Arkadija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šis straipsnis – apie istorinį Graikijos regioną. Apie dabartinį administracinį vienetą žiūrėkite Arkadijos nomas
Graikijos istorinis regionas:
Arkadija (Αρκαδία)
Šalis Graikija (Arkadija)
Tautos Graikai
Kalba Arkadijos-Kipro dialektas
Miestai Megalopolis, kiti.

Arkadija (gr. Αρκαδία) – istorinė Graikijos sritis Peloponeso pusiasalio vidurinėje dalyje. Dabar egzistuoja to paties pavadinimo Arkadijos nomas, kurio teritorija iš dalies atitinka senąją Arkadiją.

Pavadinimas siejamas su achajų gentimi arkadais ar mitologiniu personažu Arku.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Arkadija yra kalnuota sritis Peloponeso centre. Dėl savo reljefo ir karštų vasarų senovėje ji buvo vienas sunkiausiai pasiekiamų Graikijos regionų, neretai pabėgėlių prieglobstis.

Arkadijos rytuose buvo Argolidė ir Korintija, pietuose – Lakonika ir Mesenija, vakaruose – Elidė, o šiaurėje – Achaja.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Arkadijos poliai

XII–XI a. pr. m. e. sritis nebuvo užimta dorėnų, todėl išlaikė etninį tęstinumą ir senąją Arkadijos-Kipro tarmę. Arkadija dėl savo kalnuotumo niekuomet nesusivienijo į vieną valstybę, kaip tai padarė Atika ar Lakonija, bet visą laiką buvo susiskaldžiusi į daugybę smulkių polių, kariaujančių tarpusavyje. Svarbiausi jų buvo Tegėja, Telpusa, Mantinėja, Fenėjas ir daugybė kitų.

VIII a. pr. m. e. Arkadija patyrė kaimyninės Spartos agresiją, neteko kai kurių pietinių sričių. Ilgainiui Spartos grėsmė skatino miestus vienytis, vadovaujant Tegėjos poliui, tačiau vienybė niekuomet nepasiekta. VI a. pr. m. e. Tegėja sustabdė Spartos ekspansiją, bet jau 560 m. pr. m. e. Arkadijos poliai buvo priversti sudaryti karinės pagalbos sutartį su Sparta. Graikų-persų karuose Arkadija dalyvavo antipersiškoje koalicijoje.

Vėlesniais laikais (Peloponeso kare) Arkadijos poliai palaikė Spartą (t. y. priklausė Peloponeso lygai), tačiau vienybės tarp polių šiuo klausimu nebuvo. Vienas iš anti-spartiškos koalicijos miestų buvo Mantinėja. Šiai pralaimėjus mūšį 418 m. pr. m. e., ji buvo išskaidyta Spartos.

Tėbų hegemonijos laikais generolas Epaminondas 371 m. pr. m. e. nugalėjo Spartą ir užėmė Arkadiją. Tada miestai, vadovaujant Mantinėjai, įkūrė konfederaciją – Arkadijos lygą ir pastatė naują sostinę – Megalopolį. Tokiu būdu Arkadija pirmą kartą Graikijos istorijoje tapo svarbia jėga, pajėgusia kovoti su kaimyne Sparta, o vėliau atsigręžti ir prieš buvusią sąjungininkę Bojotijos lygą (Tėbus).

362 m. pr. m. e. polių vidiniai konfliktai galiausiai lėmė lygos subyrėjimą: Mantinėjos mūšyje Mantinėja sudarė sąjungą su Sparta ir Atėnais, o Tegėja ir Megalopolis išliko ištikimi Tėbams.

Netrukus regioną užėmė Makedonijos karalystė, kuri įjungė jį į Korinto lygą, o III a. pabaigoje Arkadijos poliai prisijungė prie Achajos lygos. 146 m. pr. m. e. Arkadija atiteko Romos imperijai.