Chrysler Group

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Chrysler LLC)
FCA US LLC
FormaLLC
PramonėAutomobilių pramonė
Įkurta1925 m. birželio 6 d.
Svarbiausi darbuotojaiSergio Marchionne
ProdukcijaAutomobiliai
Darbuotojų58,000 (2008)
PadaliniaiDivizijos
Chrysler
Jeep
Dodge
Ram
Mopar
Dukterinės įmonės
Chrysler Australia
Chrysler Canada
GEM
Tinklalapiswww.fcausllc.com

Chrysler Group LLC yra JAV automobilių gamintojas nepriklausomai egzistaves nuo 1925 iki 1998 metų. Nuo 1998 ir 2007 metų koncernas buvo susijungęs su Daimler-Benz ir tapęs DaimlerChrysler AG dalimi. 2007 metų rugpjūčio 3 dieną, 80,1% Chrysler koncerno akcijų nupirko Cerberus Capital Management, tuomet koncernas buvo pervadintas į Chrysler LLC. 2009 metų balandžio 27 diena, Daimler AG atidavė likusius 19,9% koncerno akcijų Cerberus Capital Management.

2009 metų balandžio 30 dieną, Chrysler LLC paskelbė bankrotą, pagal 11-ajį JAV bankroto kodekso straipsnį bei paskelbė apie būsimą partnerystę su Italų koncernu Fiat. 2009 metų birželio 1 diena, vykdant bankrutavusio Chrysler LLC reorganizavimą buvo suformuotas naujas koncernas – Chrysler Group LLC, 20% akcijų atiteko koncernui Fiat. 2009 metų birželio 10 diena reorganizavimo darbai buvo baigti.

2009 metų lapkričio 4 diena Chrysler Group viešai pristatė savo 2010–2014 metų verslo planą, kuriame buvo nurodyti visi koncerno tikslai, plane taip pat buvo išplatinta informacija apie būsimus ir esamus automobilių modelius. 2014 m. sausį „Fiat“ įsigijo likusias akcijas ir Chrysler Group tapo naujai įkurto Fiat Chrysler Automobiles koncerno dalimi.[1]

Koncerno būstinė

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompaniją 1925 metų birželio 6 diena įkūrė Walter P. Chrysler, kuomet Maxwell Motor Company (įkurta 1904 m.) buvo reorganizuota į Chrysler Corporation.

1920 m. pradžioje Walter P. Chrysler pradėjo dirbti silpstančioje Maxwell-Chalmers company. Jis buvo pasamdytas tam, kad pertvarkytų kompaniją ir padėtų jai išbristi iš finansinių problemų, iki tol jis buvo atlikęs panašų darbą dirbdamas automobilių gamintojui Willys.

1923 metais kompanija baigė Chalmers automobilių gamybą.

1924 metų sausį, Walter P. Chrysler pristatė šiltai sutiktą Chrysler automobilį, tai buvo 6-cilindrų variklį turėtojas modelis, skirtas aprūpinti pirkėjus pažangiu, geros kokybės automobiliu, už prieinamesnę nei daugelis tikėtus kainą. 1924 metų Chrysler modelis turėjo daugybe techninių savybių, kurių neturėjo daugelis to meto automobilių bei turėjo daug ką bendro su prototipu kuris buvo kuriamas Walter P. Chrysler dar dirbus Willys kompanijoje. Viena iš inovacijų buvo pirmieji masinės gamybos keturių ratų hidrauliniai stabdžiai, tai buvo beveik vien Chrysler kurta sistema, su patentais priklaususiais Lockheed kompanijai. Tarp daugybės kitų inovacijų buvo ir guminės variklio atramos, skirtos sumažinti vibracijai bei ratai sukurti taip, jog iš padangos išėjus orui jos nenusimautu nuo disko, vėliau tokius ratus pradėjo gaminti visi likę pasaulio automobilių gamintojai.

Po sėkmingo Chrysler automobilio pristatymo, 1925 metais buvo panaikinta Maxwell markė, nors pigesni 4-cilindrų 1926 metų Chrysler modeliai iš esmės buvo tie patys, kiek patobulinti Maxwell automobiliai, tačiau nuo šio jie vadinosi Chrysler. Visi tai buvo įvykdyta Walter P. Chrysler tapus Maxwell kompanijos vadovu ir galiausiai Maxwell Motor Company tapo Chrysler Corporation.

