Lunda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Afrikos savanų valstybės
Lunda
Šalis KDR, Angola, Zambija
Tautos lundai
Valstybės Lundos k. (XVI a.-1690)
Lundos imp. (1690-1887)
Čokvė
Miestai Musumba
Valdovai Mwaant Yaav
Vikiteka VikitekaVikiteka
Afrikos savanų valstybės:
Luba, Kuba, Lunda, Bemba, Kazembė, Alujana, Maravis

Lunda - istorinis regionas ir to paties pavadinimo valstybė, egzistavusi dabartinės Kongo Demokratinės Respublikos pietvakarinėje dalyje ir prie jos prisišliejusiose Angolos, Zambijos teritorijose.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lundos gyvenvietė
Pagrindinis straipsnis – Lundos plynaukštė.

Lundos teritorijos branduolys sutampa su Lundos plynaukšte, kur prasideda svarbios Kongo baseino ir kitos Afrikos upės: Zambezė, Kasajus, Lualaba ir kt. Upių drėkinama dirva buvo tinkama žemdirbystei, čia buvo auginami kukurūzai, jamsas, sorgas, moliūgai, aliejinės palmės, tabakas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karalystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lundos karalystė konsolidavosi XVI a. pabaigoje, kuomet nedidelę teritoriją ėmė valdyti vadai, kurie tituluodavosi Mwaanta Gaand, t. y. "žemės valdytojais". Yra išlikę pasakojimai, kad kai kurie Lundos gyventojai migravo į vakarus, spėjama, kad jie galėjo būti imbangalų ir jaka protėviai.

Imperija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lundos didikas, gabenamas vergo

Imperijos įkūrimas apie 1680 m. siejamas su gerokai ilgesnę istoriją turėjusia Lubos karalyste rytuose. Legendos teigia, kad šios karalystės valdovo sūnus Ilunga Tšibinda atvyko į Lundą, vedė karališko kraujo princesę, o jų sūnus įkūrė naują dinastiją, kurios valdovai titulavosi Mvanta Yaw. Tuo metu valstybės dydis buvo apie 150,000 km².

Klestėjimo laikais XIX a. pradžioje Lundos imperija užėmė apie 300,000 km² ir turėjo apie 175,000 gyventojų. Tai nebuvo vieninga imperija, kadangi ji dalijosi į 12 klanų (tradicinių provincijų), kurie įjungti į imperiją mokėjo duoklę centrinei valdžiai, perėmė lundų kultūrą, kalbą, papročius. Vienas tų klanų buvo čokviai.

Per XVIII a. Lunda skatino kolonizaciją, ir jos gyventojai nešė kultūrą tolyn į rytus, įkurdami stiprias valstybes. Tokiu būdu išeiviai iš Lundos rytuose įkūrė Kazembę ir Bembą.

Žlugimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Čokvė.

XIX a. viduryje Lunda patyrė krizę, kadangi sustiprėję klanai atsisakė mokėti duoklę. Stipriausias ekonomiškai klanas čokviai, prekyboje su portugalais įgiję šaunamuosius ginklus, 1887 m. nugalėjo Lundos armiją ir paėmė Lundoje valdžią. Jie Lundos regione įkūrė Čokvės valstybę.

1885 m. Berlyno konferencijoje ir 1891 m. Portugalijos-Anglijos sutartimi Lundos regionas buvo padalintas tarp Portugalijos Vakarų Afrikos, Rodezijos ir Belgijos Kongo. Pagrindinės Lundos teritorijos atiteko Belgijos Kongui, ir dabar KDR gyvena dauguma lundų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]