Dūminis leopardas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Neofelis nebulosa
Dūminis leopardas (Neofelis nebulosa)
Dūminis leopardas (Neofelis nebulosa)
Apsaugos būklė

Pažeidžiami (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Šeima: Katiniai
( Felidae)
Pošeimis: Didžiosios katės
( Pantherinae)
Gentis: Neofelis
( Neofelis)
Rūšis: Dūminis leopardas
( Neofelis nebulosa)
Binomas
Neofelis nebulosa
Griffith, 1821
Sinonimai
  • Felis nebulosa Griffith, 1821

Dūminis leopardas (Neofelis nebulosa) – katinių (Felidae) šeimos, didžiųjų kačių (Pantherinae) pošeimio, Neofelis genties plėšrus žinduolis.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitę Pietryčių Azijoje – Malakos pusiasalis, Indokinijos pusiasalis, pietinė Kinija, Mianmaras, o vakaruose – Bangladešas, rytų Indija, Butanas, Nepalas.

Anot tarptautinės raudonosios knygos, Taivano saloje išnykę, nors yra neoficialių šaltinių, teigiančių juos stebėjusių rytinėje salos dalyje[2][3].

Gyvenama aplinka – tropiniai miškai. Aukščiausiai yra stebėti iki 3000 m aukštyje.

Gyvenimo būdas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šios katės gyvena po vieną ir vaikšto daugiausia medžių šakomis. Ilga, kartais tokio pat ilgio kaip ir kūnas, uodega padeda išlaikyti balansą. Šie plėšrūnai sugeba net laipioti šakomis kabėdami žemyn galva. Tai geriausi laipiotojai medžiais iš visų katinių.

Nors apie šio žvėries elgseną gamtoje žinoma nedaug, manoma, kad jo pagrindinis grobis yra medžiuose gyvenantys žinduoliai (gibonai, makakos) ir paukščiai. Taip pat minta ir žeme vaikščiojančiais žinduoliais: įskaitant elniais, kurių tyko ant medžio šakos ir aukai prisiartinus netikėtai užšoka ant jos iš viršaus.

Vadoje būna nuo dviejų iki keturių jauniklių.

Taksonomija ir morfologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dūminiams leopardams genetiškai artimi debesuotieji leopardai, kurie į juos labai panašūs išvaizda ir dydžių. Iki 2006 m. debesuotieji leopardai buvo laikomi dūminių leopardų vienu iš keleto porūšių. Iš dviejų populiacijų paimti plaukų pavyzdžiai parodė, kad dūminiai ir debesuotieji leopardai vieni nuo kito nutolo prieš 1,4 milijonus metų. Iš žemyninės Azijos dūminiai leopardai prieš keletą milijonų metų pasiekė dabartines Sumatros ir Borneo salas tuometu virš Sundos šelfo tarp žemyno ir šių salų egzistavusiu taip vadinamu sausumos tiltu[4][5].

Dūminio leopardo kūno ilgis 68,6–108 cm, sveria 11,5–22,7 kg. Gelsvas kailis išmargintas didelėmis tamsiomis netaisyklingos formos dėmėmis su aiškiai išsiskiriančiais kraštais. Ausys apvalios ir nedidelės. Uodega labai ilga – 79–90 cm. Lyginant su kūno dydžiu, turi didžiausius tarp visų katinių šeimos rūšių iltinius dantis[6].

Iš dūminių leopardų buvo išskiriamas taivaninių dūminių leopardų (Neofelis nebulosa brachyura Swinhoe, 1862) porūšis, kuris yra išnykęs.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Neofelis nebulosa“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2019-05-02.
  2. taiwannews.com.tw / 'Extinct' Formosan clouded leopard spotted in E. Taiwan, By Keoni Everington, Taiwan News, Staff Writer, 2019/02/23]
  3. mongabay.com / Taiwan: Extinct leopard subspecies allegedly seen by rangers, by Erik Hoffner on 2 March 2019
  4. ncbi.nlm.nih.gov / Molecular Evidence for Species-Level Distinctions in Clouded Leopards. Valerie A. Buckley-Beason, Warren E. Johnson, Willliam G. Nash, Roscoe Stanyon, Joan C. Menninger, Carlos A. Driscoll, JoGayle Howard, Mitch Bush, John E. Page, Melody E. Roelke, Gary Stone, Paolo P. Martelli, Ci Wen, Lin Ling, Ratna K. Duraisingam, Phan V. Lam, Stephen J. O’Brien | Published in final edited form as: Curr Biol. 2006 Dec 5; 16(23): 2371–2376. doi: 10.1016/j.cub.2006.08.066
  5. cell.com / Geographical Variation in the Clouded Leopard, Neofelis nebulosa, Reveals Two Species. Andrew C. Kitchener, Mark A. Beaumont, Douglas Richardson | Open ArchiveDOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2006.10.066
  6. dailymail.co.uk / New species of leopard with largest fangs in cat world discovered, by FIONA MACRAE, 15 March 2007