Paplūdimio tinklinis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Paplūdimio tinklinis

Paplūdimio tinklinis – olimpinė komandinė sporto šaka, žaidžiama atviroje (pvz., paplūdimyje) arba uždaroje erdvėje ant smėlio. Kaip ir klasikiniame salės tinklinyje, paplūdimio tinklinio žaidime rungiasi dvi komandos po du žaidėjus. Abi komandos bando permušti kamuolį į priešininkų aikštelės pusę patys nepadarydami klaidos. Taškas yra pelnomas tuomet, kai kamuolys nusileidžia ant smėlio arba varžovai padaro klaidą.

Komandoms yra leidžiama atlikti iki trijų lietimų bandant permušti kamuolį į priešininkų aikštelės pusę ir vienas žaidėjas negali atlikti dviejų iš eilės lietimų išskyrus atvejus, kai pirmas jo lietimas įvyksta atliekant užtvaros elementą. Kamuoliui liečiant užtvarą komandai lieka dar bent du lietimai kamuolio permušimui į priešininkų aikštelės pusę. Po kiekvieno laimėto taško žaidėjai bando paduoti kamuolį ir tęsti toliau žaidimą. Kamuolys yra paduodamas per tinklą už galinės aikštelės linijos, bandant pataikyti į varžovų aikštelės ribas.

Paplūdimio tinklinio žaidimas buvo sukurtas Šiaurės Amerikoje, Pietų Kalifornijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš išpopuliarėjant Pietų Kalifornijos valstijoje, pirmosios paplūdimio tinklinio varžybos buvo užfiksuotos Waikiki paplūdimyje Havajų salose[1]. Ši sporto šaka iš pradžių buvo nuotaikingu užsiėmimu buriuotojams, kai vandenyne nurimdavo bangos. 1920 m. buvo atitverta pirmoji paplūdimio tinklinio aikštelė, o kiek vėliau buvo pakabintas tinklas, kuris skiria dvi komandas skirtingose aikštelės pusėse. Pirmieji privatūs paplūdimio tinklinio klubai buvo įsteigti 1922 m. Santa Monikoje[2].

Paplūdimio tinklinio komandas iš pradžių sudarė po šešis žaidėjus, vėliau dviejų komandos žaidėjų standartas buvo sukurtas 1930 m. Paul „Pablo“ Johnson, paplūdimio tinklinio žaidėjo. Europoje paplūdimio tinklinis pradėtas žaisti nuo 1930 m.

1987 m. įvyko pirmas turnyras Brazilijoje, organizuojamas  tarptautinės tinklinio federacijos (FIVB) , kurio prizinis fondas buvo 22,000 JAV dolerių. 1989 m. prasidėjo pirmasis tarptautinių turnyrų ciklas, kuris vyko Brazilijoje, Italijoje ir Japonijoje. FIVB ir žemynų federacijos pradėjo organizuoti ir daugiau profesionalių turnyrų visame pasaulyje ir dėka tokios iniciatyvos paplūdimio tinklinis buvo įtrauktas į olimpinių sporto šakų sąrašą ir debiutavo 1998 m. olimpiadoje Amerikoje. Pirmasis pasaulio čempionatas buvo organizuojamas kitais metais. Vėliau paplūdimio tinklinis buvo įtrauktas ir į Amerikos žaidynes, Pietų Azijos žaidynes, ir studentų universiadą. 2001 m. tarptautinė federacija pradėjo organizuoti ir kasmetinius pasaulio iki 21 metų (U21) čempionatus bei iki 19 metų (U19) čempionatus.

Žaidimo taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinė tinklinio federacija (FIVB) išleidžia taisykles kas keturis metus pagal kurias yra žaidžiamas tinklinis visame pasaulyje. Per ilgą laiką dažnai paplūdimio tinklinio taisyklės keitėsi: aikštelės matmenys pasidarė mažesni, taškų sistema pasikeitė, keitėsi ir kamuolio kėlimo taisyklės. Pagrindinės paplūdimio tinklinio taisyklės panašios į klasikinio tinklinio taisykles. Taškai pelnomi mušant į priešininkų aikštelės pusę, jos ribose, permušant kamuolį trimis lietimais. Tašką pelno komanda, kurios priešininkai nesugeba atmušti kamuolio ir šis nukrenta ant žemės.

Paplūdimio tinklinio varžybas sudaro trys kėliniai, iš kurių pirmieji žaidžiami tol, kol bus pasiekiamas 21 taškas. Kiekvienai komandai laimėjus po vieną kėlinį, žaidžiamas trečiasis iki 15 surinktų taškų. Kiekviena komanda laikoma laimėjusia, jei taškų skirtumas ne mažesnis nei du.

Komandos aikštelės pusėmis keičiasi pirmuose dviejuose kėliniuose po kiekvienų pelnytų 7 taškų, o trečiajame kas penkis pelnytus taškus.