Pažangi inžinerija bei įvairūs testai padėjo kompanijai 1936 metais užimti antrąją vietą tarp daugiausiai automobilių parduodančiu JAV kompanijų, šią poziciją koncernas paskutinį kartą užėmė 1949 metais.

Automobilių markės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1931 m. Plymouth automobilis

1928 metais korporacija pradėjo skirstyti savo automobilius pagal kainą ir funkciją į markes. Taip atsirado pigios klasės Plymouth automobiliai, kurie iš esmės tebuvo patobulinti anksčiau buvę 4-cilindrų Chrysler modeliai. Tuo pačiu metu pirkėjams buvo pristatyta DeSoto markė ir jos kiek brangesni vidutinės klasės automobiliai. Netrukus korporacija nupirko Dodge Brothers automobilių ir sunkvežimių kompaniją bei pradėjo gaminti Fargo sunkvežimius. Iki 1930 m. pabaigos Dodge ir DeSoto susikeitė vietomis automobilių klasės hierarchijoje. Šis automobilių suskirstymas į markes galėjo būti įkvėptas panašios, sėkmingos kompanijos General Motors strategijos. 1955 metų pradžioje, prabangiausias Chrysler markės modelis Imperial atsiskyrė į atskirą markę, o 1960 metais pasauliui buvo pristatytas dar viena Valiant markė, tačiau JAV rinkoje Valiant tebuvo Plymouth markės modelis. 1961 metais buvo panaikinta DeSoto markė. Su keliomis minėtomis išimtimis, tarp 1940 m. ir 1970 m. nuo pigiausių iki brangiausių klasėmis buvo suskirstytos Valiant, Plymouth, Dodge, DeSoto, Chrysler ir Imperial markės. Po to kai korporacija nupirko AMC 1987 metais, Chrysler įvykdė vieną iš pirkimo sąlygų ir 1988 metais įkūrė Eagle markę, kurios automobiliai buvo pardavinėjami AMC-Jeep atstovybėse. Eagle markė gyvavo dešimtmetį, tad paskutinis Eagle automobilis buvo pagamintas 1998 metais, po trejų metų nebeliko ir Plymouth markės.

Nuo 2001 iki 2009 metų, kompanija teturėjo tris markes: Dodge, Jeep ir Chrysler, tačiau 2009 metais buvo paskelbta, kad nuo 2010 metų Dodge pikapai bus atskirti į naują, atskirą Ram markę.

Kiti prekiniai ženklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MoPar, Chryco, AutoPar[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Chryco automobilinės lemputės, 1948 m.

1930 m. metais, kompanija įkūrė savo oficialų automobilių dalimis besispecializuojanti padalinį MoPar (kurio pavadinimą sudarė žodžių Motor Parts trumpinys). Iki šių dienų kai kurie žmonės šnekamojoje kalboje sakydami „Mopar“ turi omenyje ne automobilių dalių prekybos tinklą, o pačius Chrysler Corporation pagamintus automobilius. Iš pradžių MoPar (vėliau Mopar) prekinis ženklas nebuvo naudojamas Kanadoje, ten automobilių dalimis prekiavo Chryco ir AutoPar padaliniai iki tol kol 1970 m. Kanados rinkoje juos pakeitė Mopar prekinis ženklas.

Daugybė Chrysler Corporation gaminamų automobilinių dalių naudojo DPCD monogramą, reiškusią Dodge-Plymouth-Chrysler-DeSoto markes. Ši monograma buvo naudojama dar kurį laiką po DeSoto markės pasitraukimo iš rinkos, 1961 metais.

Airtemp[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Airtemp padalinys specializavosi stacionarių ir mobilių oro kondicionavimo, šaldymo bei klimato kontrolės įrenginių ir prietaisų gamybą. Padalinys pasirodė 1930 metais įrenginėjat Chrysler Building dangoraižį Niujorke, tačiau inkorporuotas buvo tik 1934 metais. Airtemp pristatė daugybę išradimų, tarp jų ir kelis tipus kompresorių. Iki 1941 metų daugiau kaip 500 atstovybių prekiavo Airtemp kondicionavimo bei šildymo sistemomis. Kompanija taip pat aprūpindavo kariuomenę medicininiais šaldymo įrenginiais esant antrajam pasauliniam karui. 1940 m. Airtemp dominavo šaldymo bei šildymo įrenginių rinkoje, tačiau vėliau pamažu pradėjo atsilikinėti nuo savo konkurentų ir iki 1970-ųjų Airtemp pradėjo dirbti nuostolingai, todėl padalinys 1976 metais buvo parduotas kompanijai Fedders.

