Seksas ir miestas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasRomantinė komedija
Kūrėjas (-ai)Darren Star
VaidinaSarah Jessica Parker
Kim Cattrall
Kristin Davis
Cynthia Nixon
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius6
Serijų skaičius94
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Michael Patrick King
Darren Star
Sarah Jessica Parker
Trukmė30 min.
Transliacija
Originalus kanalasHBO
Originalus laikotarpis1998 m. birželio 6 d. – 2004 m. vasario 4 d.
IMDb įrašas

Seksas ir miestas (angl. Sex and the City) – amerikiečių televizijos serialas, originaliai rodytas HBO kanalu nuo 1998 m. birželio 6 d. iki 2004 m. vasario 4 d.

Serialas buvo sukurtas pagal rašytojos Candace Bushnell bestselerį tuo pačiu pavadinimu. Vėliau buvo sukurti du filmai – „Seksas ir miestas“ (Sex and the City: The Movie) bei „Seksas ir miestas 2“ (Sex and the City 2), tęsiantys pagrindinių herojų nuotykius. Lietuvoje serialas buvo rodomas nuo 2000 m. TV3 ir Lietuvos ryto televizijos kanalais.

„Seksas ir miestas“ tai filmas apie keturias drauges, gyvenančias Niujorke. Serialas pasakoja jų gyvenimo istorijas, lieka neabejingas svarbiems socialiniams reiškiniams – seksualumui, lytiniu keliu plintančioms ligoms, saugiam seksui, palaidumui, moteriškumui.

2011 m. rugsėjo mėnesį buvo paskelbta, kad bus kuriamas naujas serialas – jame bus parodyti pagrindinės herojės Carrie Bradshaw gyvenimas iki atvykstant į Niujorką.[1]

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) dirba „New York Star“ laikraščio feljetonistė. Kiekviename epizodas buvo įkomponuojamas į jos šią savaitę rašomą feljetoną. Tai romantikė ir brangių, žinomų prekės ženklų batų mylėtoja. Gimė 1966 metais[2].
  • Miranda Hobbes (Cynthia Nixon) tai sėkminga, ciniško požiūrio į gyvenimą bei vyrus, advokatė. Ketvirto sezono pabaigoje jai gimė sūnus Brady. Miranda gimė 1966 metais[3][4]
  • Charlotte York (Kristin Davis) prekiauja meno kūriniais. Jos pagrindinis gyvenimo tikslas – turėti „idealų vyrą“ ir vaikus. Charlotte gimė 1966 metais[5][6].
  • Samantha Jones (Kim Cattrall) turi savo PR agentūrą. Tai vyriausia herojė (gimė 1958 metais[7].), pasižymi atvirumu ir drąsa. Niekada nesigėdijo savo seksualumo. Dažniau, nei jos draugės, vartojo keiksmažodžius, vulgarius žodžius.

Antraeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Mr Big (Chris Noth) tai turtingas makleris ir tikroji Carrie meilė. Buvo kartu tris kartus. Per visą serialą Carrie jį vadino „Mr Big“. Jo tikrąjį vardą – John – žiūrovai sužinojo paskutiniame epizode. John gimė 1957 m.
  • Aidan Shaw (John Corbett) – antroji Carrie meilė.
  • Jack Berger (Ron Livingston) – tai rašytojas, trečioji Carrie meilė.
  • Aleksandr Petrovsky (Михаил Барышников) – tai žinomas visame pasaulyje menininkas, ketvirtoji Carrie meilė. Paskutinio sezono metu Carrie iškeliavo su juo į Paryžių, iš kur paskutiniajame epizode atgal į Niujorką grįžo su Big’u.
  • Stanford Blatch (Willie Garson) – Carrie draugas, homoseksualas. Jų pažintis siekią 8-ąjį XX a. dešimtmetį, kada Carrie atvyko i Niujorką. Paskutinius du sezonus turėjo partnerį, žinomą Brodvėjaus šokėją Marcusą Adente (Sean Palmer).
  • Steve Brady (David Eigenberg) – barmėnas ir Mirandos meilužis, vėliau jos partneris ir vyras, sūnaus Brady tėvas.
  • Jerry Jerrod, vėliau Smith Jerrod (Jason Lewis) – padavėjas, ir, kaip iš pradžių atrodė, eilinis Samantos vienos nakties nuotykis, tačiau jų pažintis akimirksniu perauga į ilgalaikius santykius.
  • Anthony Marantino (Mario Cantone) – stilistas, homoselsualus Charlotte draugas.
  • Trey McDougal (Kyle MacLachlan) – kardiologas, pirmasis Charlotte vyras, su kuriuo ji vėliau išsiskyrė.
  • Harry Goldenblatt (Evan Handler) – Charlotte skyrybų advokatas, vėliau – jos antrasis vyras.

Serijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš viso serialo metu buvo nufilmuotos 94 serijos, padalytos į 6 sezonus.

Sezonas Serijų sk. Prasidėjo Baigėsi
Pirmas sezonas 12 1998 m. birželio 6 d. 1998 m. rugpjūčio 23 d.
Antras sezonas 18 1999 m. birželio 6 d. 1999 m. spalio 3 d.
Trečias sezonas 18 2000 m. birželio 4 d. 2000 m. spalio 15 d.
Ketvirtas sezonas 18 2001 m. birželio 3 d. 2002 m. vasario 2 d.
Penktas sezonas 8 2002 m. liepos 21 d. 2002 m. rugsėjo 8 d.
Šeštas sezonas 20 2003 m. birželio 22 d. 2004 m. vasario 22 d.

Sezonų apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pirmas sezonas: 1998[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvenanti Manhatane Carrie Bradshaw rašo feljetonus „Seksas ir miestas“. Mirandos gimtadienio metu Carrie ir jos draugės nusprendžia užsiimti seksu taip, kaip tai daro vyrai – be emocinio prisirišimo.

Carrie daug kartų sutinka gražų verslininką, kurį Samantha vadina „Mr. Big“. Šiuo vardu (arba tik „Big“) jis bus vadinamas viso serialo metu. Jie pradeda susitikinėti, tačiau Carrie sužino, kad Big vis dar susitikinėja su kitomis moterimis, ir, nors jis vėliau sutinka susitikinėti tik su Bradshaw, nepristato jos savo motinai. Sezono pabaigoje Carrie išsiskiria su juo.

Miranda susitikinėja su Skipperiu, Carries draugu. Jie susieina ir vėl išsiskiria. Kai Miranda pamato Skipperį su kita moterimi, ji vėl nori su juo susitikinėti, tačiau jie vėl išsiskiria kai jis pasako, kad nori susitikinėti tik su ja.

Charlotte susitikinėja su vyru, norinčiu ja vesti, tačiau jų santykiai dūžta, kai pora bando nuspręsti, kokių indų jie nori savo bendrai virtuvei po vestuvių. Vėliau ji atsisako užsiimti analiniu seksu su kitu savo vaikinu, tačiau sutinka pozuoti nuoga žinomam dailininkui.

Samantha užsiima seksu su menininku, kuris filmuoja jų bendras naktis, Charlottės portje, vedusia pora, ir kitais. Tačiau, kai ji sutinka Jamesą, kuris jai atrodo visiškai tobulas, ji atranda, kad jis turi mažą varpą.

Antras sezonas: 1999[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Carrie susitikinėja su beisbolo žaidėju, tačiau išsiskiria supratusi, kad jos jausmai Mr. Bigui dar neišblėso. Vėliau ji susitikinės su režisieriumi, vaikinu, vagiančiu iš parduotuvių bei mielu vytu, kurį išgąsdina savo šnipinėjimu. Kai ji vėl pradeda susitikinėti su Bigu, nuslepia tai nuo savo draugių. Jų santykiai klostosi sunkiai, ir jie išsiskiria, kai Carrie nesutinka vykti į Paryžių su juo. Po to Carrie trumpai susitikinėja su rašytoju iš geros šeimos, tačiau jis visada greitai „baigia“, vėliau – negeriančiu alkoholiku, kuris nori seną priklausomybę pakeisti Carrie. Sezono pabaigoje ji susiduria su Mr. Big ir jo jauna, 20-mete sužadėtine Natasha (Bridget Moynahan).

Miranda vaidina orgazmą su oftamologu, bei bando prisitaikyti prie vaikino, mėgstančio žiūrėti porno filmus sekso metu. Vėliau ji sutinka žavų barmeną Stevą, tačiau negali patikėti jo gerumu. Jie pradeda susitikinėti, tačiau jų dėl skirtumų užimtumo ir finansų sferose jie išsiskiria. Sezono pabaigoje ji vėl atsiduria vienoje lovoje su Steve, tačiau prieš tai susitikinėja su vyru, norinčiu būti užkluptu sekso metu bei išsiskyrusiu tėčiu.

