Vilas ir Greisė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasSituacijų komedija
Kūrėjas (-ai)David Kohan
Max Mutchnick
Režisierius (-iai)James Burrows
VaidinaEric McCormack
Debra Messing
Megan Mullally
Sean Hayes
Shelley Morrison
Kompozitorius (-iai)Jonathan Wolff
Kilmės šalisJungtinės Amerikos Valstijos JAV
Kalba (-os)anglų
Sezonų skaičius8
Serijų skaičius194
Trukmė22 minutės
Transliacija
Originalus kanalasNBC
Vaizdo formatas480i (SDTV) (1998–2003)
1080i (HDTV) (2004–2006)
Garso formatasStereo (1998–2003)
Dolby Digital 5.1 (2004–2006)
Originalus laikotarpis1998 m. rugsėjo 21 d. – 2006 m. gegužės 18 d.

„Vilas ir Greisė“ (angl. Will & Grace) – amerikiečių kurta situacijų komedija. Serialas NBC kanalu rodytas aštuonis sezonus nuo 1998 m. rugsėjo 21 d. iki 2006 m. gegužės 18 d. Serialo veiksmas sukasi apie homoseksualaus vyro Vilo Trumano ir heteroseksualios moters Greisės Edler santykius. Komedija yra laikoma viena žymiausių ir labiausių pasisekusių serialų, kuriame vienas iš pagrindinių personažų yra LGBT asmuo.[1]

Seriale pagrindinius vaidmenis atliko aktoriai Eric McCormack ir Debra Messing, visuose sezonuose taip pat vaidino Megan Mullally, Sean Hayes ir Shelley Morrison. Keletą sezonų seriale vaidino ir Gary Grubbs bei Michael Angarano. „Vilas ir Greisė“ iš kitų to paties pobūdžio serialų išsiskyrė ir jame vaidinusių kviestinių žvaigždžių skaičiumi. Komedijoje įvairius nežymius vaidmenis atliko Cher, Jennifer Lopez, Britney Spears, Matt Damon, Alec Baldwin, Sharon Osbourne, Neil Patrick Harris, Elton John, Edie Falco, Madonna, Ellen DeGeneres ir dešimtys kitų.[2]

Kritikų įvertintas serialas „Vilas ir Greisė“ Lietuvoje pradėtas rodyti „Tango TV” kanalu nuo 2007 m. pavasario.[3]

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialo veiksmas sukasi apie du pagrindinius serialo herojus – heteroseksualią interjero dizainerę Greisę Adler (vaid. Debra Messing) ir homoseksualų teisininką Vilą Trumaną (vaid. Eric McCormack). Seriale jie vaizduojami kaip patys geriausi draugai jau daugiau nei dešimtmetį. Jų santykiai parodomi kaip perdėtai artimi, dėl to jų pora serialo metu pašiepiama kitų personažų. Be Greisės ir Vilo, visose serialo serijose pasirodė ir Džekas Makfarlandas (vaid. Sean Hayes) bei Keren Valker (vaid. Megan Mullally). Džekas – geriausias Vilo draugas, kurį jis pažįsta nuo pat koledžo laikų, padėjo jam suprasti ir priimti tą faktą, jog jis yra gėjus. Vaizduojamas gana stereotipiškai – moteriškas, nemėgstantis sporto, perdėtai jausmingas ir jautrus. Nuo antros pirmo sezono serijos tampa geriausiu Keren draugu. Keren – už milijonieriaus dėl jo turtų ištekėjusi moteris, dirbanti Greisės interjero studijoje kaip jos asistentė. Pasižymi tuo, kad rūpinasi tik pačia savimi, dažnai šaiposi iš kitų. Turi kambarinę Rozariją Salazar (vaid. Shelley Morrison), kuri dirba jai jau daugelį metų. Dažnai su ja pykstasi, tačiau galiausiai visada vis tiek susitaiko.

