Beyoncé Giselle Knowles

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Beyoncé)
Beyoncé
Biografija
Pilnas vardasBeyoncé Giselle Knowles Carter
Dar žinomaSasha Fierce, Yoncé, Queen Bey,
Gimė1981 m. rugsėjo 4 d. (42 metai)
Hiustonas, JAV.
KilmėHaičio kreolų
ŽanraiR&B, hip-hop, soul, pop , funk
Veikladainininkė, dainų autorė, įrašų prodiuserė, modelis, aktorė, dizainerė, šokėja, choreografė, režisierė, parfumerė.
Aktyvumo metai1997–dabar
Įrašų kompanijaColumbia Records, Parkwood
Susijusi veiklaDestiny's Child, Kelly Rowland, Jay-Z, Shakira, Lady Gaga, Alicia Keys, Kanye West, Solange Knowles
Svetainėhttp://www.beyonce.com/, http://www.beyonceonline.com/

Beyoncé Giselle Knowles-Carter (g. 1981 m. rugsėjo 4 d. Hiustone, Teksaso valstijoje, JAV) – JAV dainų atlikėja, aktorė, dainų tekstų autorė ir prodiuserė. Beyoncé gimė ir užaugo Hiustone, Teksase, JAV. Atlikėja išpopuliarėjo 10-ojo dešimtmečio pabaigoje kaip R&B grupės „Destiny's Child“, vienos iš populiariausių visų laikų merginų muzikos grupių, lyderė.

Grupės veiklos pertraukos metu Beyoncé išleido solinį albumą „Dangerously in Love“ su hitais „Crazy in Love“ ir „Baby Boy“, kuris laimėjo penkis „Grammy“ apdovanojimus. Iš viso Beyoncé yra laimėjusi 23 Grammy statulėles. Po grupės išsiskyrimo sekė antrasis albumas „B'Day“ su hitais „Déjà Vu“, „Irreplaceable“, „Beautiful Liar“. 2008 m. išleistas trečiasis albumas „I Am... Sasha Fierce“ su hitais „If I Were a Boy“, „Single Ladies (Put a Ring On It)“, „Halo“. Albumas gavo šešis „Grammy“ apdovanojimus, o pati atlikėja pasiekė rekordą kaip „pirmoji per vieną vakarą gavusi daugiausiai statulėlių“. Ketvirtasis albumas „4“ tapo ketvirtuoju iš eilės pasiekusiu Billboard 200 albumų viršūnę, o naujausias penktasis albumas „Beyoncé“ tapo greičiausiai parduodamu albumu iTunes istorijoje ir buvo penktasis iš jos albumų, pasiekusių JAV albumų viršūnę.

Beyoncé taip pat yra aktorė, mados namų „House of Deréon“, rūbų ir pirmųjų kvepalų „Heat“ kūrėja. Beyoncé yra „L'Oréal“, „Pepsi“, „Tommy Hilfiger“, „Nintendo“ ir „Vizio“ produktų veidas. Aktorės debiutas įvyko 2001 m., kai ji suvaidino miuzikle „Carmen: A Hip Hopera“, vėliau suvaidino filmuose „Austin Powers in Goldmember“ (2002 m.), „Dreamgirls“ (2006 m.), „Cadillac Records“ (2008 m.) ir „Obsessed“ (2009 m.).

Beyoncé turi po penkis JAV ir Didžiosios Britanijos #1 singlus ir keturis #1 singlus su grupe „Destiny’s Child“. Beyoncé yra antra pagal per pirmąjį XXI amžiaus dešimtmetį hitais tapusių singlų skaičių atlikėja. Iš visų moterų atlikėjų Beyoncé hitai šiame dešimtmetyje išsilaikė topuose daugiausiai savaičių. 2009 m. gruodžio 11 d. žurnalas „Billboard“ įvardijo Beyonce geriausia dešimtmečio atlikėja,[1] o 2010 m. vasarį RIAA pripažino ją populiariausia dešimtmečio atlikėja.[2][3]

2010 m. žurnalo „Forbes“ 100 įtakingiausių muzikos atlikėjų rinkimuose Beyoncé pripažinta įtakingiausia pasaulio asmenybe, taip pat ji buvo įvardinta viena iš daugiausiai uždirbančių muzikantų, nesulaukusi 30 metų, kurios pajamos per 2008–2009 metus siekė 87 milijonus JAV dolerių. 2012 m. žurnalo „People“ ji buvo įvardinta „Gražiausia pasaulio moterimi“, o kartu su vyru Jay Z išrinkti turtingiausia pora.

2010 m. muzikinio kanalo „VH1“ sudarytame sąraše Beyoncé atsidūrė 52 vietoje tarp 100 Visų laikų geriausių muzikantų. Knowles kartu su grupe „Destiny’s Child“ yra pardavusi daugiau kaip 50 milijonų įrašų visame pasaulyje, o iki šiol pati Beyoncé pardavė daugiau kaip 75 milijonus įrašų visame pasaulyje ir taip tapo viena populiariausių visų laikų dainininkių.

