Giancarlo Fisichella

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Giancarlo Fisichella

2009 m. Italijos Grand Prix
Karjera Formulėje 1
TautybėItalija italas
Komanda{{{Komanda}}}
Dalyvauta GP231 (229 startų)
Čempionas0
Pergalių3
Podiumai19
Pole pozicijos4
Greičiausių ratų2
Pirmas GP1996 m. Australijos Grand Prix
Pirmoji pergalė2003 m. Brazilijos Grand Prix
Paskutinė pergalė2006 m. Malaizijos Grand Prix
Paskutinis GP2009 m. Abu Dabio Grand Prix

Džankarlas Fizikela (it. Giancarlo Fisichella; g. 1973 m. sausio 14 d. Romoje) – buvęs italų Formulės 1 lenktynininkas. Nuo 2009 m. Italijos Grand Prix iki 2009 m. Abu Dabio Grand Prix atstovavo Scuderia Ferrari ekipą, o 2010 m. sezone buvęs šios ekipos atsarginis lenktynininkas. Nuo 2010 m. italas lenktyniauja AF Corse komandoje įvairiose ilgų distancijų lenktynėse su Ferrari automobiliu.

Karjera prieš Formulę 1[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Giancarlo Fisichella pradėjo lenktynininko karjerą važiuodamas kartingu, vėliau – žemesnės klasės formulių serijose. Iš pradžių dalyvavo Italijos čempionate, vėliau – tarptautiniame. 1993 m. jis buvo antras, o kitamet nugalėjo. Pergalės prestižiniuose Monako[1] ir Macau[2] etapuose atvėrė italui galimybes palypėti vienu karjeros laipteliu aukščiau. 1995 m. Fisichella dalyvavo ITCC kėbulinių automobilių čempionate, tačiau ypatingų rezultatų nepasiekė. Visgi tai padėjo prasibrauti į Formulę 1.

Formulės 1 karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1996 m. Minardi[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Formulės 1 karjerą Giancarlo Fisichella pradėjo 1996 metais, kai Australijos etape atstovavo Minardi komandą. Giancarlo dalyvavo ne visose lenktynėse, nes tuo metu prasta Minardi finansinė padėtis lėmė tai, jog už vairo sėsdavo tas pilotas, kurio rėmėjai galėdavo atnešti daugiausiai rėmėjų. Pirmasis sezonas liko blankokas, tačiau italo talentą netruko pastebėti ne vienas didesnės komandos vadovas. Laimingiausias buvo Eddie Jordanas, pasikvietęs jį į savo komandą.

1997 m. Jordan[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jordan bolidas padėjo atsiskleisti Giancarlo, kaip greitam ir agresyviam pilotui [3]. Su trečio ar ketvirto pajėgumo bolidu jis sugebėjo pasiekti gana įspūdingų rezultatų. Vokietijoje vos neiškovojo Pole pozicijos, nuo Gerhardo Bergerio atsilikęs vos 0,023 sek. Tose pačiose lenktynėse ilgai su juo kovojo ir net pirmavo. Atrodė, jog Fisi iškovos pergalę, tačiau sprogusi padanga leido tik pasivažinėti ant Michaelio Schumacherio Ferrari bolido garbės rate. Visgi Giancarlo sugebėjo palypėti ant podiumo Kanadoje ir Belgijoje, sezoną užbaigdamas pasiekęs teigiamą rezultatą.

1998 – 2001 m. Benetton[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1998 m. lenktynininkas perėjo į Benetton komandą, sezonas prasidėjo daug žadančiai, tačiau paskutiniaisiais metais paliko slogų įspūdį. Pirmaisiais metais Fisico tęsė 1997 m. pradėtą artėjimą prie čempionato lyderių. Podiumai Monake bei Kanadoje leido tapti komandos lyderiu ir nuolat kovoti dėl taškų.

Vienintelį podiumą 1999-aisiais Fisichella iškovojo Kanadoje.

1999 m. sezonas buvo nesėkmingas dėl bolido problemų. Tik Kanadoje jis vėl palypėjo ant podiumo. Šioje trasoje jis finišavo trejetuke 1997, 1998, 1999 ir 2000 metais. Iki pergalės nedaug trūko ir Europos GP, vykusiame Niurburgringe. Permainingu oru Giancarlo važiavo stabiliai, tačiau būtent stabilumo pritrūko viename rate, kur Fisico slystelėjo ir apsisukęs nebegrįžo į trasą. Tuo metu jis pirmavo lenktynėse [4].

2000 m. Giancarlo pelnė taškus tik pirmojoje sezono dalyje. Podiumai Brazilijoje, Monake ir Kanadoje gal ir nenublanko prieš bendrą sezono pasirodymą, tačiau italas susilaukė nemažai kritikos už nepastovumą.

