Portugalijos Vakarų Afrika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
África Ocidental Portuguesa
Portugalų Vakarų Afrika
Portugalijos imperija

 

 

1575 – 1975
Flag herbas
Vėliava Herbas
Location of Portugalų Vakarų Afrika
Location of Portugalų Vakarų Afrika
Sostinė Luanda
Valdymo forma kolonija
Era Imperializmas
 - Įkūrimas 1575 m., 1575
 - Nepriklausomybė 1975 m. lapkričio 11 d.

Portugalų Vakarų Afrika – Portugalijos kolonija Afrikoje, dabartinės Angolos teritorijoje, egzistavusi 1655–1975 m. Nuo 1951 m. iki Angolos nepriklausomybės kolonija buvo vadinama Angolos provincija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVII amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kongo civilizacija
Bantu migracija
Kongo imperija (nuo XIII a.)
Atsiskyrusios valstybės (XV-XIX a.):
Ndongo, Matamba, Loangas, Kakongas, Ngojas, Sojas, Teke, Ovimbundu
Kolonijos XVIII-XX a.:
Portugalų Vakarų Af., Portugalijos Kongas, Belgijos Kongas, Prancūzijos Kongas
XX-XXI a. karai:
Angolos, Kongo I, Kongo II
Nepriklausomybė:
Angola, Kongo Respublika, KDR

1575 m. Portugalai įkūrė vieną pirmųjų teritorijoje miestų – Luandą, o 1617 m. – Bengelą, nuo kurių prasidėjo tolesenė jų ekspansija į žemyną, ir kurios tapo dviejų atskirų kolonijų centrais. 1655 m. buvo oficialiai įkurta kolonija. Siekdama plėstis tolyn į žemyną, Luanda pradėjo karus su Kongo imperija šiaurėje, ir laimėjo mūšį prieš ją. Tačiau ji buvo sutriuškinta 1670 m., kas kurį laiką užkirto portugalams kelią į šiaurę.

Vietoj to portugalai XVII a. pabaigoje aneksavo mbundų valstybę į rytus nuo Luandos – Ndongą. Kadangi šios valstybės karaliai tituluodavosi ngola, ilgainiui naujajai portugalų kolonijai prigijo pavadinimas „Angola“. Mbundų karinis pasipriešinimas pasitraukė tolyn į rytus, į Matambos valstybę.

XVIII amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVIII a. portugalai veržėsi tolyn į rytus, užimdami Matambą, vėliau Ovimbundų žemes. Jie užmezgė santykius su giliau žemyne esančiomis valstybėmis, ypač Lunda.

XIX amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1855 m. prasidėjus Kongo įpėdinystės karui, portugalai kišosi į šios valstybės vidaus reikalus, paversdami Kongą savo vasalu. 1884–1885 m. Berlyno konferencijoje Kongo imperijos taritorija buvo galutinai padalinta tarp portugalų, olandų ir prancūzų, bet Portugalų Vakarų Afrikai atiteko liūto dalis su senąja Kongo sostine. Maždaug tuo metu galutinai susiformavo kolonijos teritorija. 1891 m. portugalų sutartimi su Britanija nusistovėjo jos rytinės sienos.

Nepriklausomybės karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1933 m. kolonijoje buvo įteisinta portugalų viršenybė vietos tautų atžvilgiu, kas sukėlė vietinių nepasitenkinimą ir inspiravo nacionalizmą. Šie įvykiai nuo 1961 m. įžiebė Angolos nepriklausomybės karą, kuris tęsėsi iki 1974 m, Angolos nepriklausomybės.