Gyvenimas ir karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1981–1996: vaikystė ir karjeros pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beyoncé gimė 1981 m. rugsėjo 4 d. ir jau nuo vaikystės domėjosi dainavimu, lankė bažnyčios chorą, operos dainavimo pamokas. 1988 m. ji nugalėjo pirmajame talentų šou, atlikusi John Lennono dainą „Imagine“. Būdama aštuonerių ji su drauge La Tavia Robertson sukūrė grupę „Girls Tyme“, kurios vadybininku tapo Beyoncé tėvas Metthew Knowles. Vėliau prie grupės prisijungė Kelly Rowland, LeToya Luckett. Su Beyoncé tėvų pagalba merginos pradėjo aktyviai repetuoti ir ruoštis talentų šou pasirodymams gimtajame Hiustone. Pradėjusi aktyviai koncertuoti Beyonce kurį laiką buvo mokoma namuose, nes neturėjo pakankamai laiko lankyti mokyklą. Beyonce atskleidė, kad ji turėjo stengtis susidraugauti su bendraamžiais, kai buvo paauglė. Beyonce augdama daug draugų neturėjo, atlikėja sakė: „Socialiai aš neprisitaikydavau. Būdama 14 metų, aš išėjau iš mokyklos ir turėjau asmeninį mokytoją. Niekada nebendravau tiek ilgai, kiek užtektų susirasti draugų, todėl šeima tapo mano draugais“. Nuo mažens Beyonce, kuri tapo sėkminga pop muzikos atlikėja su „Destiny’s Child“ grupe, žinojo, kad ji nori būti dainininkė, nors ir jautėsi drovi su savo bendraamžiais, tačiau ant scenos jautėsi puikiai.

Interviu su „The Sun“ laikraščiu, ji pridėjo: „Labai anksti mano mama pasakojo man apie mano svajones. Pradžioje norėjau būti plaukų stilistė, tada šokių mokytoja. Kai man buvo septyneri, aš pirmą kartą pasirodžiau ant scenos ir tada įsimylėjau dainavimą. Po pasirodymo mamai pasakiau, kad noriu būti dainininkė. Būdama devynerių, dainavau grupėje, o mano tėtis Matthew paliko savo darbą, kad galėtų tvarkyti grupės reikalus.“[4] 1996 m. Beyonce tėvas paliko savo darbą „Xerox“ kompanijoje ir visą dėmesį skyrė grupės reikalams. Nuo tada grupės pavadinimas keitėsi keletą kartų, kol 1997 m. grupė pasivadino „Destiny's Child“, pasirašė kontraktą su „Columbia Records“ ir įrašė filmo „Vyrai juodais drabužiais“ garso takelį „Killing Time“.

1997–2001: „Destiny’s Child“ era[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Destiny's Child.
„Destiny’s Child“ narės: Kelly Rowland, Beyonce Knowles ir Michelle Williams

1998 m. debiutavo pirmasis studijinis merginų albumas tuo pačiu pavadinimu „Destiny’s Child“. Kertiniu singlu, žaibiškai išgarsinusiu grupę tapo dainos „No No No“ remiksas su reperiu Wyclef Jean.

1999 m. buvo išleistas antrasis grupės „Destiny’s Child“ darbas – „Writtings on the Wall“ – geriausias grupės darbas ir laikomas vienu geriausių albumų ritmenbliuzo istorijoje, parduotas 10 milijonų tiražu, nors ir kukliai debiutavęs Billboard albumų topo 6 vietoje. Visi singlai – „Say My Name“, „Bills Bills Bills“, „Bug A Boo“, „Jumpin Jumpin“ nesitraukė iš geriausiųjų tarpo.

2000 m. pradžioje TRL laidos metu Beyonce pranešė, jog grupę paliko LeToya Luckett ir LaTavia Roberson, pristatydama „Say My Name“ vaizdo klipą pristatė naujas grupės nares: Michelle Williams ir Farrah Franklin. Liepą Franklin paliko grupę ir „Destiny’s Child“ tapo trio.

2000 m. grupė išleido trečiąjį albumą – „Survivor“. Vėliau „Destiny’s Child“ sukūrė filmo „Čarlio angelai“ garso takelį „Independent Women Part I“, kuris 12 savaičių praleido lyderio pozicijose ir tapo tikru pop fenomenu. Kiti albumo singlai „Survivor“, „Bootylicious“, „Emotions“ taip pat karaliavo topų viršūnėse. Netrukus grupė išleido auksiniu tapusį kalėdinių dainų albumą „8 Days of Christmas“ ir remiksų albumą „This is the Remix“. 2001 m. po debiuto MTV „Hip-Hoperoje“ Carmen Beyonce su grupe laimėjo pirmąjį „Grammy“ apdovanojimą už dainą „Say My Name“. Iš viso grupė laimėjo 3 statulėles.