Pats serialas prasideda tuo, kad Greisė palieką prie altoriaus savo vaikiną ir vėliau lyg pradeda naują gyvenimą persikeldama gyventi pas Vilą. Dauguma komedijos siužeto linijų yra susijusios su pagrindinių serialo veikėjų santykiais. Vėlesniuose sezonuose Vilas sutinka savo gyvenimo meilę policininką Vincą (vaid. Bobby Cannavale). Įpusėjus serialui Greisė sutinka žydų kilmės gydytoją Leo (vaid. Harry Connick, Jr.), kurį iškart įsimyli. Jų santykiai tęsiasi iki pat serialo pabaigos.

Personažai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eric McCormack

Vilas Trumanas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

William Pierce „Will“ Truman (vaid. Eric McCormack) – pagrindinis serialo veikėjas. Homoseksualus. Baigė teisės studijas Kolumbijos universitete Niujorke, kur ir susipažino su būsima savo geriausia gyvenimo drauge Greise Edler. Nuo to laiko jie tapo neišskiriami, po universiteto baigimo kartu apsigyveno bendrame bute Manhatane, Niujorke. Ganėtinai neurotiškas personažas, ypač pedantiškas. Seriale ne vienas personažas yra pastebėjęs, jog judviejų draugystė yra per daug artima kaip dviejų paprastų draugų. Dažnai ironiškai pavadinami vienas kito sužadėtiniu. Pirmuose sezonuose dirbo kaip nepriklausomas teisininkas, turėjo savo firmą, vėliau darbo neteko ir atsitiktinai gavo pasiūlymą dirbti didelėje Niujorko teisės įmonėje.

Eric McCormack tapo pirmuoju, gavusiu vaidmenį seriale. Aktorius džiaugėsi gavęs vaidmenį, nemanė, jog tai turėtų būti sunku, ir neturėjo jokių problemų su tuo faktu, jog turės vaidinti gėjų. Per visą savo karjerą aktorius yra vaidinęs homoseksualų keletą kartų ir manė, jog šis gautas vaidmuo ir kuriamas personažas galės tapti lyg pavyzdys ar idealas visiems gėjams šalyje, taip pat kaip Ellen DeGeneres tarp lesbiečių.

Debra Messing

Greisė Edler[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grace Elizabeth Adler (vaid. Debra Messing) – pagrindinė serialo veikėja, interjero dizainerė, žydė. Turi savo interjero dizaino firmą. Jos asistentė yra Keren, kuri labai dažnai iš jos šaiposi dėl Greisės prasto skonio ir fakto, jog ji gyvena su gėjumi; tačiau nepaisant to, juodvi sutaria labai gerai ir dažnai viena kitai padeda ir viena kitą palaiko. Turi gana didelę priklausomybę nuo valgymo; dažnai galvojanti vien tik apie save, nerūpestinga. Geriausiai Vilo draugė, su kuriuo ji pažįstama nuo koledžo laikų. Gana netvarkinga ir neurotiška, dažnai pavaizduojama lyg atsvara Vilui, kuris yra gana griežta ir valdinga asmenybė.

Serialo pradžioje palieka prie altoriaus savo vaikiną, vėliau persikelia gyventi pats Vilą. Įpusėjus serialui sutinka vyrą Leo, su kurio vėliau susituokia, o po to, kai jis tampa jai neištikimas, pora išsiskiria. Paskutinio sezono metu po nesaugaus sekso su Leo lėktuve (su kuriuo skrido į Londoną) tampa nėščia. Per visą serialą Greisė yra susitikinėjusi su daugybe vyrų, tačiau draugystė su jais trukdavo labai trumpai. Praradusi viltį surasti tinkamą vyrą serialo viduryje buvo rimtai svarsčiusi apie galimybę susilaukti bendro vaiko su Vilu.

