Malio transportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Perkėla Nigerio upėje

Malio transportas – transporto infrastruktūra ir priemonės Afrikos valstybėje Malyje.

Geležinkeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Malyje yra viena geležinkelio linija (1000 mm pločio, ilgis šalies teritorijoje 729 km). Ji driekiasi nuo Kulikoro uosto prie Nigerio upės, per Bamaką, Kajesą, į Senegalą (Dakarą). Tiesa, šios linijos funkcionavimas ribotas – ji vietomis techniškai netvarkinga, todėl liūčių laikotarpiu ja eismas nutrūksta.

Keliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelias tarp Kajeso ir Bamako

2000 m. Malio kelių tinklą sudarė 18 563 km kelių, iš kurių 4450 km buvo grįsti. Svarbiausi keliai eina iš Bamako į Abidžaną, Kankaną, Timbuktu, Dakarą (per Kajesą). Sacharos dykumą kerta provėžų ruožas iš Gao į Tamanrasetą.

Šalies automobilių parkas senas, techniškai netvarkingas. Dėl to ir dėl blogos kelių būklės dažni autoįvykiai. Naktimis kelionės pavojingos dėl užpuolimų (ypač šiaurėje).

Vandens transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Malis neturi priėjimo prie jūros, todėl naudojasi Abidžano uostu (Dramblio Kaulo Krantas). Nigerio upė yra laivuojama, svarbiausias uostamiestis prie jos yra Kulikoras. Iš šio miesto į Gao kursuoja keltas. Vietomis laivybai tinkama Senegalo upė (plaukiojama nuo Kajeso į Sen Lui). Visas vidaus vandens kelių ilgis yra 1815 km.

Oro transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. šalyje buvo 29 oro uostai, iš jų 8 su tvirta danga. Svarbiausias yra Bamako Senu tarptautinis uostas, iš kurio lėktuvai skrenda į įvairius Afrikos šalių didmiesčius (Abidžaną, Dakarą, Uagadugu, Alžyrą, Konakrį, Nairobį ir kt.) bei kelis Europos miestus (Paryžių, Lisaboną). Pagrindinė šalies oro kompanija – Air Mali. Oro uostai yra ir kituose didesniuose miestuose – Timbuktu, Kajese, Sikase, Moptyje. Į juos vyksta skrydžiai iš Bamako, tiesa, dėl finansinių aplinkybių ir karinių konfliktų jie dažnai nutraukiami.