The Dark Side of the Moon

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
The Dark Side of the Moon
The Dark Side of the Moon viršelis
Pink Floyd studijinis albumas
Išleistas 1973 m. kovo 17 d.
Įrašytas 1972 m. birželis - 1973 m. sausis
Abbey Road Studios Londone, Jungtinė Karalystė
Žanras Progresyvusis rokas
Trukmė 42:59
Įrašų kompanija Harvest, EMI (UK)
Harvest/Capitol, Capitol (U.S.)
Prodiuseris Pink Floyd
Apžvalgos
Pink Floyd chronologija
Obscured by Clouds
(1972)
Wish You Were Here
(1975)

„The Dark Side of The Moon“ – aštuntas grupės Pink Floyd progresyvaus roko albumas, išleistas 1973 m. kovo 17 d. Tai pats sėkmingiausias grupės albumas, bendras pardavimų skaičius – daugiau kaip 50 mln. kopijų (geriausiai parduodamas albumas pasaulyje). Albumas pasiekė 2 vietą angliškame dainų dešimtuke, 1 vietą JAV ir geriausių albumų „Top 200“ išsilaikė 741 savaitę (591 savaitę iš eilės nuo 1973 m. iki 1988 m.). Vienas žinomiausių progresyvaus roko koncepcinių albumų.

Albumo koncepcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„The Dark Side of the Moon“ – koncepcinis darbas, pasakojantis apie šiuolaikinio žmogaus įvairių gyvenimo sąlygų priespaudą. Ši idėja buvo galingas katalizatorius grupės kūrybiniam darbui. Pagrindinės temos, išsakomos albume, yra: kūrinys „On The Run“ pasakoja apie paranoją; „Time“ aprašo senatvės artėjimą ir betikslį gyvenimo švaistymą; „The Great Gig In The Sky“ (iš pradžių šio kurinio pavadinimas buvo „Mortality Sequence“ ir „Religious Theme“) pasakoja apie mirtį ir religiją; „Money“ pasakoja apie pinigus, kurie ateina su šlove;.

Pink Floyd gupės nariai ant plakato „Eclipse“,1973 m.

„Us And Them“ apie visuomenės vidaus konfliktą; „Brain Damage“ paliečia beprotystės temą. Šis albumas buvo kuriamas tuo pačiu laiku kaip ir albumas „A Saucerful of Secrets“ ir koncepciniu požiūriu yra labiausiai išbaigtas grupės kūrinys, o Rodžerio Voterso puikūs eilėraščiai padarė albumą praktiškai idealiu. Po albumo pasirodymo nei Pink Floyd kūryba, nei progresyvus rokas bendrai paėmus jau nebegalėjo pasilikti toks, koks buvo iki tol. Grupės kūryba netapo blogesnė, jie paprasčiausiai keitėsi, nei vienas R. Voterso albumas nepanašus vienas į kitą. Pagrindinė albumo koncepcija sako, kad šiuolaikinis gyvenimas yra kelias į beprotystę ir individas turi atkakliai kovoti, kad išsaugotų šviesų protą. Tai taip paveikė milijonus žmonių, kad praėjus ketvirčiui amžiaus albumas sėkmingai parduodamas ir dabar.

Pink Floyd antro plano vokalo atlikėjos.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albumas buvo kuriamas nuo 1972 m. birželio mėnesio ir pirmieji įrašai atliekami EMI įrašų studijoje „Abbey Road Studios“ 24-ių takelių įrenginiu. Garso režisieriumi tapo Alanas Parsonas (Alan Parsons) su 35 svarų savaitiniu atlyginimu, beje, už šį albumą gavęs EMI apdovanojimą. Nėra abejonių, tai buvo pasiekimas. Jei tikėtume statistika, šį albumą šiuo metu kas nors klauso pasaulyje, o Jungtinėje Karalystėje jį turi kas penkta šeima. 1971 m. pabaigoje albumą tokiu pavadinimu buvo išleidusi grupė „Medicine Head“, todėl Pink Floyd teko keisti savo albumo pavadinimą į „Eclipse“. Bet kai „Medicine Head“ albumą ištiko fiasko, Pink Floyd grįžo prie pirmojo pavadinimo. „The Dark Side of the Moon“ tapo pirmuoju albumu, kurio visus tekstus parašė Rodžeris Votersas (Roger Waters).