2002–2007: solo karjeros pradžia, „Dangerously in Love“, „Destiny Fullfiled“, „B’Day“ ir filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Dangerously in Love“ viršelis

2002 m. Beyoncé tapo pirmąja juodaode moterimi, laimėjusia ASCAP’s Pop metų dainų autoriaus apdovanojimą.

Vėliau sekė jos didelis kino debiutas filme „Austin Power: Goldmember“, kuriame Beyonce atliko Foxxy Kleopatros vaidmenį, filmas per pirmąjį savaitgalį uždirbo $ 73,1 mln. Su reperiu Jay-Z atlikusi dainą „03 Bonnie & Clyde“ Beyoncé pradėjo su juo susitikinėti.

2003 m. „Destiny‘s Child“ narės nusprendė išsiskirti ir užsiimti soline veikla. Po Michelle Williams ir Kelly Rowland albumų pasirodymo, Knowles 2003 m. birželį išleido pirmąjį solinį albumą „Dangerously in Love“. Albumas debiutavo JAV Billboard 200 pirmoje vietoje, per pirmą savaitę buvo parduota 317 000 kopijų, o 2004 m. pasiekė 4x Platininio disko statusą Amerikoje, parduota virš 4,7 milijonų kopijų vien JAV, o visame pasaulyje albumas parduotas beveik 13 milijonų tiražu.

Albume esančios dainos „Crazy in Love“ ir „Baby Boy“ tapo vienomis sėkmingiausių Beyonces karjeroje. „Crazy in Love“ kartu Jay-Z, tapo pagrindine albumo daina, kuri Billboard Hot 100 viršūnėje išsilaikė aštuonias savaites ir užkariavo daugelio pasaulio topų viršūnes. Ta pati sėkmė Beyonce lydėjo ir Didžiojoje Britanijoje. Albumo sekantis singlas, „Baby Boy“, kartu su Sean Paul, taip pat tapo vienu didžiausiu hitu 2003 m., praleidęs devynes savaites Billboard Hot 100 viršūnėje. 2004 metais dainininkė gavo 5 „Grammy“ apdovanojimus, taip pat Dainų tekstų autorių sąjungos apdovanojimą kaip metų autorė. Taip ji tapo pirmąja juodaode ir antrąja moterimi istorijoje, gavusia šį apdovanojimą. 2004 m. ji laimėjo „BRIT“ tarptautinį moters-atlikėjos apdovanojimą.

„Destiny’s Child“ turo metu
„B’Day“ viršelis

2004 m. lapkričio mėnesį „Destiny’s Child“ vėl atgimė ir išleido ketvirtąjį ir paskutinįjį grupės albumą „Destiny Fulfilled“. Po albumo ir geriausių hitų kolekcijos #1’s išleidimo 2005 m. pabaigoje grupė paskelbė apie galutinį išsiskyrimą.

2006 m. kovo mėnesį merginos gavo savo žvaigždę Holyvudo šlovės alėjoje. 2006 m. Beyoncé išleido antrąjį solo albumą „B'Day“. JAV albumų topo 1 vietoje debiutavusio albumo kopijų per pirmą savaitę buvo parduota daugiau kaip 540 000. Pirmuoju singlu tapo singlas „Deja Vu“ su Jay-Z Singlas „Irreplaceable“ tapo ketvirtuoju atlikėjos Nr. 1 singlu, praleidęs viršūnėje dešimt savaičių. Per 2007 m. „Grammy“ apdovanojimus ji buvo nominuota 4 apdovanojimams ir laimėjo apdovanojimą už Geriausią R&B albumą – „B’Day“. 2006 m. ji pasirodė filme „Rožinė pantera“.

Vėliau Beyoncé atliko sėkmingiausią jos karjeroje pagrindinį Dianos Ross vaidmenį filme „Dreamgirls“ buvo nominuota „Auksiniam gaubliui“. 2007 m. per AMA apdovanojimus Beyoncé tapo pirmąja moterimi, kuriai buvo įteiktas apdovanojimas „Tarptautinio atlikėjo“ nominacijoje.

Destiny's Child“ žvaigždė Holivudo šlovės alėjoje

2008–2010: santuoka, „I Am… Sasha Fierce“ ir filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„I Am… Sasha Fierce“ viršelis

