iCloud

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
iCloud
KūrėjasApple Inc.
Stabili versija5.2
ParašytaJavascript
Operacinė sistemaMicrosoft Windows, iOS
TipasDebesų kompiuterija
LicencijaFreeware
Svetainėwww.apple.com/icloud/

„iCloud“ (angl. Cloud, 'debesis') – virtuali informacijos saugykla internete, kompanijos „Apple Inc.“ nuotolinių kompiuterinių išteklių paslauga. „iCloud“ yra debesų kompiuterijos produktas, jos tikslas – saugoti „debesyje“ vartotojo muziką, nuotraukas, programas, kalendoriaus įrašus, dokumentus ir visa kita. Vienu mygtuko paspaudimu visi (arba pasirinkti) duomenys gali atsidurti visuose klientų „Apple“ įrenginiuose bevieliu ryšiu.

Paslauga pradėjo veikti 2011 m. spalio 12 d.[1] 2013 m. sausio mėn. duomenimis, ji turėjo 250 mln. vartotojų.[2]

„iCloud“, skirtingai nuo ankstesnės „Apple“ laiškų, interneto žymų ir dokumentų sinchronizavimo su stacionariais ir nešiojamaisiais kompiuteriais bei telefonais paslaugos „MobileMe", yra nemokama. „iCloud“ siūlo patogų suderinamumo su išoriniais prietaisais variantą. Visų prietaisų skaitmeninį turinį – muziką, vaizdo medžiagą, programinę įrangą, asmeninius duomenis ir kt., anksčiau saugotus kompiuteriuose, kompanijos klientai gali saugoti internete. Pati paslauga „iCloud“ yra nemokama, išskyrus ne iš „iTunes“ pirktą muziką. iCloud pritaikomas tik „Apple“ įrenginiams su naujausia „iOS 5“ programine įranga, orientuojamasi į „Apple“ parduotuvėse įsigyjamus įrašus, programas ir kt.

„iCloud“ pagrindinės vykdomos funkcijos:

  • visų kontaktų sinchronizacija,
  • vieną kartą nusipirkta programa ar knyga pasiekiama visuose kliento prietaisuose,
  • Wi-Fi pagalba automatiškai kaupiama pirkta muzika, aplikacijos, knygos, nuotraukos, video ir sistemos nustatymai iš kliento „iPhone“, „iPad, „iPod Touch“,
  • automatiškai ir nepastebimai atnaujinami dokumentai,
  • automatinė persiuntimų sąveika tarp skirtingų prietaisų,
  • „iTunes Match“ be papildomų mokesčių perkelia pirkinius į kitus prietaisus, o muzika, kuri buvo įsigyta ne iš „iTunes“, pakeičiama į 256 kbps AAC DRM-free versiją, kad greitai pasiekti visą kliento fonoteką per „iCloud“.

Pagrindinės galimybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fonoteka. Naudojant „iCloud“, automatiškai galima atsiųsti naują įsigytą muziką į visus kliento įrenginius. „iCloud“ automatiškai parsiunčia visus naujus vartotojo pirkinius iš „iTunes Store“ į visus prietaisus, pasitelkiant Wi-Fi ar 3G ryšį. Bevieliu ryšiu ir nesinchronizuojant galima pasiekti anksčiau įsigytą muziką iš bet kurio savo įrenginio. Visi kiti įrenginiai automatiškai prisimena vietą, ties kuria buvo sustabdytas įrašas, transliacija. Sumokėjus nedidelį mokestį, vartotojai su „iTunes Match“ aplikacija gali į „debesį“ perkelti beveik visą savo fonoteką (net iki 20 000 muzikos įrašų). „iCloud“ skenuoja savo vartotojo standžiajame diske esančią muziką ir automatiškai siūlo jam priėjimą prie atitinkamos kompozicijos savo tarnybinėje stotyje. Tai skirtumas nuo „Amazon“ ir „Google“ „debesų“, kurie reikalauja savarankiškai įkelti muziką, o „iCloud“ tai atlieka automatiškai visuose įrenginiuose.

Nuotraukos. Fotografuojama vienu „iOS“ įrenginiu, o nuotraukos taip pat automatiškai patenka į kitus įrenginius, taip pat „Mac“ arba AK. Į kompiuterį importuojamos naujos nuotraukas iš skaitmeninio fotoaparato, o „iCloud“ per Wi-Fi nukopijuoja jas į „iPhone“, „iPad“ ir „iPod touch“. Per „Apple TV“ naujausios nuotraukos peržiūrimos dideliame ekrane. Nereikia sinchronizavimo, neprisegami e-pašto priedai ir neperduodami failai.

