Elžbieta I

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Elžbieta I
Anglijos karalienė
Tiudorai
Gimė 1533 m. rugsėjo 7 d.
Mirė 1603 m. kovo 24 d. (69 metai)
Ričmondas
Palaidotas (-a) 1603 m. balandžio 28 d.
Vestminsterio abatijoje Londone
Tėvas Henrikas VIII
Motina Ana Bolein
Anglijos karalienė
Valdė 1558 m. lapkričio 17 d. - 1603 m. kovo 24 d. (44 metai)
Karūnavimas 1559 m. sausio 15 d.
Pirmtakas Marija I
Įpėdinis Jokūbas VI
Vikiteka Elžbieta I
Parašas
Elžbietos I monograma

Elžbieta I (kartais ji vadinama Karaliene Mergele, nes niekada nebuvo ištekėjusi, Gloriana arba Gerąja karaliene Bese, 1533 m. rugsėjo 7 d. – 1603 m. kovo 24 d.) buvo Anglijos, Prancūzijos (tik nominaliai) ir Airijos karalienė nuo 1558 m. lapkričio 17 d. iki mirties.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elžbieta I buvo penktoji ir paskutinė valdovė, priklausiusi Tiudorų dinastijai (Henrikas VII, Henrikas VIII, jos netikras brolis Eduardas VI ir netikra sesuo Marija I). 45 jos valdymo metai pasižymėjo Anglijos galios ir pasaulinės įtakos kilimu bei smarkiais religiniais nesutarimais šalies viduje. Popiežiui Pijui V 1570 m. ekskomunikavus Elžbietą I, Anglijoje sustiprėjo katalikų persekiojimas.

Elžbietos valdymo metu suklestėjo literatūra (Viljamas Šekspyras, Kristoferis Marlou ir Benas Džonsonas), Frensis Dreikas tapo pirmuoju kapitonu, apiplaukusiu pasaulį. Nors Magelano ekspedicija pasaulį apiplaukė anksčiau, tačiau pats Magelanas mirė kelionei dar nesibaigus. Valdant Elžbietai Frensis Beikonas išdėstė filosofines ir politines idėjas, o Šiaurės Amerikoje vyko kolonizacija, vadovaujama Valterio Reilio ir Hamfrio Džilberto.

Elžbieta buvo karštakošė valdovė, kartais susidurdavusi su sunkumais priimant sprendimus. Jos moto buvo video et taceo („matau ir tyliu“). Šis bruožas, turint galvoje jos patarėjų nekantrumą, dažnai gelbėdavo Elžbietą nuo nesėkmingų politinių ir santuokinių sąjungų. Kaip ir tėvas Henrikas VIII, ji buvo rašytoja ir poetė. Ji įsteigė keletą garsių organizacijų, tarp kurių – 1592 m. Dublino Trejybės koledžą (jo oficialus pavadinimas yra Elžbietos Šventosios ir Nedalijamos Trejybės koledžas prie Dublino) ir 1600 m. Britų Rytų Indijos kompaniją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elžbieta I
Tiudorai
Gimė: 1533 rugsėjo 7 Mirė: 1603 kovo 24
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Marija I ir Pilypas II
Anglijos ir Airijos karalienė

1558 lapkričio 17 – 1603 kovo 24
Po to:
Jokūbas I