Benjamin Harrison

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Benjamin Harrison
23-asis JAV prezidentas
Gimė 1833 m. rugpjūčio 20 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos Šiaurės Bendas, Ohajas, JAV
Mirė 1901 m. kovo 13 d. (67 metai)
Jungtinės Amerikos Valstijos Indianapolis, Indiana
23-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 1889 m. kovo 4 d. – 1893 m. kovo 4 d.
Ankstesnis Gruveris Klyvlendas
Vėlesnis Gruveris Klyvlendas
Partija JAV respublikonų partija
Vikiteka Benjamin Harrison
Parašas

Bendžaminas Harisonas (angl. Benjamin Harrison) (1833 m. rugpjūčio 20 d. – 1901 m. kovo 13 d.) – buvo 23-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvidešimt vienerių metų Harisonas iš gimtojo Šiaurės Bendo kaimo, Ohajo valstijoje, persikėlė į Indianapolį, Indianos valstijoje, kur jis tapo garsiu valstijos politiku. JAV pilietinio karo buvo brigados generolas. Po karo nesėkmingai bandė tapti Indianos gubernatoriumi, tačiau vėliau buvo išrinktas į JAV Senato rūmus.

Respublikonų partijai priklausęs Harisonas buvo išrinktas JAV prezidentu 1888 metais, nugalėjęs demokratų partijos kandidatą, tuometinį prezidentą Gruverį Klyvlendą. Harisonas yra vienintelis JAV prezidentas iš Indianos valstijos. Prezidento administracija įsimintina dėl jos išleistų ekonominių įstatymų, įskaitant Makinlio tarifą bei Šermano aktą. Jos valdymo metais metinės federalinio biudžeto išlaidos pirmą kartą pasiekė vieno milijardo JAV dolerių ribą. Demokratai užsipuolė vadinamąjį „Milijardo dolerių Kongresą” – 51-ąjį Jungtinių Valstijų Kongresą, kurio daugumą sudarė respublikonai, dėl augančio nepopuliarumo aukštais įkainiais ir pasinaudojo šia problema, kad nugalėtų respublikonus 1890 m. rinkimuose į Kongresą. Harisonui nepavyko būti išrinktam antrai kadencijai 1892 metais. Harisono vadovavimo metais į Sąjungą buvo priimtos 6 naujos valstijos.

Po nepavykusių rinkimų, Harisonas grįžo į savo namus Indianapolyje, kur jis dar kartą vedė, parašė knygą, o vėliau atstovavo Venesuelos respubliką tarptautinėje byloje prieš Jungtinę Karalystę. 1900 metais bylos reikalais jis keliavo į Europą. Po trumpo vizito jis grįžo į Indianapolį, kuriame po metų mirė dėl pasireiškusių gripo komplikacijų.

Politinis postas
Prieš tai:
Gruveris Klyvlendas
JAV prezidentas
18891893
Po to:
Gruveris Klyvlendas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]