:07, 2007 rugpjūčio 5 (EEST)
Aš bandžiau su straipsniu „Lietuva“ ([7]). --Martynas Patasius 23:26, 2007 rugpjūčio 5 (EEST)
Hm, keista. Ten uždarytas keitimams tik neregistruotiems vartotojams. Matyt kažkoks sistemos gedimas. Paklauskite tiesiogiai user:Knutux arba user:Midom. Aš čia padėti negaliu --Qwarc 23:36, 2007 rugpjūčio 5 (EEST)
Ne, turbūt Jūs ne taip supratote: man kaip tik pavyko redaguoti šį straipsnį, tad gedimo susijusio su juo turbūt nėra. --Martynas Patasius 00:09, 2007 rugpjūčio 6 (EEST)
Galbūt uždėtas klaidingas skydelis pilnai užrakintam straipsniui. --Nomad 00:14, 2007 rugpjūčio 6 (EEST)
Nieko nesuprantu, ko jūs norite?. Straipsnis Lietuva dalinai užrakintas, reiškia kad jo negali keisti neregistruoti dalyviai. Nieko nesuprantu. Jei viskas gerai tai puiku :) --Qwarc 07:46, 2007 rugpjūčio 6 (EEST)
Rtz nesiseka keisti kažkurį dalinai užrakintą straipsnį (neparašė kurį). Martynas Patašius pabandė pažiūrėti, ar ir jam neleis; su pirmu pasitaikiusiu pusiau užrakintu straipsniu – Lietuva. Paaiškėjo, kad jį redaguoti gali, todėl išvada – kad apskritai dalinis užrakinimas veikia greičiausiai be klaidų; problema turi būti susijusi arba su pačiu naudotoju Rtz, arba su straipsniu, kurį jis bandė redaguoti. Aš iškėliau prielaidą, kad galbūt tas straipsnis užrakintas pilnai, tik uždėtas klaidingas dalinio užrakinimo skydelis. Tiksliau sunku pasakyti, kadangi Rtz nenurodė straipsnio, tad nėra kaip patikrinti. Tikiuosi, aiškiau :) --Nomad 11:57, 2007 rugpjūčio 6 (EEST)

Viskas susitvarkė... Straipsnio nepamenu, bet nebuvo mygtukų "Išsaugoti", "Kaip atrodys" ir kt. Gal čia mano linuxinis FF susicrashino ar dar kokia problema, bet dabar lyg ir veikia viskas. --Rtz apt. 16:28, 2007 rugpjūčio 8 (EEST) Pilnai rakinti straipsniai: [8]