Bernard Wapowski

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Bernardas Vapovskis)

Bernardas Vapovskis (lenk. Bernard Wapowski; 1475 m. – 1535 m. lapkričio 21 d. Krokuvoje) – vienas pirmųjų Lenkijos kartografas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1475 m. Vapovcės kaime prie Peremislyje (pagal kaimą ir pavardė), nors kai kurie šaltiniai nurodo Radochonices.[1] 1526 m. tapo Lenkijos karaliaus sekretoriumi. Mokėsi Krokuvos universitete. Studijavo, bendradarbiavo ir buvo draugas su M. Koperniku.

Žemėlapiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1507 m. žemėlapis

Žemėlapius braižė nuo XVI a. pradžios. 1507 m. kartu su M. Beneventanu išleido Lenkijos ir Rusios žemių žemėlapį (lot. Tabula moderna Polonia, Ungariae, Boemie, Germanie, Russie, Lithuanie), kuriame pažymėta ir dabartinė Lietuva, nors ir labai neišsamiai.

Žymiausias iš darbų – „Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapis“ (lot. Mappa in qua illustrantur ditiones Regni Poloniae ac Magni Ducatus Lithuaniae pars). Tai 1526 m. Krokuvoje išleistas Lenkijos ir LDK žemėlapis masteliu 1 : 1 260 000, vienas tiksliausių to laikmečio žemėlapių šiame regione. B. Vapovskio žemėlapyje pirmą kartą dauguma geografinių objektų vadinami beveik lietuviškais vardais.[2] Žemėlapyje matoma nemažai ir Žemaitijos gyvenviečių.[3]

Lyginant su ankstesnių autorių kartografiniais darbais, B. Vapovskio LDK žemėlapyje daug tankesnis upių tinklas, tiksliau pavaizduota Baltijos jūros kranto linija, panaši į dabartinę Kuršių nerijos formą, lengvai atpažįstamos Kuršių marios. Gana detalus ir tikroviškas Nemuno deltos vaizdas su Rusnės ir Gilijos šakomis. Pavaizduotos didesniosios Žemaitijos upės – Minija, Jūra, Akmena, Šventoji, Varduva, Dubysa ir dar dvi neįvardytos upės – Nemuno intakai. Pažymėta nemažai gyvenviečių – Klaipėda, Ventė, Telšiai, Plateliai, Švėkšna, Viekšniai, Luokė, Alsėdžiai, Varniai, Kražiai, Kaltinėnai, Batakiai, Viduklė, Raseiniai, Lioliai, Rusnė, Pajūris, Tauragė. Platelių ežero saloje pažymėta dar XV a. pradžioje stovėjusi pilis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Wapowski, Bernard. Hrvatska enciklopedija (tikrinta 2021-11-12).
  2. Aušvydas Plėštys. Žemėlapiai ir jų leidyba Lietuvoje. – Lietuvos žemės ūkio universitetas, Vandens ūkio ir žemėtvarkos fakultetas; Studentų mokslo darbai, 2009.
  3. Žemaitija 1526 m. lenkiškame Bernardo Vapovskio žemėlapyje. 2015-06-13, Facebook.com (tikrinta 2021-11-12).