Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Jungtinės Karalystės premjeras)
Rišis Sunakas – dabartinis Jungtinės Karalystės premjeras

Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ministras pirmininkas – Jungtinės Karalystės politinis lyderis ir Jos Didenybės Vyriausybės vadovas. Premjeras ir jo kabinetas, kurį sudaro visi ministrai, vadovaujantys savo paskirtoms ministerijoms ir departamentams, yra atsakingi už savo politiką ir veiksmus monarchui, parlamentui, savo politinei partijai bei galiausiai rinkėjams. Dabartinis šalies premjeras yra Rišis Sunakas.

Įgaliojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip Jos Didenybės vyriausybės vadovas moderniųjų laikų ministras pirmininkas yra aukščiausia Jungtinės Karalystės politinė valdžios institucija: premjeras vadovauja valdančiajai politinei partijai, iš esmės vadovauja ir Jungtinės Karalystės įstatymų leidžiamosios valdžios institucijai – parlamento Bendruomenių Rūmams bei yra įstatymų vykdomosios valdžios – Jungtinės Karalystės ministrų kabineto lyderis. Tai reiškia, kad pareigas einantis ministras pirmininkas savo rankose turi tiek įstatymų leidžiamąją, tiek vykdomąją galias. Bendruomenių Rūmuose premjeras vadovauja įstatymų leidybos procesui, taip vykdydamas savo vadovaujamos partijos įstatyminę darbotvarkę. Savo vykdomosios įstatymų galios kompetencijos ribose premjeras skiria ir atleidžia visus kabineto narius ir ministrus, koordinuoja vykdomą politiką ir visų vyriausybės departamentų bei valstybės tarnybos veiklą. Ministras pirmininkas tiek šalies viduje, tiek ir užsienyje veikia kaip Jos Didenybės vyriausybės tiesioginis atstovas. Išimtinai ministro pirmininko patarimu monarchas vykdo daugelį savo įstatymų numatytų ir prerogatyvinių galių, įskaitant parlamento paleidimą; paskyrimą į aukštus teisinius, politinius ir bažnytinius postus; titulų ir apdovanojimų suteikimą.

Ministro pirmininko postas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tonis Blairas ir Dikas Čeinis prie pagrindinių 10 Downing Street, premjero rezidencijos Londone, durų 2002 m. kovo 11 d.

Ministro pirmininko postas nebuvo sukurtas. Šis postas vystėsi lėtai ir nepastoviai tris šimtus metų. Šių pareigų kilmė randama konstitucijos pasikeitimuose, įvykusiuose laikotarpyje tarp 1688 ir 1720 m., kai faktinė politinė galia iš monarcho perėjo parlamentui. Tai yra po 1688 m. revoliucijos parlamentas palaipsniui privertė monarchą laikytis neutralios politinės pozicijos. Monarcho galios buvo patikėtos atsakingiems ministrams (ministrui pirmininkui ir ministrų kabinetui), atsakingiems už savo politiką ir veiksmus parlamentui ir žmonėms. Nors monarchas vis dar yra faktinis šalies vadovas, o jo prerogatyvios galios liko nepaliestos, parlamentas pašalino jį nuo valdymo reikalų, palikdami jam tik tris konstitucines teises: būti informuotam, teisė patarti ir perspėti.

Chequers – oficiali premjero rezidencija-namai

Laikotarpyje tarp 1784 ir 1911 m. dėl daugybės istorinės ir politinės raidos įvykių, premjero postas neoficialiai, bet visuotinai buvo pripažintas. Prieš prasidedant 20 amžiui, premjero postas konstitucinėje hierarchijoje tapo aukščiausiu postu suvereno, parlamento ir ministrų kabineto atžvilgiu. 20 a. pradžioje Lordų Rūmų įstatymų leidžiamojo proceso galios buvo sumenkintos, tokiu būdu netiesiogiai padidinant ministro pirmininko galias, kas sukėlė susirūpinimą, kad postas tapo per daug „prezidentinis”. Tačiau vėliau keletas įstatymų ir politinių pasikeitimų apribojo premjero valdžią.

Dabartinis Jungtinės Karalystės ministro pirmininko atlyginimas yra 151 600 svarų sterlingų (177 387 eurų). Be to, premjeras gauna ir parlamento nario algą, siekiančią 65 000 svarų sterlingų. 10 Downing Street yra ministro pirmininko oficiali rezidencija Londone. Pareigas einantis premjeras taip pat gali naudotis kita savo rezidencija – Chequers. Atsistatydinusiems arba pralaimėjusiems rinkimuose ministrams pirmininkams (tačiau ne visiems) yra garantuojamas titulas bei vieta Lordų Rūmuose.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.