Apple Watch

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apple Watch
Kūrėjas Apple Inc.
Gamintojas Quanta Computer
Išleidimo data Jungtinės Amerikos Valstijos Australija Kanada Kinijos LR Prancūzija Vokietija Honkongas Japonija Jungtinė Karalystė
2015 m. balandžio 24 d.
Lietuva
2015 m. gegužės 19 d.
Nutraukimo data {{{nutraukimo data}}}
Tipas Išmanusis laikrodis
Parduota vienetų {{{parduota}}}
Operacinė sistema WatchOS
Procesorius {{{cpu}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Oficiali svetainė

Apple Watch (pristatomas kaip WATCH) – JAV technologijų kompanijos Apple Inc. sukurtas išmanusis laikrodis, išleistas 2015 m. balandžio 24 d.

Lietuvoje prekyboje „Apple Watch“ pasirodė 2015 m. gegužės 19 d.[1] Pirmųjų laikrodžių kaina – 499 Eur su PVM.[2]

Ant rankos dėvimas laikrodis veikia kaip priedas prie „iPhone“ („iPhone 5“ ir vėlesnių modelių). Laikrodžio darbui sukurta operacinė sistema WatchOS. Jis leidžia skaityti elektroninį paštą, SMS žinutes, atsiliepti į skambučius, klausytis muzikos, peržiūrėti kalendorių. Visos programėlės sinchronizuojamos su „iPhone“, todėl ant riešo perkeliami reikalingi atitikmenys. Didžioji dalis laikrodžio parametrų nustatomi išmaniajame telefone. „Apple Watch“ naudojasi telefono GPS, prieiga prie interneto, muzika iš „Apple Watch“ ar „iPhone“ „Bluetooth“ ryšio pagalba.

Dizainas ir išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laikrodis turi stačiakampio formą su šiek tiek išpūstu safyro stiklu. Minimalus stilius ir universalumas – išskirtinai „Apple Watch“ bruožai.

Vartotojas gali pasirinkti vieną iš devynių skirtingų ciferblatų: nuo klasikinio analoginio laikrodžio iki linksmojo peliuko Mikio. Taip pat galima keisti ir modifikuoti skirtingus laikrodžio ekrano elementus, pavyzdžiui, įjungti arba išjungti orų prognozės bei datos rodymą.

„Apple Watch“ gaminami dviejų dydžių – su 42 mm ir 38 mm aukščio korpusais. Didesnysis modelis turi 312x390, mažesnysis – 272x340 taškų raiškos ekraną. Abiejų funkcinės galimybės nesiskiria.

„Apple Watch Sport“ serijos laikrodžio korpusas pagamintas iš aliuminio. Ekranas apsaugotas poliruotu safyro kristalo stiklu. „Apple Watch“ serija turi nerūdijančio plieno korpusą. „Apple Watch Sport Edition“ padengtas 18 karatų auksu. Prie laikrodžio segamos dvejos apyrankės: S/M (riešo apimtis 130-180mm) ir M/L (riešo apimtis 150-200mm). „Apple Watch“ siūlomi su skirtingų spalvų ir tipų dirželiais.

Valdymo aplinka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Meniu sudaro apvalios piktogramos, po kiekviena iš jų slepiasi iš karto kelios programėlės. Tarp trečių šalių programų įdiegtos Facebook, Twitter, American Airlines ir kt. Bendravimui socialiniuose tinkluose reikia pasitelkti balso komandas arba komentaruose tiesiog palikti šypsenėles – virtualios klaviatūros „Apple Watch“ neturi.

Laikrodis valdomas trimis būdais: liečiamuoju ekranu, išmaniuoju ratuku „Digital Crown“ bei komunikacijų valdymo mygtuku. Liečiamasis ekranas reaguoja į skirtingą paspaudimo lygį. Tai „Force Touch“ funkcija, patogi išmaniojo laikrodžio navigacijai supaprastinti. Išmaniuoju ratuku galima priartinti ir nutolinti įvairius objektus, greitai pasirinkti skirtingus nustatymus. Valdymo mygtuku patogu slinkti per socialinių tinklų naujienų srautus ar šiaip po meniu.

Nesvarbu ant kurios rankos dėvimas laikrodis, visi valdymo įrankiai atsiduria reikiamoje riešo pusėje, nes ekrano vaizdą galima apversti reikiama kryptimi.

Funkcinės galimybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Apple Watch“ turi visą funkcijų rinkinį, skirtą bendrauti su kitais „iPhone“ savininkais. Pašnekovui galima be kitų aplikacijų pagalbos nusiųsti trimatę šypsenėlę, savo kūrybos animuotą piešinėlį, spustelėjimą, savo širdies pulsą.