2001 m. Benetton bolidas buvo itin nepatikimas, tačiau sezono pabaigoje Fisico iškovojo podiumą Belgijos etape. Po starto pakilo į antrąją poziciją ir tik artėjant prie lenktynių pabaigos jis smuktelėjo į trečią vietą, praleidęs Davidą Coulthardą [5].

2002 – 2003 m. Jordan[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002 m. Jordan trypčiojo vietoje ir tik sezono vidurys buvo kiek palankesnis. Keli pelnyti taškai leido neprapulti turnyrinės lentelės apačioje.

2003-iaisiais Fisi pagaliau nugalėjo [6] Brazilijoje, kur iš lenktynių dėl smarkaus lietaus ir šlapios trasos, pilotai vienas po kito pasitraukė iš lenktynių, tuo tarpu Fisichella kantriai kilo pozicijomis aukštyn. Po starto priverstas sustoti į boksus, taigi nukritęs į pačią rikiuotės uodegą, lenktynių pabaigoje jis aplenkė Kimį RaikkonenąMcLaren. Netrukus Markui Webberiui rėžusis į sieną ir paskleidus aibę nuolaužų trasoje, Fernando Alonso, nepaisęs geltonų vėliavų, trenkėsi į trasoje stovintį ratą ir patyrė dar rimtesnę avariją. Teisėjams neliko nieko kito, tik sustabdyti lenktynes. Fernando net neužlipo ant podiumo, nors finišavo trečias – juo pasirūpino trasos medikai. Tačiau ir tai nebuvo vienintėlis nesusipratimas. Ant aukščiausiojo laiptelio stovėjo Kimi, kuris tik kitose lenktynėse perleido nugalėtojo trofėju Fisichellai. Iškart po finišo kilo dilema – kas gi nugalėjo? Jai išspresti neužteko laiko iki apdovanojimų ceremonijos. Visgi pergalė atiteko Fisichellai, kurio bolidas, beje, ėmė ir užsiliepsnojo lenktynininkui sustojus boksuose ir besidžiaugiančiam kartu su savo komanda. Tiesa, nugalėtojo taurė Fisichellai buvo įteikta tik kitame, San Marino, etape.

2004 m. Sauber[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 m. buvo tarsi pereinamasis sezonas. Palikęs ne pačią stipriausią Jordan, jis metus važiavo Sauber komandoje, o vėliau pasirašė kontraktą su pajėgia Renault.

2005 - 2008 m. Renault[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. Fisico debiutavo Renault F1 komandoje. Permainingu oru vykusioje Australijos kvalifikacijoje Fisi iškovojo Pole poziciją, o vėliau ir gana nesunkią pergalę. Visgi likęs sezonas buvo gana blankus. Fisichellos bolidas gedo, pilotas klydo, visa komandos nesėkmė gulė ne ant Alonso, o ant jo pečių. Keli podiumai ir lenktynės Japonijoje galėjo praskaidrinti nuotaiką italui. Tiesa, pastarosios buvo tik sąlyginai geros – pergalė Fisico išsprūdo iš rankų likus vos ratui, kuomet jį aplenkė Raikkonenas [7].

2006-ųjų sezone Fisichella užėmė ketvirtą vietą, iškovodamas 72 taškus. Geriausias sezono rezultatas – Pole pozicija ir pergalė Malaizijoje. Čia Fisichella nugalėjo gana nesunkiai, nors lenktynių sąlygos nebuvo pačios lengviausios. Keturiuose Grand Prix iškovojo 3-sias vietas.

2007-aisiais Fisi ir toliau atstovavo Renault komandai [8]. Kartu su juo prancūzų ekipoje važiuoja Formulės 1 debiutantas iš Suomijos Heikki Kovalainenas, iki tol metus buvęs komandos pilotu bandytoju. Labiau patyręs italas bent sezono pradžioje – aiškus komandos lyderis. Kol kas komandai, palyginus su praėjusiais dviem sezonais, sekasi nekaip. Aukščiausias pasiekimas – Fisichellos iškovota ketvirtoji vieta Monake [9]. Sezoną Fisi baigė 8-oje vietoje, viso pelnęs 21 tašką.

Giancarlo Fisichella jubiliejinėse 200-osiose lenktynėse Monake 2008-aisiais.

2008 - 2009 m. Force India[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors dėl ne itin gerų rezultatų italas susilaukė kritikos[10], sausio mėnesį Fisichella buvo paskelbtas naujos Force India komandos pirmuoju pilotu[11]. Kol kas Giancarlo taškų nepelnė, aukščiausia etape užimta vieta – 10-oji Ispanijoje. Monako etapas Fisichellai buvo 200-osios varžybos Formulėje-1[12]. Jis tapo tik devintu pilotu sporto istorijoje, kuris dalyvavo dvejuose šimtuose (ar daugiau) etapų[13].