2008 m. spalio mėnesį pasirodė du singlai: „If I Were a Boy“ tapęs ketvirtuoju #1 singlu Didžiojoje Britanijoje, o „Single Ladies (Put a Ring on It)“ tapo penktuoju Beyoncé singlu, užkopusių į Amerikos singlų pirmąją vietą. Lapkričio 18-ąją buvo išleistas trečiasis Beyoncé solo albumas „I Am... Sasha Fierce“, kuris debiutavo pirmoje vietoje Amerikos albumų tope. Per pirmą savaitę Amerikoje parduota 482 000 albumo kopijų, vėliau tapo multiplatininiu. Iki šiol parduota virš 8 mln. albumo kopijų. Beyoncé JAV Billboard Hot 100 tope turi 13 Top 10 singlų, daugiau už bet kurią moterį atlikėją pirmajame XXI amžiaus dešimtmetyje.[5], vėliau su singlu „Halo“ pasiekė JAV Billboard Hot Dance Club Play topo pirmąją vietą, o tai yra jau 10-asis singlas, pasiekęs šokių aikštelės topų viršūnę. 2008 m. Beyoncé įkūnijo muzikos legendą Etta James filme „Cadillac Records“ ir nusifilmavo virš 70 mln. dolerių uždirbusiame filme „Obsessed“. 2009 m. birželio 16 d. buvo išleistas specialus DVD/CD „Above and Beyoncé (Video Collection & Dance Remixes)“. Kovo mėnesį startavo trečiasis dainininkės pasaulis turas „I Am... Tour“. Žurnalas „Billboard“ Beyoncé įvardijo „2009 metų moterimi“. Beyoncé 2009 m. laimėjo rekordinius šešis „Grammy“ apdovanojimus, pateko į „Grammy“ istoriją kaip daugiausiai laimėjusi moteris-atlikėja per vieną naktį.

Atlikėja prisidėjo prie labdaringo renginio „Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief“, skirto paremti Haičio žemės drebėjimo aukoms. Londone kartu su Jay-Z, Rihanna, Bono ir The Edge, atliko akustinę dainos „Halo“ versiją. 2010 m. Beyoncé pristatė savo pirmuosius vardinius kvepalus „Heat“.

Vasario 18 d. Beyoncé užbaigė savo koncertinį turą „I Am… Tour“ Pietų Amerikoje, kuris surinko jau virš 100 mln. dolerių pelno. Kovo 5 d. Beyoncé kartu su savo mama, Tina, Niujorke atidarė pirmająjį kosmetologijos centrą „The Beyoncé Cosmetology Center“, skirtą moterims, turinčioms problemų su narkotikais.

Kovo mėn. Lady Gagos ir Beyoncé bendras singlas „Telephone“ pasiekė JAV Pop dainų topo viršūnę ir tapo abiejų atlikėjų šeštuoju #1 singlu. Taip pat daina tapo penktuoju dainininkės #1 hitu Jungtinėje Karalystėje bei keturioliktuoju singlu #1 JAV šokių singlu. 2010 m. gegužės 4 d. buvo pristatytas dainos „Why Don’t You Love Me“ vaizdo klipas. Ši daina pasiekė JAV Šokių topo 1-ąją vietą ir tapo 13-tuoju #1 šiame tope. Žurnalas „Forbes“ paskelbė Beyonce antra įtakingiausia pasauline įžymybe, po Oprah Winfrey. „BET Awards 2010“ apdovanojimų ceremonijos metu Beyonce ir Lady Gagos bendras vaizdo klipas „Video Phone“ laimėjo metų vaizdo klipo kategorijoje, taip pat šis klipas rugsėjo 12 d. buvo nominuotas 5 MTV video muzikos apdovanojimams, o Lady Gagos ir Beyonce’s vaizdo klipas „Telephone“ buvo pripažintas „Geriausio bendradarbiavimo“ kategorijoje.

Lapkričio 26 d. buvo išleistas pasaulinio turo „I Am“ DVD „I Am... World Tour“, kuris po mažiau nei savaitės tapo platininiu Brazilijoje, Australijoje bei dukart platininiu JAV; buvo parduota 132 000 tūkst. kopijų. DVD tapo pačiu perkamiausiu DVD JAV per 2010 metus. Gruodžio 1 d. Beyoncé gavo dvi „Grammy“ nominacijas, susumavus visas nominacijas atlikėja buvo pripažinta daugiausiai „Grammy“ nominuota moterimi-atlikeja.

Beyonce „I Am“ turo metu, 2009 m.

2011–2012: „4“ ir motinystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„4“ viršelis

2011 m. kovo 28 m. Knowles tėvas Mathew Knowles nustojo rūpintis dukros karjera, Beyonce nuo šiol pati pradėjo tvarkytis su savo karjera ir subūrė savo komandą. Ketvirtasis studijinis albumas, pavadinimu „4“ buvo išleistas 2011 m. birželio 28 d., o pirmasis albumo singlas „Run the World (Girls)“ buvo išleistas balandžio 21 d.[6], kurio vaizdo klipo režisierius buvo Francis Lawrence. Antruoju singlu tapo „Best Thing I Never Had“, trečiuoju „Countdown“, ketvirtuoju „Love On Top“, penktuoju singlu tapo „End of Time“. Šis albumas tapo ketvirtuoju iš eilės dainininkės soliniu albumu, užkopusiu į JAV albumų topo viršūnę. Per pirmąją savaitę buvo parduota virš 310 000 tūkst. kopijų. Iki šiol parduota virš 5 mln. albumo kopijų. Beyonce taip pat išleido paramos dainą „God Bless The USA“, kuria buvo siekiama paremti nuo Rugsėjo 11-osios teroristų atakų nukentėjusius žmones. Beyonce buvo apdovanota „Billboard Millennium Award“ apdovanojimu, kurį yra gavę tik Michael Jackson ir Mariah Carey. Šis įspūdingas apdovanojimas buvo įteiktas gegužės 22 d., Billboard muzikos apdovanojimų metu. Beyonce buvo viena iš pagrindinių atlikėjų 2011 m. „Glastonbury“ festivalyje, Anglijoje. Ji tapo pirmąja moterimi, atlikusia pasirodymą pagrindinėje „Pyramid“ scenoje. Pristatydama savo naująjį albumą „4“ Beyonce koncertavo keliuose populiariuose Europos festivaliuose: „T in the Park“ Škotijoje ir „Oxegen“ Airijoje.

