Roger Waters

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Roger Waters

Roger Waters O2 arenoje, 2008 m.
Biografija
Pilnas vardasGeorge Roger Waters
Gimė1943 m. rugsėjo 6 d. (80 metų)
Great Bukhamas, Anglija
Žanraiprogresyvusis rokas, psichodelinis rokas, art rokas, sunkusis rokas, opera
Veiklamuzikantas, dainų autorius, kompozitorius, prodiuseris
Instrumentaivokalas, gitara, sintezatorius, klarnetas, trimitas
Aktyvumo metai1964-dabar
Įrašų kompanijaCapitol, Columbia, Sony, Harvest
Susijusi veiklaPink Floyd, The Bleeding Heart Band
Svetainėroger-waters.com

Rodžeris Vatersas (angl. Roger Waters, piln. angl. George Roger Waters, g. 1943 m. rugsėjo 6 d. Surrey, Anglijoje) – anglų roko dainininkas, bosistas, gitaristas, dainų kūrėjas ir prodiuseris. Geriausiai žinomas kaip grupės Pink Floyd narys (19651985 m.).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstyvoji biografija (iki 1967)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Roger Waters gimė 1943 m. rugsėjo 6 d. Anglijoje, miestelyje apie 20 mylių nuo Londono. Kai jam tebuvo penki mėnesiai, II Pasauliniame kare puolant Anzio miestelį Italijoje, žuvo tėvas Eric’as Fletcher’is Waters’as. Tai, kaip ir neapykanta karui, neteisybei atsispindi didžiojoje R. Waters kūrybos dalyje.

1965 R. Waters atėjo groti į grupę „The Abdabs“, kuri po kiek laiko tapo Pink Floyd.

Metai su Pink Floyd (1967–1983)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pink Floyd lyderis bei dainų autorius iki 1968 metų buvo Syd Barrett, tačiau dėl psichikos sutrikimų jis buvo priverstas palikti grupę. Būtent tada pradėjo ryškėti R. Waters figūra – pradžioje grojęs tik bosine gitara, vėliau kai kuriose dainose ėmėsi ir vokalisto vaidmens (be jo, Pink Floyd dainavo ir gitaristas David Gilmour bei klavišininkas Rick Wright), o svarbiausia, vis daugiau įnašo į kūrybą darė kaip dainų autorius. 1973 išleistas koncepcinis „Dark Side Of The Moon“ albumas iš esmės buvo jo idėja su jo tekstais. Tuo metu jau daugelis pripažino jį kaip naują grupės lyderį. Nuo tada Pink Floyd leido ryškius, teminius albumus – „Wish You Were Here“ (1975), „Animals“ (1977).

1977 m. liepos 6 d. Montrealyje, „In The Flesh“ turo metu įvyko incidentas – R. Watersas, iš nerimstančios publikos pasikvietęs vieną triukšmaujantį žiūrovą, gerokai „užvažiavo jam per nosį“. Teigiama, kad būtent po to įvykio R. Watersas suprato, kaip žmogų gali pakeisti šlovė, ir pradėjo rašyti naują kūrinį – „The Wall“. Šis albumas (o ir vėliau pastatytas filmas), nors ir fantazijos vaisius, turi nemažai nuorodų į realius įvykius – kare ties Anzio žūva pagrindinio herojaus Pinko tėvas (kaip ir R. Waterso), po to Pinkas tampa roko žvaigžde, tačiau jį palaužia žvaigždės gyvenimas.

Niūrūs tekstai, kitų nuomonių nepaisymas tuo metu R. Waters pradėjo atskirti nuo grupės. 1983 jis sukūrė dar vieną albumą apie karą, „The Final Cut“, po pavadinimu parašęs subtilią antraštę „Requiem For The Post War Dream“, ir skyręs jį savo tėvui. Jį įrašinėjant, santykiai su grupe tapo labai įtempti. Klavišininkas Rick Wright buvo tiesiog išmestas iš grupės, prasidėjo dideli nesutarimai su gitaristu David Gilmour. Po albumo išleidimo Pink Floyd pasitraukė iš aktyvaus muzikinio gyvenimo, o 1985 R. Watersas oficialiai paliko grupę.

Po Pink Floyd (nuo 1983)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors Pink Floyd praktiškai nebeegzistavo (bent jau nieko neveikė), karas tarp R. Waters ir David Gilmour tęsėsi. 1984 abu atlikėjai išleido po solinį albumą, o 1987 David Gilmour nusprendė atkurti grupę be R. Waters. R. Waters į tai atsakė grupę paduodamas į teismą, ir teigė, kad be jo Pink Floyd negali egzistuoti. Nors jis pralaimėjo, tačiau gavo teises į tam tikrą grupės atributiką.

1990 Berlyne R. Waters kartu su kitais muzikantais (tarp jų Scorpions, Cyndi Lauper, Joni Mitchell, Bryan Adams, Van Morrison bei Kariniu Sovietų Sąjungos Orkestru) pastatė naują The Wall koncertą, kuris buvo transliuojamas per įvairias pasaulio televizijas, bei išleistas kaip filmas.

Kaip ir Pink Floyd laikais, R. Waters tęsė koncepcinių albumų seriją. 1999, po 12 metų pertraukos vėl surengė turą, iš kurio buvo išleistas naujas koncertinis albumas (paskutinis jo turas vyko 1987 metais, po „Radio K.A.O.S.“ albumo).

2004 metais, prieš JAV prezidento rinkimus, kaip agitacija balsuoti prieš Džordžo Bušo jaunesiojo išrinkimą antrai kadencijai internete pasirodė ir dvi naujos jo dainos – „Leaving Beirut“ ir „To Kill The Child“. Jas galėjo atsisiųsti nemokamai iš R. Waters svetainės, o po to buvo išleistos ir kaip singlas.

2005 oficialiai pranešta, kad R. Waters baigė kurti klasikos operą „Ça Ira“ (angl. There Is Hope). Numatoma operos apie Prancūzijos revoliuciją išleidimo data – 2005 m. rugsėjo 27 d.

2005 m. birželio 12 d. Pink Floyd įvyko, kaip atrodė iki tol, neįtikėtinas dalykas – tiek R. Waters, tiek David Gilmour patvirtino, kad liepos 2 dieną kartu su kitais grupės nariais Rick Wright ir Nick Mason ant vienos scenos kartu sugros Bobo Geldofo (muzikanto, pagrindinio The Wall filmo aktoriaus) organizuojamame labdaros koncerte Live8Live.

Po nepasisekusių idėjų vėl suburti Pink Floyd kitiems pasirodymams, 2006 m. R. Waters pradėjo turą po Europą ir JAV. Deja, fanų nusivylimui, dėl silpstančio balso atlikėjas kai kuriuose kūriniuose pradėjo naudoti vokalo fonogramas.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijiniai albumai
Gyvi albumai
Rinkiniai
Singlai ir EP
Videografija

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]