Uagadugu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Uagadugu
pranc. Ouagadougou
Miesto centras
Laiko juosta: (UTC+0)
Valstybė Burkina Faso vėliava Burkina Fasas
Regionas Centrinis regionas (Burkina Fasas)
Provincija Kadiogo provincija
Meras Armand Béouindé
Gyventojų (2015) 2 200 000
Plotas 219,3 km²
Tankumas (2015) 10 032 žm./km²
Altitudė 1 001 m
Tinklalapis mairie-ouaga.bf/
Vikiteka Uagadugu

Uagadugu (pranc. Ouagadougou, anksčiau Wagadugu) – miestas vidurio Burkina Fase, šalies sostinė ir didžiausias miestas bei Kadiogo provincijos administracinis centras. Tai verslo centras, geležinkeliu susisiekia su Abidžanu (Dramblio Kaulo Krante, per jį – su Atlanto vandenynu), keliais – su Niamėjumi (Nigerio sostine), yra didžiausias šalyje oro uostas.

Uagadugu regione auginami gyvuliai, grūdinės kultūros, medvilnė, daržovės, taukmedis. Yra granito ir lignito telkinių. Pramonė: medvilnės, tekstilės, maisto, gėrimų, aprangos, muilo, kilimų, metalo dirbinių. Mieste yra Uagadugu universitetas (įkurtas 1969 m.), keletas mokslo institutų, stadionas, mosių vado rūmai.

Mieste yra didžiausias turgus Vakarų Afrikoje. 2003 m. jis sudegė, tačiau po to atstatytas ir atnaujintas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Uagadugu – vienos iš istorinių mosių valstybių, – Uagadugu, – sostinė, egzistavusi nuo XIII a. Iš pradžių joje, kaip ir kitose mosių miestuose valstybėse, rezidavo valdovas, tituluojamas naba. Vėliau, Uagadugu iškovojus hegemoniją mosių žemėse, Uagadugu tapo svarbiausiu miestu, o jo valdovas pradėtas tituluoti moro naba (t. y. imperatoriumi).

1896 m. miestą užėmė prancūzai, jis 19191932 ir 19471960 m. buvo Aukštutinės Voltos (kolonijinis Burkina Faso pavadinimas) protektorato administracinis centras. Gavus nepriklausomybę, tapo valstybės sostine.

2016 m. sausio 15 d. ginkluoti vyrai užpuolė Capuccino restoraną ir Splendid viešbutį miesto centre. 30 žmonių žuvo, 56 sužeisti. Iš viso 176 įkaitai buvo išlaisvinti, kai vyriausybės ginkluotosios pajėgos šturmavo statinį. Trys užpuolikai buvo nušauti.[1]

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestai partneriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Uagadugu – kelionių gidai, susiję su straipsniu

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]