Alfredas Didysis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Alfredas Didysis
senąja angl. Ælfred
Vesekso karalius
Vesekso dinastija
Gimė 849 m.
Mirė 899 m. spalio 26 d. (~50 metų)
Tėvas Etelvulfas
Motina Osburga
Vaikai Edvardas I Vyresnysis
Vesekso karalius
Valdė 871 m. – 899 m. (~28 metai)
Pirmtakas Etelredas I
Įpėdinis Edvardas I Vyresnysis
Vikiteka Alfredas Didysis

Alfredas Didysis (s. angl. Ælfred, apie 849 m. – 899 m. spalio 26 d.) buvo Vesekso (Wessex), pietinės anglosaksų karalystės, karalius 871899 m.

Alfredas minimas kaip didis kovotojas prieš danų vikingus ir vienintelis iš anglų karalių buvo pramintas Didžiuoju. Jis buvo pirmasis iš Vesekso karalių, pasivadinęs anglosaksų karaliumi. Jo gyvenimo detales yra aprašęs vienuolis iš Šv. Davido (St. David’s) vienuolyno aseras (angl. asser). Alfredas buvo apsišvietęs žmogus, skatinęs švietimą, pagerinęs karalystės teisinę sistemą ir karinę struktūrą.

Vaikystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alfredas gimė Vanatingo (dabar Vantendžas, Oksfordšyras) karaliaus dvare. Jis buvo jauniausias Esekso karaliaus Etelvulfo ir jo pirmos žmonos Osburgos sūnus, Etelbaldo, Etelberto ir Etelredo I brolis.

Vaikystėje buvo silpnos sveikatos, bet nesutramdomo charakterio. Nuo mažų metų grūdino save karinėmis pratybomis ir medžiokle, stengėsi neatsilikti nuo vyresnių brolių ir suaugusių karių. Nuo vaikystės jis kovėsi pirmose eilėse. Dvidešimtais gyvenimo metais, iki karūnos gavimo, jis buvo laikomas patyrusiu ir drąsiu kariu.

Pirmieji valdymo metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alfredo Didžiojo Anglija 886 metais

Alfredas tapo Vesekso karaliumi po savo vyriausio brolio Etelberto I mirties. Jis buvo mokyčiausias žmogus tarp visų savo tautiečių: dvariško auklėjimo dėka Alfredas mokėjo senovės kalbas ir buvo skaitęs senovės rašytojų veikalus. Dar vaikas būdamas jis tėvui įsakius 853 m. nuvažiavo į Romą. Pagal legendą Romos popiežius Leonas IV patepė jį kaip būsimą Vesekso karalių. Kita nuomonė, kad Alfredui buvo suteiktas konsulo titulas.

Anksčiau užkariavęs visuomenės pasitikėjimą savo drąsa, Alfredas, tapęs karaliumi, greitai prarado populiarumą. Jis mažai gerbė vitenagemoto (anglosaksų liaudies sueiga) žinias ir patirtį, nes siekė neribotos valdžios, apie kurią skaitė romėnų veikaluose; jis prigalvodavo naujovių, kurių nemėgo seniūnai. Karaliaus išdidumas, amžininkų liudijimų, buvo toks didelis, kad jis „nesiteikdavo priimti prašytojus ir išklausyti jų skundus, laikė juos nieku“. Tame saksai matė pasikėsinimą į jų senovines teises ir laisves.

„Didžiosios kariuomenės“ žygiai (865–879 m.)

Pralaimėjimas danams[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Palaipsnis karaliaus ir jo tautos nutolimas privedė prie kelių pralaimėjimų, kuriuos anglosaksai patyrė nuo danų, kuriems Alfredas turėjo sumokėti duoklę. Sudarytos paliaubos laikinai apsaugojo Kentą ir Veseksą nuo danų įsiveržimo, bet likusi Anglija liko be pagalbos ir buvo užkariauta vikingų.