Kiti padaliniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1980 m. koncernas įkūrė dukterinę įmonę pavadinimu Acustar, skirtą automobilinių detalių prekybai su kitais automobilių gamintojais. Per šia įmonė Chrysler Corporation tiek pirkdavo detalias reikalingas savo automobilių gamybai iš kitų gamintojų, tiek parduodavo detales kitiems gamintojams.

Safeguard buvo koncerno dukterinė įmonė, gaminusi originalius ir atsarginius stiklus automobiliams, daugiausiai Chrysler korporacijai.

Airflow[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1934 metais koncernas pristatė pirmuosius Airflow modelius, su pažangiais aptakiais kėbulais, kurie buvo vieni pirmųjų automobilių pramonėje, kurti atsižvelgiant į aerodinaminiais principus. Specialiai tokių kėbulų kūrimui Chrysler netgi sukūrė pirmąjį aerodinaminį tunelį automobilių pramonėje. Pirkėjų netenkino tokių automobilių dizainas ir tik labiau tradicinį dizainą turėję Dodge ir Plymouth automobiliai padėjo kompanijai išgyventi didžiąja depresiją. Plymouth buvo viena iš kelių markių kurių pardavimai esant sunkmečiui padidėjo.

1955–1956 m. Dodge automobilis

Nesėkmingi Airflow modeliai paliko poveikį tolimesniam kompanijos dizaino kūrimui bei marketingui, todėl 1940 ir 1950 metais kompanija stengėsi išlaikyti gan konservatyvų įvaizdį, vienintelė šio įvaizdžio išimtis buvo trumpai gaminti 1942 metų DeSoto automobiliai su uždaromais priekiniais žibintais. Inžinerinėje srityje kompanija ir toliau išliko pažangi ir 1951 metais pristatė pirmuosius iš garsiųjų Hemi V8 variklių. 1955 metais kompanija dar kartą sužibėjo pristačiusi sėkmingus Virgil Exner kurtus Forward Look dizainus, o 1956 metai kompanija pirmoji į automobilius pradėjo montuoti tranzistorinius radijo imtuvus. 1957 metais buvo pristatyti antrosios kartos Forward Look dizaino automobiliai, kartu su jais buvo pristatyta ir Torsion-Aire pakaba, kurios dėka automobilyje jautėsi švelnesnė amortizacija bei pagerėjo jo valdymas. Siekimas kuo greičiau pradėti 1957 metų modelių gamybą, turėjo neigiamą įtaką automobilio kokybei, dėl prasto kėbulo surinkimo automobiliai pradėdavo greičiau rūdyti.

1960 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1960 metų visi Chrysler korporacijos automobiliai buvo gaminami be rėmo, išskyrus Imperial automobilius, kurių kėbulas buvo montuojamas ant rėmo iki pat 1967 metų. Tokiu būdu Chrysler tapo vieninteliu gamintoju iš didžiojo Detroito trejeto, beveik visų savo automobilių gamybai naudojusiu berėmes konstrukcijas. Ši konstrukcija, dabar jau tapusi pasauliniu standartu, buvo saugesne bei tokiu būtu gaminami automobiliai buvo geriau valdomi. 1960 metais sėkmingai startavo Valiant markė ir jos kompaktinės klasės automobiliai, kurie užkariaudavo vis didesnę rinkos dalį dar dagiau nei dešimtmetį. Valiant buvo pristatyta kaip atskira markė, tačiau nuo 1961 metų JAV rinkoje jos automobiliai buvo pardavinėjami kaip Plymouth modeliai. Tai pačiais metais iš rinkos pasitraukė DeSoto markė, ją buvo nuspręsta panaikinti dėl strateginio aplaidumo markės valdyme, lėmusio supanašėjimą su Dodge marke, po keleto dešimtmečių dėl tos pačios priežasties bus panaikinta ir Plymouth markė. Prastas sprendimas sumažinti didelės klasės Dodge ir Plymouth automobilius 1962 metais silpnino pardavimus ir pelningumą dar keletą ateinančių metų.

