Spencer Compton

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Spencer Compton
Jungtinės Karalystės premjeras
Gimė 1673 m.
Compton Wynyates, Vorikšyras, Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Mirė 1743 m. birželio 2 d. (~70 metų)
St. James's Square, Londonas, Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Jungtinės Karalystės premjeras
Ėjo pareigas 1742 m. vasario 16 d. – 1743 m. liepos 2 d.
Ankstesnis Robertas Valpolas
Vėlesnis Henry Pelham
Partija Vigų partija
Vikiteka Spencer Compton
Parašas

Spenseris Komptonas, pirmasis Vilmingtono grafas (angl. Spencer Compton, 1st Earl of Wilmington; 1673 m. – 1743 m. liepos 2 d.) – britų valstybės ir politinis veikėjas, vigų partijos narys, vyriausybės narys nuo 1715 m. iki savo mirties. 17421743 m. buvo antruoju Didžiosios Britanijos premjeru po sero Roberto Valpolo, nors tuo metu šalį iš tikro valdė Slaptosios tarybos vadovas John Carteret.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Spenseris Komptonas, apie 1722-1727 m.

Buvo trečiasis sūnus Nortamptono grafo Džeimso Komptono antrojoje santuokoje. Išsilavinimą gavo Šv. Pauliaus mokykloje Londone, Oksfordo Trinity College. Pirmą kartą pateko į Bendruomenių rūmus 1698 m.

Nepaisant to, kad jo šeimos nariai priklausė įtakingam torių partijos ratui, Spenseris Komptonas po ginčų su savo broliu tapo vigų partijos nariu. Jis greitai ėmė reikštis Parlamente kaip žymus valstybės veikėjas iš vigų tarpo ir tapo sero Roberto Valpolo bendražygiu. Jų draugystė truko virš 40 metų.

1742 m. sausio mėn. jis pakeitė Valpolą iždo pirmojo lordo ir premjero postuose, nors tuo metu vyriausybei faktiškai vadovavo John Carteret. Tuo metu Komptono sveikatai blogėjant kai kurie sprendimai buvo priimami be jo žinios. Šiame poste jis išbuvo iki pat savo mirties, mirė būdamas nevedęs ir nepalikdamas testamento, todėl visi jo buvę titulai taip ir liko nepaveldėti.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Politinis postas
Prieš tai:
Robertas Valpolas
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas
17421743
Po to:
Henry Pelham