Viena pagrindinių funkcijų – telefono pranešimų persiuntimas. Vartotojas gauna informaciją apie gautus laiškus, socialiniuose tinkluose paskelbtus įrašus. Informacija vartotojui perduodama diskretišką prisilietimą primenančiu impulsu. Pažvelgus į ekraną, jame sušvinta pranešimas. Galima nesunkiai valdyti, kokių aplikacijų žinutes norima matyti laikrodžio ekrane, o kurios turi būti rodomos tik mobiliajame telefone.

Yra įmontuotas mikrofonas ir garsiakalbis. Šie priedai paverčia įrenginį beviele laisvų rankų sistema. Garsiakalbis yra beveik toks pats galingas kaip ir pačiame „iPhone“ įdiegta laisvų rankų sistema. Todėl balsas gerai girdimas ir patraukus ranką nuo ausies maksimaliu atstumu. Naudojant balso komandas pasitarnauja kalbos atpažinimo programa Siri.

Laikrodis veikia kaip asmeninis treneris, fizinės veiklos stebėtojas, verčiantis laikrodžio savininką daugiau judėti. Įdiegti giroskopas ir akcelerometras. Laikrodžio korpuso apačioje patalpinti davikliai, sekantys vartotojo pulsą. Pavyzdžiui, pagrindiniame asistento programėlės lange matoma dienos darbų suvestinė. Įrenginys iškelia vartotojui tikslus: per dieną nueiti tam tikrą žingsnių skaičių, ilgai dirbant sėdimą darbą nepamiršti daryti judrių pertraukėlių. Žingsniamačio ir pulso matuoklio dėka prietaisas gana tiksliai paskaičiuoja sudegintų kalorijų kiekį. Fizinių užsiėmimų metu laikrodžio pagalba galima klausytis muzikos. Tereikia prie jo prijungti bevieles „Bluetooth“ ausines.

Baterija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudojantis įprastu režimu, t. y. nuolat stebint vartotojo fizinį krūvį, informuojant apie naujus aplikacijų pranešimus ir bendraujant su draugais, baterijos užtenka visai dienai – nuo ryto iki vakaro. Įvairios techninės priemonės leidžia taupyti energiją. Pavyzdžiui, vaizdas ekrane užgęsta, kai į jį niekas nežiūri, o kilstelėjus ranką veido link, jis vėl įsižiebia. Ekraną aktyvuoja įdiegti davikliai, reaguojantys į rankos judesius.

Laikrodžio korpuso apačioje įmontuota magnetinė krovimo sistema. Norint įkrauti bateriją, stetoskopą primenančio kroviklio galvutė priglaudžiama prie galinės korpuso sienelės. Pilnai įsikrauna per maždaug valandą.

Apple Watch Nike+[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apple“ ir „Nike“ „Apple Watch Nike+“ laikrodis iš dalies atstoja daugiau profesionalaus sporto mėgėjams skirtus „Garmin“ „Suunto“, „Fenix“ gamintojų laikrodžius. Jame yra pulsometras, nuskaitantis informaciją nuo riešo, todėl galima pamatyti sudegintą kalorijų kiekį, pavyzdžiui, bėgimo metu, GPS, rodantis įveiktus atstumus, altimetrinis barometras, svarbus kalnuose leidžiantiems laiką. Taip pat yra atsparus vandeniui, todėl su juo galima plaukioti baseine. Suderintas su „Nike+ Run Club“ programėle.

Techninės charakteristikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laikrodžio komponentų išdėstymo schema (System in Package)
  • Matmenys:
    • 38 mm: 38,6 mm × 33,3 mm × 10,5 mm
    • 42 mm: 42 mm × 35,9 mm × 10,5 mm
  • Baterija: integruota pakraunama ličio polimerinė baterija
    • 38 mm: 3,8 V, 0,78 Wh (205 mAh)
    • 42 mm: 3,78 V, 0,93 Wh (246 mAh)
  • Ekranas: lankstus Retina AMOLED
    • 38 mm: 33,96 mm įstrižainė, 272×340 pikselių, 326 dpi (taškai colyje)
    • 42 mm: 38,96 mm įstrižainė, 312×390 pikselių, 326 dpi (taškai colyje)
    • Watch Sport: sutvirtintas Ion-X stiklas
    • Watch/Watch Edition: safyro stiklas
  • Operacinė sistema: WatchOS
  • Procesorius: Apple S1
  • RAM: 512 MB
  • Duomenų saugykla: 8 GB
  • Belaidis ryšys: Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi (802.11 b/g/n)
  • Grįžtamasis suderinamumas: iPhone 5 ir vėlesni modeliai su iOS 8.2 ar vėlesne, prisijungiant per Wi-Fi ar Bluetooth 4.0
  • Grafika: PowerVR SGX543
  • Garsas: garsiakalbis

Nuotraukos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]