Antonas Alichanovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Antonas Alichanovas
rus. Антон Андреевич Алиханов
A. Alichanovas 2016 m.
Gimė 1986 m. rugsėjo 17 d. (37 metai)
Suchumyje, Gruzijos vėliava Gruzijos TSR
Tėvai Andrejus ir Liana Alichanovai
Sutuoktinis (-ė) Darja
Vaikai 3 vaikai
Veikla Kaliningrado sr. gubernatorius
Partija Vieningoji Rusija
Alma mater Rusijos valstybinė mokesčių akademija
Vikiteka Antonas Alichanovas

Antonas Alichanovas (rus. Антон Андреевич Алиханов; g. 1986 m. rugsėjo 17 d. Suchumyje, Gruzijos TSR) – Rusijos ekonomistas, politikas, partijos „Vieningoji Rusija“ narys. Nuo 2017 m. rugsėjo 29 d. – Kaliningrado srities gubernatorius.

Su V. Putinu 2016 m. spalio mėn.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

A. Alichanovas gimė Suchumyje, Abchazijos ATSR. Jo tėvas Andrejus Alichanovas – pusiau rusas ir graikas iš Maskvos, Suchumyje baigęs subtropinių kultūrų agronomijos studijas, motina Liana – rusė, turinti gruziniškų šaknų, baigusi Tbilisio medicinos institutą.

1992 m., praėjus keliems mėnesiams po Gruzijos ir Abchazijos karo pradžios, šeima su giminaičiais buvo priversta skubotai palikti Abchaziją ir persikėlė į Maskvą, kur turėjo pradėti viską nuo nulio. Tėvas čia negalėjo pritaikyti profesinių žinių, pasuko į verslą, buvo vienu iš maisto prekybos įmonės „Rusmiasomoltorg“ steigėjų, o motina įsidarbino miesto klinikoje.

A. Alichanovas Rusijos valstybinėje mokesčių akademijoje prie Rusijos finansų ministerijos studijavo specialybes „finansai ir kreditas“ ir „teisėtyra“. 2012 m. Plechanovo ekonomikos universitete Maskvoje apsigynė ekonomikos mokslų kandidato disertaciją tema „Išlaidų valdymas kuriant įmonės organizacinę kultūrą“.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 m. pradėjo dirbti pagrindiniu patarėju Rusijos teisingumo ministerijoje. Nuo 2013 m. buvo Pramonės ir prekybos ministerijos Valstybinės užsienio prekybos departamento direktoriaus pavaduotojas, vėliau – direktorius.

2015 m. sausio 24 d. paskirtas vykdyti prekybos politiką viename iš Eurazijos ekonominės komisijos padalinių. Nuo 2015 m. rugsėjo 22 d. buvo Kaliningrado srities vyriausybės pirmininko pavaduotojas, atsakingas už žemės ūkį ir pramonę. 2015 m. gruodžio 17 d. paskirtas Kaliningrado srities specialiosios ekonominės zonos administracijos vadovu. Jis joje prižiūrėjo, kaip rengiamas verslumo režimo ir teisinio reguliavimo įstatymas. 2016 m. liepos 30 d. pradėjo laikinai eiti srities vyriausybės pirmininko pareigas.

2016 m. spalio 6 d., atsistatydinus laikinajam gubernatoriui Jevgenijui Ziničevui (FSB generolui), prezidento Vladimiro Putino dekretu buvo paskirtas laikinai einančiu Kaliningrado srities gubernatoriaus pareigas iki regiono vadovo rinkimų.[1] Pasak V. Putino, Alichanovas yra vienas iš parengto Kaliningrado srities vidutinės trukmės strateginio plėtros plano autorių, kuriam jau užimant naujas pareigas, kartu su Rusijos Federacijos vyriausybe buvo patikėta įgyvendinti.[1]

2017 m. rugsėjo 10 d. jis buvo išrinktas Kaliningrado srities gubernatoriumi, laimėjęs 81,06 % rinkėjų balsų. Netrukus, rugsėjo 29 d. pradėjo eiti naująsias pareigas. Inauguracijos ceremonija įvyko Kaliningrado srities dramos teatre, kurio scenoje A. Alichanovas, vadovaudamasis Kaliningrado srities statutu, prisiekė regiono gyventojų valdytoju.[2]

Kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015 m. A. Alichanovą į Kaliningradą atsiuntė Rusijos pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas. Tuometinio gubernatoriaus Nikolajaus Cukanovo požiūris į jaunąjį pavaldinį iš sostinės buvo kritiškas. A. Alichanovas sėkmingai visa tai įveikė, kaip manoma, palaikydamas gerus ryšius Maskvoje. Ten jis per savo tėvą gerai žinomas Rusijos vyriausybėje ir verslo bendruomenėje.[3] Jis stengėsi elgtis kaip patyręs politikas – likus dviem savaitėms iki rinkimų kartu su patriarchu Kirilu Kaliningrade atvėrė naują stačiatikių gimnazijos korpusą.[4]

2017 m. spalio 20 d. spaudos konferencijoje Kaliningrade A. Alichanovas grubiai atsakė į vietinio portalo newkaliningrad.ru žurnalistės Oksanos Maitakovos klausimą. Internete šis įrašas buvo paviešintas. Spalio 24 d. į portalo redakciją per gubernatoriaus atstovą buvo nusiųstas atsiprašymas su gėlių puokšte ir prancūziško šampano buteliu.[5]

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vedęs Darją Abramovą (g. 1986). Su žmona augina tris vaikus. Ji baigusi Maskvoje tarptautinę žurnalistiką, dirba redaktore televizijoje. Jos tėvas – Vidaus reikalų ministerijos atsargos pulkininkas.

Mėgsta grojimą gitara, sportą, užsiima imtynėmis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Встреча с Антоном Алихановым. — Владимир Путин провёл встречу с Антоном Алихановым, в ходе которой информировал о решении назначить его временно исполняющим обязанности губернатора Калининградской области. // kremlin.ru (6-10-2016)
  2. Антон Алиханов официально вступил в должность губернатора Калининградской области. youtube.com
  3. Александр Раскин. Калининградскую область укрепили человеком из команды вице-премьера России. // life.ru (7 октября 2016 года)
  4. Rinkimai Rusijoje: šalia sienos su Lietuva – jauniausias gubernatorius. 2017-09-09, delfi.lt
  5. „Алиханов прислал журналисту извинения, цветы и шампанское за «кочан»“ (rusų). // newkaliningrad.ru. 24 October 2017.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Politinis postas
Prieš tai:
Nikolajus Cukanovas
l. e. p. Jevgenijus Ziničevas
Kaliningrado srities gubernatorius
2017
Po to:
-