Beyonce atlieka „Run The World (Girls)“ 2011 m. vasarą JAV

Rugpjūčio 14, 16, 18, 19 dienomis Beyonce surengė keturis pasirodymus Niujorke, „Roseland Ballroom“ salėje „4 Intimate Nights with Beyoncé“[7] lapkričio mėnesį buvo išleistas Live at Roseland DVD.[8]. Rugpjūčio 28 d., MTV vaizdo klipų apdovanojimų metu, vaizdo klipas „Run The World (Girls)“ gavo apdovanojimą už geriausią choreografiją, Beyonce atliko dainos „Love on Top“ pasirodymą.[9] Pasirodymo metu Beyonce viešai atskleidė, jog laukiasi savo pirmojo vaiko.[10]

Lapkričio 30 d. Beyonce buvo nominuota dviem „Grammy“ apdovanojimams už „Best Rap/Sung Collaboration“ („Party“) ir „Best Long Form Music Video“ („I Am... World Tour“).[11] 2012 m. sausio 7 d. Beyonce pagimdė dukrelę, kurią pavadino Blue Ivy Carter.[12] Sausio 9 d. Beyonce vyras Jay-Z išleido dukrai skirtą dainą „Glory“, kuri vos po dviejų dienų pateko į Billboard topą.[13] Gegužės mėn. atlikėja surengė keturis „Revel Presents: Beyoncé Live“ pasirodymus Atlantik Sityje, Niudžersyje, „Ovation Hall“ arenoje.[14]People“ žurnalas Beyonce išrinko pačia „Gražiausia planetos moterimi“.[15]

Gegužės 4 d. Beyonce gavo apdovanojimą už straipsnį žurnale „Essence“ pavadinimu „Eat, Play, Love“. Liepos 31 d. Beyonce klipai „Love On Top“ ir „Countdown“ buvo nominuoti keturiems MTV Vaizdo klipų apdovanojimams, pastarasis laimėjo už geriausią montažą, o „Love on top“ daina pelnė 2013 m. „Grammy“ nominaciją už „Geriausią tradicinį RNB pasirodymą“. Žurnalas „Forbes“ Jay-Z ir Beyonce įvardijo daugiausiai uždirbančia garsenybių pora, kuri per praeitus metus uždirbo 78 milijonų JAV dolerių.[16]

2013–2015: „Beyoncé“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2013 m. sausio mėn. „Destiny’s Child“ išleido baladžių rinkinį „Love Songs“. 2013 m. vasario mėnesio „GQ“ žurnalas Beyonce išrinko „Seksualiausia XXI amžiaus moterimi“. Dainininkė Beyonce per JAV prezidento Baracko Obamos inauguraciją sudainavo himną Vašingtone.[17]

Vasario 3 d. Beyonce surengė pasirodymą per amerikietiško futbolo „Super Bowl“ varžybų pertrauką.[18] Šou pelnė „Emmy“ apdovanojimą už „Apšvietimo dizainą ir režisūrą“. Dainininkė pasirašė 50 mln. JAV dolerių sutartį su gaiviųjų gėrimų kompanija „Pepsi“, tapo nauju reklaminiu gėrimo veidu.[19] Vasario 10 d. Beyonce daina „Love On Top“ laimėjo 17-ą „Grammy“ apdovanojimą už „Geriausią tradicinį R&B pasirodymą“. Dainininkė Beyonce pristatė savo dokumentinį-biografinį filmą „Life Is But A Dream“.[20] [21] Lapkričio mėn. buvo išleistas ir filmo DVD.