Saksofonininkas D. Peris, 1973 m.

Ta proga ant plokštelės voko buvo išspausdinti dainų tekstai (dabar Pink Floyd dainų tekstai spausdinami ir ant pakartotinai išleistų senų albumų tiražų). Idėja sujungti kompozicijas su beprotystės, senatvės, darbo ir mirties temomis, kurios jaudina kiekvieną iš mūsų, muzikantams kilo susirinkimo metu pas Niką Meisoną (Nick Mason) virtuvėje. Albumo įrašyme taip pat dalyvavo saksofonininkas D. Peris (Dick Parry). Jis tapo sėkmingu radiniu grupei ir lydėjo Pink Floyd koncertinėse gastrolėse net dvejus metus, o paskui vėl prisijungė prie grupės nuo 1994 m. Negalima pamiršti įžymiųjų antrojo plano vokalo atlikėjų: K. Tori (Clare Torry), L. Straik (Liza Strike), B. St. Džon (Barry St. John), L. Dankan (Lesley Duncon) ir D. Troi (Doris Troy). Šio albumo įrašymo metu tarp grupės narių R. Voterso ir D. Gilmoro prasidėjo trintis, o bebaigiant daryti įrašą, garso prodiuseriui Krisui Tomasui (Chris Thomas) teko net pabūti arbitru tarp šių muzikantų. Kūriniai plokštelėje įrašyti be tarpų, melodija iš vieno kūrinio pereina prie kito.

Nors UK šis albumas teužėmė tik antrą vietą, o JAV pirmoje pozicijoje išsilaikė tik savaitę, bet pagal buvimo geriausių albumų sąraše trukmę (beveik penkiolika metų) jam nėra ir, ko gero, nebus lygių.

Pink Floyd garso inžinierius Alanas Parsonas prie pulto, 2003 m.


Albumo viršelis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio originalaus albumo viršelis – vienas geriausių ir žinomiausių roko istorijoje. Jo dizainas sukurtas S. Torgersono dizaino studijos „Hipgnosis“ (piešinio autorius Dž. Hardis (George Hardie)).

Juostinis įrenginys cikliškiems monetų skambesio efektams gauti kūrinyje „Money“

Grupei pasirinkti „Hipgnosis“ pasiūlė keletą piešinio variantų ir S. Torgersono žodžiais „pasitarimas truko apie tris sekundes, (tiek laiko reikėjo grupės nariams išsirinkti piešinį) pasižiūrėjo vienas į kitą ir pasakė: „Štai šį“, ir paliko kabinetą“. Viršelis turi dvi iš anksto numatytus netikslumus: pirma - spektre nėra violetinės spalvos, dėl dizaino supaprastinimo, ir antra – kitoje viršelio pusėje pavaizduota prizmė, atliekanti spektro konvergenciją, ko gamtoje nebūna. Vinilinis LP diskas buvo parduodamas su dviem lipdukais ir dviem plakatais: vienas su koncertinių nuotraukų rinkiniu, kitas su Gizos piramidėmis naktį. Neaišku kodėl, bet plakatai skyrėsi nuo amerikietiško varianto, o japoniškame albume buvo dedamas prabangus bukletas. Grupė norėjo albumą įdėti į dovanų voką, bet EMI šiai idėjai nepritarė dėl kainos. Tik po dvidešimt metų EMI nusileido ir buvo išleistas ribotas CD (ЕМ1 7 81479 2) tiražas kartoniniame įpakavime su pagerintu skaitmeniniu įrašu, pasirodė ir pirmas Pink Floyd mini diskas (EMI 8 29752 8). Ant pirmųjų tiražų albumo viršelio ir CD buvo užrašyta „The Dark Side of the Moon“, o vėlesnių tiražų užrašuose artikelio „The“ nebeliko.

