Benino transportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Benine labai populiarūs taksi-motociklai zemidjan

Benino transportas – transporto infrastruktūra ir priemonės Afrikos valstybėje Benine.

Geležinkeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Benine įrengta 578 km geležinkelių, kurių vėžės plotis 1000 mm. Šalies geležinkelių tinklą sudaro linija KotonuBohikonasDasa ZumėSavėParaku su atšaka į Porto Novą. Taip pat yra nebenaudojamos atšakos į Uidą, Pebę ir Segboruė. Seniau buvo neilga 600 mm pločio linija Abomdi–Zagandas. Artimiausiais metais planuojama pratęsti geležinkelio liniją nuo Paraku per Kandį iki Niamėjaus (Nigeris).

Keliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelias Abeokuta–Kara netoli Paraku

Benine yra 6787 km automobilių kelių iš kurių 1357 km yra grįsta. Šalį pietuose kerta Trans-Vakarų Afrikos plentas (DakarasLagosas). Kiti svarbesni keliai yra Kotonu–Paraku–Malanvilis (toliau į Dosą Nigeryje), Dasa Zumė–DžuguTangieta (toliau į Fada Ngurmą Burkina Fase), (nuo Abeokutos) Ketu–AbomėjusAplahuė, Savė–Savalu, Nikis–Paraku–Aplahuė (toliau į Karą Toge).

Šalies automobilių parkas senas, techniškai netvarkingas. Dėl to ir dėl blogos kelių būklės dažni autoįvykiai. Kotonu mieste tik kelios gatvės asfaltuotos, miestuose gatvių apšvietimo beveik nėra.

Vandens transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beninas turi du jūrų uostus – Porto Novą ir Kotonu. Pastaruoju uostu taip pat naudojasi priėjimo prie jūros neturintis Nigeris. Šalis prekybinio laivyno neturi. Vidaus vandens keliai sudaro 150 km – tai pasienio atkarpa Nigerio upe. Poplūdžių metu laivuojama ir Uemės upė.

Oro transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 m. šalyje buvo 5 oro uostai iš kurių tik vienas buvo padengtas tvirta danga – Kadžehuno oro uostas Kotonu mieste. Iš jo vyksta skrydžiai į daugelį Afrikos didmiesčių (Akrą, Abidžaną, Lagosą, Uagadugu, Dakarą, Johanesburgą, Nairobį, Kinšasą ir kt.) bei kelis Europos miestus (Paryžių, Briuselį). Kiti oro uostai yra Paraku, Natitingu, Kandyje ir Abomėjuje.