Šiame sezone Force India bolidas negalėjo konkuruoti su kitomis komandomis, o Fisichella finišą pasiekė 11 etapų iš 18. Aukščiausia sezono vieta – 10, o sezoną italas baigė priešpaskutinėje 19 vietoje savo sąskaitoje neturėdamas nei vieno taško.

2009 m. sezonas prasidėjo panašiai, kaip ir ankstesnis. Fisichella kartu su komandos draugu Adrianu Sutilu dažniausiai kvalifikuodavosi rikiuotės uodegoje, o lenktynes baigdavo toli nuo taškais apdovanojamų pozicijų. Monako lenktynėse Giancarlo pirmąsyk sezone kvalifikacijoje pateko į antrąją dalį, o lenktynes baigė vos dvejomis sekundėmis atsilikęs nuo aštuntą vietą iškovojusio Sebastieno Bourdais. Dvyliktosiose sezono lenktynėse Belgijoje Force India bolidas pademonstravo puikią formą – Giancarlo iškovojo pirmąją Pole poziciją komandai ir ketvirtąją sau[14], lenktynėse greičiu nenusileido nugalėtojui Kimiui Räikkönenui ir finišavo antras, atsilikęs mažiau nei sekunde[15]. Antroji pozicija lenktynėse kilstelėjo Fisichellą į keturioliktą poziciją asmeninėje įskaitoje; tai taip pat buvo pirmieji Force India komandos taškai. Kiek netikėtai Force India puikiai pasirodė Belgijos GP, kur italas pasinaudojęs padangų pranašumu sugebėjo pirmą kartą ekipos istorijoje laimėti kvalifikaciją, o lenktynėse užėmė antrą vietą.

Po šių lenktynių Fisichella patraukė Scuderia Ferrari komandos dėmesį, nes pastaroji, iš ekipos dėl traumos pasitraukus Felipei Massai, ieškojo, kas galėtų pakeisti brazilą pakeitusį Luca Badoerį.

Rugsėjo 3 d. Ferrari oficialiai pasiūlė kontraktą italui ir nuo tos dienos abi pusės pasirašė sutartį visam likusiam sezonui.[16]

2009 - Scuderia Ferrari[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

G. Fisichella su Ferrari 2009 m. Singapūro Grand Prix

Kadangi sezono metu bet kokie bandymai yra uždrausti, pirmą kartą į Ferrari automobilį Fisichella atsisėdo tik Italijos GP treniruotėse. Pirmose savo lenktynėse italas finišavo 9 vietoje. Vėliau dar keturiose paskutinėse sezono lenktynėse italui sunkiai sekėsi priprasti prie Ferrari automobilio ir jis nepelnė nei vieno taško. 2010 m. sezone G. Fisichella buvo atsarginis ekipos lenktynininkas.

Formulės 1 rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Komanda Taškai Vieta
2009 Italija Ferrari 0 15
2009 Indija Force India 8 15
2008 Indija Force India 0 19
2007 Prancūzija Renault 21 8
2006 Prancūzija Renault 72 4
2005 Prancūzija Renault 63 3
2004 Šveicarija Sauber 22 11
2003 Airija Jordan 12 12
2002 Airija Jordan 7 11
2001 Italija Benetton 8 11
2000 Italija Benetton 18 6
1999 Italija Benetton 13 9
1998 Italija Benetton 16 9
1997 Airija Jordan 20 8
1996 Italija Minardi 0 19

Gyvenimas už Formulės 1 ribų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

FMS komanda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Giancarlo Fisichellai priklauso GP2 ir Formula BMW serijose sėkmingai dalyvaujanti komanda Fisichella Motor Sport (FMS) [17]. GP2 komandai atstovauja Roldan Rodriguez ir Marko Asmer, Formula BMW – Ollie Milroy, Pedro Bianchini ir Mihai Marinescu.

Labdaringa veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Giancarlo Fisichella neretai užsiima labdaringa veikla, dažniausiai stengdamasis padėti vaikams. Pavyzdžiui, jo surengtas aukcionas, kuriame už parduotą lenktynininko ekipiruotę – šalmus ir pan. – surinkti pinigai buvo skirti vaikų ligoninei Londone.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Giancarlo gyvena Romoje su sužadėtine Luna, augina dukrą Carlottą ir sūnų Christoperį[18]. Mėgsta futbolą. Sezono metu kartas nuo karto vykstančiose Formulės 1 pilotų futbolo varžybose, kuriose pilotai žaidžia labdaringas draugiškas rungtynes su įvairiomis garsenybėmis, Fisico kartu su kitais aistringais futbolo mėgėjais Michaeliu Schumacheriu, tautiečiu Jarno Trulliu ir kitais puikiai atstovauja pilotų garbę. Giancarlo yra aistringas savo gimtojo miesto klubo AC Roma gerbėjas [19]. 2004 m. jis vėl persikėlė gyventi čia iš Monako.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]