Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Šanchajaus šešetas)
Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija
Shanghai Cooperation Organisation
SantrumpaŠBO
Įkurta2001 m. birželio 15 d.
TipasTarptautinė organizacija
BūstinėPekinas, Kinija
Narystė9 šalys narės
3 bendradarbiavimo partnerių
Oficialios kalbosKinų, rusų
Generalinis sekretoriusZhāng Míng
Tinklalapissectsco.org

Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija (ŠBO) (rus. Шанхайская организация сотрудничества, ШОС, kin. 上海合作组织 (上合组织) Shànghǎi Hézuò Zǔzhī (Shàng Hé Zǔzhī), angl. Shanchai Cooperation Organization, SCO) – tarptautinė vyriausybinė organizacija, įkurta 2001 m. ir vienijanti daugiausiai Azijos valstybes. ŠBO skatina ekonominį, politinį ir gynybinį šalių narių bendradarbiavimą.

Tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai ŠBO deklaruojami tikslai: stiprinti valstybių narių tarpusavio pasitikėjimą ir gerą kaimynystę, skatinti veiksmingą jų bendradarbiavimą politikos, prekybos ir ekonomikos, mokslo, technologijų ir kultūros, taip pat švietimo, energetikos, transporto, turizmo, aplinkosaugos ir kitose srityse, kartu užtikrinti ir palaikyti taiką, saugumą ir stabilumą regione, siekti demokratinės, teisingos ir racionalios naujos tarptautinės politinės ir ekonominės tvarkos.

ŠBO valstybės narės laikosi „Šanchajaus dvasios“ idėjos ir konsensuso bei abipusio pasitikėjimo, abipusiai naudingo bendradarbiavimo, lygybės, abipusių konsultacijų, pagarbos kultūrų įvairovei ir bendro vystymosi siekio principų, o išorėje - atvirumo, neprisijungimo ir nesitaikymo prie trečiųjų šalių principų.

Šalys narės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trys šalys turi ŠBO stebėtojų statusą: Afganistanas, Baltarusija, Mongolija.

Šešios šalys yra ŠBO dialogo partnerės: Armėnija, Azerbaidžanas, Kambodža, Nepalas, Turkija, Šri Lanka.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstybių grupė rengia Eurazijos bloko valstybių aukščiausiojo lygio susitikimus. ŠBO įkūrimo deklaracija pasirašyta Šanchajuje 2001 m. birželio 15 d. Kaip visateisė tarptautinė organizacija ji funkcionuoja nuo 2004 m. sausio, kai įkurti nuolatiniai jos organai – sekretoriatas Pekine ir regioninė antiteroristinė struktūra Taškente. Netrukus stebėtoja į ją buvo priimta Mongolija (2004), vėliau – Iranas, Pakistanas ir Indija (2005). Svečių teisėmis dalyvauja Afganistanas, ASEAN, ir NVS.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]