Sičuano didžiųjų pandų draustiniai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sičuano didžiųjų pandų draustiniai
Pasaulio paveldo sąrašas

Didžiosios pandos
Vieta Kinija
Tipas Gamtinis
Kriterijus x
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 1213
Regionas** Azija
Įrašymo istorija
Įrašas 2006  (30-oji sesija)
Sičuano didžiųjų pandų draustiniai šalies/regiono žemėlapyje
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Sičuano didžiųjų pandų draustiniai (kin. 四川大熊猫栖息地) – daugiau nei 30 % pasaulio didžiųjų pandų skaičiaus buveinė, esanti pietvakarių Kinijos Sičuano provincijoje. Tai yra viena iš svarbiausių šių pandų veisimosi vietų.

Draustiniai užima 9245 km² plotą ir sudaro septynis gamtos rezervatus bei devynis vaizdingus parkus Sionglajaus ir Dziadzino kalnuose. Kartu su didžiosiomis pandomis draustinyje gyvena ir kitos pavojuje esančios gyvūnų rūšys – mažoji panda, snieginis leopardas ir dūminis leopardas.

atogrąžų miškų ribų šie draustiniai yra viena iš botaniškai turtingiausių pasaulio vietų, joje auga nuo 5000 iki 6000 augalų rūšių. Pastebėta, kad regionas panašus į paleogeno ir neogeno periodų paleotropinius miškus.

Dėl savo biologinės įvairovės ir didžiųjų pandų išsaugojimo šie draustiniai 2006 m. liepos 816 d. Vilniuje vykusioje UNESCO sesijoje buvo įtraukti į pasaulio paveldo sąrašą.[1] [2]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Sichuan Giant Panda Sanctuaries - Wolong, Mt Siguniang and Jiajin Mountains“. UNESCO World Heritage Centre. United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization.
  2. Lietuva ir UNESCO