Pink Floyd albumo viršelių dizaineris Stormas Torgersonas, 2003 m.

Kūrinių sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Speak To Me (Kalbėk su manimi)
Instrumentinis kūrinys, uvertiūra, kurią sudaro pagrindinės albumo muzikinės temos ir garso efektai. Fone girdimi balsai – tai atsakymai į studijoje užduotus klausimus apie mirtį, prievartą ir beprotystę. Į klausimus atsakinėjo įvairiausi žmonės, tarp jų ir Polas Makartnis su žmona Lindi. Kūrinio pavadinimu tapo A. Parsono kreipimasis į atsakančiuosius, kad galėtų suderinti įrašo lygį.
Breathe (Kvėpuok)
Kūrinys pasakoja, kad reikia gyventi, ne tik tam, kad gyventum, bet siekti gyvenime tikslo, o pasiekus jį, iškelti naujus tikslus.
On The Run (Bėgimas)
Instrumentinis kūrinys, kuris iš pradžių vadinosi „The Travel Sequence“. R. Voterso sugalvotas kūrinys apie paranojinę baimę skristi lėktuvu. Pradžioje galima išgirsti, kaip uždusęs keleivis skuba į lėktuvą, paskui pasigirsta kylančio lėktuvo garsas ir pabaigoje jo kritimas. Koncerto metu degantis lėktuvo maketas praskrisdavo virš žiūrovų galvų ir sprogdavo šalia scenos.
Time (Laikas)
Viena žymiausių grupės Pink Floyd dainų. Tai septynių minučių koncepcinis roko kūrinys, susidedantis iš dviejų nepriklausomų dalių: instrumentinės introdukcijos ir pačios dainos. „Time“ prasideda polifoniniu laikrodžių ir žadintuvų skambėjimu. Šį įrašą A. Parsonas naudojo kvadrofoninės sistemos testavimui. Po instrumentinės dalies skamba D. Gilmoro vokalas.
The Great Gig In The Sky (Didelis šou danguje)
Instrumentinis kūrinys su vokalu, bet be žodžių. Kai muzika jau buvo sukurta, visiems grupės nariams atrodė, kad kažko trūksta. Buvo pakviesta studijos „Abbey Road Studios“ etatinė vokalistė K. Tori, kuri atliko improvizuotą vokalą. Niekas nežinojo, ko reikia, tad iš pradžių K. Tory dainavo „Oh baby-baby …“, bet R. Votersui tai nepatiko. Jis pasakė: „tavo balsas – tai muzikos instrumentas, daryk su juo ką nori“. Po keleto improvizacijų K. Tori kalbėjo: „ galima daryti keletą dublių, bet įrašysime pirmąjį“. Taip ir buvo. Į albumą pakliuvo pirmasis dublis. Po to grupė pripažino K. Tori bendraautore ir paskyrė atitinkamą atlygį.
Kris Tomas Pink Floyd garso prodiuseris, 2003 m.
Money (Pinigai)
Kurinį parašė R. Voteras, o vokalą atliko D. Gilmoras. Tai gal vienintelė albumo daina, tinkanti šokiams. R. Voteras į dainos žodžius nekreipė daug dėmesio, bet muzikinė kūrinio reikšmė nenukentėjo. Po poros posmų ir priedainio seka trijų minučių saksofono ir po to D. Gilmoro gitaros solo. Kūrinys ritmiškas, agresyvus, piktas – kaip tik tai, kas reikalinga diskotekoms.
Us And Them (Mes ir jie)
Tai ramus kūrinys su agresyviu priedainiu. Kartu su daina „Money“ padarė albumo antrą pusę stipresnę už pirmąją. Šis kūrinys tapo plokštelės antros pusės veidu.
Any Colour You Like (Bet kuri tau patinkanti spalva)
Instrumentinis kūrinys.
Brain Damage (Smegenų pažeidimas)
Greita laiko tėkmė, senatvė, mirties baimė, pinigai, kariniai – politiniai konfliktai veda prie beprotystės. Šie reiškiniai visur ir jie griauna žmonių protus. Pasislėpti nuo to galima tik kitoje Mėnulio pusėje…
Eclipse (Užtemimas)
Tai apibendrinantis kūrinys. Viskas, ką jūs liečiate, ką jaučiate, mylite ir nekenčiate, ką valgote, kuriate ir griaunate – visa tai yra apšviesta Saulės, bet ją užtemdė Mėnulis. Be saulės energijos gyvenimas Žemėje jus veda iš proto, matoma Mėnulio pusė šalta, o ta, kuri nukreipta į Saulę – ten pats gyvenimas, ten galima pasislėpti nuo žemiškų košmarų ir laimingai gyventi. Bet kūrinio pabaigoje, girdint širdies plakimą, svajones sugriauna pragmatiškas balsas: „There is no dark side of the Moon really, matter of facts its all dark.“ (Nėra Mėnulio tamsiosios pusės, iš tikrųjų jis visas tamsus). Daugelis albumo citatų buvo pasakytos įžymių žmonių, šiuos žodžius, kurie tapo legendiniais, pasakė studijos valytojas.
Pavadinimas Atlikėjas Vokalas Kūrinio trukmė Ištrauka
1973 m. LP originalas CD originalas ir 1994 m. perdarymai „Shine On“ versija“11993 m. leidimas 2003 m. SACD
„Speak to Me“ instrumentinis 1:30 1:00 1:13 1:08
„Breathe“
(arba „Breathe in the Air“)²
2:43 2:59 2:46 2:48
„On the Run“ instrumentinis 3:30 3:35 3:34 3:31
„Time“ 6:53 7:04 7:04 7:06
„The Great Gig in the Sky“
  • K. Tori (Clare Torry)
4:15 4:48 4:44 4:47
„Money“ 6:30 6:24 6:32 6:23
„Us and Them“ 7:34 7:49 7:40 7:48
„Any Colour You Like“ instrumentinis 3:24 3:26 3:25 3:25
„Brain Damage“ 3:50 3:50 3:50 3:50
„Eclipse“ 1:45 2:04 2:02 2:06

