Ara Malikian

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ara Malikian
Ara Malikian (Gvadalacharos šiuolaikinis teatras, 2015 m.)
Gimė 1968 m. rugsėjo 14 d. (55 metai)
Beirutas, Libanas
Veikla Smuikininkas
Svetainė

https://aramalikian.com/

Ara Malikijanas (arm. Արա Մալիքյան, g. 1968 m. rugsėjo 14 d., Beirute, Libane) – armėnų kilmės libaniečių smuikininkas, turintis ir Ispanijos pilietybę.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ara Malikijanas pradėjo studijuoti smuiką ankstyvame amžiuje remiamas savo tėvo. Jis pirmą kartą sukoncertavo būdamas 12-os metų. Būdamas 14-os jaunasis muzikantas buvo pakviestas studijuoti Hanoverio muzikos ir teatro aukštojoje mokykloje (Hochschule für Musik und Theater Hannover), Vokietijoje. Sulaukęs 15-os, jis buvo jauniausias studentas, priimtas į šią mokyklą. Vėliau jis tęsė savo studijas Gildholo muzikos ir dramos mokykloje (Guildhall School of Music & Drama), Londone. Jam dėstė profesoriai Rudžeras Riči (Ruggiero Ricci), Ivris Gitlis, Hermanas Krebasas (Herman Krebbers) bei Albano Bergo (Alban Berg) kvarteto nariai.

Jo atliekama muzika pasižymi Artimųjų Rytų arabų ir žydų muzikos, Vidurio Europos čigonų muzikos ir klezmero, Argentinos tango ir Ispanijos flamenko elementais.

Apart gausaus ir įvairialypio repertuaro, į kurį patenka ir didžioji dalis svarbiųjų muzikinių kūrinių – orkestruočių, sonatų, pjesių ir kamerinių kompozicijų, – sukurtų smuikui, jis taip pat yra debiutavęs su moderniomis Franko Donatonio (Franco Donatoni), Melkomo Lipkino (Malcolm Lipkin), Lučano Šaji (Luciano Chailly), Ladislavo Kupkovičiaus (Ladislav Kupkovič), Loriso Tjeknavorijano, Lorenso Roumano (Lawrence Roman) ir Jirvando Jirnakijano kompozicijomis. Malikijanas atlieka ir solo rečitalius smuikui, tokius, kaip Nikolo Paganinio (Niccolò Paganini) „24 kaprisai“, Uženo Izaji (Eugène Ysaÿe) „6 sonatos“ bei Johano Sebastiano Bacho (Johann Sebastian Bach) sonatas ir partitas smuikui.

Malikijanas pelnė pripažinimą ne viename konkurse. Pirmieji laimėjimai pasiekti tarptautiniuose „Felix Mendelssohn“ (1987, Berlynas, Vokietija), „Pablo Sarasate“ (1995, Pamplona, Ispanija), „Niccolo Paganini“ (Genuja, Italija), „Zino Francescatti“ (Marselis, Prancūzija), „Rodolfo Lipizer“ (Goricija, Italija), „Jeunesses Musicales“ (Belgradas, Jugoslavija), „Rameau“ (Le Manas, Prancūzija), „International Artists Guild“ (Niujorkas, Jungtinės Valstijos) ir „International Music Competition of Japan“ konkursuose. 1993 m. jis buvo apdovanotas Vokietijos kultūros ministerijos prizu „Už meninį atsidavimą ir pasiekimus“. Atlikėjas yra grojęs daugiau nei 40 valstybių.

Jis gyvena Madride, kur buvo Madrido simfoninio orkestro (Orquesta Sinfónica de Madrid) koncertmeisteris.[2] Atlikėjas nuo 1995 m. grojo duete su armėnų kilmės pianistu Seružu Garadjanu, su kuriuo drauge įrašė visą Roberto Šumano (Robert Schumann) ciklą bei armėnų kompozitorių muzikos smuikui ir pianinui antologiją. Smuikininkas įrašė daugelį diskų su tokiomis kompanijomis, kaip BMG, Auvidis, Trittico Classics bei Elite Music. Tarp įrašymų yra ir Antonijaus Vivaldžio (Antonio Vivaldi) „Metų laikai“, kurių 80 000 kopijų parduota UNICEF. Malikijanas kaip svečias sudalyvavo ispanų režisieriaus Karloso Sauros (Carlos Saura) 2016 m. muzikiniame filme „J: Anapus flamenko (angl. J: Beyond Flamenco).[3]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]