Maltitas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio E965)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Maltitolis, maltitas, maltito sirupas, E965poliolis, ne cheminės sintezės produktas, o gaunamas iš natūralių, grūdinės kilmės produktų. Vartojamas kaip tūringasis saldiklis.

Disacharidas, išgaunamas iš maltozės su krakmolu.

Maltitolio energinė vertė - 2,4 kcal/g (10 kJ/g), t. y. 40 proc. mažesnė nei cukraus. Pasižymi puikiomis skonio savybėmis, artimomis sacharozei, neturi stipraus šaldančio efekto.

Maisto priedas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europos Sąjungos E numerių sąraše esantis E965. Nepatvirtintas JAV.

Vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudojamas kaip antikristalinė, tekstūrą gerinanti medžiaga apdorojant kepinius, džiovintus, konservuotus vaisius, šokoladą, uogienes, želė, ledus ir kitus šaldytus desertus, minkštą karamelę, padažus, becukrius produktus, skirtus sergantiems diabetu.

Poveikis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maltitolis lėtai virškinamas ir nevisiškai metabolizuojamas, nesukelia didelio kraujo gliukozės gausėjimo, tad jo galima norma sergantiesiems cukriniu diabetu yra didesnė nei kitų cukraus pakaitalų, galima norma per dieną suaugusiesiems – 50 g, 5–16 metų vaikams – 30 g. Šokoladas su maltitoliu yra mažesnės energetinės vertės nei kitas ir yra naudingas ne tik sergantiesiems diabetu, bet ir žmonėms, kurie rūpinasi savo sveikata.

Aktyvina žarnyno veiklą, per didelė dozė gali laisvinti vidurius, nepatariama vartoti vaikams.

Nekenkia dantims, todėl dažnai dedamas į kramtomąją gumą.