Vikipedija:Minimalūs reikalavimai straipsniui

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Vikipedijoje straipsniams keliami bent minimalūs reikalavimai.

Bendri reikalavimai[redaguoti vikitekstą]

Visų pirma, tam, kad straipsnis galėtų būti Vikipedijoje, reikia, kad:

  1. Būtų nurodytas straipsnio objektas.
  2. Būtų nurodytas bent vienas netrivialus faktas apie straipsnio objektą.

Tiesa, tai toli gražu nereiškia, kad bet koks straipsnis, tenkinantis šiuos reikalavimus, tinka Vikipedijai. Pavyzdžiui, dar reikia, kad straipsnio objektas būtų reikšmingas (pagal Vikipedija:Reikšmingumas).

Straipsnio objekto nurodymas[redaguoti vikitekstą]

Paprasčiausia ir geriausia straipsnio objektą nurodyti apibrėžimu. Kita vertus, jei tai pasirodo neįmanoma, galima jį nurodyti ir kitokiais būdais, pavyzdžiui, aprašymu.

Tai svarbu, kad ne tik straipsnio autorius, bet ir kiti Vikipedijos naudotojai galėtų suprasti, apie ką yra straipsnis.

Netrivialūs papildomi faktai[redaguoti vikitekstą]

Netrivialiais papildomais faktais nelaikomi faktai, kurie seka iš objekto priklausymo didesnei objektų klasei (ypač minimai apibrėžime). Pavyzdžiui, „Nemunas yra ilgiausia Lietuvos upė. Jame yra vandens.“ nenurodo papildomo netrivialaus fakto, nes visose upėse būna vandens.

Netrivialiais papildomais faktais nelaikomi faktai, įeinantys į apibrėžimą.

Kadangi Vikipedija yra enciklopedija, o ne žodynas, netrivialiais papildomais faktais nelaikomi ir faktai, kurie nusako žodžio kilmę, naudojimą, vertimus, gramatines savybes. Jei straipsnyje esama tik tokių faktų (arba tik apibrėžimas), gali būti verta jį (ar jo dalį) perkelti į Vikižodyną. Pavyzdžiui, netinkamas straipsnis „Šuo yra gyvūnas. „Šuo“ yra daiktavardis.“, nes papildomas faktas tenurodo kalbos dalį.

Straipsniui nepakankami teiginiai, kuriais neigiamas ryšys su kažkuo. Pavyzdžiui, „Ratas yra apskritas įtaisas. Ratai nėra batai.“ nėra tinkamas straipsnis.

Straipsniui nepakankami ir faktai, kurie nėra apie patį straipsnio objektą. Pavyzdžiui, „Antanas Smetona buvo Lietuvos prezidentas. Antano Smetonos žmona buvo Juozo Tūbelio žmonos sesuo.“ nurodo faktą ne apie straipsnio objektą.

Kita vertus, „Antanas Smetona buvo Lietuvos prezidentas. 1917 m. Vilniaus konferencija jį išrinko į Lietuvos Tarybą.“ ar „Nemunas yra ilgiausia Lietuvos upė. Jis teka per Kauną.“ atitiktų čia pateiktus minimalius reikalavimus.