Dokumentai debesyje. Nebereikalinga sudėtinga failų sistema ir jų išsaugojimas specialiuose aplankuose. Dokumentai ir visi naujausi jų pataisymai saugomi programose, taigi automatiškai pasiekiami iš bet kur. „iCloud“ integruota į daugelį programų: „Keynote“, „Pages“, „Numbers“. Sąveikauja ir su kitomis programomis, veikiančiomis „iCloud“ principu. Pvz., kuriamas darbų sąrašas su „Mac“, o redaguojamas vartotojo „iPhone“, arba pradedamas piešinys su „iPod touch“, o pabaigiamas „iPad“. Panašiai žaidžiami kompiuteriniai žaidimai.

Naršymas internete. „iCloud“ visuose įrenginiuose atnaujina adresyną, rodo visus „iPad“, „iPhone“, „iPod touch“ ir „Mac“ atidarytus tinklalapius, todėl galima tęsti naršymą nuo ten, kur buvo baigta. „Safari“ skaitymo sąraše išsaugo tinklalapius, ne tik saitus, todėl nereikia prisijungti prie interneto.

Kalendorius, paštas. „iCloud“ turi viską, kas susiję su vartotojo adresais, kalendoriumi, e-paštu. Be to, atnaujina jų duomenis ir bet kokius pakeitimus visuose įrenginiuose.

Aplikacijos. Atsisiuntus naują programą į „iPhone“, ji automatiškai atsiduria ir „iPad“. Seniai įsigyta programa matoma bendroje patogioje vietoje – „App Store“ pirkinių istorijoje. Anksčiau įsigytas programas galima dar kartą be jokio papildomo mokesčio atsisiųsti į savo įrenginius. Skaitant „iBookstore“ įsigytą naują knygą, pažymint tekstą, rašant pastabas ar sukuriant žymes, „iCloud“ automatiškai atnaujina turinį vartotojo „iPhone“ bei „iPod touch“.

Atsarginės kopijos. Per Wi-Fi automatiškai kasdien sukuriamos atsarginės kopijos, kai įrenginys yra prijungtas prie maitinimo šaltinio. Nustačius naują „iOS“ įrenginį ar norint atkurti jau turimo įrenginio informaciją, „iCloud“ atsarginių kopijų kūrimo paslaugos pagalba viską padaro pati. Prijungus įrenginį prie Wi-Fi ir įvedus „Apple“ ID bei slaptažodį, asmeniniai duomenys kartu su įsigyta muzika, programomis, knygomis automatiškai atsiranda vartotojo įrenginyje.

Paieškos. Įsijungus programą „Find My iPhone“ ir radus įrenginio buvimo vietą žemėlapyje, nusiunčiamas pranešimas į jo ekraną, nuotoliniu būdu užkoduojami. Asmeninius duomenis galima pašalinti ir su funkcija „Remote Wipe“. Naudojant „iOS 6“, prarasto įrenginio režimas automatiškai užrakina įrenginį keturių skaitmenų prieigos kodu ir nusiunčia į jį pranešimą su kontaktiniu numeriu. Tokiu būdu „radėjas“ gali vartotojui paskambinti iš užrakinamo ekrano, bet negali pasiekti likusios įrenginio informacijos. Su programa „Find My Friends“ galima pranešti apie savo buvimo vietą svarbiems žmonėms, šeimos nariams. Taip pat gaunami ir su buvimo vieta susiję įspėjimai, pvz., kai vaikai išeina iš mokyklos ar grįžta namo. „Find My Friends“ ir „Find My iPhone“ leidžia nustatyti „iOS“ įrenginių buvimo vietą, kai jie yra įjungti ir prijungti prie registruoto Wi-Fi tinklo arba juose įjungtas duomenų planas.

Reikalinga įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Norint naudotis „iCloud“ paslauga reikalinga:

  • „iOS 5“ (arba naujesnės versijos), veikiančios „iPhone 3GS“ (arba naujesnės versijos), „iPod touch“ (3 kartos arba naujesnės), „iPad“ arba „iPad mini“;
  • Mac“ kompiuterio su „OS X Lion“ (arba naujesnės versijos) arba asmeninio kompiuterio su „Windows Vista“, „Windows 7“ arba „Windows 8“ („Outlook 2007“, „Outlook 2010“ arba atnaujinta naršyklė, reikalinga norint pasiekti e-paštą, adresatus ir kalendorius);
  • kai kurioms funkcijoms reikia „iOS 6“ ir „OS X Mountain Lion“, Wi-Fi ryšio.

Kai kurios funkcijos prieinamos ne visose šalyse. Prieiga prie kai kurių paslaugų gali naudotis tik iki 10 įrenginių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]