1969 m. Dodge Charger

1964 metų balandį buvo pristatytas Plymouth Barracuda automobilis, buvęs Valiant markės sub-modeliu. Didžiulis galinis stiklas ir nuožulnus stogas buvo populiarėjantys stiliaus elementai. Barracuda modelį buvo pradėta gaminti beveik dviem savaitėmis anksčiau nei Ford Mustang, tad chronologiškai Barracuda yra pirmasis „pony car“ klasės automobilis. Priešingai nei Ford Mustang, Barracuda modelio pardavimai nebuvo itin sėkmingi, todėl tarp 1964 metų balandžio ir 1965 metų rugpjūčio, Mustang ir Barracuda modelių pardavimai buvo daugmaž kaip 10 prieš 1.

Plėtra į Europą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

7-tajame dešimtmetyje koncernas išsiplėtė į Europą. 1964 metais Chrysler įsigijo Britų kompaniją Rootes Group, Prancūzų kompaniją Simca bei Ispanų Barreiros ir taip suformavo Chrysler Europe padalinį. Todėl 1970 m. Rootes Group pradėjo gaminti automobilį Hillman Avenger (JAV rinkoje trumpai pardavinėtą kaip Plymouth Cricket), kuris Britanijoje buvo parduodamas kartu su Imp bei Hunter modeliais. 8-dešimtmetyje Rootes Group susidūrė su keletu finansinių problemų, tuo tarpu Simca ir Barreiros dirbo sėkmingiau, tačiau einant laikui ir šios kompanijos susidūrė su įvairiomis problemomis. 1978 metais Chrysler nusprendė parduoti šias įmones Prancūzų PSA Peugeot Citroën koncernui, kuris pardavė Britų automobilių ir Ispanų sunkvežimių gamintojus kitai Prancūzų kompanijai Renault.

Geriau šiuo laikotarpiu kompanijai sekėsi užkariauti JAV rinką, kur ji prisidėjo prie muscle car automobilių rinkos vystymo, iš pradžių pristačiusi masinės gamybos lenktyninio Hemi variklio variantą ir kiek vėliau pristačiusi legendinę pigių bet galingų automobilių tokių kaip Plymouth GTX, Plymouth Road Runner ir Dodge Charger seriją. Šiuo laikotarpio kompanijos sėkmė NASCAR lenktynėse bei ten iškovotos pergalės gerino jos įvaizdį.

1970 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1970 m. Chrysler New Yorker

8-asis dešimtmetis buvo kupinas pasikeitimų. Įstatymai saugantys rinką nuo monopolinės valdžios draudė JAV automobilių gamintojams formuoti Europietiško bei Japoniško tipo konsorciumus, padėjusius jų konkurentams mažinti išlaidas. Tarp JAV automobilių gamintojų toks bendradarbiavimas buvo neįmanomas, tad kiekviena kompanija turėjo spręsti savo problemas pati. Chrysler kompanijos mažesnės pardavimų apimtys reiškė, kad projektų įgyvendinimo sąnaudos sudarė didesnę automobilio kainos dalį lyginant su didesnėmis Ford ir General Motors kompanijomis. Tam, kad neleistų aukštesnėms kainoms išstumti jų iš rinkos, kompanija turėjo perdaryti savo esamus variklius ir suderinti juos taip, kad jie atitiktų naujus išmetamų dujų kiekio į atmosferą reikalavimus, dėl to suprastėjo automobilių ekonomiškumas tuomet kai augo kuro kainos. Kompaktinės klasės Dodge Dart ir Plymouth Valiant automobiliai buvo parduodami sėkmingai, tačiau 1973 metų naftos krizė stipriai paveikė neekonomiškų didelės klasės automobilių pardavimus, iki tol sudariusius didžiąja pardavimų bei kompanijos automobilių gamos dalį.