Charlotte turi daug trumpalaikių romanų: legendinis kunilingo mėgėjus, gyvenantis šalia aktorius, našlys, vyras, kuriam buvo daromas apipjaustymas, žinomas aktorius, virėjas, batų pardavėjas, ir dvidešimtmetis.

Nepaisant trumpos porų terapijos, Samantha išsiskiria su Jamesu. Vėliau ji užsiima seksu su teisininku, salsa šokėjumi, jos treneriu, sporto fanu, kuris „gali“ tik tada, kai jo komanda laimi, Charlottės broliumi, ir netgi homoseksualia pora. Galiausiai ji sutinka vyrą, kurio penis per didelis netgi jai.

Antrojo sezono pabaiga žymi taip pat kalbėjimo tiesiai į kamerą pabaigą.

Trečias sezonas: 2000[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Carrie pradeda susitikinėti su politiku, vėliau – biseksualu. Bigas veda Natashą, o Carrie sutinka Aidaną, baldų gamintoją. Jų santykiai – be trūkumų, tačiau Carrie ir Bigas atnaujina savo romaną. Juos Bigo bute aptinka Natasha – tuo pat metu baigiasi Bigo santykiai ir Carries bei Aidano santykiai.

Miranda ir Steve pradeda gyventi kartu; šis pasako jai, kad nori vaikų, tačiau nupirktas šuo leidžia Mirandai suprasti, kokie jie skirtingi. Steve išsikrausto, o Miranda suranda sau partnerį, dirbantį toje pačioje advokatų kontoroje. Vėliau ji susitikinėja su sekso per telefoną vyru, apsimestiniu daktaru, vaikinu, kuris neryja maisto ir policijos detektyvą.

Ieškanti vyro Charlotte susitikinėja su e-bankininką su pykčio valdymo problemomis, fotografu, perrengiančiu ja į vyriškus drabužius, blogai besibučiuojančiu vytu. Vėliau ji sutinka Trey McDouglą, už kuro, nepaisant įvairių problemų (keistą pasipiršimą, jo mažą libido, konfliktą su jo dominuojančia motina) išteka. Jų santuoka prasideda mėdaus mėnesiu be sekso – problema, kuri bus ir vėliaujų santykiuose. Galiausiai jie pradeda gyventi separacijoje.

Tuo tarpu Samantha užsiima seksu su gaisrininku, neaukštu vyru, jos asistentu, Viagros vartotoju, Treyaus pusbroliu škotu, dildo modeliu ir jaunu nekaltu koledžo studentu. Jai taip pat prasideda menopauza, ji pasitikrina dėl ŽIV irnuperka sau naują butą.

Ketvirtas sezonas: 2001–2002[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Carrie pavyksta susitikti su Aidanu jo baro atidarymo metu, jų santykiai atsinaujina. Aidanas atsikrausto gyventi pas Carrie bei jaji pasiperša. Ši sutinka, tačiau veliau supranta, kadji dar nepasiruošus vedyboms. Iš pradžių sutikęs jai duoti daugiau laiko, jis ir vėl bando ją įkalbėti vedyboms. Carrie supranta, kad taip yra dėl to, kad Aidanas nepasitiki ja po jos romano su Bigu. Jie išsiskiria ir jis išsikrausto. Sezono pabaigoje Carrie sužino, kad Big parduoda savo butą ir persikrausto į Napą.

Charlotte ir Tray gyvena atskirai, tačiau po kiek laiko ji grįžta į jų bendrą butą. Jie nusprendžia turėti vaikų, tačiau paaiškėja, kad Charlotte turi vaisingumo problemų. Po nevaisingumo gydymo bei įvaikinimo galimybių aptarimo jų santuoka subyrėja ir jie nusprendžia išsiskirti.

Miranda palaiko Stevą sėklidžių vėžio operacijos metu. Jis jaučiasi nevyriškai, todėl Miranda su juo mylisi. Po kurio laiko ji sužino, kad yra nėščia. Iš pradžių ji mąsto apie abortą, tačiau suprasdama, kaip sunku yra Chartolle šiuo metu, ji apsisprendžia susilaukti vaiko.

Samantha flirtuoja su kunigu, dalyvauja nuogoje fotosesijoje, turi trumpus santykius su lesbiete, užsiima seksu su vrestlingo treneriu ir farmeriu. Vėliau ji sutinka turtingą viešbučių magnatą Richardą. Seksas perauga į monogaminius santykius, tačiau Samantha pagauna jį su kita moterimi. Jie išsiskiria.