Knowles kartu su Andre 3000 įrašė Amy Winehouse dainos „Back to Black“ koverį, kuris skirtas filmo „Didysis Getsbis“ garso takeliui. Knowles balsas pasirodė 3D animuomatame filme „Epic“. Beyonce tapo „H&M“ kolekcijos veidu. Beyonce surengė savo pasaulines gastroles „The Mrs. Carter Show World Tour“, 2013 m. Gruodžio 13 d. be išankstinės reklamos „iTunes“ internetinėje parduotuvėje Beyonce išleido penktąjį albumą „Beyonce“. Albumas buvo pristatytas kaip vizualinis. Albumas debiutavo JAV albumo topų viršūnėje, taip Beyonce tapo pirmąja atlikėja, kurios visi penki albumai debiutavo JAV albumų virūnėje. Albumas sulaukė kritikų pripažinimo ir komercinės sėkmės, per šešias dienas buvo parduota milijonas albumo kopijų. Pirmaisiais albumo singlais tapo „XO“ ir „Drunk in Love“. 2014 m. vasarą JAV ir Kanadoje Beyoncé ir Jay Z surengė bendrą turą „On the Run Tour“. Rugpjūčio 24 d., 2014 m. MTV video muzikos apdovanojimų metu, Beyonce buvo įteiktas „Michael Jackson Video Vanguard Award“ apdovanojimas už nuopelnus muzikai, šioje apdovanojimų ceremonijo ji laimėjo dar tris apdovanojimus. 2015 m. Beyonce buvo pripažinta daugiausiai (51 kartą) nominuota bei daugiausiai (20 kartų) nominacijų laimėjusia moterimi atlikėja „Grammy“ istorijoje. 2015 m. rudenį Beyonce tapo pagrindine festivalių „Made In America“ ir „Global Citizens“ atlikėja.

2016: „Formation“ ir „Lemonade“ – dabar[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2016 m. vasario mėn. Beyonce pristatė vaizdo klipą dainai „Formation“, kur pirmąkart atliko per 50-ųjų Amerikietiško futbolo finalo didžiosios pertraukos šou „Superbowl“. Po pasirodymo ji paskelbė, jog išsiruoš į „The Formation World Tour“ pasaulinį turą, kuris pagal pelningumą ir populiarumą buvo sėkmingiausias 2016 m. Balandžio mėn. Beyonce pristatė moteriškos sportinės ir laisvalaikio aprangos liniją „IVY PARK“. Balandžio 23 d. Beyonce per „HBO“ kanalą pristatė filmą „Lemonade“, po kurio buvo išleistas šeštasis studijinis albumas tuo pačiu pavadinimu „Lemonade“, kuris tapo šeštuoju albumu Amerikoje pasiekusiu albumų virsūnę.

2017 m. Beyonce pagimdė dvynukus: berniuką ir mergaitę.

2018 m. Beyonce su vyru Jay Z surengs antrą jungtinį pasaulinį koncertinį turą.

Įtaka ir įkvėpimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beyonce visuomet įvardija Michael Jackson kaip pagrindinį jos muzikinį įkvėpimo šaltinį ir dievaitį. Ji taip pat buvo paveikta Diana Ross muzikos ir gyvenimo: „Ji yra visų galų atlikėja: puiki aktorė, gera dainininkė ir graži ir elegantiška moteris. Ji yra viena iš atlikėjų, kuri geba pukiai įskūnyti į filmus.“ Whitney Houston taip pat yra viena iš mėgstamiausių dainininkių ir moterų, taip pat Beyonce pripažino, kad jai įtaką padarė Cher, Tina Turner, Lauryn Hill, Sade, Aaliyah, Mary J. Blige, Janet Jackson, Anita Baker ir Rachelle Ferrell kūrybos.

Taip pat Beyonce įtakojo Dick Clark, Jean-Michel Basquiat menas, Bee Gees muzika. Pirmąjį solinį albumą įtakojo disko karalienė tiktuluojama Donna Summer. Beyonce išskiria ir Mariah Carey dainavimą ir jos dainą „Vision of Love“ kaip pagrindinę dainą, kurią ji nuo mažens dainuodavo ir iš kurios nuolat semdavosi įkvėpimo. Beyonce taip pat ypač žavisi savo motina Tina Knowles, Oprah Winfrey ir Michelle Obama. Daugelis muzikinių stilių antrajame albume „B’Day“ (2006) buvo įkvėpti jos vaidmeniu filme „Dreamgirls“ (2006), taip pat muzikinį stilių įtakojo ir Josephine Baker. Trečiajame albume „I Am... Sasha Fierce“ (2008) ji buvo įtakota Jay-Z, o ypatingai Etta James. Ketvirtajame albume „4“ (2011) Knowles buvo įkvėpta Fela Kuti, 1990-ųjų R&B, Earth, Wind & Fire, DeBarge, Lionel Richie, Teena Marie, The Jackson 5, New Edition, Adele, Florence and the Machine ir Prince kūrybos.

Muzikinis stilius ir įvaizdis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Knowles muzikos stilius yra apibūdinamas kaip šiuolaikinis R&B, bet jame yra įtraukti ir pop, funk, hip-hop, soul stilių elementų. Daugiausia ji įrašinėja dainas anglų kalba, tačiau Knowles įrašė ir kelis įrašus ispanų kalba papildytam „B’Day“ albumui. Prieš tai „Destiny’s Child“ įrašė dainą ispanų kalba, kuri buvo palankiai primta grupės gerbėjų. Knowles ispanų kalbos pagrindų išmoko jau mokykloje.

