Auksinė katė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Afrikos auksinė katė)
Caracal aurata
Auksinė katė (Caracal aurata)
Auksinė katė
Apsaugos būklė

Pažeidžiami (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Šeima: Katiniai
( Felidae)
Pošeimis: Mažosios katės
( Felinae)
Gentis: Karakalai
( Caracal)
Rūšis: Auksinė katė
( Caracal aurata)
Binomas
Caracal aurata
Temminck, 1827
Sinonimai
  • Profelis aurata Temminck, 1827
Paplitimas
Auksinių kačių natūralus paplitimo arelas
Auksinių kačių natūralus apytikslis paplitimo arelas Afrikoje:
     paplitimas
     galimas paplitimas arba atsitiktiniai stebėjimai

Auksinė katė[2] (Caracal aurata) – katinių (Felidae) šeimos plėšrus žinduolis. Tai viena mažiausiai žmonėms žinoma kačių šeimos rūšis gyvenanti Afrikoje.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitusios Afrikos žemyne nuo Tanganikos ežero ir pietinės Kenijos arealo rytuose, iki Gambijos arealo vakaruose.

Gyvenamoji aplinka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvena Afrikos drėgnuosiuose atogrąžų miškuose bei tankiai suaugusiuose krūmynuose. Ugandoje auksinė katė užfiksuota iki 3 600 m aukštyje.[3]

Pavojai jų išlikimui[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors jų suaugusių individų priskaičiuojama virš 10 000 (remiantis IUCN Cats Red List Workshop 2007 duomenimis), bet yra pastebima jų populiacijos mažėjimo tendencija. Kertant miškus, su jais traukiasi ir afrikos auksinių kačių arealas.

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Auksinės katės kailiukai

Tai grakštūs, tvirto kūno sudėjimo gyvūnai su maža galva, mažomis ausimis, ilgomis kojomis bei vidutinio ilgio uodega. Jų kailio dėmėtumas ir spalva įvairūs. Kailis nuo kaštoniškai rudos iki sidabriškai pilkšvos arba visai juodos spalvos išmargintas įvairiomis dėmėmelėmis. Vienų taškuotas visas kailiukas, kitų tik taškuota balta papilvė.

Kūno išmatavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maždaug dvigubai stambesnė už naminę katę (Felis catus). Kūno ilgis 65-90 cm, uodega 28-35 cm,[3] aukštis pečių lygyje 38-55 cm, patinėliai sveria 11-16 kg. Tik kartą išmatuotos patelės svoris buvo 6,2 kg.

Porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išskiriami du porūšiai:[4][5]

  • Caracal aurata aurata Temminck, 1827; sin. Profelis aurata aurata, paplitę Rytų, Centrinės Afrikos dalyse iki Kongo upės.
  • Caracal aurata celidogaster Lydekker, 1906; sin. Profelis aurata celidogaster, paplitę į vakarus nuo Kongo upės ir Vakarų Afrikoje.

Amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nelaisvėje išgyvena iki 12 metų.[3]

Gyvenimo būdas, maistas ir aplinka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši katė daugiausia laiko praleidžia pavieniui ir ant žemės, nes beveik visi patvirtinti atvejai buvo, kai ji buvo pastebėta ant žemės, nors gerai laipioja medžiais. Auksinės katės aukas medžioja naudodamos medžioklės būdą "tykoti pasaloje ir staigiais šuoliais aukai netikint, grobti". Dažniausiai minta graužikais, tačiau taip pat minta ir kitais smulkiais žinduoliais, paukščiais ir primatais. Teritorijose, kuriose leopardai (Panthera pardus) buvo išnaikinti, auksinių kačių racioną sudaro šiek tiek stambesnis grobis, daugiausia smulkūs kanopiniai, taip pat graužikai, paukščiai ir jų kiaušiniai, beždžionės ir Potamochoerus larvatus[6] jaunikliai.

Kadaise manyta, kad auksinės katės yra aktyvios prietemose ir naktį, tačiau Gabone 2011 m. atlikus filmavimą kamerų gaudyklėmis nustatyta, kad auksinės katės yra aktyvios bet kuriuo paros metu. Auksinių kačių aktyvumo pikas silpnai sutapo su leopardų aktyvumo sumažėjimo laikotarpiais, o aktyvumas padidėjo karščiausią popietės dalį, kai leopardai būna mažiausiai aktyvūs.[6]

Kaip ir kitos laukinės katės, gyvenančios tankiuose krūmynuose, Afrikos auksinės katės mieliau juda keliais ir gerai naudojamais takeliais. Gabone kamerų gaudyklių dažnis buvo daug didesnis palei apleistus kelius. Nustatyta, kad nepaliestose gamtos vietovėse, kuriose nėra žmonių išmintų takų, katės renkasi didelius miškinių dramblių paliktus takus.[6]

Veisimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jų veisimasis mažai ištirtas. Laukinėje gamtoje neaprašytas nė vienas urvas su kačiukais. Veda 1-2 jauniklius. Vienintelė informacija apie veisimąsi yra tik iš nelaisvėje laikomos vienos poros, kuri veisėsi keturis kartus. Po maždaug 75 dienų gimė du jaunikliai, kurie svėrė 180-235 gramus. Jaunikliai augo gana sparčiai, akys atsivėrė per dvi-tris dienas, o prie kito maisto pradėjo pereiti būdami nuo trijų iki keturių mėnesių amžiaus, kai svėrė 2,5-3 kg. Lytiškai subręsta būdami nuo 11 iki 18 mėnesių amžiaus.[6]

Naturalūs priešai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gamtoje auksinės katės naturalūs priešai leopardai. Tad dalis šių gyvūnų vengia vietovių, kur dominuoja leopardai.

Artimiausios rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiai aprašomai rūšiai, katinių šeimoje genetiškai artimiausi yra karakalai (Caracal caracal), iš kitų genčių - servalai (Leptailurus serval).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red list - Caracal aurata. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacijos rūšių raudonasis sąrašas. Nuoroda tikrinta 2014-04-20. Straipsnis anglų k.
  2. terminai.vlkk.lt / Auksinė katė Archyvuota kopija 2023-02-04 iš Wayback Machine projekto. | VLKK; nuoroda tikrinta: 2023.02.04.
  3. 3,0 3,1 3,2 catsg.org / African golden cat Caracal aurata
  4. repository.si.edu / A revised taxonomy of the Felidae. Special Issue, No 11 | Winter 2017
  5. catsg.org / Revised taxonomy of the Felidae, (2 subfamilies, 8 lineages, 14 genera, 41 species, 77 subspecies)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 wildcatconservation.org / African Golden Cat (International Society for Endangered Cats (ISEC) Canada); nuoroda tikrinta: 2023.02.05. | anglų k.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]