Stereotipas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Stereotipas (iš gr. στερεός, stereós 'tvirtas, kietas, standus, erdvinis' + gr. τύπος, týpos '-ingas') – daikto arba asmens ypatybių visuma, kuria nusakomos tipinės objekto savybės.

Stereotipai artimi klišėms bei šablonams, kai paprastumo dėlei jie taikomi daugelio panašių objektų atveju, ignoruojant tuose objektuose esančius skirtumus ir jų individualumą.

Stereotipai palengvina žmogui santykius ir elgseną, bet nepaiso asmens individualumo bei unikalumo. Todėl komunikacijos procese jie dažnai trukdo, kadangi tam tikros savybės yra klaidingai priskiriamos asmenims, kurie tokiomis savybėmis nepasižymi.

Pavyzdžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavyzdžiai galėtų būti nusistatymai tautybės, zodiako ženklų, plaukų spalvos, profesijos, lyties, istorinio laikotarpio atžvilgiu.

Kultūros antropologas Virginijus Savukynas parodė, jog tautinis identitetas yra tampriai susijęs su tuo, kaip įsivaizduojamas „kitas“ - tautinės, religinės mažumos ir t. t. Jis parodė, kad lenko įsivaizdavimas, jo stereotipai yra tampriai susijęs su lietuvių tautinio identiteto formavimusi. Dar XIX a. viduryje lenkai buvo įsivaizduojami kaip lietuvių broliai, egzistavo tegiamas nusiteikimas jų atžvilgiu. Tačiau jau XIX a. pabaigoje atsiranda neigiamas lenko stereotipas. Tai susiję lietuvių nacionalizmu ir noru atsiriboti nuo visko, kas buvo lenkiška. Kaip teigia V. Savukynas, XIX a. suformuoti neigiami stereotipai išliko iki šių dienų.