Laktitas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Laktitolis (laktitas, laktozitolis, laktobiozitas), E966poliolis, ne cheminės sintezės produktas, o gaunamas iš natūralių medžiagų. Naudojamas kaip tūringasis saldiklis.

Disacharidas, sintetinis karbohidratuotas alkoholis, gaminamas iš pieno cukraus (laktozės), išgauto iš išrūgų (pieno). Karbohidratuotas alkoholis yra cheminis terminas, laktitolio sudėtyje nėra alkoholio (etanolio).

Cheminis pavadinimas 4-O-β-D-galaktopiranozil-D-gliucitolis. Cheminė formulė C12H24O11. Santykinė molekulinė masė 344,32. Kristaliniai produktai yra bevandeniai, monohidratas ir dihidratas.

Saldaus skonio kristalų pavidalo milteliai arba bespalvis tirpalas. Labai gerai tirpsta vandenyje. Mažo kaloringumo saldiklis.

Teikia ne tik energiją ar saldumą, bet ir konsistenciją, drėgmę, yra rišamoji medžiaga. Kaitinamas karamelizuojasi.

Maisto priedas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europos Sąjungos E numerių sąraše esantis E966. Nepatvirtintas JAV.

Vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laktitolis naudojamas daugeliui kepinių ir konditerijos gaminių. Dažnai dedamas į diabetikams skirtus maisto produktus.

Naudojamas kaip antikristalinė, tekstūrą gerinanti medžiaga apdorojant kepinius (ypač biskvitus), ledus, šokoladą, kietus ir minkštus saldainius, želė, uogienes, glajus, kramtomąją gumą.

Poveikis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lėtai virškinamas ir nevisiškai metabolizuojamas, tinkamas diabetu sergantiems žmonėms.

Paros norma nenustatyta. Pašalinis poveikis: laktitolį organizmas dalinai absorbuoja ir perdirba kaip gliukozę, likusi dalis fermentuojama storojoje žarnoje. Fermentacijos metu susidaro dujos, kurios aktyvina žarnyno veiklą ir gali sukelti vidurių pūtimą. Žmonėms netoleruojantiems šios medžiagos gali laisvinti vidurius. Pašalinis poveikis dažniausiai pasireiškia panaudojus 25-30 gramų vienkartinę dozę, kuri yra gerokai didesnė negu naudojama maiste. Nepatariama vartoti vaikams.