Ford Motor Company

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ford)
Ford
FormaKorporacija
PramonėAutomobilių
Įkurta1903 m. birželio 16 d.
Įkūrėjas (-ai)Henry Ford
Centrinė būstinėDirbornas, Mičiganas, JAV
Svarbiausi darbuotojaiWilliam Clay Ford, Jr
PajamosMažėjimas 127,144 mlrd. JAV dol. (2020)[1]
Darbuotojų186 000 (2020)[1]
PadaliniaiFord
Lincoln
Motorcraft
Tinklalapiswww.ford.com

Ford Motor Company arba tiesiog Ford – JAV automobilių gamintojas. Viena didžiausių automobilių pramonės bendrovių pasaulyje ir antroji pagal dydį šalyje (po „General Motors Corporation)“. Bendrovė įkurta 1903 m. Pagrindinė būstinė įsikūrusi Detroito priemiestyje Dirborne.[2]

Ford gamina lengvuosius, komercinius automobilius, sunkvežimius, autobusus, karinę produkciją.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompaniją 1903 m. birželio 16 d. įkūrė Henris Fordas ir 11 asocijuotųjų investuotojų.[2] H. Fordui tuomet tebuvo 40 metų. Pirmieji automobiliai pradėti gaminti 1903 m., surinkus 28 000 JAV dolerių lėšų iš investuotojų. Ankstyvaisiais metais kompanija gamino pigius kompaktiško modelio Ford T automobilius. Juos iš nuosavų ar užsakytų automobilių dalių surinkinėdavo dviejų arba trijų vyrų grupės. Pradžioje kompanija šių modelių pagamindavo tik keletą per dieną savo gamykloje Detroite, Mičigane. 1908 m. buvo išrasta serijinė automobilių gamyba. 1913 m. paleistas pirmasis pasaulyje automobilių surinkimo konvejeris.[2]

Markės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.

Šiandien, Ford Motor Company gamina automobilius naudodama Lincoln ir Mercury markes Jungtinėse Amerikos Valstijose. 1958 m. Ford pristatė naują Edsel markę, bet po jos prastų pardavimų ji buvo panaikinta 1960 m. Vėliau 1985 m. buvo pristatyta Merkur markė, kuri dėl tos pačios priežasties buvo panaiknta 1989 m.

Ford turi gamyklų Kanadoje, Meksikoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Brazilijoje, Argentinoje, Australijoje, Kinijoje ir dar keliose valstybėse, įskaitant Pietų Afriką.

1989 m. Ford nupirko Jaguar, Daimler, Land Rover ir Rover kompanijas Didžiojoje Britanijoje, bei Volvo kompaniją Švedijoje. Ford taip pat turi 33,4 % kompanijos Mazda akcijų.

Iš viso Ford valdo Daimler (kaip Jaguar dalį), Edsel, Ford, Jaguar, Lagonda (kaip Aston Martin dalį), Lanchester (kaip Jaguar/Daimler dalį), Land Rover, Lincoln, Mazda, Mercury, Merkur, Rover (tik vardą) ir Volvo (gaminačia keleivinius automobilius).

Aston Martin, Daimler Motor Company, Lagonda, ir Volvo valdo Premier Automotive Group.

Rinka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ford Motor Company pardavinėja Ford markės automobilius už JAV ribų. Iš pradžių buvo pardavinėjami tiek patys amerikietiški automobiliai visoms pasaulio rinkoms. Vėliau Europoje buvo kuriami ir gaminami Europos rinkai pritaikyti automobiliai. Bandymai globalizuoti automobilių modelius visados baigdavosi nesėkme. Europoje populiari Ford Mondeo buvo prastai parduodama JAV rinkoje, JAV rinkoje populiarus Ford Taurus buvo prastai parduodami Japonijoje ir Australijoje. Maža europietiška Ford Ka buvo iš viso nepaklausi Japonijoje. Australai atsisakė Ford Mondeo, nes pirkėjai mieliau rinkosi australiškus Falcon modelius. Vienintelė išimtis yra europietiškas Ford Focus gerai parduodamas abiejose Atlanto pusėse.

Automobilių sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ford Fusion NASCAR lenktyninis automobilis

NASCAR[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ford yra vienas iš keturių automobilių gamintojų trijose NASCAR serijose: Nextel Cup, Busch Series ir Craftsman Truck Series. Šiuo metu yra naudojamas Ford Fusion automobilis, kuris pakeitė iki tol naudojama Ford Taurus. Vieni sėkmingiausių kampanijos automobilių naudotų NASCAR lenkynėse buvo Ford Torino, Mercury Montego ir aero-eros Ford Thunderbird.

Trans-Am[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ford Motor Company dalyvauja Trans-Am lenktynėse nuo 8-dešimtmečio iki šių dienų. Kompanija naudoja daug pergalių atnešusį Ford Mustang automobilį.

Dragas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

John Force pilotavo savo Ford Mustang keliose NHRA drago lenktynėse

Indianapolis 500[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ford variklius naudojantys lenktyniniai automobilai laimėjo Indianapolis 500 lenktynes 17 kartų tarp 1965 ir 1996 metų.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europa

Šiaurės Amerika

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „Ford Motor Company 2020 Annual Report (Form 10-K)“. sec.report. U.S. Securities and Exchange Commission. 2021-02-04. Suarchyvuotas originalas 2021-05-14. Nuoroda tikrinta 2021-05-15.
  2. 2,0 2,1 2,2 Ford Motor Co.. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004