Beyonce kartu su Jay-Z, koncerto metu, 2009

Nuo „Destiny’s Child“ laikų Knowles meistriškai kūrė savo karjerą. Ji buvo grupės daugelio dainų ir savo solo kūrinių autorė. Ji yra parašiusi ir sukūrusi daugelį energingų ir feministinių dainų. Kaip pati atlikėja teigė, Jay-Z atsiradimas jos gyvenime pakeitė jos įsitikinimus apie moterų ir vyrų santykius, o kai kurios jos dainos yra itin autobiografinės ir asmeniškos, kurios buvo įkvėptos iš asmeninės patirties. Knowles taip pat buvo daugumos įrašų bendraautore, ypač savo solo kūriniuose. Ji yra laimėjusi 2001 metais „Metų Pop dainų autoriaus apdovanojimą“, taip ji tapo pirmąją afroamerikiečių atlikėja ir antra moterimi, apdovanota per visą apdovanojimų istoriją.

2006 m. Knowles pristatė savo turo grupę „Suga Mama“, kuri susideda iš moterų-muzikančių: bosininkių, būgnininkų, gitarisčių, trimitininkių ir klavišininkų. Grupė debiutavo 2006 m. BET apdovanojimų metu ir vėliau pasirodė klipuose „Irreplaceable“ ir „Green Light“. Su Knowles grupė dalyvavo gyvuose pasirodymuose ir pasaulinio 2007 m. „The Beyoncé Experience“ ir 2009 m. „I Am“ koncertų turo metu.

Beyonce merginų grupė „Suga Mama“

Pasak atlikėjos, jai patinka seksualiai rengtis ir jaustis kaip ponia – bet seksuali apranga skirta tik scenai. Knowles savo aprangą suderina su vaizdo klipais ir gyvais pasirodymais. Pasak Italijos dizainerio Roberto Cavalli, ji naudoja įvairius stilius ir bando juos suderinti su muzika. Žurnalas „People“ pripažino, Knowles stilingiausia garsenybe 2007 metais. Anot „Rolling Stone“ nuo „Dangerously in Love“ eros Beyonce tapo sekso simboliu. 2007 m. Knowles pasirodė ant „Sports Illustrated“ žurnalo numerio, taip ji tapo pirmuoju nemodeliu ir antrąja nesportininke moterimi po Tyra Banks patekusia ant viršelio. Dainininkė labai rūpinasi savo išvaizda, ji atskleidė savo mažytę paslaptį, jog ji niekada neišeina iš namų nepasitarusi su stilistais. Beyonce atviravo „Elle“ žurnalui: „Aš labai priekabi pati sau (kalba apie išvaizdą). Visada rūpinuosi kaip atrodau, kad nesusikurčiau blogo įvaizdžio. Aš turiu asmeninę stilistų komandą, su kuria dirbame nuo tada, kai man suėjo 15 metų. Taigi, kiekvienas šou, kiekvienas koncertas, kiekvienas auskaras ir vokų šešėliai yra parenkami profesionalų. Net jei ir nebūčiau žymi, visada savimi pasirūpinčiau ir nenusirengčiau į žalias lankas“.[reikalingas šaltinis]

Kita veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beyonce su mama atidaro kosmetologijos centrą

Su mama, asmenine dizainere ir stiliste, Tina Knowles, 2005 m. pristatė Beyonces senelės ir Tinos mamos Dereon vardu pavadintą „House of Dereon“ ir „Dereon“ mados liniją, įkūrė mados namus. Dainininkės akį traukianti išvaizda pakerėjo ir reklamos kūrėjus, todėl jai buvo pasiulytas neblogas atlygis už jos veidą „Pepsi“ „L'Oreal“, „Nintendo“, „Samsung“, „Vevo“, „H&M“, „Toyota“ produktų reklamose, ji yra sukūrusi savo kvepalus „Heat“, „Heat Rush“, „Pulse“ ir „Rise“.

Asmeninis gyvenimas ir šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beyonce Barako Obamos inauguracijos koncerto metu

2000 m. po dviejų grupės „Destiny’s Child“ merginų išėjimo, Beyonce viešai buvo atakuojama spaudos, kritikų, interneto svetainių dėl grupės iširimo, todėl atlikėją kankino depresija. Knowles prisipažino, jog bijojo prasitarti apie savo būklę, nes grupė buvo ką tik laimėjusi savo pirmąjį „Grammy“ apdovanojimą. Jos mama, Tina Knowles, padėjo Beyonce įveikti depresiją. Nuo 2002 m. Beyonce pradėjo susitikinėti su reperiu Jay-Z, su kuriuo ji ne vieną kartą įrašinėjo bendras dainas. Gandai apie muzikantų draugystę prasidėjo, kai pasirodė Jay-Z naujas klipas „'03 Bonnie & Clyde“. Tačiau pora niekada neviešino savo tarpusavio santykių. 2008 m. balandžio 4 d. Niujorke įvyko Beyonce’s ir Jay-Z slaptos vestuvės. Beyonce po vestuvių viešai nerodė savo vestuvinio žiedo, kol 2008 m. rugsėjo 5 d. buvo pastebėta su juo per „Fashion Rocks“ koncertą Niujorke. Knowles pagaliau patvirtino savo santuoką „I Am… Sasha Fierce“ išleidimo vakarėlio metu. 2011 m. rugpjūčio 28 d. Beyonce atskleidė, jog laukiasi mergaitės, vardu Blue Ivy, kuri gimė 2012 m. sausio 7 d. Biografinio filmo „Life is But A Dream“ metu paaiškėjo, jog prieš dvejus metus atlikėja patyrė persileidimą.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Beyoncé diskografija.
Pagrindinis straipsnis – Destiny's Child diskografija.

