Kalista

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Jupiterio gamtinis palydovas Kalista

Graikų mitologijoje Kalista arba Kalisto („pati gražiausia“) – Likaono, Arkadijos karaliaus, dukra (arba nimfa).

Kalista – Artemidės palydovė, priėmusi skaistybės įžadus. Bet Dzeusas įsimylėjo ją ir, apsimetęs Apolonu, ją suviliojo. Tada Hera, Dzeuso žmona, ją kerštaudama pavertė meška. Ir ji vos nežuvo nuo sūnaus Arko rankos. Šiam medžiojant, Kalista pažino sūnų ir norėjo jį apkabinti. Bet Arkas jos neatpažino ir ėmė persekioti. Ji įbėgo į apleistą Dzeuso šventyklą. Tada Dzeusas abudu įkėlė į dangų kaip žvaigždynus. Taip atsirado Didieji Grįžulo Ratai ir Mažieji Grįžulo Ratai.

Kita istorijos versija: Viena iš Artemidės palydovių, Kalista, neteko skaistybės su Dzeusu, kuris buvo apsimetęs Artemide. Įsiutusi Artemidė pavertė Kalistą į mešką. Kalistos sūnus Arkas vos neužmušė savo motinos, bet Dzeusas arba Artemidė sustabdė juos, abudu įkėlė į dangų ir taip atsirado žvaigždynai – Didieji Grįžulo Ratai ir Mažieji Grįžulo Ratai.

Kita versija: Artemidė sąmoningai sumedžiojo Kalistą, paverstą meška.

Hera buvo nepatenkinta tuo, kad Kalista ir Arkas yra danguje, todėl paprašė Tetijos padėti. Tetija, vandens deivė, prakeikė žvaigždynus amžinai suktis danguje ratu niekada nenusileidžiant žemiau horizonto.