Vakarinis Bugas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Vakarų Bugas)
Šis straipsnis apie Narevo intaką. Apie Juodosios jūros baseino upę žiūrėkite – Pietinis Bugas
Vakarinis Bugas
Bugas ties Drohičinu (Lenkija)
Bugas ties Drohičinu (Lenkija)
Ilgis 772 km
Baseino plotas 73 470 km²
Vidutinis debitas 158 m³/s
Ištakos Lvovo sritis
Žiotys Narevas
Šalys Ukraina, Baltarusija, Lenkija
Vikiteka Vakarinis Bugas
Upė prie Nuro miesto Lenkijoje

Vakarinis Bugas arba Bugas (lenk. Bug, ukr. Західний Буг, blrs. Заходні Буг, rus. Западный Буг) – upė vidurio Europoje, Narevo upės kairysis intakas. Priklauso Vyslos upės baseinui. Ištakos Podolės aukštumoje Ukrainoje, Lvovo srityje, netoli Zoločevo miesto esančio Verchobužo kaimo apylinkėse, 310 m aukštyje virš jūros lygio. Iš 772 km apie 336 km teka per pasienio liniją tarp Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos. Laivuojama 315 km nuo žiočių. Dniepro-Bugo kanalu sujungta su Dniepro baseinu. 1993 m. Lenkijoje įkurtas Bugo kraštovaizdžio parkas, o 1994 m. Palenkės Bugo kanjono kraštovaizdžio parkas.

Tekmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teka į šiaurę Vakarų Polesės geografinio regiono Bresto Polesės mezoreljefe, vėliau teka Pietinės Palenkės žemumos, Palenkės Bugo kanjone ir galiausiai Vidurio Mazovijos, Bugo žemupio slėniu. Sudaro Lenkijos-Ukrainos valstybinę sieną, vėliau – Baltarusijos-Lenkijos valstybinę sieną.

Bresto miesto suka į vakarus ir teka per Lenkiją. Įteka į Narevo upės Zegžinsko tvenkinį. Dėl upės žiočių ilgą laiką vyko diskusijos: ties Bugo-Narevo-Vyslos santaka yra susidaręs painus protakų ir meandrų labirintas. Kadangi Bugas ilgesnis už Narevą, laikyta, kad jis yra pagrindinis Vyslos intakas. Tačiau Narevas kur kas vandeningesnis. 1962 m. įrengus Zegžinsko tvenkinį Narevas laikomas pagrindine upe, o Bugas – intaku. Kai kuriuose šaltiniuose vengiant šios dviprasmybės Vyslos intaku įvardijama bendra upė – Bugonarevas.

Gyvenvietės prie upės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prie upės yra įsikūrę šie miestai ir didesnės gyvenvietės:

Intakai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]