Danai užgrobė ir nusiaubė Londoną 871 metais. 874 metais vikingai užpuolė Mersiją ir greitai sutriuškino jos kariuomenę. Mersijos karalius Bugredas pabėgo į Frankų karalystę, o į sostą sėdo danų statytinis Keolvulfas II. Po to dalis danų pajudėjo į šiaurę prie Taino upės, bet ten jau beveik nebuvo ką plėšti. Gutrumas, išrinktas danų Rytų Anglijos karaliumi, grįžo su didele dalimi karių, kad duotų poilsio kariam ir surinktų pastiprinimą. Tuo pačiu metu vikingai pradėjo kurtis užgrobtose žemėse, statytis gyvenvietes ir dirbti žemę. Pagal anglosaksonišką kroniką: „…jie užsiėmė arimu ir savo gyvenimo aprūpinimu“. 876 metais Jorko karalius Halfadanas išdalino savo kariams žemes Nortumbrijoje.

Laivyno statyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karalius Alfredas panaudojo penkerius paliaubų metus savo laivyno sukūrimui. Nors anglosaksai atvyko į Britaniją laivais, X amžiuje nė viena anglosaksoniška karalystė neturėjo nors kiek pajėgesnio laivyno. Danai aktyviai naudojo laivyną netikėtiem išpuoliams iš jūros ir vengė mūšių atvirose vietovėse. Alfredas paslapčia pradėjo upėse statyti didelį kiekį laivų. 875 metais jis jau turėjo didelį laivyną, kuris sugebėjo atnešti danams kelis pralaimėjimus, nors ir nežymius, bet svarbius pakeliant moralinę karių dvasią.

Anglosaksoniška kronika praneša, kad sumušęs danų karaliaus Ubos laivyną, Alfredas užgrobė stebuklingą vėliavą, pasiūtą kažkada karaliaus Rangaro dukterų, su dievo Odino varno, šaukiančio karius pergalingam žygiui, atvaizdu. Alfredas tęsė savo laivyno statybą ir pasiekė tokios sėkmės, kad vikingai nustojo puldinėti jo karalystės krantus. Netgi jo sūnaus, Edvardo I Vyresniojo, valdymo metu Vesekso laivynas dominavo Lamanše.

Paminklas Alfredui Didžiajam Vinčestery

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

868 Alfredas vedė Elsvitę.

Vaikai nuo tų vedybų:

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ли Б. А. Альфред Великий, глашатай правды, создатель Англии. 848–899 гг. – Издательство «Евразия», 2006. – 384 С. – ISBN 5-8071-0160-X.
  • Сойер Питер. Эпоха викингов. – Издательство «Евразия», 2002. – 352 С. – ISBN 5-8071-0104-9.
  • Каппер Дж. П. Викинги Британии. – Издательство «Евразия», 2003. – 272 С. – ISBN 5-8071-0139-1.
  • Глебов А. Г. Англия в раннее средневековье. – : Издательство «Евразия», 2007. – 288 С. – ISBN 978-5-8071-0166-2.
  • Савело К. Ф. Раннефеодальная Англия. – Ленинград: Издательство Ленинградского университета, 1977. – 144 С.
  • Стриннгольм А. Походы викингов. – ООО «Издательство АСТ», 2002. – 736 С. – ISBN 5-17-011581-4.
  • Матюшина И. Г. Боэций и король Альфред: поэзия и проза // Стих и проза в европейских литературах Средних веков и Возрождения / Отв. ред. Л. В. Евдокимова. – Издательство Наукa, 2006. – С. 11—57. – ISBN 5-02-033882-6 (в пер.).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alfredas Didysis
Vesekso dinastija
Gimė: 849 m. Mirė: 899 m. spalio 26 d.
Karališkieji titulai
Anksčiau valdė
Etelredas I
Vesekso karalius

865871
Vėliau valdė
Edvardas I Vyresnysis
Anksčiau valdė
naujas titulas
Anglijos karalius

871899