Nyderlandų Vergų krantas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Slavenkust
Nyderlandų Vergų krantas
Nyderlandų kolonija

1660 – 1760

Flag of Nyderlandų Vergų krantas

Vėliava

Sostinė Ofra (1660–1691)
Uida (1691–1724)
Jakinas (1726–1734)
Valdymo forma kolonija
Era Imperializmas
 - Pirmoji faktorija 1660 m., 1660
 - Parduodama britams 1760 m.

Nyderlandų Vergų krantas (ol. Slavenkust) – Nyderlandų kontroliuota prekybinių faktorijų grupė, XVII–XVIII a. egzistavusi istoriniame Vergų kranto regione dabartiniame pietų Benine ir Nigerijoje. Koloniją administravo Nyderlandų Vakarų Indijų kompanija. Tai buvo viena iš dviejų Nyderlandų kolonijų Vakarų Afrikoje. Kita buvo Nyderlandų Aukso krantas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kurtis Vakarų Afrikoje Nyderlandus paskatino vergų trūkumas Naujajame pasaulyje, ypač po to, kai olandai paveržė iš Portugalijos šiaurinę Braziliją ir įkūrė Nyderlandų Braziliją. Jau 1640 m. jie užmezgė artimus ryšius su vietos valstybe Ardra, kuri tiekė vergus. 1660 m. jie įkūrė prekybinę faktoriją Ofroje, kuri dar buvo žinoma kaip Mažoji Ardra. Ji tapo olandų vergų prekybos centru, per kurį kasmet išplaukdavo 2500–3000 vergų. Maždaug tuo metu Nyderlandai įkūrė kitas faktorijas Benine, Didžiajame Pope, Savi, Uidoje.

Kadangi tarp pajūrio valstybėlių ir Ardros vyko karas, olandai nutarė palaikyti pastarosios pusę. Ardros pralaimėjimas šiame kare nulėmė, kad 1692 m. olandai buvo išvyti iš Ofros. Jie perkėlė savo kolonijos centrą į Uidą. Iš ten jie buvo išvyti 1724 m., kas privertė olandus ieškoti naujų galimybių. Taip jie įkūrė naujas faktorijas Jakine, Anehe, Badagryje. Jakinas tapo naujuoju olandų prekybiniu centru, kur 1733 m. buvo pastatytas Zelandijos fortas.

1735 m. Vakarų Indijų bendrovė nusprendė, kad labiau apsimoka transportuoti vergus per Aukso krantą, todėl Vergų kranto kolonija buvo apleista. Prekybinės faktorijos išliko keliuose miestuose. Paskutinioji jų, Ahehe, uždaryta 1760 m.