Latvijos tarptautiniai santykiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Latvijos herbas
Šis straipsnis yra serijos
Latvijos politinė sistema
ir vyriausybė

dalis
Buvusios ambasados vieta Kaune

Šių laikų Latvijos Respublika save laiko 1918-1940 m. egzistavusios respublikos tęsėja. Po pilno nepriklausomybės atkūrimo 1991 m. rugpjūčio 21 d. tų pačių metų rugsėjo 17 d. Latvija tapo Jungtinių Tautų nare ir yra įvairių JT organizacijų, tokių kaip Europos Tarybos, CERCO, Tarptautinės jūrų tyrinėjimo tarybos, Tarptautinės Civilinės Aviacijos Organizacijos, Tarptautinės atominės energijos agentūros, UNESCO, UNICEF, Tarptautinio Baudžiamojo Teismo, Pasaulio Banko, Tarptautinio valiutos fondo ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko signatarė.

Latvija taip pat Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos bei Šiaurės Atlanto Bendradarbiavimo Tarybos. 2003 m. rugsėjo 20 d. vykusiame referendume latviai balsavo už įstojimą į Europos Sąjungą. Formaliai šalis pilnateise ES nare, kaip ir Lietuva bei Estija, tapo 2004 m. gegužės 1 d. Latvija į NATO įstojo 2004 m. kovo 29 d. Šalis siekia tolimesnio bendradarbiavimo ir integracijos NATO, ES ir kitose vakarietiškose organizacijose, taip pat aktyvesnio dalyvavimo JT taikos palaikymo misijose.

Rusija išreiškia susirūpinimą tuo, kaip Latvijos kalbos ir natūralizacijos įstatymai veikia Latvijos rusiakalbius, kurie 2000 m. šalyje sudarė 32,3 % visų gyventojų. Tuo tarpu Latvija susirūpinusi dėl Rusijos etninių latvių gerovės. Paskutinio Rusijos surašymo duomenys parodė, kad latvių Rusijoje gyvena 40 000, nors neatmetama galimybė, kad jų čia gali gyventi iki 60 000.

Diplomatinės atstovybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latvija turi ambasadas Argentinoje, Austrijoje, Baltarusijoje, Belgijoje, Kanadoje, Kinijos Liaudies Respublikoje, Čekijoje, Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Izraelyje, Italijoje, Lietuvoje, Nyderlanduose, Nikaragvoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rusijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Švedijoje, Ukrainoje, Jungtinėje Karalystėje, Jungtinėse Valstijose ir Uzbekistane.

Taip pat funkcionuoja misijos Jungtinėms Tautoms Niujorke ir Ženevojem Europos Tarybai, benaris atstovavimas Europos Sąjungai, Cheminių ginklų neplatinimo organizacijai, OSCE, NATO, Pasaulio prekybos organizacijai ir JT maisto ir žemės ūkio organizacijai.