1976–1977 m. Chrysler Cordoba

Dešimtmečio viduryje, kompanija sėkmingai įžengė į asmeninės prabangos automobilių rinką, pristatydama didelio pasisekimo susilaukusį Chrysler Cordoba automobilį. Pernelyg paskubėtai 1976 metais į rinką pristatyti Dodge Aspen ir Plymouth Volaré automobiliai, kompanijai atnešė didžiules garantinio remonto išlaidas bei prarado dalį lojalių klientų, kurie iki tol buvo patenkinti savo ankstesniais Dart ir Valiant automobiliais. 1977 metais žlugo Chrysler Europe padalinys, padėjęs kompanijai kurti Plymouth Horizon bei Dodge Omni automobilius. 1980 metais Chrysler Australia padalinys Australijoje gaminęs Chrysler Valiant bei Chrysler Sigma automobilius, buvo parduotas kompanijai Mitsubishi Motors ir pakeitė pavadinimą į Mitsubishi Motors Australia Limited. Subkompaktinės klasės Plymouth Horizon automobilis prekyboje pasirodė prasidėjus antrajai naftos krizei, tačiau baigiantis dešimtmečiui toliau krito didelės klasės automobilių pardavimai, taip pat kompanija nebeturėjo konkurencingų automobilių kompaktinių automobilių rinkoje.

1980 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1989 m. Chrysler LeBaron

1979 metų rugsėjo 7 diena, Chrysler kreipėsi į JAV vyriausybę prašydama jai suteikti 1,5 milijardo dolerių paskolą tam, kad kompanija išvengtu bankroto. Tuo pačiu metu kompanijai vadovauti buvo pasamdytas buvęs Ford Motor Company prezidentas Lee Iacocca. Pasirodęs kompanijos reklamoje ir ištaręs garsiąja frazę „Jei sugebate rasti geresnį automobilį, jį ir pirkite“, Iacocca įrodė jog jis moka bendrauti su visuomene. Jis taip pat skatino pasididžiavimą Amerikietiškais automobiliais savo knygoje „Talking Straight“, kuri buvo atsakas Akio Morita knygai „Made in Japan“

1979 metų gruodžio 20 diena JAV kongresas nenoriai priėmė 1979 metų Chrysler korporacijos paskolos garantijos įstatimą (viešąjį įstatymą 96-185), kurį 1980 metų sausio 7 diena pasirašė tuometinis JAV prezidentas Jimmy Carter. Priimti įstatymą ragino Chrysler darbuotojai bei atstovybės, kiekvienoje rinkimų apygardoje. JAV kariuomenė tuomet nusipirko tūkstančius Dodge markės pikapų, kurie buvo naudojami karo tarnyboje kaip krovininės transporto priemonės M-880. Šios paskolos bei kelių inovatyvių automobilių tokių kaip K-automobilis bei Miniveno išradimo dėka kompanijai pavyko išvengti bankroto.

1982 metų vasarį, Chrysler paskelbė parduodanti savo pelningai dirbantį padalinį Chrysler Defense kompanijai General Dynamics už 348,5 milijonus dolerių. Sandoris buvo įvykdytas tų metų kovą ir padalinys buvo parduotas už kiek mažesnę 336,1 milijono JAV dolerių sumą.

1990 m. Lamborghini Diablo

Iki 1983 metų JAV vyriausybei buvo grąžinti visi iš jos pasiskolinti pinigai, tai buvo padaryta keleriais metais anksčiau laiko. Iš to JAV vyriausybė uždirbo 350 milijonų dolerių pelno. Nauji automobiliai gaminami and Chrysler K platformos buvo sėkmingai parduodami. Kartu su kompanija Mitsubishi įkūrus bendrą įmonę Diamond Star Motors, pagerėjo kompanijos pasiūlas mažų automobilių rinkoje. 1987 metais Chrysler nupirko kompaniją American Motors, daugiausiai dėl jai priklausančios Jeep markės, tačiau ne itin sėkmingas Eagle Premier automobilis vėliau tapo kompanijos LH platformos automobilių pagrindu. Visa tai sustiprino įmonę, nors Chrysler ir toliau išliko silpniausioji iš Detroito trejeto. 1987 metais Chrysler visus nustebino įsigijusi Italų sportinių automobilių gamintoją Lamborghini, kurį pardavė 1994 metais.