Penktas sezonas: 2002[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Penktame sezone Carrie vieniša. Ji bijo, kad bus atleista iš darbo, tačiau paaiškėja, kad leidėjas nori jos geriausius feljetonus sunkti į vieną knygą. Knygų turo metu ji atsiduria San Franciske, kur ji susitinka su Bigu vienai nakčiai. Niujorke ji susipažįsta su Jacku Bergeriu, rašytoju. Tačiau Jackas turi merginą.

Samantha vėl bando savo laimę santykiuose su Richardu, tačiau nebepasitiki juo. Jie išsiskiria visiems laikams.

Miranda dabar – sūnaus Brady mama. Jai sunku būti dirbančia mama, tuo pačiu metu susitikinėti su vyrais. Steve jai padeda. Vieną popietę jie vėl atsiduria lovoje,

Tuo tarpu Charlotte ir jos buvusi uošvė kaunasi dėl Charlottės ir Trayaus bendro buto. Chartlotte susiranda sau advokatą – Harry Goldenblatt. Nors jis nėra patrauklus, tarp jų greitai atsiranda seksualinis potraukis, o vėliau – įsižiebia tikri jausmai. Vėliau Harry prasideda, kad jis ves tik tikrą žydę. Charlotte rimtai svarsto pakeisti savo tikėjimą.

Šeštas sezonas: 2003–2004[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Carrie pradeda susitikinėti su Jacku Bergeriu, tačiau jie greitai išsiskiria. Bigas grįžta į Niujorką angioplastikai. Carrie suvokia, kad jausmai jam vis dar neišblėso, tačiau Bigas nepasirengęs rimtiems santykiams. Bigas grįžta į Napą, o Carrie suspažįsta su žinomu Rusijos menininku Aleksandru. Aleksandras skiria jai daug dėmesio, ir, jo paprašyta vykti kartu gyvent į Paryžių, Carrie sutinka. Tačiau ten ji greitai supranta, kiek mažai laiko Aleksandr skiria jai, kai dirba. Jie išsiskiria. Tuo pat metu į Paryžių atvažiuoja Bigas, ieškodamas jos, norėdamas visam laikui būti „jos vieninteliu“.

Charlotte nusprendžia pakeisti tikėjimą dėl Harrio. Vėliau ji spaudžia Harrį vedyboms. Šis įsižeidžia ir jie išsskiria. Tačiau, netikėtai susitikę, jie atsiprašo, ir vėl pradeda susitikinėti bei susituokia. Charlottės vaisingumo gydymas nenusiseka, todėl jie nusprendžia įvaikinti. Serialo pabaigoje jie gauna žinią, kad jiems bus leista įvaikinti mažylę iš Kinijos.

Tuo pat metu, kai Miranda suvokia, kokie stiprūs yra jos jausiami Stevui, šis pradeda susitikinėti su kita moterimi. Ji bando daryti tą patį. Tačiau, per jų sūnaus pirmąjį gumtadienį jie atskleidžia vienas kitam savo jausmus ir jų santykiai atsinaujina. Miranda pasiperša Stevuiir jie susituokia viešame parke. Vėliau savo augančiai šeimai jie nusiperka namą Brukline.

Samantha pradeda susitikinėti su žymiai jaunesniu padevėju ir pradedančiuoju aktoriumi – Jerry Jerrod. Ji padeda lipti jam karjeros laiptais, taip pat pakieičia jo vardą į Smith Jerrod. Nors Samantha norėjo, kad jos santykiai su Smith būtų tokie pat paprasti, kaip ir su jos buvusiais, jos jausmai jam gilėja. Jis palaiko ją jos kovos su krūties vėžio metu, net nusiskuta galvos plaukus, kai jos plaukai nuslenka po chemoterapijos. Kai jis grįžta namo iš filmavimo aikštelės tik tam, kad pasakytų jai, kad myli, Samantha atsako, kad jis jai reiškia daugiau nei bet kuris vyras, kurį ji pažinojo.

Sezono pabaigoje visos keturios draugės vėl yra kartu Niujorke. Carrie skambina Bigas (telefone pasirodo jo tikrasis vardas – John), kuris sako, kad jo namas Napoje parduodamas, o jis grįžta i Niujorką.

Priėmimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prizai ir pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per šešis sezonus, „Seksas ir miestas“ per 50 kartų buvo nominuotas Emmy apdovanojimams, laimėjo – 7 kartus. Du apdovanojimai už kastingą, vienas – už kostiumus. 2001 m. trečias sezonas gavo geriausio komedijos serialo apdovanojimą (tai buvo pirmasis Emmy už komedijos serialą, kurį laimėjo kabelinė televizija). 2002 m. vienas iš epizodų gavo apdovanojimą už geriausią režisūrą, o paskutinio sezonu metu, 2004 m., apdovanojimus gavo Sarah Jessica Parker ir Cynthia Nixon.

Serialas taip pat buvo nominuotas 24 Auksinio gaublio nominacijoms, iš kurių laimėjo 8.

2007 m. JAV žurnalas „Time“ serialą įtraukė į „Geriausių visų laikų šou šimtuką“.[8]

Entertainment Weekly“ įtraukė „Seksą ir miestą“ į savo paskutiniojo dešimtmečio „geriausiųjų“ sąrąšą, rašydamas: „„Seksas ir miestas“ moko mus, kad nėra per didelių gelių, per trumpų sijonų ir per brangių batų.“[9]

Kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokslininkai atkreipė dėmesį, kad šis serialas daro neigiamą įtaką jaunimui. „Seksas ir miestas“, taip pat serialas „Draugai“ buvo įvardijami kaip TV programos, reklamuojančios seksą, tačiau retai atkreipiančios dėmesį į tokias problemas kaip nėštumas ar lytiškai plintančios ligos. Americos Pediatrijos žurnalas 2008 m. tyrime įrodė, kad 12–17 metų merginos, kurios žiūrėjo šiuos ir panačius serialus, turėjo du kartus didesnę tikimybę pastoti, o jaunuoliai – apvaistinti.[10]

Tuo tarpu kitos autorės taip pat įžvelgė šiame seriale fenimizmo mirtį.[11]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Sex and the City“ Prequel Set for the CW!, US Magazine, 12, 2011-09-12
  2. 4 sezonas, 11 epizodas: Carrie prisipažino, kad 1988 m. būdama 22, padarė abortą.
  3. 2 sezonas, 11 epizodas: 1999 m. Carrie pasakė, że Miranda turi 33 metus.
  4. 6 sezonas, 1 epizodas: 2003 m. Carrie pasakė, kad Miranda eina 37 metus.
  5. 5 sezonas, 3 epizodas: 2002 m. Charlotte šventė savo 36. gimtadienį.
  6. 6 sezonas, 2 epizodas: 2003 m. Charlotte pasakė rabinui, kad jai 37.
  7. 6 sezonas, 2 epizodas: 2003 m. Samantha oficialiai prisipažino, kad jai – 45.
  8. Poniewozik, James (2007-09-06). „The 100 Best TV Shows of All-TIME. Time. Time.com. Suarchyvuotas originalas 2011-10-16. Nuoroda tikrinta 2010-03-04.
  9. Geier, Thom; Jensen, Jeff; Jordan, Tina; Lyons, Margaret; Markovitz, Adam; Nashawaty, Chris; Pastorek, Whitney; Rice, Lynette; Rottenberg, Josh; Schwartz, Missy; Slezak, Michael; Snierson, Dan; Stack, Tim; Stroup, Kate; Tucker, Ken; Vary, Adam B.; Vozick-Levinson, Simon; Ward, Kate (December 11, 2009), „THE 100 Greatest MOVIES, TV SHOWS, ALBUMS, BOOKS, CHARACTERS, SCENES, EPISODES, SONGS, DRESSES, MUSIC VIDEOS, AND TRENDS THAT ENTERTAINED US OVER THE PAST 10 YEARS“. Entertainment Weekly. (1079/1080):74-84
  10. Wigmore, Barry, „Sexually charged shows such as Sex And The City and Friends to blame for rise in teenage pregnancy“ 11/4/08 http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1082571/Sexually-charged-shows-Sex-And-The-City-Friends-blame-rise-teenage-pregnancy.html Access date 9/22/10
  11. Swirsky, Joan (July 24, 2003). „The Death of Feminism II: "Sex and the City"“. Newsmax.com. Nuoroda tikrinta February 2, 2011.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Seksas ir miestas / Candace Bushnell (iš anglų k. vertė Vida Karazijaitė). – Vilnius: Alma littera, 2002. – 317 p. – ISBN 9955-08-203-8