Pardubicės

Koordinatės: 50°02′20″ š. pl. 15°46′50″ r. ilg. / 50.03889°š. pl. 15.78056°r. ilg. / 50.03889; 15.78056 (Pardubicės)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į patikimus šaltinius.
Pardubicės
ček. Pardubice
            
Šv. Bartolomiejaus bažnyčia
Pardubicės
Pardubicės
50°02′20″ š. pl. 15°46′50″ r. ilg. / 50.03889°š. pl. 15.78056°r. ilg. / 50.03889; 15.78056 (Pardubicės)
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Čekijos vėliava Čekija
Kraštas Pardubicių kraštas
Gyventojų (2005) 88 181
Plotas 77,71 km²
Tankumas (2005) 1 135 žm./km²
Vikiteka Pardubicės
Kirčiavimas Párdubicės

Pardubicės (ček. Pardubice) – miestas vidurio Čekijoje, prie Labės upės, apie 100 km į rytus nuo Prahos; krašto centras. Išvystyta mašinų, lengvoji, chemijos pramonė. Yra pilis (XV–XVI a., dabar – muziejus), bažnyčia (XIII–XVI a.), hipodromas.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pardubicės yra svarbus pramonės centras. Mieste veikia chemijos, mašinų ir elektros pramonės šakos. Chemijos pramonei daugiausia atstovauja "Paramo" įmonė, anksčiau vadinta Fantovo gamykla. Kitas chemijos pramonės atstovas – „Explosia“, sukūrusi garsųjį sprogmenį „Semtex“. Šiandien ji daugiausia orientuota į celiuliozės, pigmentų ir dažiklių bei organinių junginių gamybą. Kitos žinomos įmonės yra „Panasonic“ ir Taivano kompiuterių komponentų gamintoja „Foxconn“ (elektros inžinerija), atidaryta 2000 m. birželį, „ERA SA“ (pasyviosios radarų sistemos) ir „Pernštejn“ alaus darykla. Nuo 2011 metų mieste veikia nanokompozitinių polimerų tyrimo ir gamybos centras. 40% (10,5 mln. kronų) projekto lėšų gauta iš Europos Sąjungos[1].

Тransportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Oro transportas: Pardubicių mieste yra to paties pavadinimo tarptautinis oro uostas, pastatytas 1995 m., kuris taip pat naudojamas kariniams tikslams. Iš čia reguliariai vykdomi skrydžiai į Kijevą. Vasarą iš Pardubicių oro uosto taip pat galima pasiekti Graikiją, Bulgariją, Ispaniją ir Turkiją. Oro uostas buvo modernizuotas, čia kasmet vyksta pagrindinis „Aviation Travel“ renginys.
  • Vandens transportas: Pardubicėse atnaujintas vienintelis ekskursijų laivas "Arnost" (Ernest), kuris vykdo keliones Elbės upe į netoliese esančias Srnoedy ir Kunetice gyvenvietes, taip pat veikia kaip viešasis transportas.
  • Geležinkelio transportas: Pardubicės yra vienas iš svarbiausių geležinkelio mazgų šalyje. Iš Pardubicių traukiniais pasiekiami Čekijos ir Europos miestai: Hamburgas, Viena, Varšuva, Bratislava, Žilina, Budapeštas, Belgradas ir kiti.

Aukštasis mokslas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pardubicės universitetas tęsia beveik septyniasdešimties metų aukštojo mokslo tradicijas Pardubicės regione. Chemijos koledžas (vėliau žinomas kaip Cheminės technologijos institutas) buvo įkurtas 1950 m., siekiant patenkinti Rytų Čekijos regiono poreikius, kuriame buvo labai išvystyta chemijos pramonė, suteikianti daug mokslinių tyrimų galimybių šioje srityje[2]. Instituto pobūdis ryškiai pasikeitė po 1990 m., atsidarius naujiems fakultetams, siūlantiems platų spektrą studijų programų, susijusių ne tik su chemija. Pavadinimas – Pardubice universitetas – vartojamas nuo 1994 m., atspindintis naują institucijos pobūdį.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]