1990 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1999–2001 m. Chrysler LHS

10-ojo dešimtmečio pradžioje Chrysler pradėjo žengti savo pirmuosius žingsnius atgal į Europą, pradėdama automobilių gamybą Austrijoje bei 1993 metais pradėdama gaminti Jeep visureigius skirtus Didžiosios Britanijos rinkai. Jeep markės populiarumas augo ir JAV. Chrysler ir toliau stiprino savo poziciją, prekyboje pasirodant tokiems automobiliams kaip naujos kartos 1994 metų modelio Dodge Ram, 1992 metų modelio sportinis automobilis Dodge Viper (Europoje parduoto kaip Chrysler Viper), „hotrodas“ Plymouth Prowler bei „cab forward“ tipo priekiniais ratais varomi ant LH platformos gaminami sedanai.

2000 m. ir Daimler-Benz partnerystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. Dodge Challenger

1998 metais Vokietijos automobilių gamintojui Daimler-Benz nusipirkus Chrysler, buvo įkurtas koncernas DaimlerChrysler. Chrysler Corporation pakeitė pavadinimą į DaimlerChrysler Motors Company LLC ir pradėjo vykdyti veiklą Chrysler Group pavadinimu. Iš pradžių buvo teigiama, kad naujai suformuotas koncernas yra lygiavertis dviejų automobilių gamintojų įkurtas susivienijimas, tačiau atsistatydinus tuometiniam Chrysler vadovui Bob Eatonui, tapo aišku jog naująjį koncerną valdys Daimler. Netrukus iš darbo buvo pašalinti ir potencialiu Eatono įpėdiniu laikytas Chrysler prezidentas Thomas T. Stallkamp bei pirmininko pavaduotojas Robert Lutz. Eatonas, Stallkampas bei Lutzas buvo apibūdinami kaip „triumviratas“ atsakingas už Chrysler sėkmę 10-ame dešimtmetyje. Ypač daug nuopelnų atiteko Lutzui ir jo platformų kūrimo komandoms.

Tuometinis Daimler-Benz vadovas Juergen Schrempp žadėjo jog tai bus dangiškos vedybos pilnos didelių galimybių, tačiau iš tiesų šios vedybos tapo tikra katastrofa abiem pusėms. Daimler investavo į Chrysler milijardus dolerių, nutekino savo vadovybę ir resursus bei tempė žemyn savo Mercedes-Benz prabangių automobilių markę. Chrysler prezidentas James P. Holden netinkamai įvertino naujojo 2001 metų modelio Chrysler minivenų išleidimo į rinką aplinkybes, todėl atsirado didžiulis neišparduotų 2000 metų modelio minivenų perteklius. Taip pat jis nuvertino netikėto populiarumo susilaukusio Chrysler PT Cruiser automobilio paklausą ir pasireiškė šių automobilių trūkumas. Dėl visų šių dalykų Chrysler 2000 m. metų 3-iame ketvirtyje patyrė 512 milijonų JAV dolerių nuostolį.

2000 metais Dieter Zetsche buvo paskirtas Chrysler Group vadovu. 2001 metais buvo panaikinta Plymouth automobilių markė bei pradėti įgyvendinti išlaidų mažinimo planai, kuriais buvo siekiama sumažinti išlaidas dalinantis platformomis bei kitais komponentais. Mercedes-Benz pagrindu gamintas Chrysler Crossfire automobilis, buvo pirmasis šių planų rezultatas. Kompanija paskelbė grįžtanti prie galiniais ratais varomų automobilių gamybos ir 2004 metais pristatė naują didelės klasės galiniais ratais varomą automobilį Chrysler 300. Automobilis dalinosi komponentais su Mercedes-Benz automobiliais, jame siūlomas naujas Hemi V8 variklis, tapo sėkmingu kaip ir pats automobilis. Daimler-Chrysler baigė ilgametę Chrysler partnerystę su Mitsubishi. Finansinė koncerno situacija kiek pagerėjo ir tarp 2004–2005 metų Chrysler sudarė nemažą koncerno pelno dalį. Iki 2005 metų Chrysler buvo laikomas „sveikiausiu“ automobilių gaminotju iš „Detroito trijulės“ (GM, Ford ir Chrysler).

