Hjalmaras Hartmanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Hjalmaras Hartmanas (dan. Hjalmar Hartmann; 1870 m. birželio 11 d. Liere (Biuskeriudas, Norvegija) – 1945 m. gruodžio 18 d. Hellerupe (dab. Kopenhagos priemiestis, Danija)) – Danijos agronomas–daržininkas ir sodininkas, Lietuvos generalinis garbės konsulas Kopenhagoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hjalmaro ankstyvojoje vaikystėje mirė tėvas, po to šeima iš Norvegijos persikėlė gyventi į Daniją. Jam būnant penkerių metų, motina ištekėjo antrą kartą. Hjalmaras nuo šešiolikos metų pradėjo mokytis sodininko profesijos Charlottenlundo rūmų ūkyje (dab. Kopenhagos priemiestis). Eksternu išlaikė gimnazijos egzaminus ir 1888 m. buvo priimtas į Kopenhagos universitetą. Vėliau mokėsi agronomijos Frederiksberge, sodininkystės ūkiuose Striesen'e prie Dresdeno ir Carnewitz'e prie Leipcigo. Roitlingene išklausė pomologijos kursą, po to profesinių žinių sėmėsi Gente, Briuselyje ir Londone. Grįžęs į Daniją, trejus metus dirbo Bregentvedo rūmų sode.

1899 m. kartu su partneriais įkūrė sėklų auginimo įmonę Hjalmar Hartmann & Co; 1904–1935 m. buvo vienintelis jos savininkas. Įmonė supirkdavo sėklas pas vietinius ūkininkus (1911 m. ir pati jas ėmė auginti didesniais kiekiais) ir tiekdavo į JAV, Vokietiją, Rusiją. 1911 m. atidaryta atstovybė Niujorke, o 1930 m. – ir Paryžiuje. Apdirbamų laukų plotai išaugo iki 250 ha, Hjalmar Hartmann & Co tapo plačiai žinoma daržovių sėklų tiekėja tiek Danijoje, tiek ir už jos ribų.

1908 m. priėmė Danijos pilietybę. 1926 m. pabaigoje H.Hartmanas buvo paskirtas Lietuvos garbės konsulu Kopenhagoje. Jo iniciatyva stažuotėn į danų firmas pakviesti dvylika jaunų lietuvių, taip pat organizavo lietuvių liaudies meno parodą, prof. Balio Sruogos paskaitas Danijos visuomenei. 1932 m. H.Hartmanas paskutinį kartą surengė Vasario 16-tosios minėjimą ir (dėl ligos) atsistatydino. Lietuvos ambasadorius Skandinavijoje Jurgis Savickis generalinį konsulą apibudino kaip puikų komercinį bendradarbį.

Buvo vedęs, žmona dainininkė Gerda – žinomo danų tapytojo Godfredo Christenseno (1845–1928) duktė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]