Studijiniai albumai

Beyonce turo metu, 2007 m.
Beyonce per 80-ųjų Oskarų ceremoniją

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Carmen: A Hip Hopera (2001)
  • Austin Powers in Goldmember (2002)
  • The Fighting Temptations (2003)
  • The Pink Panter (2006)
  • Dreamgirls (2006)
  • Cadillac Records (2008)
  • Wow! Wow! Wubbzy!: Wubb Idol (2009)
  • Obsessed (2009)
  • Life Is But A Dream (2013)
  • Epic (2013)
  • Lemonade (2016)

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Eat, Play, Love (2011); Essence

Turai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiti koncertai ir pasirodymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Beyoncé apdovanojimai ir nominacijos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Top 100 Music Hits, Top 100 Music Charts, Top 100 Songs & The Hot 100“. Billboard.com. 2009-12-31. Suarchyvuota iš originalo 2012-07-20. Nuoroda tikrinta 2010-06-06.
  2. Pedersen, Erik (February 17, 2010). «Beyoncé Tops Decade’s RIAA Sales». The Hollywood Reporter. Проверено 2010-02-18.
  3. Lamy, Johnathan, Cara Duckworth and Liz Kennedy. (17 февраля 2010). «RIAA Tallies the Decade’s Top Gold and Platinum award Winners Archyvuota kopija 2012-01-19 iš Wayback Machine projekto.». RIAA. Проверено 2010-02-18.
  4. [1]
  5. Ben-Yehuda, Ayala; Caulfield, Keith (2009-04-30). „Flo Rida Has Sweet Week On Billboard Hot 100“. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Suarchyvuotas originalas 2010-01-07. Nuoroda tikrinta 2009-05-01.
  6. [2] Archyvuota kopija 2011-04-05 iš Wayback Machine projekto.
  7. http://www.walmart.com/ip/17924180 Archyvuota kopija 2011-12-02 iš Wayback Machine projekto.
  8. http://www.beyonceonline.com/us/news/beyonc%C3%A9-wraps-4-intimate-nights-beyonc%C3%A9-residency-roseland-ballroom Archyvuota kopija 2011-08-25 iš Wayback Machine projekto.
  9. http://www.beyonceonline.com/us/news/beyonc%C3%A9-returns-vma-stage-%E2%80%9C2011-mtv-video-music-awards%E2%80%9D
  10. http://justjared.buzznet.com/2011/08/28/beyonce-pregnant-first-child/[neveikianti nuoroda]
  11. http://www.grammy.com/nominees?year=2011&genre=All Archyvuota kopija 2012-06-18 iš Wayback Machine projekto.
  12. http://www.billboard.com/#/news/beyonce-gives-birth-to-a-baby-girl-1005758352.story
  13. http://wwwbillboard.biz/bbbiz/industry/record-labels/blue-ivy-carter-jay-z-and-beyonce-s-daughter-1005846912.story[neveikianti nuoroda]
  14. http://www.marketwatch.com/story/beyonce-returns-to-the-live-stage-for-revel-premiere-on-memorial-day-weekend-2012-03-19 Archyvuota kopija 2012-04-23 iš Wayback Machine projekto.
  15. http://www.people.com/people/package/gallery/0,,20360857_20589930,00.html
  16. http://www.cbsnews.com/8301-31749_162-57489176-10391698/beyonce-and-jay-z-top-forbes-highest-paid-celeb-couples-list/ Archyvuota kopija 2012-08-13 iš Wayback Machine projekto.
  17. „Beyonce sugiedos JAV himną per prezidento B. Obamos inauguraciją“. lrytas.lt. 2013-01-09. Nuoroda tikrinta 2024-02-21.
  18. http://www.beyonce.com/news/countdown-to-touchdown Archyvuota kopija 2012-10-18 iš Wayback Machine projekto.
  19. http://www.alfa.lt/straipsnis/15070349/Beyonce.su.Pepsi.pasirase.milijonine.sutarti=2012-12-11_11-23/#ixzz2Ek5oGlrR Archyvuota kopija 2012-12-13 iš Wayback Machine projekto.
  20. http://www.beyonce.com/news/beyonce-plus-hbo-equals-a-new-documentary-film Archyvuota kopija 2013-03-07 iš Wayback Machine projekto.
  21. http://www.latimes.com/entertainment/movies/moviesnow/la-et-mn-beyonce-to-direct-star-in-a-documentary-20120801,0,1760231.story

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]