Novusas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Novuss)
Novusas I Baltijos vaikų olimpiadoje, 2006-09-30

Novusas (latv. novuss) – į biliardą panašus žaidimas, žaidžiamas ant specialių novuso stalų, kiju (lazda) mušant ritulio formos medinius kauliukus, kurių viduje yra skylė. Žaidimui būtinas lygus medinis kvadratinis stalas su barjeru. Vidinio (žaidžiamojo) paviršiaus išmatavimai yra 1x1 metro, visuose kampuose padarytos skylės.

Novusas yra latvių nacionalinė sporto šaka.[1] Novuso stalo išmatavimai, žaidimo pavadinimas ir taisyklės atsirado Latvijoje, kur ant novuso stalų žaidžiama nuo 1927 m. Žaidimo taisyklės nustatytos 1930 m. pradžioje. 1932 m. balandžio 15 – 17 d. įvyko pirmosios Latvijos novuso pirmenybės.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1920 m. pabaigoje Latvijoje pasirodė į novuso stalus panašūs žaidimo stalai. Kadangi jūrininkai laisvalaikiu jūroje plaukiančiuose laivuose negalėjo žaisti biliardo, kažkoks laivų dailidė iš akcinės bendrovės „Faulbaums” pagal biliardo stalo pavyzdį pagamino vieną iš pirmųjų novuso stalų Latvijoje. Todėl apie 1927 metus jie ėmė plisti būtent uostamiesčiuose – Ventspilyje, Liepojoje ir Rygoje. Taip pat ir pavadinimas – novusas (lot. novus 'naujas') – rodo palyginti neseną žaidimo amžių.

Žaidimo stalų, panašių į novuso, esą buvę ir Suomijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Lenkijoje ir kitur. Todėl gali būti, kad panašūs stalai Latvijoje pasirodė įvairiose vietovėse tuo pačiu metu, ką galėtų patvirtinti latvių kilmės novuso sporto entuziastų A. Kandrovičo (A. Kandrovičs) ir P. Tjutenikovo (P. Tjutenikovs) teikiami duomenys. Šiaurės Amerikos latvių novuso sąjungos vadovas Aleksandras Kandrovičas knygoje „Novuss“ mini, kad žaidimo koncepciją įvedė galbūt Levenšteinas iš Estijos.[2]

Pasak Latvijos nacionalinės bibliotekos archyvuose randamų duomenų, to meto Latvijos sporto laikraštyje „Sporta Pasaule” („Sporto pasaulis“) minima, kad stalo žaidimui Latvijoje davė pradžią rygietis Malkinas (Malkins), kuris vėliau išsikėlė gyventi tai į Estiją, tai į Lietuvą.

1932 m. lapkritį Rygoje buvo išleista apybraiža apie novuso žaidimo taisykles, kurias sudarė rygietis P. Tjutenikovas. Jose minima, kad miniatiūrinio biliardo žaidimas ant novuso stalų Latvijoje jau daugiau kaip penkerius metus žaidžiamas su dideliu pasisekimu.

Oficialios novuso varžybos Latvijoje vyko jau nuo 1930 m., Rygoje ir Jelgavoje jas organizavo „Latvijos Valstybinės vėliavos susivienijimas“.

Pirmajame Latvijos turnyre 1932 m. balandį laimėjo Albertas Raminis (Alberts Ramiņš), kuris dalyvavo ir 1931 m. turnyre Jelgavoje.

Estijoje vystėsi panašus žaidimas ant kiek kitokio stalo, kuris vadinamas „Koroona” stalu. Vis dėlto Latvijoje novusas vystėsi daug sparčiau negu Estijoje, Lietuvoje ir kitur. Tjutenikovas savo apybraižoje pažymi, kad novuso stalo konfigūracija ir išmatavimai yra daugybės praktinių bandymų rezultatas.

XX a. 4-ajame dešimtmetyje Latvijoje buvo gaminami garsūs pasaulyje radijo, fotografavimo aparatai, automobiliai ir net lėktuvai. Darbininkų tarpe žaidimas ant novuso stalų buvo ypač vertinamas. Tai skatino ir glaudūs ryšiai tarp Baltijos valstybių sportininkų.

Iki 1940 m. ir II pasaulinio karo Latvijoje buvo surengta labai daug individualių ir komandinių novuso turnyrų.

Po karo novusas po truputį grįžo į Latviją, ir 1963 m. gruodžio 6 d. buvo įkurta Latvijos novuso federacija, jos vadovu buvo išrinktas Janis Piebalga (Jānis Piebalga). Pradedant 1964-aisiais, organizuojami Latvijos individualieji čempionatai, o nuo 1966 m. – komandiniai čempionatai. XX a. 9-ojo dešimtmečio viduryje Latvijoje, respublikos FKSK apskaitos duomenimis, novusu užsiėmė daugiau kaip 55 000 žaidėjų. Vyko daug novuso pirmenybių, taurių varžybų ir miestų turnyrų.

Už Latvijos ribų, 1973 m. Čikagoje, JAV, buvo įkurta organizacija „Šiaurės Amerikos latvių novuso sąjunga” (vadovas Aleksandras Kandrovičas). Kiekvienais metais Toronte vyksta JAV ir Kanados komandų varžybos.

Šiomis dienomis novusas žaidžiamas taip pat ir JAV, Kanadoje, Australijoje, Rusijoje, Anglijoje, Sakartvele, Vokietijoje, Izraelyje, Suomijoje.

Vokietijoje labdaringos organizacijos „Kindergesundheit-grenzenlos-Fonds” steigėjai nusprendė ne tik įtraukti novusą į I Baltijos vaikų olimpiadą, kuri įvyko 2006 m. Kelne, bet ir Vokietijoje suorganizavo pirmąjį tarptautinį novuso turnyrą.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Novusa sporta vēsture
  2. Aleksandrs Kandrovičs „Novuss” — Chicago, 1960.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Aleksandrs Kandrovičs „Novuss” — Chicago, 1960.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]