Vikontas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kilmingųjų titulai
Šis straipsnis yra serijos
Kilmingųjų titulai dalis

Vikontas – Europos aristokratų titulas, žemesnis už grafą ir aukštesnis už baroną.[1] Didžiojoje Britanijoje vikonto titulas gali būti naudojamas kaip pagarbumo titulas markizo ar erlo (grafo) įpėdiniui pavadinti.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žodis vikontas kilęs iš sen. pranc. visconte (pranc. vicomte), o šis kilęs iš viduramžių lot. vicecomitem, kuris yra žodžio vicecomes galininkas. lot. vice- 'pavaduotojas' + lot. comes 'palydovas; patikėtinis; grafas'.

Vikontai Didžiojoje Britanijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmas vikontas Didžiojoje Britanijoje atsirado 1440 m., kai Anglijos karalius Henrikas VI (Henry VI) Johnui Beaumontui suteikė vikonto titulą ir šis tapo 1-uoju vikontu Beaumont.[2] Vikontas D. Britanijoje (angl. viscount) maždaug atitiko anglosaksų širo ryvą (angl. shire reeve) – širo valdytoją.

Vikonto titulo turėjimas (vikontystė) angl. vadinamas viscountship arba viscountcy, o jo valda (vikontija), duodanti teisę į vikonto titulą – viscounty. Vikonto žmona (vikontienė) – angl. viscountess.

Vikonto titulavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikontas vadinamas keleriopai:

  • The Viscount X – pagal giminės pavardę X (pvz., The Viscount Hardinge – pagal pavardę).
  • The Viscount of Y – kai titulas susijęs su tam tikra valda, kuri vadinasi Y (pvz., The Viscount of Falmouth – pagal vietovę).
  • The Viscount X of Y – kai titulas siejamas tiek su pavarde X, tiek su tam tikra valda, kuri vadinasi Y (pvz., The Viscount Gage of Castle Island ar The Viscount Combermere of Bhurtpore)

Paprastas angliškas kreipinys į vikontą yra Lord X, o į jo žmoną – Lady X. Į vikonto sūnus kreipiasi The Honourable [vardas] [pavardė].

Vikontas kaip pagarbumo titulas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anglijoje vikonto titulas gali būti vartojamas ir kaip pagarbumo titulas (courtesy title), kreipiantis į erlo ar markizo įpėdinį. Erlo ar markizo įpėdinis vadinamas vikontu, jei erlas ar markizas turi žemesnio rango titulą – vikonto titulą. Pvz., erlo Houvo (Earl Howe) vyriausias sūnus vadinamas vikontu Kerzonu (Viscount Curzon), nes erlas dar turi ir šį vikonto titulą.[3]

Kartais markizo ar erlo sūnus gali būti vadinamas vikontu, net jei tai nėra antrasis pagal vyresnumą titulas. Pvz., Solsberio markizas (Marquess of Salisbury) turi antrą titulą Solsberio erlas (Earl of Salisbury), tačiau vyriausias jo sūnus kaip pagarbumo titulą turi ne Solsberio erlo titulą, o trečią tėvo titulą Krenborno vikontas (Viscount Cranborne), kadangi tėvas pasirašo tik titulo vadu Salisbury, o tai painiotųsi su sūnaus titulu Earl of Salisbury, jei sūnus tokį titulą turėtų.

Kartais įpėdinis naudoja trečią tėvo titulą, jei tokia giminės tradicija. Pvz., Londonderio markizo (Marquess of Londonderry) sūnus vadinamas Viscount Castlereagh, nors tėvas turi viršesnį Earl Vane titulą.

Vikonto karūna[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikonto karūna turi 9 sidabrinius rutuliukus.[4] Vikontai, kaip ir kiti tituluoti aristokratai, heraldines karūnas užsideda tik dalyvaudami suvereno karūnacijoje. Vikontai turi teisę turėti vikontiškos karūnos atvaizdą herbe virš skydo.

Vikontai žemyninėje Europoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Italija. Vikontai (it. visconte) Italijoje yra reti. Italijoje grafų (it. conti) palikuonis, net ir gavęs valdyti pilį grafijos pakraštyje, paprastai vadinamas X, dei conti Y (X, iš Y grafų), o ne vikontu.
  • Portugalija. Pirmoji Portugalijos vikontija atsirado karaliaus Alfonso V (Afonso V; 1432–1481) valdymo metu. Daug (~86) vikontijų Portugalijoje atsirado 1848–1880 m.
  • Ispanija. Vikonto titulą ėmė suteikinėti Ispanijos karaliaus Pilypo IV (Philip IV arba Felipe IV;1621-1665) iš Habsburgų dinastijos valdymo laikais. Po 1846 m. naujų vikontijų neatsirado.

Vikonto analogai Europoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kuriose šalyse (pvz., Vokietijoje, Nyderlanduose) vikontą atitinka burggrafas, esantis tarpinis tarp grafo ir freihero ar barono. Belgijoje tas pats titulas prancūziškai vadinamas vicomte, o olandiškai – Burggraaf.

Vikonto analogai Rytų Azijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikonto titulą naudoja, kai reikia Rytų Azijos didikų titulus išversti į Europos kalbas, nors tie titulai su Europos titulais visiškai nesusiję. Tam reikalui azijiniai titulai buvo sulyginti su europiniais pagal rangų lygius – aukščiausias azijinis atitinka aukščiausią europinį ir t. t.

Vikontą atitinka:

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas vikontas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vikontas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Venk–Žvo). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2014
  2. „Journals of the House of Lords“. cii. 1870: 512. Nuoroda tikrinta 2014-06-16. {{cite journal}}: Citatai journal privalomas |journal= (pagalba)
  3. „Courtesy Titles“. Debretts. n.d. Suarchyvuota iš originalo 2016-05-28. Nuoroda tikrinta 2014-06-18.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  4. „Ceremonial Robes“. Debretts. n.d. Suarchyvuota iš originalo 2016-05-28. Nuoroda tikrinta 2014-06-18.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)