Kuveito istorija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bachreino regiono istorija
Dilmunas, Maganas
Rašidunai > Omejadai > Abasidai
Karmatai
Ujunidų dinastija
Usfuridų dinastija
Ormuzas
Džebridų dinastija
Muntafikų dinastija, Portugalai
Osmanų imperija
Bani Chalidai
Saudo Arabija, Bahreinas, Kataras, Kuveitas, JAE

Kuveito istorija – Kuveito valstybės, esančios prie Persijos įlankos, istorija. Savarankiška šios šalies valstybingumo istorija prasidėjo tik XVIII a.

Kuveitas iki XVIII a[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Bachreinas (regionas).

Iki XVIII a. Kuveito teritorija buvo neatskiriama istorinio Bachreino regiono dalis, todėl jo istorija glaudžiai susijusi su šio regiono istorija.

Senovėje Kuveito teritorija priklausė įvairioms valstybėms: Babilonijai, Asirijai, Persijai. VI a. buvo prijungta prie Arabų Kalifato, o XVII a. tapo Osmanų imperijos dalimi, jį, kaip ir visą Bachreino regioną, valdė Bani Chalidų dinastija.

Kuveito įkūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kuveito miestą įkūrė migruojanti gentis, atvykusi iš Nedžo regiono. Vėliau į teritoriją genčių kėlėsi vis daugiau. Jos bėgo nuo sausros ir bado. Viena genčių atšakų, al-Sabahai, 1756 m. įsitvirtino galutinai ir įkūrė nepriklausomą Kuveito valstybę.

Išorinės įtakos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo XVII a. 7 dešimtmečio į šalį pradėjo skverbtis Ost Indijos bendrovė. 8 dešimtmetyje, laikinai sustiprėjus Osmanų Turkijai, šalis tapo al Basros apskritimi.

XIX a. pabaigoje Kuveitas beveik buvo tapęs Jungtinės Karalystės protektoratu. 1901 m. savo teises į šalį Jungtinė Karalystė patvirtino pasirašydama su Turkija susitarimą, o 1913 m. Persijos įlankos konvenciją. Kuveitas nominaliai liko Turkijos al Basros apskritimi, bet išsaugojo autonomiją.

Per I pasaulinį karą Turkijai stojus į Vokietijos pusę, Jungtinė Karalystė Kuveitą paskelbė savo protektoratu.

Ekonominis suklestėjimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XX a. 3-4 dešimtmetyje šalyje buvo atrasti dideli naftos telkiniai. 1934 m. naftos žvalgybos ir gavybos koncesija buvo suteikta Jungtinės Karalystės ir JAV bendrovei „Kuveit Oil Company“. II pasaulinio karo metu gavyba buvo pristabdyta (atgaivinta 1946 m.).

Nepriklausomybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Irako karinė technika „Mirties greitkelio“ atkarpoje.

1961 m. birželio 19 d. Kuveitas paskelbė nepriklausomybę. 1962 m. iš šalies buvo išvesta Jungtinės Karalystės kariuomenė. 1966 m. parengtas šalies ekonominis vystymosi planas, įvestas nemokamas mokymas.

Nuo 1975 m. vyriausybė kontroliuoja naftos gavybą, 1977 m. nacionalizuota American Independent Oil Company bendrovės nuosavybė.

Nuo 1990 m. rugsėjo 2 d. Kuveitas buvo okupuotas Irako. 1991 m. vasario 28 Irako kariuomenė buvo išstumta Jungtinių Tautų koalicijos pajėgų.