Dėl Zetsches sėkmingo darbo Chrysler padalinyje, tuometinis Daimler-Chrysler vadovas Juergen Schrempp buvo spaudžiamas anksčiau išeiti į pensiją. Zetsche galiausiai perėmė koncerno vadovo pareigas 2006 metų sausio 1 diena. Thomas W. LaSorda tapo naujuoju Chrysler Group padalinio vadovu. 2006 metais Mercedes-Benz markė tapo pelninga, tuo tarpu Chrysler veikla pelno neatnešė. Padalinys vėl tapo nuostolingu ir analitikai teigė jog Chrysler nebegrįš į 2004–2005 metų pelningumo lygį. Tai buvo pirmieji ženklai, jog artėja šių dviejų kompanijų partnerystės pabaiga. Buvo aišku, kad Daimler taptu stipresniu ir pelningesniu be nuostolingo JAV padalinio. Zetsche pripažino, jog Chrysler nebeteikė koncernui jokios naudos, tačiau teigė, kad svarstymų atskirti šias kompanijas nebuvo, jis teigė, kad pirminis koncerno vadovybės tikslas yra išspręsti padalinio problemas, sumažinti gamybą bei padidinti Chrysler konkurencingumą.

Kai kurių teigimu, Zetsches vadovavimas padaliniui nebuvo visiškai sėkmingas, Chrysler vis dar buvo stipriai priklausoma nuo neekonomiškų visureigių ir daugelis jų gaminamų automobilių buvo nesėkmingi. Nepaisant radikalių pertvarkymų, analitikų teigimu padaliniui vis dar būtų buvę sunku pilnai atsigauti, dėl nepalankų sąlygų JAV automobilių rinkoje, didelio darbo bei sveikatos draudimo darbuotojams. 2006 metais Zetsche pasirodė „Dr. Z“ reklaminėje kampanijoje, kurioje jis buvo pristatomas kaip visažinis, su vokišku akcentu šnekantis automobilių pramonės žynys. Reklamoje buvo siekiama parodyti, kad Chrysler užnugaryje stovi Mercedes-Benz bei jos patirtis ir disciplina, padariusi šią markę viena prestižiškiausių pasaulyje. Nepaisant to, praėjus aštuoneriems metams po šių kompanijų susijungimo, žmones vis vien nežinojo, jog Chrysler automobilius gamina ta pati kompanija, kuri gamina prabangius Mercedes-Benz automobilius.

2009 m. bankrotas ir Fiat kontrolė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 metų rugpjūčio 3 dieną, 80,1% Chrysler koncerno akcijų nupirko Cerberus Capital Management, buvo išardytas DaimlerChrysler AG koncernas. Chrysler įmonių grupė buvo pervadinta į Chrysler LLC. 2009 metų balandžio 27 diena, Daimler AG pardavė likusias 19,9% koncerno akcijų Cerberus Capital Management.

2009 metų balandžio 30 dieną, Chrysler LLC paskelbė bankrotą, pagal 11-ajį JAV bankroto kodekso straipsnį bei paskelbė apie būsimą partnerystę su Italų koncernu Fiat. 2009 metų birželio 1 diena, vykdant bankrutavusio Chrysler LLC reorganizavimą buvo suformuotas naujas koncernas – Chrysler Group LLC, 20% akcijų atiteko koncernui Fiat. 2009 metų birželio 10 diena reorganizavimo darbai buvo baigti.

2009 metų lapkričio 4 diena Chrysler Group viešai pristatė savo 2010–2014 metų verslo planą, kuriame buvo nurodyti visi koncerno tikslai, plane taip pat buvo išplatinta informacija apie būsimus ir esamus automobilių modelius. Fiat tęsė akcijų išpirkimą iš JAV vyriausybės ir JAV automobilių pramonės darbuotojų pensijų fondų ir 2014 m. sausį įsigijo paskutinį akcijų paketą. Chrysler Group tapo naujai įkurto Fiat Chrysler Automobiles koncerno dalimi.[2]

Prekiniai ženklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • ENVI – elektriniai automobiliai bei elektrotechnologijos.
  • Mopar – automobilių dalys.
  • Chrysler Financial – finansinės paslaugos FCA US atstovybėms bei pirkėjams.

Dabartinės automobilių markės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Chrysler – lengvieji automobiliai, minivenai bei lengvieji visureigiai.
  • Dodge – lengvieji automobiliai, minivenai, lengvieji visureigiai bei pikapai.
  • Jeep – lengvieji bei sunkieji visureigiai.
  • Ram – pikapai ir komercinis transportas.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]