Volemija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Wollemia
kilnioji volemija (Wollemia nobilis)
Kilnioji volemija (Wollemia nobilis) kaip dekoratyvinis medis auganti Anglijos Vakarų Sasekso grafystėje
Apsaugos būklė

Grėsmingai nykstantys (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Pušūnai
( Pinophyta)
Klasė: Pušainiai
( Pinopsida)
Eilė: Pušiečiai
( Pinales)
Šeima: Araukarijiniai
( Araucariaceae)
Gentis: Volemija
( Wollemia)
Rūšis: Kilnioji volemija
( Wollemia nobilis)
Binomas
Wollemia nobilis
W.G.Jones, K.D.Hill & J.M.Allen, 1995
Paplitimas
Paplitimas
     Kilniųjų volemijų natūralus paplitimo arealas (Australijos žemyno pietryčiuose)

Volemija (Wollemia) – pušūnų (Pinophyta) skyriaus, araukarijinių (Araucariaceae) šeimos spygliuočių medžių monotipinė gentis, kurioje yra viena rūšis – kilnioji volemija (Wollemia nobilis).

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Endeminė, labai negausi populiacija auga Australijos žemyno pietryčiuose esančių Mėlynųjų kalnų drėgnuosiuose miškuose, čia esančioje vienoje izoliuotoje vietovėje.[1] Iš pradžių, 1998 m. buvo įvertinta kaip kritiškai nykstanti rūšis, nes bendras brandžių medžių skaičius buvo mažesnis nei 50 individų. Po to, atlikus tolesnius tyrimus, nustatyta, kad bendrą populiaciją sudaro apie 80 brandžių individų arba jų būrių ir apie 300 jaunų medelių bei sodinukų.[1]

Morfologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai visažalis 25-40 m aukščio medis. Žievė labai savita, tamsiai rudos spalvos, gumbuota. Dažniausiai daugiakamienis. Šakos tankios ir pasižymi tuo, kad išaugusios daugiau nesišakoja. Po kelerių metų ant šakos subrandina kankorėžį. Šiam subrendus, šaka žūva. Nauja šaka atauga iš snaudžiančio pumpuro ant pagrindinio kamieno. Lapai plokšti, linijiški, 3-8 cm ilgio, 2-5 mm storio, išsidėstę priešiškai. Kankorėžio sėklos žalios, 6-12 cm ilgio, 5-10 cm skersmens, subręsta po 18-20 mėn. nuo apdulkinimo.

Atradimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Volemiją 1994 m. rugsėjo 10 d. Australijoje, Mėlynuosiuose kalnuose esančiame Volemio nacionaliniame parke atrado šio parko darbuotojas David Noble. Jis greit atpažino, kad tai nežinomas augalas, todėl jį pristatė botanikos specialistams. Volemija buvo lyginama su kitais spygliuočiais medžiais ir nustatyta, jog tai priešistoriniais laikais augęs araukarijinių šeimos augalas. Paskutinės rastos volemijos fosilijos yra iš laikotarpio prieš 2 mln. metų.

Vėliau šį augalą pavyko padauginti ir jis dabar eksponuojamas pasaulio botanikos soduose.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 „IUCN Red list - Wollemia nobilis. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacijos rūšių raudonasis sąrašas. Nuoroda tikrinta 2010-10-20. Straipsnis anglų k.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]