Paplūdimio tinklinis yra žaidžiamas stačiakampio formos aikštelėje. Aikštelė yra 16 metrų ilgio ir aštuonių metrų pločio,  bei pagal tarptautinius standartus turi būti bent trys metrai laisvo ploto žaidimui už aikštelės. Prieš kiekvienas varžybas smėlis turi būti išlygintas vengiant traumų žaidėjams. Aikštelė yra atskirta 8,5 metrų ilgio ir metro pločio tinklu. Viršus tinklo turi būti pastatytas 2.43 metro virš aikštelės vyrų varžybose ir 2.24 metro moterų varžybose. Antena 1.8 metro ilgio ir 20 milimetrų pločio yra pridedama prie kiekvienos pusės tinklo, kuri yra laikoma kaip tinklo dalis. Taip pat antena suformuoja ribas virš tinklo per kurias negali kirsti kamuolys. Aikšteles ribas žymi penkių centimetrų pločio linijos.

Klaidos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Klaida yra padaroma tuomet, kai teisėjas nusprendžia, kad komandos atliktas elementas neatitinka nustatytų taisyklių, tokiu atveju priešinga komanda gauna tašką.[3] Dažniausiai klaidos yra daromos kai:

  • Kamuolys nukrenta savoje aikštelės pusėje arba už jos ribų.
  • Komanda padaro daugiau nei tris lietimus.
  • Žaidėjas bandant permušti kamuolį pasinaudoja neleistina pagalba.
  • Žaidėjas pagauna kamuolį arba jį per daug sulaiko.
  • Žaidėjas liečia koja liniją paduodant kamuolį.
  • Žaidėjas liečia tinklą tarp antenų arba liečia pačią anteną bandant permušti kamuolį.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje paplūdimio tinklinis pradėtas žaisti 1989 m. 1990 m. pirmą kartą įvyko jaunių paplūdimio tinklinio čempionatas. Nuo 1992 m. pradėti rengti Lietuvos čempionatai. 1992 m. įkurta Lietuvos tinklinio federacija[4] (LTF) priimta į pasaulio ir Europos komitetus. Nuo 1992 m. Lietuvos moterų ir vyrų rinktinės ir komandos dalyvauja Europos taurės ir Europos čempionato atrankos varžybose.

Susidomėjimas paplūdimio tinkliniu pastaraisiais metais ypač išaugo. Atidaryta uždarų tinklinio aikštynų, kurie suteikia galimybę žaisti ir šaltuoju metu laiku. Vykdomi jaunių čempionatai – geriausi iki 18, 20 ir 22 metų žaidėjai atstovauja Lietuvą Europos bei pasaulio čempionatuose. Suaugusiųjų lygyje vis daugiau komandų iš Lietuvos, kurie varžosi su profesionalais visame pasaulyje. Taip pat Lietuvoje 2022 m. pirmą kartą buvo organizuojamas profesionalaus lygio tarptautinis turnyras Klaipėdoje, kuris sulaukė itin didelio populiarumo.

Turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis pasaulio paplūdimio čempionatas įvyko 1999 m., jį organizavo Tarptautinė tinklinio federacija (FIVB). Nuo to laiko pasaulio čempionatas vyksta kas 2 metus, juose dalyvauja 48 komandos iš viso pasaulio. Be pasaulio čempionato, vyksta trijų tipų pasauliniai turai: „Futures“[5] turnyras, kuriame dalyvauja 28 komandos; „Challanger“ turnyras, kuriame dalyvauja 48 komandos ir „Elite 16“ turnyras, kuriame varžosi 28 komandos. Taip pat šalyse vyksta nacionaliniai turai, kuriuose išsiaiškinamos geriausios poras šalies lygyje.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Fédération Internationale de Volleyball . (n.d.). Biography of Beach Volleyball. Prieinamas: http://www.fivb.org/TheGame/BeachVolleyball_Origins.htm [Tikrinta 2022 m. Gruodžio 15 d.].
  2. Beach Volleyball Database. (n.d.). THE HISTORY OF BEACH VOLLEYBALL. Prieinamas: https://web.archive.org/web/20120813235054/http://www.bvbinfo.com/SandsSneak.asp?issue=3 [Tikrinta 2022 m. Gruodžio 15 d. ].
  3. Fédération Internationale de Volleyball. (n.d.) „OFFICIAL BEACH VOLLEYBALL RULES“ Prieinamas: https://webmedia.cev.eu/media/zwfhs5ex/fivb-beach_volleyball_rules_2021_2024-en.pdf [Tikrinta 2022 m. gruodžio 15 d.]
  4. Lietuvos tinklinio federacija. (n.d.). Titulinis. Prieinamas: https://ltf.lt/ [Tikrinta 2022 m. gruodžio 15 d.].
  5. Fédération Internationale de Volleyball (n.d.). Beach Pro Tour 2022. Prieinamas: https://en.volleyballworld.com/beachvolleyball/competitions/beach-pro-tour-2022/ [Tikrinta 20022 m. gruodžio 15 d.]