Mediana: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{tvarkyti}}
== Žodžio kilmė ==
== Žodžio kilmė ==
[[Lotynų kalba|Lotyniškai]] šis žodis reiškia „vidurinė“<ref>Tarptautinių žodžių žodynas, Vyriausioji enciklopedijų redakcija, Vilnius, 1985 m. 309 pslp.</ref>.
[[Lotynų kalba|Lotyniškai]] šis žodis reiškia „vidurinė“<ref>Tarptautinių žodžių žodynas, Vyriausioji enciklopedijų redakcija, Vilnius, 1985 m. 309 pslp.</ref>.

18:21, 9 gruodžio 2015 versija

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Žodžio kilmė

Lotyniškai šis žodis reiškia „vidurinė“[1].

Mediana geometrijoje

Geometrijoje šis tarptautinis žodis keistinas lietuvišku žodžiu „pusiaukraštinė“, o tai yra atkarpa, jungianti trikampio viršūnę su priešingos kraštinės viduriu[2]. Plačiau žr. Trikampis.

Mediana statistikoje

Statistikoje mediana (angl. median) – tai požymio reikšmė, kuri dalija variacinę eilutę, populiaciją ar tikimybinį pasiskirstymą į dvi lygias dalis. Lygiai pusė populiacijos turi reikšmes, mažesnes ar lygias medianai, pusė populiacijos turi reikšmes, didesnes ar lygias medianai.

Norint rasti baigtinės skaičių aibės medianą, reikia surikiuoti skaičius iš eilės pagal dydį ir pasirinkti vidurinį. Pavyzdžiui, jei yra 5 žmonės, kurių amžiai yra 2 m., 9 m., 10 m., 39 m. ir 45 m., jų amžiaus mediana yra 10 metų. Jei aibėje yra lyginis skaičius elementų, atsiranda neapibrėžtumas ties kuria vieta dalinti seką – prieš vidurinįjį elementą ar po jo. Šiuo atveju mediana pasirenkama reikšmė, lygi dviejų vidurinių reikšmių vidurkiui. Pavyzdžiui, jei yra keturi žmonės, kurių mėnesiniai atlyginimai yra 800 Lt, 1000 Lt, 1300 Lt ir 3000 Lt, jų mėnesinių atlyginimų mediana yra

Medianos taikymas duomenų srauto apdorojime

   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.

Pirmiausiai, reiktų atkreipti dėmesį, kad dažnai skaičiuojant medianas, pasitelkus kompiuterius į pagalbą, būtų nepageidautinas vidurinių reikšmių vidurkinimas, kurio teoriškai tektų griebtis, kai imtyje duomenų būtų lyginis skaičius. Arba tai reikėtų daryti gudriai, stengiantis nepasididinti baigtinės skaičių aibės ir iš vis reiktų žiūrėti, kaip neiškritus iš sveikų skaičių aibės, kokios paprastai taikymuose ir būna. Tai ypač svarbu, suspaudžiant atvaizdus, kuriuos galima geriau suspausti sumažinus spalvų ar jų atspalvių skaičių, o ne jų prisidauginus su vidurkių skaičiavimais. Papildomi skaičiavimai, ieškant vidurkius, ir taip nepageidautini, vengiant papildomo, brangaus laiko atžvilgiu, bei pavojingo dalybos veiksmo visiems didelio duomenų srauto duomenims. Plačiau žr. Vidurinių reikšmių iškošimas.

Šaltiniai

  1. Tarptautinių žodžių žodynas, Vyriausioji enciklopedijų redakcija, Vilnius, 1985 m. 309 pslp.
  2. Tarptautinių žodžių žodynas, Vyriausioji enciklopedijų redakcija, Vilnius, 1985 m. 309 pslp.