Snieglenčių sportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Snieglenčių sportas
Snieglentininkas
Tipas Lauko sporto šaka
Valdymo organas Tarptautinė slidinėjimo federacija
Sukurtas 1924 m.
Įranga Snieglentė, apkaustai, batai
Olimpiadose 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Tauro kalno snieglenčių trasa, Vilnius.

Snieglenčių sportas – ekstremalaus žiemos sporto rūšis. Snieglentininkas leidžiasi nuo sniegu padengtų šlaitų ant snieglentės, kuri yra pritaisyta prie snieglentininko kojų specialių batų ir apkaustų pagalba. Tai šiek tiek panašu į slidinėjimą, tačiau šis sportas buvo įkveptas banglenčių ir riedlenčių sporto. Ši sporto rūšis atsirado 1960 m. Amerikoje, o 1998 m. tapo žiemos olimpinių žaidynių dalimi.

Stiliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo tada, kai išpopuliarėjo snieglenčių sportas, atsirado įvairių slidinėjimo stilių, kurie skiriasi savo atlikimo technika ir įranga. Šiandien patys populiariausi stiliai yra: freeride, freestyle, ir freecarve/race. Svarbu pažymėti, kad nors ir kiekvienas stilius yra unikalus tarp jų yra daug panašumų ir dažnai nėra net įžiūrimo skirtumo.

Freeride[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Freeride stilius yra pats populiariausias ir lengviausiai įsisavinamas stilius. Jis apima paprasčiausią techniką, kai leidžiamasi šlaitu bet kurioje įmanomoje vietovėje. Freeride stiliaus snieglentininko įranga dažniausiai susideda iš minkštų batų ir abiejų krypčių snieglentės. Tokia pati technika naudojama ir Boardercross stiliuje.

Laisvasis stilius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Praktikuojantys šį stilių snieglentininkai slidinėja įvairiais vamzdžiais, turėklais, Half-pipe rampomis ir pan. Šiuo stiliumi yra siekiama atlikti kuo daugiau triukų naudojantis toje vietovėje esančiais objektais. Šiam stiliui naudojama įranga dažniausiai yra tokia pati kaip ir freeride stiliuje. Batų padėtis ant snieglentės yra -10º/+12º. Didžioji dalis užsiimančių snieglenčių sportu slidinėja šiuo stiliumi.

Filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmai susiję su snieglenčių sportininkais tapo viena iš neatsiejamų šio sporto dalių. Kiekvieną sezoną išleidžiama daug filmų. Juos išleidžia kompanijos, besispecializuojančios filmuoti šios sporto šakos filmus. Dažniausiai šiose filmuose būna filmuojami profesionalūs snieglentininkai, remiami įvairių firmų. Snieglenčių sportas buvo puikiai išreikštas filme „First Descent“.

Snieglenčių sporto žurnalai taip pat yra neatsiejama šio sporto dalis. Nuotraukos yra įtraukiamos į profesionalių sportininkų kontraktus. Kai nuotrauka yra išspausdinama, snieglentininkas gauna ne tik pasirodymą žurnale, bet ir finansinę paramą. Snieglenčių sporto žurnalistai keliauja su sportininkais visą žiemos sezoną, renka medžiagą.

Žymiausi snieglenčių sporto įvykiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Snieglenčių sportas olimpinėse žaidynėse[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Snieglenčių sportas pirmą kartą įtrauktas į žiemos olimpinių žaidynių programą buvo 1998 m. olimpiadoje Nagane. Kiekvienose žaidynėse sportininkų skaičius didėja, o 2010 m. žaidynėse Vankuveryje dalyvavo 190 snieglentininkų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Hart, Lowell (1997). The Snowboard Book: A Guide for All Boarders. W. W. Norton & Company. ISBN 0-393-31692-0

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]