Originalioje LP plokštelėje B pusė prasideda kūriniu „Money“.

Pastabos:

  • 1 Albumas „Shine On“ išleistas „The Dark Side Of The Moon“ albumo 20-mečio proga
  • ² Kai kuriuose leidimuose sujungti „Speak to Me“ ir „Breathe“

Atlikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Gilmoras prie 1973 m. sintezatoriaus VCS3

Pagalbinis personalas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • K. Tori (Clare Torry) – vokalas „The Great Gig in the Sky“
  • L. Straik (Liza Strike), B. St. Džon (Barry St. John), L. Dankan (Lesley Duncon) ir D. Troi (Doris Troy) – antro plano vokalas
  • D. Peris – saksofonas
  • A. Parsonsas – garso inžinierius
  • P. Džeimsas (Peter James) – inžinierius asistentas
  • K. Tomas (Chris Thomas) – garso prodiuseris
  • Hipgnosis - fotografijos, dizainas
  • Dž. Hardi (George Hardie) - iliustracijos, piešiniai
  • S. Torgersonas (Storm Thorgerson) – dizaineris
  • Dž. Furmanovskis (Jill Furmanosky) - fotografijos

Populiariausių įrašų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Leidinys Vieta Pastaba
1973 Billboard Pop Albums (Šiaurės Amerika) 1 Pirmasis leidimo tiražas
2003 Billboard's Pop Catalog (Šiaurės Amerika) 1 SACD 30-mečio proga
1973 UK albumų sąrašas 2