Pretai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Pretaloka)
Pretai
Pretai japoniškoje dailėje
Sanskritas प्रेत preta
Kinų k. 饿鬼 Èguǐ
Japonų k. 饿鬼 Gaki
Korėjiečių k. 아귀 Agui
Vietnam. k.
Tibetiečių k. yi.dvags
Mongolų k.
Kategorija

Pretai (skr. प्रेत = IAST: preta – 'praėjęs, išėjęs') – indų ir budizmo mitologijos mirusiųjų dvasios, vėlės. Tai būtybės, esančios žemesnėje būsenoje nei žmogus. Budizme tai – viena iš šešių gyvybės formų, gyvenanti pretalokoje. Jie dar vadinami alkanais demonais (vertinys iš Rytų Azijos kalbų).

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pretais dažniausiai atgimsta pavydūs žmonės. Jiems būdingas nuolatinis alkis, kurį jie siekia visai būdais numalšinti. Dažniausiai pretai maitinasi išėdomis, fekalijomis ir lavonais. Pretai panašūs į žmones, tačiau turi pamėlusią lavonų odą, didžiulius pilvus, kurie simbolizuoja jų alkį ir plonus kaklus, kurie neleidžia daug valgyti. Pretų egzistuoja daugybė tipų. Vieni jų nesugeba praryti maisto, kiti nesugeba jo rasti, dar kitiems maistas virsta ugnimi, ar visiškai sudžiūsta. Taigi, jie negali maitintis, kas sukelia jiems kentėjimą, didesnį nei žmonėms.

Pretų gyvenamoji vieta Pretaloka yra žemės paviršiuje, kaip ir žmonių bei gyvulių pasauliai. Tačiau pretai gyvena atšiauriose dykumose bei stepėse. Jie kenčia nuo karščio ir šalčio. Paprastai jie nematomi žmonėms.

Nuo Narakos gyventojų (žemesnė būties forma) juos skiria pirmiausia gyvenamoji vieta (Narakos gyventojai gyvena po žeme).

Apeigos ir pretai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie pretai kenkia žmonėms, gali juos išgąsdinti. Tačiau egzistuoja ir tradicija, laikanti, jog jie gailisi savo nuodėmių. Todėl kai kuriose šalyse vienuoliai atiduoda dalį maisto pretams, egzistuoja netgi pretų maitinimo šventės. Tikima, kad tinkamos apeigos gali padėti pereiti pretams į kitus pasaulius ir atgimti iš naujo.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Preta.0Bruce M. Sullivan. Historical Dictionary of Hinduism. The Scarecrow Press, 1997.0p. 168