Megan Mullally

Keren Valker[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karen Walker (vaid. Megan Mullally) – antraeilė serialo veikėja, Greisės interjero studijoje dirba jos asistente. Kartais pavaizduojama turinti potraukį moterims (biseksuali), tačiau yra ištekėjusi už milijardieriaus Steno Valkerio, kuris yra dažnai minimas seriale, bet niekada neparodytas. Keren dažnai gana komiškai parodoma kaip ypatingai priklausoma nuo alkoholio ir receptinių vaistų. Labai nejautri ir užgauli asmenybė, dažnai šaiposi iš Vilo, tačiau galima pastebėti, kad per visą serialo rodymo laiką po truputį tampa su juo artimesnė. Nuo pat serialo pradžios ji su Džeku tampa geriausiais draugais; juodu mėgsta leisti laiką kartu, eiti į įvairius pasirodymus ir renginius. Abudu dažnai vaizduojami kaip atitrūkę nuo realaus gyvenimo, labiausiai mėgstantys šaipytis iš kitų žmonių ir rūpintis tik savimi.

Sean Hayes

Džekas Makfarlandas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

John Philip „Jack“ McFarland (vaid. Sean Hayes) – pats geriausias Vilo draugas, antreilis serialo veikėjas. Džekas yra perdėtai paviršutiniška asmenybė, gana vėjavaikiškas, egoistiškas ir nesubrendęs. Vaizduojamas kaip stereotipiškas gėjus. Niekada neturėjęs ilgailaikių santykių su vyru, per visą serialo rodymo laiką yra pakeitęs dešimtis įvairių profesijų ir darboviečių. Yra dirbęs aktoriumi, aktorystės mokytoju, šokėju, padavėju, slaugytoju, pardavėju drabužių parduotuvėse „Banana Republic“ ir „Barney‘s Department Store“, vedė savo pokalbių laidą „Jack Talk“. Nuo pat serialo pradžios tampa gana artimu Keren draugu.

Shelley Morrison

Rozarija Salazar[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rosario Inés Consuelo Yolanda Salazar (vaid. Shelley Morrison) – Keren Valker kambarinė, dažnai parodoma kaip artima jos draugė. Pasirodė pirmame sezone, kai jai reikėjo žalios kortos, kad galėtų likti Jungtinėse Valstijose, todėl Rozarija buvo priversta ištekėti už Džeko. Vėliau tapo neištikima jam, todėl jiedu išsiskyrė. Kilusi iš El Salvadoro, Karen sutiko klube ir jai dirbti pradėjo 1985 m.

Aktorė turėjo pasirodyti vos keliose serijose pirmojo sezono metu, tačiau personažas sulaukė itin daug gerų kritikų ir žiūrovų atsiliepimų, todėl tapo vienu iš pagrindinių, pasirodė seriale daugiau nei 60 serijų kiekviename „Vilo ir Greisės“ sezone.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialas „Vilas ir Greisė“ per visą laiką, praleistą eteryje, prestižiniam „Emmy“ apdovanojimui buvo nominuotas 83 kartus, iš kurių laimėjo 18. Serialas iki šiol išlieka viena iš kelių komedijų JAV televizijos istorijoje, kurioje visi pagrindiniai aktoriai yra laimėję bent vieną „Emmy“ apdovanojimą. Sean Hayes kaip geriausias antraeilis personažas buvo nominuotas 7 kartus (laimėjo vienąkart), o Megan Mullally – taip pat septynis, iš kurių laimėjo du. Geriausio pagrindinio personažo katekorijoje Debra Messing nominuota penkis kartus (laimėjo 1), Eric McCormack – keturis kartus (laimėjo taip pat vieną kartą).

Aktoriai taip pat labai gerai pasirodė ir Ekrano aktorių gildijos apdovanojimuose, kuriems nominuoti buvo 20 kartų, o laimėjo septynis apdovanojimus. Serialas „Auksinio gaublio“ apdovanojimuose nominuotas 27 kartus, tačiau nelaimėjo nė karto.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Cooper, Evan. „DECODING WILL AND GRACE: MASS AUDIENCE RECEPTION OF A POPULAR NETWORK SITUATION COMEDY“ (PDF). www.csub.edu. California State University, 2003-11-04. Nuoroda tikrinta 2015-12-13.
  2. Guest Stars On Will And Grace Kino tinklalapis imdb.com
  3. „Tango TV” eteryje – apdovanojimais įvertintas serialas „Vilas ir Greisė”! Archyvuota kopija 2013-12-17 iš Wayback Machine projekto. Naujienų portalas „Alfa.lt

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]