Livecas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Livecas
Liveco upė
Liveco upė
Ilgis 142,16 km
Nuolydis 10,5 cm/km
Baseino plotas 2780 km²
Vidutinis debitas 0,54 m³/s
Ištakos Šalia Sobičės kaimo
Žiotys Vakarinis Bugas
Šalys Lenkija
Vikiteka Livecas

Livecas arba Livas (lenk. Liwiec, Liw, ukr. Лівець) – upė rytų Lenkijoje, Mazovijos vaivadijoje. Kairysis Vakarinio Bugo upės intakas. Aukščiausia upės tekėjimo vieta yra 161 m aukštyje virš jūros lygio, ties žiotimis 84 m aukštyje virš jūros lygio. Upės dešinieji intakai yra Stara Žeka, Červonka ir Medzanka, kairieji intakai yra Helenka, Kostžinas ir Osovnica. Šalia upės yra šios gyvenvietės: Viškuvas, Livas, Vengruvas, Mokobodai, Prušinas, Barchuvas, Urlė, Zavišinas, Staraviešas, Lochuvas ir Choduvas.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manoma, kad upės pavadinimas ir šalia esančios gyvenvietės Livo pavadinimas yra baltiškos kilmės, kilęs nuo žodžio reiškiančio šlapią, pelkėtą, klampią vietą. Tai atspindi ir aplink šią vietovę esančios pelkės. Panašią upės pavadinimo kilmę turi ir Lietuvoje tekanti upė Lėvuo.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo V a. pr. m. e. iki V a.-VI a. upė buvo pietinė jotvingių genties gyvenamųjų plotų riba.[1] Nuo XIII a.-XIV a. iki 1569 m. Liublino unijos per upę, nuo ištakų iki Lochuvo miesto ėjo Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės siena.[2]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Halina Czarnecka: Atlas podziału hydrograficznego Polski. Warszawa: IMGW, 2005.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]