Disfunkcinis gimdos kraujavimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Disfunkcinis gimdos kraujavimas – neciklinis kraujavimas iš gimdos dėl sutrikusios lytinių hormonų pusiausvyros. Diagnozuojant svarbu atmesti struktūrinę ar organinę patologiją.

Etiologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausia priežastis - anovuliacija (90% atvejų). Anovuliacijos epizodai būdingi jaunoms mergaitėms brendimo metu, taip pat moterims senėjimo metu. Dėl neįvykusios ovuliacijos gimdos gleivinė, veikiama estrogenų, veša, jos neveikia progesteronas, kuris stabilizuoja gleivinę ir lemia jos perėjimą į sekrecijos fazę. Tam tikru momentu sumažėjus hormonų koncentracijai prasideda gimdos atkrintančiojo gleivinės sluoksnio atsiskyrimas ir pasišalinimas iš gimdos - pasireiškia kraujavimas.

Ovuliaciniai kraujavimai pasitaiko rečiau (10% atvejų).

Ovuliacijos sutrikimų rizikos veiksniai:

Klinika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Neciklinis kraujavimas iš gimdos, pasireiškia po amenorėjos laikotarpio. Kraujavimo intensyvumas gali būti labai įvairus.

Diagnostika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Parindinis diagnostikos tikslas atmesti kitas, t. y., organines ar struktūrines ar funkcines kraujavimo priežastis:

Vertinant šias ligas svarbi anamnezė, rizikos veiksnių įvertinimas, bendra apžiūra, ginekologinis ištyrimas, ultragarsinis lyt. organų tyrimas, kraujo tyrimas (vertinant hemoglobino kiekį, trombocitus, krešumo faktorius), gimdos gleivinės biopsija ir histologinis tyrimas.